Η πόλη της
Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε την Τρίτη 2 Απριλίου για δεύτερη χρονιά τα βραβεία των
καλύτερων εστιατορίων ελληνικής κουζίνας στη χώρα, σε μια εντυπωσιακή τελετή
απονομής στο ξενοδοχείο «Makedonia Palace», όπου έλαμψε η ελληνική γαστρονομία
αλλά και το μοναδικό γαλανόλευκο αστέρι Michelin
εκτός Ελλάδας, αυτό του σεφ
Ανδρέα Μαυρομμάτη, τον οποίο προσκάλεσε το «αθηνόραμα» από το Παρίσι για να
δημιουργήσει το εξαιρετικό μενού του dîner de gala.
Στη δεύτερή τους διοργάνωση ως ανεξάρτητος
θεσμός, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας πρόσφεραν άλλο ένα μοναδικό ταξίδι στους
καλύτερους σταθμούς της ελληνικής γαστρονομίας.
Βραβεύοντας 65 εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα,
από το Ιόνιο ως τη Ρόδο κι απ’ την Αλεξανδρούπουλη ως την Κρήτη, έγιναν αφορμή
για να αναδειχθεί η σημασία της διατήρησης της γευστικής μνήμης με τρόπο που να
συνδέει νοηματικά την σύγχρονη ελληνική κουζίνα των εξελιγμένων τεχνικών και
των σημερινών διατροφικών προδιαγραφών με τη γευστική μνήμη της παραδοσιακής
συνταγής που αποτελεί το θεμέλιο της γαστρονομικής μας ταυτότητας. Άλλωστε
είναι πλέον κοινός τόπος ότι η ελληνική κουζίνα έχει το απαραίτητο υπόβαθρο για
να συνδέσει τη γευστική της παράδοσή με ένα μέλλον δυναμικό, που μπορεί όχι
απλώς να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας, αλλά και να αποτελέσει σημείο αναφοράς
για τη διεθνή γαστρονομική σκηνή.
Στους βραβευμένους της μεγάλης αυτής γιορτή
για την ελληνική γαστρονομία, συναντάμε τρείς επιχειρήσεις εστίασης που
εδρεύουν στην ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου.
Αναλυτικότερα:
«Θωμάς»
Μακρύ δρόμο έχει διανύσει ο
«Θωμάς» από τη δεκαετία του ’70 μέχρι τη σημερινή του εξέλιξη σε εστιατόριο - προορισμός
στους πρόποδες του Αμύνταιου. Η οικογένεια Πασπάλη χρησιμοποιεί τις εξαιρετικές
πρώτες ύλες της περιοχής τόσο σε αυθεντικές σπεσιαλιτέ της μακεδονίτικης
κουζίνας όσο και σε πιάτα με την προσωπική της σφραγίδα. Η εξαιρετική συλλογή
τυριών, η τεράστια κάβα κρασιών και η σάλα που παραπέμπει σε καλή τραπεζαρία
σπιτιού συνοδεύουν τη φήμη του.
Βραβείο: Ελληνική κλασική κουζίνα(14 / 20)
Μακεδονία - Ν. Φλώρινας -
Σκλήθρο, 18ο χλμ. Αμυνταίου - Καστοριάς
23860/31206
Ιδιοκτήτης: Θωμάς Πασπάλης,
Νίκος Πασπάλης
Σεφ: Ελένη Πασπάλη, Νίκος
Πασπάλης
Κοντοσώρος
Το εστιατόριο που έκανε το Ξινό Νερό
προορισμό για γαστρονομικούς ταξιδιώτες παραμένει πιστό στη γευστική ταυτότητα
που δημιούργησε ο αείμνηστος σεφ Νίκος Κοντοσώρος και συνεχίζει πλέον η κόρη
του Ιλιάνα.
Η ιδιαίτερη αντιμετώπιση παραδοσιακών πιάτων
που «φωτίζονται» εκ νέου όπως το σουτ μακάλο και το άιβαρ, η γνώση και η
ανάδειξη των τοπικών υλικών σε προτάσεις με πιο μοντέρνο πρόσημο, αλλά κι ένα
αξιοζήλευτο κελάρι δίνουν το στίγμα.
Βραβείο: Ελληνική κλασική κουζίνα(14 / 20
Μακεδονία - Ν. Φλώρινας - Ξινό
Νερό
23860/81256
Ιδιοκτήτης: Ιλιάνα Κοντοσώρου
Σεφ: Ιλιάνα Κοντοσώρου
Ναουμίδης
Μια ιδιοσυγκρασιακή κουζίνα με στοιχεία
terroir είναι αυτή που δημιουργεί κι εξελίσσει χρόνο με το χρόνο ο Άγγελος
Ναουμίδης στις όχθες της Βεγορίτιδας. Τα λιμνίσια ψάρια, τα άγρια βότανα και τα
ξεχωριστά υλικά της περιοχής έχουν, μαζί με τα διάσημα σκευάσματα της
οικογένειας από πιπεριά Φλωρίνης, τον πρώτο λόγο σε ιδιαίτερες σπεσιαλιτέ όπως
οι γαρίδες με κόκκινη κολοκύθα, η αποφλοιωμένη πέστροφα με πουρέ σελινόριζας
και οι ταλιατέλες με καραβίδα από τη λίμνη.
Βραβείο: Ελληνική κλασική κουζίνα (14 / 20)
Μακεδονία - Ν. Φλώρινας -
Άγιος Παντελεήμονας, Λίμνη Βεγορίτιδα
2386061238
Ιδιοκτήτης: Πέτρος Ναουμίδης
Σεφ: Άγγελος Ναουμίδης




Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.