Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Κωφεύει η Πρυτανεία στα σοβαρά προβλήματα της Φοιτητικής Εστίας – Πλήρης εγκατάλειψη & πρωτόγονες καταστάσεις βιώνουν οι εστιακοί φοιτητές… (ΒΙΝΤΕΟ)

   Εικόνα πλήρους εγκατάλειψης παρουσιάζουν οι χώροι της φοιτητικής εστίας στο συγκρότημα της Σχολής Γεωπονίας. Τέτοια που κανένας μας δεν θα ήθελε να βρίσκονται εκεί μέσα τα παιδιά του.Οι φωνές των εστιακών φοιτητών ή πνίγηκαν στην αδιαφορία ή σνομπαρίστηκαν από την πρυτανεία, η οποία προσπάθησε  να παρουσιάσει  μια τελείως διαφορετική εικόνα.
  Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε η αντιπρύτανης κα Άννα Σπύρτου, για να αντικρούσει τα όσα δημοσιοποίησαν οι εστιακοί φοιτητές στις αρχές αυτού του μήνα, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την εικόνα που αντιμετωπίσαμε και φυσικά φωτογραφίσαμε και βιντεοσκοπήσαμε στις 15/10/2022.
 
Τα όσα μας δήλωσαν οι φοιτητές και τα όσα είδαμε και καταγράψαμε  σου προκαλούν απελπισία για την κατάντια του πανεπιστημίου μας.
  Δεν λέω πως τα όσα αναφέρει η κα Σπύρτου δεν είναι αληθή. Σίγουρα όμως αφορούν μια άλλη φοιτητική εστία από αυτή της σχολής Γεωπονίας.
  Θα πρόκειται για εστία της φοιτητικής γκλαμουριάς με τα σύγχρονα δωμάτια και τα πολυτελή γυμναστήρια…
  Σ’ αυτήν που περιηγηθήκαμε εμείς, αφορά την φοιτητική «πλέμπα»  με τις πρωτόγονες συνθήκες διαβίωσης.
 
Εκτεταμένη μούχλα και υγρασία, σάπιες ντουζιέρες, τρύπες μεγάλες στην οροφή από πεσμένες γυψοσανίδες, απέραντες ρωγμές από τον σεισμό, που μπορεί να μην είναι επικίνδυνες, όμως δημιουργούν μια διαφορετική ψυχολογία στα παιδιά. Και να φανταστεί κανείς ότι κοντεύουμε να συμπληρώσουμε χρόνο από τον σεισμό και οι ρωγμές μικρές και μεγάλες εκτείνονται σε όλο το κτίριο και η πρυτανεία μας αδιαφορεί ή διατείνεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα. 
  Νομίζαμε ότι βρισκόμαστε σε πανεπιστήμιο μιας τριτοκοσμικής χώρας και όχι της πατρίδας μας. Ακόμα και καρέκλα έλειπε από δωμάτιο!!!
  Όμως το τραγικότερο όλων είναι το γεγονός ότι έμειναν σχεδόν όλο τον χειμώνα χωρίς θέρμανση!!! και υποχρεώθηκαν  να αγοράσουν θερμαντικά σώματα για να σπάσουν λίγο το πολικό κρύο.
  Και σαν να μην έφτανε αυτό δεν είχανε και νερό!!!   Ήτανε δε τέτοια η κατάσταση στη φοιτητική εστία που αναγκάζονταν να ζεστάνουν νερό σε βραστήρα για να κάνουν μπάνιο!!!  Αυτή είναι κατ’ επίφαση φοιτητική εστία…
 
Αλήθεια, πόσο θα αντέχαμε να ζήσουμε σε έναν τέτοιο χώρο; Οι φοιτητές δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού.
  Μας είπε συγκεκριμένα μια φοιτήτρια… «έχουμε αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εστιακοί φοιτητές στην εστία μας, με τη δημοσίευση ενός ρεπορτάζ στο οποίο μας απάντησαν και μας κατηγόρησαν για ψευδή στοιχεία, όπως παλιές φωτογραφίες, μας είπαν ότι πήραν μία εστία σε πολύ άθλιες συνθήκες και την έχουν φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή όμως είναι καλό επίπεδο όταν όλο το χειμώνα δεν έχουμε θέρμανση και είμαστε σε μία περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με υπερσύγχρονες ενεργειακές δομές, που θα μπορούσε όλη η πόλη να έχει ένα ποιοτικό και οικονομικό μέσο για τη θέρμανση του ειδικά με τις συνθήκες που βιώνουμε;».
 
Κι εμείς έχουμε απαιτήσεις από τα παιδιά αυτά να έχουν καλές επιδόσεις και να περνάνε το 50% των μαθημάτων τους   όταν ζουν μια τέτοια αθλιότητα.
  Είναι προφανής η εγκατάλειψη ή αν θέλετε η ήσσων προσπάθεια να βελτιωθούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός της φοιτητικής εστίας.
  Αν δεν έχει χρήματα το πανεπιστήμιο μας για να κάνει λειτουργική την συγκεκριμένη φοιτητική εστία ας αλλάξει προγραμματισμό και προτεραιότητες,  ας σταματήσει για κάποιο χρονικό διάστημα την κατασκευή σύγχρονων και μοντέρνων γυμναστηρίων, που θα τα ζήλευαν και ιδιώτες, χρειάζονται και αυτά, όμως δεν είναι προτεραιότητα.
  Προέχει άμεσα το συμμάζεμα του κτιρίου,  για να γίνει λειτουργικό και οι φοιτητές απερίσπαστοι να ασχοληθούν με τα μαθήματα τους.
  Πέρα από τα προβλήματα που έχει η εν λόγω φοιτητική εστία υπάρχει έντονο πρόβλημα στέγασης των φοιτητών στη Φλώρινα.







 
Επισημαίνει φοιτήτρια… «τα δωμάτια δεν επαρκούν για όλους τους φοιτητές και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 44 επιλαχόντες οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι θα κάνουνε γιατί η απάντηση από τη μέριμνα ήταν ότι αν κάποιος αρνηθεί το δωμάτιό του τότε θα μπείτε και εσείς.  Επομένως χρειάζεται και αύξηση των δομών για να μπορούν να μείνουν φοιτητές και να μη χρειαστεί να διακόψουν τις σπουδές τους».
  Εδώ να αναφέρουμε ότι από το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώθηκε για την Φλώρινα η κατασκευή φοιτητικής εστίας 150 κλινών με την μορφή ΣΔΙΤ. Όμως μέχρι τότε το στεγαστικό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά, για να μην υπάρχει λίστα αναμονής. Υπήρξαν προτάσεις κατά το παρελθόν δεν μπορώ να γνωρίζω το αποτέλεσμα.
  Σε όλα αυτά τα ανήκουστα να προσθέσουμε και την έλλειψη φωτισμού από τον δρόμο της πόλης μέχρι την εστία του κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των παιδιών.
  Να σημειώσω ότι δυο φορές επικοινωνήσαμε   με την Αντιπρύτανη κα Άννα Σπύρτου, προκειμένου να της θέσουμε υπόψη τα όσα διαπιστώσαμε ιδίοις όμασι στην Φοιτητική Εστία, αλλά και τις δυο φορές δεν έγινε η συνάντηση …για τους δικούς της λόγους!
  Προκαλούν θλίψη τα όσα μας δήλωσαν οι φοιτητές, αλλά είναι  χαρακτηριστικοί και οι διάλογοι μας για το τι βίωσαν τη χρονιά που πέρασε στην εστία. Γιατί είναι βασανισμός το να μην έχεις νερό και θέρμανση όλο τον χειμώνα, όπως μας είπανε…
Ρεπορτάζ: Μπάμπης Τριανταφυλλίδης
Δείτε τις δηλώσεις των φοιτητών, στο ΒΙΝΤΕΟ που ακολουθεί…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.