Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στη Φλώρινα…

   Στις τελετές μνήμης για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας» που διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία του συλλόγου Κιουταχειωτών Μικρασιατών Φλώρινας «Ο Άγιος Μηνάς» την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, παρέστη ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου.
  Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Φλώρινας τελέστηκε Ιερό Μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας.
 
Ακολούθως, αναπέμφθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Πλατείας Ι. Ιωαννίδη, οδός Κιουταχείας.
  Την κεντρική ομιλία για το χρονικό της Τουρκικής βαρβαρότητας και τις συνθήκες αποκατάστασης των ξεριζωμένων Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα εκφώνησε  η κα. Αναστασία Κωφίδου, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου Κιουταχειωτών Μικρασιατών Φλώρινας «Ο Άγιος Μηνάς».
  Το απόγευμα της ίδιας μέρας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας ο σύλλογος Κιουταχειωτών Μικρασιατών Φλώρινας «Ο Άγιος Μηνάς» διοργάνωσε ημερίδα για την καταστροφή της Κιουτάχειας και τους Πρόσφυγες του 1922 στη Φλώρινα.


 
Ομιλητές της ημερίδας ήταν ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Χατζηεφραιμίδης, Ιεροκήρυκας, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα «Ο Ελληνισμός του Κοτυαίον (Κιουτάχεια) Λυκαυγές χωρίς Λυκόφως» και ο Γιάννης Κασκαμανίδης, μέλος Ε.Δι.Π. του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, με θέμα «Οι πρόσφυγες του ’22 στη Φλώρινα», ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου.
  Η εν λόγω επέτειος έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίζει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των συστηματικών διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος (1912-1922) που είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.