Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Οι Βάσεις του διαγ(κ)ωνισμού των Πανελλαδικών…


(Από το ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ που κυκλοφορεί)…
  Καθώς οι Πανελλαδικές τελειώνουν, αρχίζει το σήριαλ του καλοκαιριού που έχει τίτλο: «Πώς θα κινηθούν οι βάσεις εφέτος;». Δεν θα υπάρξει μέρα όπου ο καθένας δεν θα βγει να πει το μακρύ του και το κοντό του για τις Βάσεις Εισαγωγής στα ΑΕΙ,

 οπότε καλό είναι να ξέρετε μερικά βασικά πράγματα περί των βάσεων. Ας δούμε λοιπόν πως βγαίνουν αυτές οι έρμες οι βάσεις. 
Τρία στοιχεία χρειάζεται ο Η/Υ του υπουργείου: 
1. Τα μόρια που συγκέντρωσε ο κάθε υποψήφιος. 
2. Τις προσφερόμενες θέσεις ανά Σχολή, για φέτος. 
3. Την Δήλωση Προτίμησης - Μηχανογραφικό Δελτίο (στο εξής: Μ/Φ) κάθε υποψηφίου (στο εξής: ΥΠ).
  Όταν εισαχθούν όλα τα παραπάνω, κάποιος πατάει το κουμπάκι ENTER στον Η/Υ, και αυτός κάνει τα εξής βήματα: 
A. Βάζει όλους τους ΥΠ κατά φθίνουσα σειρά μορίων. Από αυτόν δηλαδή που έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα, προς αυτόν που έχει συγκεντρώσει τα λιγότερα μόρια. 
B. Παίρνει τον ΠΡΩΤΟ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ και ανοίγει το Μ/Φ του. Τον βάζει στην Σχολή που έχει επιλέξει πρώτη, μειώνει τις διαθέσιμες θέσεις της Σχολής κατά μία και ΔΕΝ ΞΑΝΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ! 
C. Επαναλαμβάνει το βήμα Β για κάθε ΥΠ, μέχρι και αυτόν με τα λιγότερα μόρια. Κάποια στιγμή, οι διαθέσιμες θέσεις των Σχολών τελειώνουν, οπότε ο Η/Υ θα προχωράει στην 2η, την 3η, την 4η κ.ο.κ. επιλογή του ΥΠ, μέχρι να βρει την πρώτη Σχολή του Μ/Φ του η οποία έχει ακόμα κενή θέση. Τότε τοποθετεί εκεί τον ΥΠ και πάει στον επόμενο. 
D. Ό,τι είπαμε στο C, θα γίνει για όλους τους ΥΠ, μέχρι και τον τελευταίο. ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΕΙΣΑΚΤΕΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΙΑΣ, όπως π.χ. ως «βάση» στο άλμα εις μήκος για την λήψη ενός μεταλλίου, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε την επίδοση του αθλητή που τελικά βγήκε 3ος και πήρε το χάλκινο μετάλλιο. Αν δηλαδή κάποιος άλλος είχε πηδήξει 1 εκατοστό μακρύτερα, θα είχε ανέβει αυτός στο βάθρο. Όπως λοιπόν δεν ξέρει ο αθλητής εκ των προτέρων πόσο πρέπει να πηδήξει για να πάρει μετάλλιο, έτσι δεν μπορεί να ξέρει εκ των προτέρων και ο ΥΠ πόσα μόρια πρέπει να συγκεντρώσει για να εισαχθεί σε μία Σχολή. 
E. Δεν περνάει πουθενά, ο ΥΠ που όταν έφτασε η σειρά του, όλες οι Σχολές που είχε δηλώσει στο Μ/Φ του, είχαν καταληφθεί από τους προηγούμενους (που είχαν και περισσότερα μόρια). 
  Από τα παραπάνω, νομίζω πως γίνεται φανερό ότι: 
i. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων, ποια θα είναι τελικά η βάση κάθε Σχολής. Ούτε ο Πάπας, ούτε το μέντιουμ κ. Μεταξία & Συνεργάτες, ούτε κανείς. Κα – νέ – νας. 
ii. Ο ΥΠ πρέπει να προσέξει πολύ, ώστε η σειρά των Σχολών που θα επιλέξει να είναι η σειρά που πραγματικά τον ενδιαφέρει. 
iii. Ο ΥΠ πρέπει να επιλέξει και Σχολές που οι περσινές τους βάσεις ήταν αρκετές χιλιάδες κάτω από τα μόρια που συγκέντρωσε – και στο τέλος να βάλει και τις σχολές που είχαν πέρυσι τις μικρότερες βάσεις. 
iv. Άλλο τίποτα δεν μπορεί να κάνει, εκτός ίσως από τον Σταυρό του και να περιμένει. 
  Να μην ξεχάσουμε να τονίσουμε εδώ, ότι η παραπάνω διαδικασία θα γίνει από τον Η/Υ 6 φορές: Για τους φετινούς, τους περσινούς και τους προπέρσινους υποψήφιους του ΓΕΛ (3 φορές) και του ΕΠΑΛ (άλλες 3 φορές), καθώς οι θέσεις είναι ξεχωριστές για κάθε κατηγορία.
Καλό καλοκαίρι και καθαρό μυαλό σε όλους.  
Και –όπως πάντα– με τις υγείες μας… 
Γ. Μ. 
παραΕκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.