Το κεχρί είναι ένας σπόρος δημητριακών που
ανήκει στην οικογένεια Poaceae. Χρησιμοποιείται ευρέως σε αναπτυσσόμενες χώρες
σε όλη την Αφρική και την Ασία. Παρόλο που μπορεί να μοιάζει με σπόρο, το
θρεπτικό προφίλ του κεχριού είναι παρόμοιο με αυτό του ζαχαρόχορτου και άλλων
δημητριακών. Το κεχρί έχει αποκτήσει δημοτικότητα στη δύση επειδή είναι χωρίς
γλουτένη και διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και
αντιοξειδωτικά.
Χαρακτηριστικά και τύποι του κεχριού
Το κεχρί αποτελεί έναν μικρό, στρογγυλό
ολικής άλεσης σπόρο που καλλιεργείται στην Ινδία, τη Νιγηρία και σε άλλες
ασιατικές και αφρικανικές χώρες. Θεωρείται αρχαίο και χρησιμοποιείται τόσο για
κατανάλωση από τον άνθρωπο, όσο και για ζωοτροφές και τροφές πουλιών.
Αν και όλες οι ποικιλίες κεχριού ανήκουν στην
οικογένεια Poaceae, διαφέρουν ως προς το χρώμα, την εμφάνιση και το είδος. Αυτή
η καλλιέργεια χωρίζεται επίσης σε δύο κατηγορίες, οι μεγάλες και μικρότερες, με
τις μεγάλες να είναι οι πιο δημοφιλείς.
Διατροφικό προφίλ
Όπως τα περισσότερα δημητριακά, το κεχρί
είναι ένας αμυλώδης σπόρος που σημαίνει ότι είναι πλούσιος σε υδατάνθρακες.
Επίσης αποτελείται από πολλές βιταμίνες και μέταλλα.
Ένα φλιτζάνι (174 γραμμάρια)
μαγειρεμένο κεχρί:
• Θερμίδες: 207
• Υδατάνθρακες: 41g
• Φυτικές ίνες: 2,2g
• Πρωτεΐνη: 6g
• Λίπος: 1,7g
• Φώσφορος: 25% της ημερήσιας
αξίας (DV)
• Μαγνήσιο: 19% του DV
• Φολικό οξύ: 8% του DV
• Σίδηρο: 6% του DV
Το κεχρί παρέχει περισσότερα απαραίτητα
αμινοξέα από τα περισσότερα δημητριακά. Επιπλέον, διαθέτει την υψηλότερη
περιεκτικότητα σε ασβέστιο από όλους τους κόκκους δημητριακών, παρέχοντας 13%
του DV ανά μαγειρεμένη κούπα (100 γραμμάρια), το οποίο είναι απαραίτητο για τη
διασφάλιση της υγείας των οστών, των αιμοφόρων αγγείων, των μυϊκών συσπάσεων
και της σωστής λειτουργίας των νεύρων.
Οφέλη για την υγεία
Το κεχρί είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
και φυτικές ενώσεις. Επομένως, μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την
υγεία.
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Eίναι πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις,
ειδικότερα φερουλικό οξύ και κατεχίνες. Αυτά δρουν ως αντιοξειδωτικά για να
προστατεύσουν το σώμα μας από το επιβλαβές οξειδωτικό στρες. Μελέτες σε
ποντίκια συνδέουν το φερουλικό οξύ με την ταχεία επούλωση τραυμάτων, την
προστασία του δέρματος και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Οι κατεχίνες συμβάλλουν στην μείωση του
κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών νόσων λόγω της ισχυρής τους αντιοξειδωτικής
δράσης. Ενώ όλες οι ποικιλίες κεχριού περιέχουν αντιοξειδωτικά, εκείνα με το
πιο σκούρο χρώμα έχουν περισσότερα από ότι τα λευκά ή τα κίτρινα.
Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μη
αμυλούχους πολυσακχαρίτες, δύο τύπους άπεπτων υδατανθράκων που βοηθούν στον
έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
χει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI),
πράγμα που σημαίνει ότι είναι απίθανο να αυξηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Έτσι, το κεχρί θεωρείται ιδανικό για άτομα με διαβήτη.
Μια μελέτη σε 105 άτομα με διαβήτη τύπου 2
έδειξε ότι η αντικατάσταση ενός πρωινού με ρύζι από ένα πρωινό με κεχρί μείωσε
τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα. Ενώ μια άλλη 12 εβδομάδων σε 64
άτομα με προδιαβήτη έδωσε παρόμοια αποτελέσματα.
Οι άνθρωποι τρώγοντας 1/3 φλιτζάνι (50
γραμμάρια) κεχριού ανά ημέρα, παρουσίασαν ελαφρά μείωση στα επίπεδα σακχάρου
στο αίμα νηστείας μετά το γεύμα, καθώς και μείωση της αντίστασης στην
ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι δείκτης για τον διαβήτη τύπου 2.
Εμφανίζεται όταν το σώμα μας σταματά να ανταποκρίνεται στην ορμόνη ινσουλίνη, η
οποία βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης
Το κεχρί περιέχει διαλυτές ίνες και βοηθά στη
μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Επιπλέον, η πρωτεΐνη του κεχριού μπορεί να
βοηθήσει στη μείωση της.
Μια μελέτη σε ποντίκια με διαβήτη τύπου 2 που
τους έδωσαν υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή με συμπύκνωμα πρωτεΐνης
κεχριού οδήγησε σε μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και σημαντική αύξηση
των επιπέδων της αδιπονεκτίνης και της HDL (καλής) χοληστερόλης, σε σύγκριση με
την ομάδα ελέγχου. Η αδιπονεκτίνη είναι μια ορμόνη με αντιφλεγμονώδη δράση που
υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς και διεγείρει την οξείδωση λιπαρών οξέων.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διατροφή χωρίς γλουτένη
Το κεχρί είναι ένα δημητριακό χωρίς γλουτένη,
καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με κοιλιοκάκη ή για άτομα που
ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που εμφανίζεται
φυσικά σε δημητριακά όπως σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη. Τα άτομα με κοιλιοκάκη ή
δυσανεξία στη γλουτένη πρέπει να την αποφύγουν επειδή προκαλεί επιβλαβή πεπτικά
συμπτώματα, όπως διάρροια και δυσαπορρόφηση θρεπτικών ουσιών.
Πιθανά μειονεκτήματα
Παρά τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία το
κεχρί, περιέχει επίσης αντιθρεπτικά συστατικά (οξαλικά), ενώσεις που εμποδίζουν
ή μειώνουν την απορρόφηση άλλων θρεπτικών ουσιών από το σώμα μας και μπορεί να
οδηγήσουν σε ελλείψεις.
Μία από αυτές τις ενώσεις, το φυτικό οξύ,
παρεμβαίνει στην πρόσληψη καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και
μαγνησίου. Ωστόσο, ένα άτομο με ισορροπημένη διατροφή είναι απίθανο να έχει
δυσμενείς επιπτώσεις.
Άλλα αντιθρεπτικά συστατικά που ονομάζονται
goitrogenic πολυφαινόλες μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς,
προκαλώντας βρογχοκήλη, μια διεύρυνση του θυρεοειδούς αδένα που οδηγεί σε
πρήξιμο του λαιμού.
Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα σχετίζεται μόνο με
την υπερβολική πρόσληψη πολυφαινόλης.
Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι η
βρογχοκήλη ήταν πολύ πιο διαδεδομένη όταν το κεχρί παρείχε το 74% των ημερήσιων
θερμίδων ενός ατόμου, σε σύγκριση με το 37% των ημερήσιων θερμίδων του.
Επιπλέον, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την
περιεκτικότητα των αντιθρεπτικών συστατικών του κεχριού εμποτίζοντάς το κατά τη
διάρκεια της νύχτας σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια να το στραγγίξετε
και να το ξεπλύνετε πριν το μαγείρεμα.
Συμπερασματικά,
το κεχρί είναι δημητριακό ολικής άλεσης γεμάτο με πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά και
θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση των
επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα. Επιπλέον, δεν περιέχει γλουτένη,
καθιστώντας το μια καλή επιλογή για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή
ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη. Η υπέροχη γεύση του και τα διατροφικά του
οφέλη το καθιστούν μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή.
Ιωάννα Καλυβά
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.