Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Πολιτιστικές εκδηλώσεις Δήμου Φλώρινας…



Άναμμα Φωτιών

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 22:00 μμ., Πλατεία Γ. Μόδη,  Επίσημη έναρξη του εθίμου  «Φωτιές Φλώρινας 2018» από τον Δήμαρχο Φλώρινας, κ. Ιωάννη Βοσκόπουλο.

Δωρεάν διανομή παραδοσιακής φασολάδας, κρασιού και τοπικών εδεσμάτων.

00:00 πμ., Άναμμα Φωτιών σε όλες τις γειτονιές της πόλης και στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Φλώρινας.

Γευσιγνωσία από το τμήμα Μαγειρικής του ΟΑΕΔ Φλώρινας

  Το τμήμα Μαγειρικής της ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Φλώρινας έχει καθιερωθεί πλέον στην τοπική κοινωνία, αλλά και πανελλαδικό επίπεδο, με τις μαγειρικές και ζαχαροπλαστικές του επιτυχίες, αφού οι μαθητές μέσα από τις μαγειρικές τους «καλλιτεχνίες» έχουν καταφέρει να ικανοποιήσουν και τον πλέον απαιτητικό ουρανίσκο.

  Παντρεύοντας την παραδοσιακή με τη σύγχρονη κουζίνα θα χαρίσουν ένα γαστρονομικό ταξίδι σε όσους παρευρεθούν την Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018, και ώρα 12:30 μμ. στον Ξύλινο Χωριό. Δωρεάν φρέσκα κι ελκυστικά εδέσματα θα παρασκευαστούν και θα διατεθούν από τους μαθητές της Σχολής, με συνοδεία φλωρινιώτικων γευστικών κρασιών, υπό την επίβλεψη των αξιόλογων καθηγητών τους.

Μωμόγεροι

  Από τις παλιότερες μορφές του ελληνικού λαϊκού θεάτρου, το ποντιακό δρώμενο των Μωμόγερων ή Μωμόερων ή και Μωμοέρια αναβιώνει στην πόλη της Φλώρινας και στο Ξύλινο Χωριό από τον Ποντιακό Σύλλογο Μανιακίου «Αμάσεια».

  Από τα παλιότερα ποντιακά έθιμα που λάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων, από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τα μέσα Ιανουαρίου, έχει ενταχθεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

  Στην αναβίωση του εθίμου κεντρικό πρόσωπο είναι η νύφη, η οποία  ενσαρκώνει τη βλάστηση και τη γονιμότητα της γης, και για την οποία μονομαχούν ένα νέος και ένας γέρος άντρας. Η νίκη του νεότερου άντρα, που συμβολίζει τον νέο χρόνο λειτουργεί σημειολογικά, σηματοδοτώντας την αλλαγή του παλιού από τον νέο χρόνο.

Δημιουργική απασχόληση παιδιών από Πολιτιστικούς Συλλόγους

  Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ατραπού «Ποιμενικόν» και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Ακρίτες» Κέλλης χαρίζουν ένα μοναδικό διήμερο με ενδιαφέρουσες παιδοκεντρικές δράσεις, με χαρούμενα παιχνίδια με πολλή κίνηση και μουσική, σε όλα τα παιδιά που θα παρευρεθούν στο Ξύλινο Χωριό της Πλατείας Γ. Μόδη την Κυριακή,  23 και το Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2018.

  Δημιουργική απασχόληση, ζωγραφική προσώπου (facepainting), χειροτεχνήματα και καλλιτεχνικές κατασκευές, μουσικοκινητικά παιχνίδια και πολλά νόστιμα γλυκά και κεράσματα θα χαρίσουν στιγμές χαλάρωσης και  ευτυχίας σε όλους τους μικρούς μας φίλους.


Τρενάκι  της Φωτιάς

Σας γνωρίζουμε ότι το "Τρενάκι της Φωτιάς" θα πραγματοποιεί τα δρομολόγιά του καθημερινά από τις 10:00πμ έως τις 2:00μμ και από τις 5:30μμ έως τις 9:30μμ.

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Φλώρινας

Παραδοσιακά κάλαντα
Παραδοσιακά κάλαντα από τη χορωδία της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου Φλώρινας και παρουσίαση χορευτικών από τον Φ.Σ.Φ. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ».
Λευκή Νύχτα
  Την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018, ο Δήμος Φλώρινας σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Φλώρινας, τα καταστήματα της πόλης της Φλώρινας θα είναι ανοιχτά από τις 11:00πμ έως τις 23:00.
Εκδήλωση «Γουρουνοχαρά»
Ευχές στον Άγιο Βασίλη
  «Άγιε μας Βασίλη, φέτος φτιάχνουμε μόνοι μας τις κάρτες μας και τις κρεμάμε στο δέντρο των ευχών, με την ελπίδα να πραγματοποιήσεις όλες τις ευχές μας…».
  Όλα τα παιδιά μαζί ζωγραφίζουμε, δημιουργούμε καλλιτεχνήματα, τρώμε νόστιμα ζαχαρωτά και χριστουγεννιάτικα γλυκά, μας ζωγραφίζουν όμορφα τα υπέροχα προσωπάκια μας (facepainting) και στο τέλος, ο Άγιος Βασίλης μας δίνει το δωράκι μας, για μια όμορφη και ευτυχισμένη χρονιά!!!
Οπερέτα «Έτσι είναι η ζωή...»
Είναι η ζωή, της γειτονιάς μικρό καφενεδάκι και μας σερβίρει ολημερίς γλυκόπικρο καφεδάκι…
  Σ' ένα καφενεδάκι μια παρέα νέων ζει, μοιράζεται και αντιμετωπίζει μια καθημερινότητα που συγκρούεται με τα όνειρα και τα συναισθήματά της. Μια καθημερινότητα μέσα από την οποία μεγαλώνει, διδάσκεται και ωριμάζει.
  Αξίες, όπως η αγάπη, η φιλία, η συμπαράσταση, η συνεργασία… αναδεικνύονται και εξυμνούνται ως ανεκτίμητοι, αναλλοίωτοι, ανεξάντλητοι φάροι της ανθρώπινης πορείας μέσα στον χρόνο. Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από τα τραγούδια του καταξιωμένου αείμνηστου συνθέτη Κώστα Γιαννίδη, τα οποία ερμηνεύονται από αξιόλογους νέους καλλιτέχνες που υπηρετούν την μουσική χωρίς όρια...
Στην Οπερέτα «Έτσι είναι η ζωή...» συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Σοπράνο: Άννα  Ελευθεριάδου, Ελένη Στρατάκη, Ειρήνη Στάιου, Μαρίνα Τατσίδη, Ελένη Δανιήλ
Βαρύτονοι: Διονύσης Αυγερινός, Θεόδωρος  Κιμίνος
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ξένια  Τσαβκοπούλου
Συνοδεία πιάνου : Μαρία Αρουσάνοβα
Αφήγηση – Κείμενα: Μάρω Ρωμανού
Χορευτικά από τη Σχολή χορού της κ. Μάρθας-Δήμητρας Τασιούδη
Ειδική συμμετοχή από τη χρυσή φωνή της Ρωσίας κ. Anatolii Visniakov.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.