Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Απόλυτη σιωπή από τον Δήμο Αμυνταίου για το αιολικό πάρκο της «Περικοπής»…

 
  Ένας φίλος παραπονέθηκε, γιατί γράφω συνεχώς αρνητικά για την τοπική εξουσία. Τον ρώτησα αν βλέπει κάτι θετικό και έπεσε σε βαθειά συλλογή, χωρίς να μου αναφέρει ένα έργο από αυτά που επηρεάζουν σοβαρά τη ζωή μας και την περιοχή. Και πώς να βρει όταν δεν υπάρχει;
  Τον τελευταίο μήνα παρακολουθήσαμε την συμπαράσταση του Δήμου Αμυνταίου στη διαμαρτυρία πολιτών για την εγκατάσταση αιολικών στη θέση «Αερορράχη» κοντά στο Νυμφαίο. Δηλώσεις του Δημάρχου κατά του έργου, εκπροσώπηση του Δήμου στις δίκες που ακολούθησαν και θα συνεχιστούν.
  Όλα αυτά για να μας ρίξει στάχτη στα μάτια ο Δήμος Αμυνταίου, γιατί η στάση του είναι διπρόσωπη. Από την μια είναι κατά των αιολικών, και σωστά, σε περιοχή που δεν είναι natura αλλά γειτνιάζει  με το Νυμφαίο και από την άλλη, εγκρίνει την εγκατάσταση αιολικών της ίδιας ισχύος σε περιοχή natura και βιότοπο!!!
 
Παρακολουθούμε ανήσυχοι την εξέλιξη της αντίστασης κατοίκων της περιοχής του Νυμφαίου προκειμένου να αποφευχθεί ο βιασμός του δάσους που βρίσκεται δίπλα στο χωριό. Μικρός ο αριθμός συμμετοχής αλλά μεγάλο το διακύβευμα της οικολογικής ισορροπίας.
  Είναι γεγονός πως τους δύσκολους αυτούς καιρούς που ο καθένας ψάχνει τρόπους να επιβιώσει δεν είναι εύκολο να τρέχεις  από βουνό σε βουνό για να εκδηλώσεις  την ανησυχία και την αντίθεση σου για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής σου που επιχειρείται, χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός από την τοπική εξουσία. 
  Μάλιστα  ορισμένες φορές έχουμε και την εγκληματική συναίνεση φορέων ενώ θα έπρεπε να σταθούν δίπλα στον πολίτη.
  Το βάρος της αντίδρασης όπως είναι φυσικό πέφτει στην Αυτοδιοίκηση και μάλιστα του πρώτου βαθμού, η οποία φαίνεται να είναι ναρκωμένη ή δεν δίνει την βαρύτητα που πρέπει, ίσως γιατί δεν έχει συνειδητοποιήσει την επερχόμενη καταστροφή ή υπολογίζει σε πρόσκαιρα οφέλη.
  Όταν θα έχουν γεμίσει οι βουνοκορφές της Δυτικής Μακεδονίας με ανεμογεννήτριες και ο κάμπος με φωτοβολταϊκά, θα αντιληφθούμε το τραγικό μας λάθος και την ελαφράδα με την οποία αντιμετωπίζουμε  το πρόβλημα.
  Γιατί αυτή η άναρχη ανάπτυξη της «πράσινης ενέργειας» κάθε άλλο παρά  «πράσινη» είναι και  θα ολοκληρώσει την καταστροφή της εξόρυξης του λιγνίτη στο περιβάλλον,  αφού το κράτος δεν μπόρεσε να επιβάλλει την αποκατάσταση των εδαφών στη ΔΕΗ και τους  ιδιώτες ως είχαν υποχρέωση και τώρα θα χρειαστούν τώρα δεκάδες εκατομμυρίων για να γίνει αυτό, αφαιρώντας τα από την  επιχειρηματικότητα.
  Σωστή η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να ζητήσει  «την αναστολή υλοποίησης όλων των εγκεκριμένων αιτήσεων ΑΠΕ και τη διακοπή υποβολής νέων, έως ότου ολοκληρωθεί το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο ΑΠΕ για όλη τη χώρα και για την Περιφέρειά μας». Γιατί μόνο στη Δυτική Μακεδονία οι αιτήσεις για ΑΠΕ ξεπερνούν τα 16 GW.
  Η λύση βέβαια του προβλήματος είναι η τροποποίηση του νόμου και να δοθεί η αποφασιστική αρμοδιότητα για την εγκατάσταση ΑΠΕ στους δήμους. Άλλωστε είναι αυτοί που γνωρίζουν τι θέλουν και τι όχι οι τοπικές κοινωνίες.
  Πρέπει όμως και η Αυτοδιοίκηση να είναι αξιόπιστη. Να μην κάνει εκπτώσεις και θυσιάζει το μέλλον της περιοχής για το πρόσκαιρο ανταποδοτικό όφελος, ούτε βέβαια να πάει πίσω η ανάπτυξη της.
  Επαινετή η παρουσία του Δημάρχου Αμυνταίου στο μπλόκο του Νυμφαίου και η στήριξη του ακόμα και στη δικαστική διαδικασία με την παρουσία δικηγόρου του Δήμου. Όμως αυτό είναι το ελάχιστο. 
  Ο δήμος Αμυνταίου δεν έχει αποφασίσει ακόμα την ακύρωση της απόφασης του  που ελήφθη το 2013. Κι αυτό θα βαρύνει στην αίσια έκβαση της δικαστικής απόφασης.  Ο δήμος πρέπει να έχει σταθερές αρχές και θέσεις σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος που τελικά είναι και προστασία της ζωής των πολιτών στο διηνεκές.
  Κι ο Δήμος Αμυνταίου, φοβάμαι, ότι στρουθοκαμηλίζει!
  Είναι κατά των αιολικών στην «Αερορράχη», τουλάχιστον φραστικά, αλλά δεν αποφάσισε ακόμα την κατάργηση της έγκρισης του 2013. Κι όχι μόνον αυτό… 
  Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2019 αποφάσισε την εγκατάσταση αιολικού πάρκου  στην «Περικοπή» σε περιοχή natoura, σύμφωνα με την απόφαση του που δημοσιεύουμε παρακάτω. Γιατί; Τι συμβαίνει;
  Είναι μια άδεια για εγκατάσταση 6 ανεμογεννητριών ισχύος 15 mw όπως και αυτό στην «Αερορράχη» και μάλιστα με πρόσφατη απόφαση του που  ελήφθη πριν από 20 μήνες.
  Για την απόφαση τους αυτή δεν ακούσαμε τίποτα. Μήπως γιατί αυτή ελήφθη από το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο και ποιεί την νήσσαν;
  Από  την συγκεκριμένη συνεδρίαση απουσίαζε ο δημοτικός σύμβουλος Αβραμίδης Ιωάννης και την πρόταση καταψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος Ελευθεριάδης Κυριάκος.
  Να επισημάνουμε ότι η κατά πλειοψηφία θετική γνώμη του ΔΣ Αμυνταίου δόθηκε για εγκατάσταση αιολικών σε περιοχή natura και βιότοπο!!! Που σημαίνει ότι το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει κατά το δοκούν και όχι με μια συγκεκριμένη «πράσινη» πολιτική.   
  Χωρίς περιβαλλοντική συνείδηση οι δημοτικοί σύμβουλοι που ανερυθρίαστα θέλουν να εγκαταστήσουν αιολικό πάρκο σε περιοχή natura. Χύμα στο κύμα.  Γιατί κρατούν κρυφή την απόφαση τους; Μήπως φοβούνται το  «κράξιμο» των πολιτών;
  Η εισήγηση και η απόφαση είναι πεντακάθαρη. Η εγκατάσταση των 6 ανεμογεννητριών  εμπίπτει σε περιοχή δικτύου natura ( GR 1340006-Όρος Βέρνον - Κορυφή Βίτσι) και σε Βιότοπο κατά Corine (AG 0060006-8, Όρος Βίτσι (Βέρνο).
  Πως το ύψος των ανεμογεννητριών φτάνει τα 128.7 μέτρα (πύργος και πτερύγιο). 
  Ότι δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη όταν πάψουν να λειτουργούν τι θα γίνουν.
  Θα παραμείνουν εκεί να στολίζουν την περιοχή natoura ως αξιοθέατο της βαρβαρότητας των δημοτικών συμβούλων ή θα αποξηλωθούν; Και αν ναι ποιος αναλαμβάνει το κόστος καθώς και αυτό της μεταφοράς τους; 
  Ψιλά γράμματα θα μου πείτε για τους δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν την πρόταση και έδωσαν την άδεια για το αιολικό.
  Είναι αδιανόητο σε μια περιοχή natoura  να δίνονται τέτοιες άδειες με καταστροφικές επιπτώσεις και μάλιστα από φορείς όπως οι δήμοι γιατί θα εισπράξουν ως αντίδωρο λίγα  ευρώ για κάποιο εργάκι. Γιατί το 3% είναι ψίχουλα στην διαχρονική καταστροφή που θα υποστεί η περιοχή.
  Στις 9/12/2019 Επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία θετικά για τη ΜΠΕ του έργου  «Αιολικό Πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 15MW, στη θέση «ΠΕΡΙΚΟΠΗ» του Δήμου Αμυνταίου, της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας».
  Είναι ώρα ο Δήμος Αμυνταίου να πάψει στρουθοκαμηλίζει και έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα της περιοχής και των κατοίκων να κάνει σημαία του τον πράσινο δήμο προστατεύοντας το περιβάλλον και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
  Τώρα πρέπει να ζητήσει την τροποποίηση του  νόμου και να μεταφερθεί η αποφασιστική αρμοδιότητα στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.
  Είναι η στιγμή που πρέπει να ακυρώσει τόσο την απόφαση για την «Αερορράχη» όσο και την «Περικοπή» μέχρις ότου καταρτιστεί ο ενεργειακός χάρτης σε κάθε Δήμο και την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
  Για να μην γίνει ο Δήμος συμπαραστάτης αυτών που θέλουν να καταστρέψουν τα δάση μας  και σταυρωτής της ζωής των πολιτών και των γενιών που ακολουθούν…
Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.