Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Θεόδωρος Καράογλου: Να προωθήσουμε τα κρασιά Φλώρινας και Αμυνταίου σε όλο τον κόσμο… (BINTEO)


  Προτεραιότητα του υπουργείου Εσωτερικών, του τομέα Μακεδονίας και Θράκης, είναι να γίνει η Φλώρινα σημείο αναφοράς στον ελληνικό οινικό χάρτη, τόνισε ο υφυπουργός Θεόδωρος Καράογλου, κατά την ομιλία του στην 4η εκδήλωση οινοτουρισμού με τίτλο «Viva Vino» που πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα,

 στο πλαίσιο του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA.

  Όπως είπε, στόχος είναι να δοθεί η απαραίτητη ώθηση στους φημισμένους αμπελώνες του Αμυνταίου, που παράγουν κρασιά ΠΟΠ ανωτέρας ποιότητας, ώστε το κρασί της Φλώρινας να διεκδικήσει το μερίδιο που του αναλογεί στην παγκόσμια αγορά.

  «Θέλουμε το καλό Μακεδονικό κρασί να ρέει άφθονο στο αυλάκι της αγοράς με μεγαλύτερες πωλήσεις, κάθε φορά, στην παγκόσμια αγορά», τόνισε και σημείωσε ότι «η ανάπτυξη του οινοτουρισμού μπορεί να συμβάλει στη μεταμόρφωση ολόκληρων περιοχών».

  Ανέφερε, επίσης, ότι το υφυπουργείο Μακεδονίας και Θράκης σκοπεύει να εφαρμόσει το πρόγραμμα Terra Vino σε όλες τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, επιδιώκοντας την oινική ανάπτυξη, που με τη σειρά της μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

  Οι εργασίες της 4ης οινοτουριστικής εκδήλωσης συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον τόσο των τοπικών φορέων της Π.Ε Φλώρινας, όσο και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της οινοπαραγωγής και του οινοτουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα. Παρουσιάστηκαν δε τοπικές ποικιλίες και κρασιά από τη Φλώρινα και πραγματοποιήθηκε παρουσίαση food and wine pairing.

  Αναλυτικά οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση:

- Η οινοτουριστική εμπειρία. Παρουσίαση του έργου Terra Vino

Εισηγητής: Αναστάσιος Ζαφειρίδης – Project Manager, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης)

- Ο οινοτουρισμός ως μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

Εισηγήτρια: Αλεξάνδρα Γεννή, Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

- Οινοτουρισμός στο εστιατόριο. Συνδυάζοντας τους τοπικούς οίνους με τα τοπικά εδέσματα.

Εισηγητής: Κώστας Κοπάτσκας, Οινοποιός – Ιδιοκτήτης Επιχείρησης Εστίασης στη Φλώρινα

- Εναλλακτικός τουρισμός και Οινουτουρισμός. Ευκαιρίες ανάπτυξης.

Εισηγητής: Φώτης Κιλιπίρης, Καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας

- Εισαγωγή στη διαδικασία του Food and Wine Pairing & παρουσίαση Food Pairing

Εισηγητής: Γιώργος Παλησίδης, Καθηγητής Γαστρονομίας – Chef

  Το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων οι αντιπεριφερειάρχες Γιάννης Κιοσές και Βασίλης Άμπας, ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης και ο αντιδήμαρχος Φλώρινας Νίκος Δούμτσης.

  Μετά το πέρας της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Οινοποιείο «Πάντου», κατά τη διάρκεια της οποίας οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στους χώρους, να ενημερωθούν για τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής κρασιού, για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της αμπελουργίας στην περιοχή της Φλώρινας.

Πηγή: neaflorina.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.