Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Χαραμάδα φωτός και ελπίδας από την Υπουργό Πολιτισμού για να διασωθεί η ιστορία και ο πολιτισμός της Φλώρινας - Εξαιρετική η δουλειά του Δήμου Φλώρινας για τα νεοκλασικά της πόλης…

 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα νεοκλασικά της Φλώρινας επέδειξε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την παραμονή της στη Φλώρινα επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού  κλιμακίου στις 6 Σεπτεμβρίου 2022.
  Άφησε μια χαραμάδα φωτός και αναπτέρωσε τις ελπίδες μας ότι μπορεί ένα μέρος από τα νεοκλασικά της πόλης μας, της ιστορίας και του πολιτισμού της να μην καταστραφεί.
  Επεσήμανε ότι πρέπει να διασωθούν τα κτίρια, πως είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που άπτεται τριών Υπουργείων και υπάρχει και το θέμα της πολυιδιοκτησίας των ακινήτων που
δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη λύση τους. Σε όσα όμως βρίσκονται υπό την κατοχή του δημοσίου και σε όσα οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να διασωθούν, γι’ αυτά η διαδικασία είναι ευκολότερη.  Για τον σκοπό αυτό τον Οκτώβρη του 2022 θα προκαλέσει σύσκεψη με τους ομολόγους της που εμπλέκονται, για να καταρτίσουν στρατηγικό σχέδιο διάσωσης τους και   τον Νοέμβρη  θα έχουμε «μία εικόνα του τι μπορούμε να κάνουμε και πως».
  Όσο για τα χρηματοδοτικά εργαλεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το ΕΣΠΑ.
  Κι εδώ να επισημάνω  πως αν η κα Μενδώνη, που ανάλωσε την ζωή της στα ζητήματα του πολιτισμού, δεν λύσει το πρόβλημα των νεοκλασικών δεν μπορεί να το λύσει κανένας άλλος, όπως δεν το ‘καναν άλλωστε και μέχρι σήμερα.
  Επειδή ακούγονται διάφορα από καλοθελητές, αξίζει να τονίσω το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Δημάρχου Βασίλη Γιαννάκη από την αρχή της θητείας του για την διάσωση των νεοκλασικών της Φλώρινας, που είναι ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας.  Άλλωστε ήταν και προεκλογική του δέσμευση.
  Ο κος Γιαννάκης λοιπόν με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους του έκανε όλο αυτό το διάστημα μια εξαιρετική δουλειά.  Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Νεοτέρων Μνημείων προέβη σε μια επίσημη καταγραφή των παλιών αρχοντικών της Φλώρινας που κυρίως  βρίσκονται δίπλα στο ποτάμι στο ιστορικό κέντρο και είναι 238 τον αριθμό.
  Στη συνέχεια ο Δήμος επικοινώνησε με τους ιδιοκτήτες εάν τους ενδιαφέρει η ανακαίνιση. Θετικά απάντησαν 39.
  Αξίζει να αναφέρω ότι ο Δήμος Φλώρινας συνεργάζεται  με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για την εκπόνηση μελέτης για την ανακαίνιση παραδοσιακών ιστορικών αρχοντικών, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
  Ο κ. Γιαννάκης και η παράταξη του θέλουν να κάνουν τομή στον πολιτισμό της πόλης μας  και να αφήσουν το αποτύπωμα τους σ’ αυτήν. Πρότειναν δε στο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης  την ανακαίνιση και ανάδειξη των παλαιών  αρχοντικών.
  Ακόμα να αναφέρω πως στις προσόψεις των κτιρίων που έχουν μισογκρεμιστεί ο Δήμος μελετά να τοποθετήσει εκτυπωμένο δίχτυ με την πρώτιστη εικόνα του. 
  Αυτό που μας άφησε η Υπουργός Πολιτισμού είναι ότι υπάρχει ελπίδα. Θα δούμε μέχρι το τέλος του Νοέμβρη που θα καταλήξει αυτό το στρατηγικό σχέδιο διάσωσης που επικαλέστηκε. Οι επισκέψεις των κυβερνητικών κλιμακίων κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Ίδωμεν.
  Εκτός βέβαια από το ενδιαφέρον της για τα νεοκλασικά η κα Μενδώνη άνοιξε το πουγκί και μοίρασε δώρα.
  Στο Δήμο Φλώρινας ενέκρινε την κατασκευή ενός υπαίθριου ανοιχτού θεάτρου, που ζήτησε ο Δήμαρχος στο χώρο ανάπλασης της πόλης. 
  Στο Δήμο Αμυνταίου  την κατασκευή ενός πολυχώρου, μουσείου - εργαστηρίου, στον οποίο θα στεγαστούν όλα τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών  της ευρύτερης περιοχής του Αμυνταίου.
  Στον Δήμο Πρεσπών,  θα συντηρηθούν τα βυζαντινά κυρίως του Αγ. Αχιλλείου.
  Η κα Μενδώνη πρότεινε στο ΕΒΕ Φλώρινας εκδηλώσεις γευσιγνωσίας να γίνονται μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους  για προβολή και καλύτερη αξιοποίηση των δράσεων. Βλέπετε έπρεπε να έρθει η Υπουργός Πολιτισμού για να μας ανοίξει τα μάτια.
  Είναι γεγονός πως τα μέλη του κλιμακίου κολύμπησαν στα βαθειά. Ασχολήθηκαν με τους φορείς των αγροτών και του πολιτισμού σε δυο μεγάλες συσκέψεις.
  Ο κ. Αντωνιάδης γνωρίζοντας τα προβλήματα της περιοχής  φρονίμως ποιών φρόντισε να δοθούν απαντήσεις-λύσεις από τους δύο Γενικούς Γραμματείς τόσο στα ζητήματα των εργατών γης όσο και στα ιδιοκτησιακά με το κτηματολόγιο.
  Ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε την απεμπλοκή του κτιρίου της Αγίας Όλγας κάτι που έγινε και θα προχωρήσει η ανακαίνιση του και την  πρόσληψη προσωπικού στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας για την εκτέλεση ερευνητικών αρχαιολογικών ανασκαφών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες υλοποίησης του Αρδευτικού Δικτύου Παρορίου και του Αρδευτικού Τριανταφυλλιάς.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.