Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Συνεχίζεται η εκμετάλλευση των αγροτών από τους εμπόρους που δεν τους πληρώνουν εντός 60 ημερών όπως ορίζει ο νόμος…

 
  Ερώτηση του βουλευτή Φλώρινας, Γιάννη Αντωνιάδη, προς ον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  Κύριε Υπουργέ, παρά την ψήφιση του ν. 4587/2018 (που τροποποίησε διατάξεις του ν. 4492/2017), οι έμποροι εξακολουθούν να μην πληρώνουν εγκαίρως και εντός 60 ημερών σύμφωνα με το νόμο, τους αγρότες των οποίων αγοράζουν τα προϊόντα. Οι παραγωγοί από τη μεριά τους, έχοντας σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας λόγω της τρέχουσας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της υψηλής φορολογίας, υπομένουν αυτή την κατάσταση χωρίς να προχωρούν σε καταγγελίες. Υπάρχουν περιστατικά όπου πωλήθηκαν προϊόντα τον Αύγουστο του 2019, ο παραγωγός έλαβε πληρωμή από τον έμπορό μέσω επιταγής μετά από 7 μήνες η οποία είναι πληρωτέα στα τέλη του 2020.
  Για την τήρηση των διατάξεων του νόμου, η αρμόδια αρχή, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΑΑΤ, διενεργεί διασταυρωτικούς ελέγχους (με τη συμμετοχή του ΥΠΟΙΚ και των τραπεζών). Για να συνεχίζεται όμως αυτή η κατάσταση είτε οι έλεγχοι δε γίνονται είτε δεν φέρουν αποτελέσματα.
Κατόπιν των ανωτέρω, Ερωτάται ο κ. Υπουργός
- Πόσοι έλεγχοι διενεργήθηκαν το 2019 και το 2020 για την εφαρμογή του μέτρου και πόσα πρόστιμα επιβλήθηκαν;
- Ποια μέτρα θα πάρει το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να αρθεί η εκμετάλλευση των αγροτών από τους εμπόρους (εντατικοποίηση των ελέγχων, ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών κλπ.);
Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Αντωνιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.