(Από το
ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ που κυκλοφορεί)…
Ορισμένα τρόφιμα βοηθούν στην ενδυνάμωση του
ανοσοποιητικού μας συστήματος, ώστε να προφυλασσόμαστε από διάφορες ιώσεις. Για να αποφύγουμε λοιπόν τα κρυολογήματα θα
πρέπει να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή,
η οποία να αποτελείται από τα
παρακάτω τρόφιμα:
1.
Εσπεριδοειδή
Οι
περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στη βιταμίνη C, σε περίπτωση κάποιου
κρυολογήματος. Αυτό συμβαίνει γιατί η βιταμίνη C συμβάλλει στην ενίσχυση του
ανοσοποιητικού μας συστήματος και αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, που
είναι βασικά στοιχεία για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, (γκρέιπφρουτ,
πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια και limes).
Επειδή
το σώμα μας δεν την παράγει, χρειαζόμαστε ημερησίως βιταμίνη C για την ενίσχυση
του ανοσοποιητικού μας.
2.
Κόκκινες πιπεριές
Περιέχουν
δύο φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή. Αποτελούν επίσης πλούσια
πηγή β καροτίνης. Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, η
βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιούς δέρματος. Το β καροτένιο
βοηθάει να κρατάμε τα μάτια και το δέρμα μας υγιή.
3.
Μπρόκολο
Είναι
γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα. Αποτελείται από βιταμίνες A, C και E, καθώς
και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Είναι ένα από τα πιο υγιεινά
λαχανικά που μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας. Το κλειδί για τη διατήρηση της ισχύος του,
είναι να μαγειρευτεί όσο το δυνατόν λιγότερο ή και καθόλου.
4.
Σκόρδο
Οι
πρώτοι πολιτισμοί αναγνώρισαν την αξία του σκόρδου στην καταπολέμηση των
λοιμώξεων. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής & Ολοκληρωμένης
Υγείας, το σκόρδο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
και στην επιβράδυνση της σκλήρυνσης των αρτηριών. Οι ιδιότητες του φαίνεται να
προέρχονται από τη μεγάλη συγκέντρωση ενώσεων που περιέχουν θείο, όπως η
αλικίνη.
5.
Τζίντζερ
Είναι
ένα άλλο τρόφιμο που πολλοί επιλέγουν σε περίπτωση κρυολογήματος. Μπορεί να
βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του
πονόλαιμου και άλλων φλεγμονωδών ασθενειών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη
μείωση της ναυτίας, στη μείωση του χρόνιου πόνου και μπορεί να συμβάλει στη
μείωση της χοληστερόλης, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα σε ζώα.
6.
Σπανάκι
Εκτός
του ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, είναι επίσης γεμάτο με αντιοξειδωτικά και
β-καροτένιο, τα οποία μπορεί να αυξήσουν την ικανότητα καταπολέμησης της μόλυνσης
του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Όπως το μπρόκολο, έτσι και το σπανάκι είναι
πιο υγιεινό να μαγειρεύεται όσο το δυνατόν λιγότερο, έτσι ώστε να διατηρεί τα
θρεπτικά του συστατικά. Επίσης, το λιγότερο μαγείρεμα του ενισχύει τη βιταμίνη
Α και επιτρέπει την απελευθέρωση και άλλων θρεπτικών ουσιών.
7.
Γιαούρτι
Είναι
σημαντικό να προτιμάμε γιαούρτια που έχουν «ζωντανές
και ενεργές καλλιέργειες». Αυτές μπορούν
να τονώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση
ασθενειών.
Ζωντανό
χαρακτηρίζεται το γιαούρτι οποιουδήποτε τύπου για το οποίο ο παρασκευαστής του
εγγυάται ότι περιέχει ενεργά και ανθεκτικά οξυγαλακτικά βακτήρια ωφέλιμα για
τον ανθρώπινο οργανισμό που παραμένουν ζωντανά τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία
λήξης του. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να επιλέγουμε τα απλά γιαούρτια και όχι τα
επιδόρπια γιαουρτιών στα οποία προστίθενται ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες.
Αν θέλουμε να γλυκάνουμε το γιαούρτι μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο φρούτο ή
μέλι.
Το
γιαούρτι αποτελεί επίσης μεγάλη πηγή βιταμίνης D η οποία βοηθά στη ρύθμιση του
ανοσοποιητικού και ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας έναντι των
ασθενειών.
8.
Αμύγδαλα
H
βιταμίνη Ε είναι το κλειδί για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι μια
λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι απαιτεί την παρουσία λίπους για να
απορροφηθεί σωστά. Οι ξηροί καρποί, όπως
τα αμύγδαλα, είναι πλούσιοι σε βιταμίνη E και έχουν καλά λιπαρά. 46 ολόκληρα
αμύγδαλα χωρίς κέλυφος, παρέχουν σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας
ποσότητας σε βιταμίνη Ε.
9.
Κουρκουμάς
Αποτελεί
βασικό συστατικό που χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε κάρυ. Αυτό το καρύκευμα
έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χρόνια ως αντιφλεγμονώδες στη θεραπεία τόσο της
οστεοαρθρίτιδας όσο και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι υψηλές συγκεντρώσεις
κουρκουμίνης, που προσδίδουν στον κουρκουμά το ξεχωριστό χρώμα του, βοηθάνε στη
μείωση της μυϊκής βλάβης που προκαλείται από την άσκηση.
10.
Πράσινο τσάι
Τόσο
το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή
είναι ουσίες που υπάρχουν στα φυτά και αποτελούν τμήμα των αμυντικών μηχανισμών
τους, καθώς προσφέρουν ανοσία απέναντι σε μύκητες, έντομα και άλλους επιβλαβείς
οργανισμούς.
Ο
βασικός λόγος που καθιστά τα φλαβονοειδή ευεργετικά για την υγεία είναι οι αντιοξειδωτικές
τους ιδιότητες, οι οποίες είναι παρόμοιες με αυτές των βιταμινών C και Ε.
Το
πράσινο τσάι όμως περιέχει και ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό τη γαλακτική
επιγαλλοκατεχίνη ή EGCG.
Το
EGCG έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία.
Η
διαδικασία ζύμωσης στο μαύρο τσάι καταστρέφει πολλά από τα EGCG, ενώ το πράσινο
τσάι, από την άλλη πλευρά, είναι στον ατμό και δεν έχει υποστεί ζύμωση, έτσι διατηρείται
το EGCG. Το πράσινο τσάι είναι επίσης μια καλή πηγή του αμινοξέος L - θεανίνης,
η οποία συμμετέχει στη σύνθεση των πρωτεϊνών και βοηθά στο νευρικό μας σύστημα.
11.
Παπάγια
Είναι
ένα άλλο φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C. Σε μια παπάγια βρίσκουμε το 224% της
καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C.
Περιέχει
ένα πεπτικό ένζυμο, την παπαΐνη, που
έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης, έχει αξιοπρεπείς ποσότητες καλίου, βιταμινών
Β και φυλλικού οξέος, οι οποίες είναι ευεργετικές για την γενική μας υγεία.
12.
Ακτινίδια
Όπως
η παπάγια έτσι και τα ακτινίδια είναι πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά,
όπως το φυλλικό οξύ, το κάλιο και τις βιταμίνες Κ και C.
Η
βιταμίνη C ενισχύει τα λευκά αιμοσφαίρια για την καταπολέμηση των λοιμώξεων,
ενώ τα άλλα θρεπτικά συστατικά των ακτινιδίων κρατούν το σώμα υγιές.
13.
Πουλερικά
Όταν
είμαστε άρρωστοι, η κοτόσουπα είναι ένα καλό φαγητό που συμβάλει στη βελτίωση
των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, καθώς και στην προστασία μας από το να
αρρωστήσουμε.
Τα
πουλερικά, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε
βιταμίνη Β6 που είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε πολλές από τις χημικές
αντιδράσεις που συμβαίνουν στο σώμα μας.
Είναι
επίσης ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό νέων και υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων.
O
ζωμός που παράγεται από τα βρασμένα κόκαλα του κοτόπουλου περιέχει ζελατίνη,
χονδροϊτίνη και άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην επούλωση του εντέρου
και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
14.
Ηλιόσποροι
Οι
ηλιόσποροι είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά, όπως φωσφόρο, μαγνήσιο και
βιταμίνη Β6. Είναι επίσης εξαιρετικά υψηλοί σε βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό
αντιοξειδωτικό.
Η
βιταμίνη Ε είναι σημαντική για τη ρύθμιση και τη διατήρηση της λειτουργίας του
ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης υψηλό σε βιταμίνη Ε είναι και το αβοκάντο.
15.
Οστρακοειδή
Κάποια
οστρακοειδή περιέχουν ψευδάργυρο. Παρόλο που δεν δίνεται τόσο προσοχή στον
ψευδάργυρο όσο στις βιταμίνες και σε άλλα μέταλλα, το σώμα μας τον χρειάζεται
για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Κάποια
οστρακοειδή με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο είναι: ο κάβουρας, τα
μύδια και ο αστακός.
Είναι
σημαντικό ότι δεν πρέπει να προσλαμβάνουμε περισσότερη από τη συνιστώμενη
ποσότητα ψευδαργύρου από τη διατροφή μας. Για ενήλικες άνδρες, είναι 11mg και
για τις γυναίκες είναι 8mg. Ο ψευδάργυρος σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να
εμποδίσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Συμπερασματικά,
η ποικιλία είναι το κλειδί για μια σωστή διατροφή. Καταναλώνοντας μόνο ένα από
τα παραπάνω τρόφιμα δεν είναι αρκετό για να αποφύγουμε τη γρίπη, ακόμα και αν
τα τρώμε συνέχεια.
Πρέπει
να προσέχουμε τις ποσότητες ώστε να μην παίρνουμε μεγάλη ποσότητα μιας μόνο
βιταμίνης και καθόλου από άλλες. Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι μια
καλή αρχή ώστε να προστατέψουμε εμάς και την οικογένειά μας από το κρυολόγημα
αλλά και από άλλες ασθένειες.
Ιωάννα Καλυβά
Διατροφολόγος
- Διαιτολόγος
















Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.