Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Π. Πέρκα: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ, ή ζήτω η επικοινωνία;»

   Ας κάνουμε μια αρχή για το καλό του τόπου. Να βάλουμε την ουσία πάνω από την επικοινωνία. Έχασε πολλές ευκαιρίες η περιοχή μας από μικροπολιτικές συμπεριφορές τοπικών παραγόντων που όχι μόνο δε διέθεταν όραμα, αλλά δεν τους καιγότανε «καρφάκι» για το καλύτερο αποτέλεσμα. Μόνη έγνοια η επικοινωνία.
  Αφορμή γι’ αυτήν την παρέμβασή μου, έδωσε το πανηγυρικό δελτίο τύπου του συναδέλφου μου κ. Γιάννη Αντωνιάδη και του Προέδρου του Ε.Β.Ε Σάββα Σαπαλίδη, με τον τίτλο «Επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Φλώρινα- Μοναστήρι (Μπίτολα)!».
Μερικά σχόλια:
1ο: Προχώρησαν σε μία συνάντηση, χωρίς καμία συνεννόηση και χωρίς δική μου κλήση, ώστε και εγώ από την πλευρά μου να καταθέσω όλα αυτά που δούλεψα ως Γενική Γραμματέας Μεταφορών, όλα αυτά που τόσο καιρό θέτω στη Βουλή, τα Δ.Τ., τις συνεντεύξεις με στοιχεία και τεκμηρίωση. Κανένας για τρεισήμισι χρόνια, αλλά ούτε τώρα, ενώ είναι γνωστή η εμπλοκή μου για τα σιδηροδρομικά έργα της Φλώρινας, δεν ενδιαφέρθηκε να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε, τα στοιχεία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Ζήτω η επικοινωνία! Η γραμμή Φλώρινα-Μοναστήρι (Bitola) ήταν έτοιμη από το 2019, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με μόνη εκκρεμότητα την ολοκλήρωση του Σταθμού στο Ν. Καύκασο. Θα πει κανείς «κάλλιο αργά παρά ποτέ».
2ο: Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Θα μπορούσα να ξαναπώ κάλλιο αργά παρά ποτέ… μόνο που διαβάζοντας το εν λόγω Δ.Τ., δεν είδα ούτε μια δέσμευση. Αντιθέτως, διαβάζω τις γνωστές αιτιάσεις περί κόστους - οφέλους (cost-benefit analysis), ενώ τα συγκοινωνιακά έργα υπόκεινται ή πρέπει να υπόκεινται σε πολύ παραμετρική θεώρηση π.χ. κριτήρια κοινωνικά, περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά, κ.ο.κ.
3ο: Διστάζω να πω κάλλιο αργά παρά ποτέ όταν διαβάζω ότι οι αγαπητοί μου συμπολίτες που ‘μοχθούν’ για τη διακρατική σιδηροδρομική γραμμή δεν αναφέρουν το όνομα της χώρας με την οποία θα συνδεθούμε. FYROM, FYROM, FYROM! Και επειδή χώρα FYROM δεν υπάρχει για να συνδεθούμε, η Φλώρινα με μια προοδευτική κυβέρνηση θα συνδεθεί με τη Βόρεια Μακεδονία!
4ο: Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό και λειτουργεί κατευναστικά είναι ότι πανηγυρίζουμε για αυτά που δικαιούμαστε και ξεχνάμε ότι η Πολιτεία μας χρωστάει. Εν προκειμένω, ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση επί σειρά ετών στέρησε από την περιοχή μας ένα δρομολογημένο έργο με σημαντικό κοινωνικό-γεωπολιτικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα. Έτσι δεν έγινε και με τη μοριοδότηση των υποψηφίων μας λόγω σεισμού; Σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα δινόταν η μοριοδότηση χωρίς πολλά-πολλά και εδώ χρειάστηκε η παρέμβαση όλων μας για το αυτονόητο και στο τέλος είπαμε και ευχαριστώ. Για τη Ζώνη Καινοτομίας που εμφατικά η Φλώρινα απουσιάζει από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ΣΙΩΠΗ.
  Τελικά, όταν μας ξεχνάν οι κυβερνώντες δεν μιλάμε και όταν μας δίνουν κάτι που δικαιούμαστε… δηλώνουμε υποχρεωμένοι. Μερικές φορές πανηγυρίζουμε χωρίς καν να μας το δώσουν… όπως όταν μας παίρνουν την τηλεθέρμανση και μας δίνουν φυσικό αέριο! Ζήτω η επικοινωνία!
5ο: Εάν κάτι με ανησύχησε περισσότερο όμως είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά για το άλλο σιδηροδρομικό έργο Φλώρινα -Κρυσταλλοπηγή-Πόγραδετς. Και επειδή δεν μπορώ να πιστέψω ότι ξεχάστηκε, υποθέτω – με την ελπίδα να κάνω λάθος- ότι δόθηκε το τυράκι του «έτοιμη γραμμή», που άλλωστε δε μπορούσε να μετακινηθεί αλλού, προκειμένου να ‘ξεχάσουμε’ το κρίσιμο έργο.
  Ξέρω και από απαντήσεις σε κοινοβουλευτικές μου ερωτήσεις ότι τάχα εξετάζονται οι πιο πρόσφορες (βλ. οικονομικές) λύσεις. Έχω αρθρογραφήσει, έχω καταθέσει όλα τα στοιχεία και εντελώς συνοπτικά αναφέρω για μία ακόμα φορά: Η Φλώρινα είναι η μόνη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας με τέσσερις πύλες εισόδου, η μόνη που έχει ενεργή σιδηροδρομική γραμμή και η μόνη που συμβαδίζει με την πολιτική μεταφορών της χώρας εδώ και 30 χρόνια, δηλαδή το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως δυνητικό κέντρο της Βαλκανικής ενδοχώρας.
  Η γραμμή Θεσ/νικη - Φλώρινα είναι ενεργή.  Το υπόλοιπο τμήμα, όσο και να κοστίζει, σίγουρα δε φτάνει τα 6 δισ. ευρώ, όπως οι σχεδιασμοί που απεργάζονται. Και τέλος, έχει εγκριθεί μέσω INTERREG η μελέτη βιωσιμότητας και υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι 845.000€ περίπου για μελέτες. Είναι ένα έργο που κερδήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με δική μου δουλειά και συμβολή. Είναι ενταγμένο στο Κεντρικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο (TEN-T Core Network) με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030.
  Ας έρθουν λοιπόν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τον τόπο να το παλέψουμε. Όχι μόνο επικοινωνία!
  Παραθέτω την προχθεσινή μου παρέμβαση για τις σιδηροδρομικές συνδέσεις της Φλώρινας στην Ολομέλεια της Βουλής:  https://youtu.be/9JsYlrouGuE

1 σχόλιο:

 1. Η ΝΔ βγάζει τη ( Δυτική) Νότια Μακεδονία από το χάρτη των σιδηροδρομικών συνδέσεων»… αυτα γραφεται σε προηγουμενο αρθρο σας πριν μερικες ημερες κ. ΠΙΣΤΗ τωρα αλλαξατε τον τιτλο ( Η ΝΔ βγάζει την Νότια Μακεδονία από το χάρτη των σιδηροδρομικών συνδέσεων»)… και γραφεται παλι δειστραυλωγμενα με αλλες ανοησίες οπως εχω διαπιστωση.
  Θα πρεπη να σοβαρευθητε τελικα και εαν νομιζεται οτι επειδη εισαστε βουλευτης ενός κόμματος και καθεσθαι στα εδρανα των =300= της ελληνικής Βουλης με ανοιχτό το στόμα εχοντας αλλου τις σκέψεις σας , καλα θα κανετε να εισασθε ξυπνια και να ακουτε τα θεματα που συζητουνται εντός αυτής.
  Διαπιστωσα δε από ολα τα ποια γραφεται οτι σας ενοχλησε παρα πολύ το ότι αναφερονται στην λεξι =χώρα FYROM και η οποια με την ιδικήν σας γνωμη δεν υπάρχει== , κανετε
  μεγιστον λάθος κυρία μου διοτι εσεις μπορει να την ονομαζεται οπως το θεωρειται = ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ = με όλη την σημασία της λέξεως αλλα θα πρεπη να ρωτησετε και τους συμπατριωτες σας εαν ειναι της ιδία γνωμης, λυπαμαι αλλά αυτη ειναι η αληθεια δια τον λόγο αυτόν τους δινω τα συγχαρτηριά μου, μπραβο τους
  Μια ηταν η Μακεδονια και την πουλησατε και τωρα γραφεται με μικρο =μ= και η συμφωνια γραφει =Νοτια μακεδονια= και μαλιστα δε αναφερεται με διαταγή σας ολες της πινακιδες που εγραφαν =ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΚΡΑΣΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ= και τωρα γραφουν = δρομοι κρασιου ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ+= μηπως εχω αδικο κυρία βουλευτης της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ???????.
  Τωρα γραφεται δευτερον αρθρο παλι δια σιδηροδρομικη γραμη φαινεται οτι ξεχασατε τι γραψατε προ ημερών και δια να σας διρθωσω εαν διαβασατε το σχόλιό μου οτι επι της νυν κυβερνησεως υπαρχουν και οι δυο περιπτωσεις αξιότιμη κ.Πιστή ή άπιστη οτι, η πρωτη αφορα την συνδεση εντός του ελληνικου εδάφους και δη =ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ = και η αλλη απο Βουλγαρια , FYROM , Αλβανια μεχρι την πόλη Φλωρα της Αλβανιας. Λοιπον ξερετε τι γραφετε??.
  Εχετε συνηθηση να παραπλανητε με τις φλυαρίες σας την τοπικην κοινωνοια μηπως και σας ανεβασει ετσι τα ποσοστα δυστυχως ο κοσμος εχει ηδη ξυπνηση και δεν εχει =ληθαργό=.
  Θα σας θυμησω ακόμη κατι οτι τα αλλα σοβαρα θέματα δεν σας απασχολουν τα οποια ερχονται εξ ανατολών αλλα ΥΜΕΙΣ εχετε και ειχατε ανοιχτες τις πορτες,παραθυρα,και θαλασσα δια τον φίλο σας ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ο οποιος με πιθανον δικη σας ιδεα να =διαταζη= του ελληνες να ψηφησουν την ΑΡΙΣΤΕΡΑ δια να μην εχουμε ,εχετε προβληματα και μαλιστα μετην φραση =ΓΙΟΚ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ= μηπως και αυτο δεν το γνωριζεται κυρια Πιστή και βεβαιως το γνωριζεται αλλα το αγνοητε και αυτο δια φιλικους λογους στον εξ ανατολών ΦΙΛΟΝ ΣΑΣ.Μάλιστα δε εχετε κανει συμφωνια οτι θα μπορει να κανη χρηση της λεξεως =ΓΑΛΑΖΙΟ ΑΙΓΑΙΟ= δια τουριστικους λόγους και η οποια ειναι στα Αγγλικα,Ισπανικα, με ημερομηνιες οι οποιες προσδιοριζουν ημερομηνίες απο=28.05.18 μεχρι 28.05.28= απο επισημα στοιχεια που εχω αυτο δεν μπορειται να το διαψευσεται κυρια ΠΙΣΤΉ και κατι ακομη μηπως μπορειται να μου γραψετα με ποσα € πουλησατε το ΕΡΓΟΣΕ στην FSI Ιταλιας και μαλιστα κανατε μεγαλο γλεντι στην Κερκυρα??.Περιμενω απαντηση.
  Εις το επόμενο άρθρο σας θα σας παρακαλουσα να γραψετε σχετικα με τις παρακολουθησεις τις ΕΥΠ διοτι δια το θεμα αυτο δεν εχετε γραψει ουτε ενα αρθρο , διατί όμως??
  Ελπιζω εις το προσεχες μέλλον μελετατε και σκεφθεσθαι καλυτερα τι γραφεται ο κοσμος σας εχει βαρεθη οπως εγραψε σε αρθρο του ο κ. Χρηστακης επισης, αριστερός.
  =Πολιτικός είναι κάποιος που διαιρεί τους ανθρώπους σε δυο τάξεις: σε υποχείρια και σε εχθρούς.==
  Διατελω
  Μφχ
  Γ.Κ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.