Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Το Αμύνταιο, η Φλώρινα και το Μοναστήρι, σε ένα σπάνιο κινηματογραφικό ντοκουμέντο του 1911… (ΒΙΝΤΕΟ)


  Ένα μοναδικό – σπάνιο κινηματογραφικό ντοκουμέντο του 1911, από την περιοδεία του στο Αμύνταιο (Σόροβιτσ), Φλώρινα και Μοναστήρι (Μπίτολα), (Βιλαέτι Μοναστηρίου), του προτελευταίου σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Ρεσάντ (τουρκ.: V. Mehmed Reşad).




  Το σπάνιο κινηματογραφικό ντοκουμέντο της περιοδείας του Σουλτάνου Ρεσάτ στην περιοχή μας, είναι εύρημα διδακτορικού ερευνητή της Οθωμανικής ιστορίας, που στάλθηκε σε συνεργάτη του ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ.
Λεπτομέρεια για την στάση του Σουλτάνου
   Στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Σόροβιτσ (Αμυνταίου), διηγούνταν ο μακαρίτης τ. Δήμαρχος και Βουλευτής, Αντώνιος Ζούγκας, που θυμόταν το περιστατικό…
  Μάλιστα, έλεγε, ότι ανθοδέσμη στον Σουλτάνο, που κατέβηκε απ’ το τραίνο στον σταθμό, όπου έγινε η επίσημη υποδοχή, έδωσε η αδελφή του, μαθήτρια τότε του Δημοτικού.
  Κι ο Ρεσάτ, της έδωσε φιλοδώρημα, ένα χρυσό! (Υπήρχε χρυσή λίρα Ρεσάτ)!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.