Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Σημαντικές συναντήσεις του Δημάρχου Φλώρινας στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη…


  Ένα παραγωγικό τριήμερο είχε στην Αθήνα ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης με επαφές και συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη.
  Ο κ. Γιαννάκης συμμετείχε, αρχικά, στη συνάντηση των Δημάρχων των ενεργειακών Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, παρουσία
 
 του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργου Κασαπίδη, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό κ. Γεράσιμο Θωμά και τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Κωστή Μουσουρούλη.
  Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι η απολιγνιτοποίηση αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην συμφωνία των ΕΛΠΕ - Juwi για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη, το Μνημόνιο συνεργασίας ΔΕΗ με τη γερμανική RWE, την εκταμίευση του λιγνιτικού πόρου αλλά και την χρηματοδότηση δράσεων από το Πράσινο Ταμείο, που θα προκηρύξει άμεσα έξι προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 31,4 εκατ. ευρώ τα οποία θα γίνουν στους ενεργειακούς Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, για δράσεις αειφόρου ενέργειας και κλίματος, προώθησης κυκλικής οικονομίας, ενεργειακές κοινότητες, καθώς και ενός πιλοτικού προγράμματος χρηματοδότησης επιχειρήσεων με υψηλή εξάρτηση από την «αλυσίδα του λιγνίτη».
  Ο κ. Θωμάς ανέφερε «ότι το masterplan της απολιγνιτοποίησης εκπονείται και θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του καλοκαιριού, θα ακολουθήσει θεσμική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα».
  Ακολούθησε συζήτηση με τους Δημάρχους των λιγνιτικών δήμων για σειρά θεμάτων, κυριότερο των οποίων ήταν η θέρμανση των κατοίκων των Δήμων.
  Από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΕΝ. και του Συντονιστή κ. Μουσουρούλη επιβεβαιώθηκε ότι στη Φλώρινα θα κατασκευαστεί δίκτυο διανομής φυσικού αερίου που θα καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες θέρμανσης, αλλά και οικιακής χρήσης των κατοίκων της περιοχής.
  Ακολούθως ο Δήμαρχος Φλώρινας συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Αραβώση, με τον οποίο συζήτησε τα θέματα συνεχούς λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης, θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, τις αδειοδοτήσεις και τους περιβαλλοντικούς όρους του ΑΗΣ, που υπογράφησαν άμεσα, αλλά και γενικότερα το θέμα της απολιγνιτοποίησης.
  Με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη είχαν εγκάρδια συζήτηση ο κ. Γιαννάκης και ο βουλευτής Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης. Του έθεσαν θέματα που αφορούν τις χρηματοδοτήσεις μελετών έργων του προγράμματος απολιγνιτοποίησης του Δήμου Φλώρινας, έτσι ώστε ο Δήμος να είναι έτοιμος με ώριμες μελέτες για την αξιοποίηση του συνόλου των χρημάτων που θα διατεθούν στον Δήμο τόσο στο πλαίσιο της μεταλιγνιτικής εποχής, όσο και από άλλα προγράμματα χρηματοδότησης.
  Ο κ. Γεωργιάδης έδειξε απόλυτη κατανόηση και υποσχέθηκε ότι θα σταθεί αρωγός στον Δήμο Φλώρινας. Να επισημάνουμε ότι κόστος του έργου του τμήματος της τηλεθέρμανσης που κατασκευάστηκε το αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου το Υπουργείο Ανάπτυξης και δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί ο Δήμος ούτε ένα ευρώ. Όσο για την καταβληθείσα συμμετοχή του Δήμου, αυτή είναι απαιτητή από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
  Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης και ο βουλευτής Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης συναντήθηκαν με τον Υπουργό κ. Μάκη Βορίδη με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν το Υπουργείο του.
Ο κ. Υπουργός συμφώνησε στην παραχώρηση στον Δήμο Φλώρινας εκτάσεων και κτισμάτων της περιοχής «πάνω μπουάτ», ιδιοκτησίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
  Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Δήμαρχος Φλώρινας είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Υφυπουργό Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή. Συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας του στρατού με τον Δήμο.
  Στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης του δήμου Φλώρινας ο κ. Γιαννάκης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου κ. Στάθη Σταθόπουλο. Συζητήθηκαν οι χρηματοδοτήσεις έργων και μελετών από το Πράσινο Ταμείο, ενώ έγινε και μία προκαταρκτική συζήτηση για την πιθανή ένταξη μελέτης για την δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης στην πόλη της Φλώρινας.
  Ο Δήμαρχος Φλώρινας επισκέφθηκε και τα ΕΛΤΑ, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Μελίτης με το κλείσιμο του γραφείου των ΕΛΤΑ. Σύντομα θα επισκεφθεί την περιοχή κλιμάκιο για να λειτουργήσει παράρτημα στη Μελίτη, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.
  Το πρόβλημα της θέρμανσης των κατοίκων και η έλευση του φυσικού αερίου στον Δήμο Φλώρινας ήταν στα θέματα που συζήτησε ο κ. Γιαννάκης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΕΔΔΑ) κ. Μάριο Τσάκα. Εξετάστηκε η πορεία των μελετών για την άφιξη και διανομή του φυσικού αερίου στον Δήμο Φλώρινας μέχρι το 2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.