Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Περί αναπλάσεων παιδικών χαρών και λοιπών έργων – Η περίπτωση του Νυμφαίου…


  Ανεστάλησαν οι εργασίες ανάπλασης στη μικρή γραφική πλατεία και παιδική χαρά στο κέντρο του οικισμού του Νυμφαίου, μετά από παρέμβαση της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, καθώς ο Δήμος Αμυνταίου δεν φρόντισε να εξασφαλίσει την απαραίτητη από την Υπηρεσία άδεια!
 
Μικρό ιστορικό…
  Η εν λόγω πλατεία στον παραδοσιακό ιστορικό οικισμό, κατασκευάσθηκε το 1920 με φυσικά υλικά (πελεκητές πέτρες, ξυλεία), στη μέση της υπήρχε ένα πέτρινο περίτεχνο σιντριβάνι και περιμετρικά άπειρα λουλούδια, με σκοπό την αναψυχή των κατοίκων και ήταν δωρεά της τότε Κοινότητας Νέβεσκας «τιμής ένεκεν» προς τους ευεργέτες αδελφούς Μίσιου.
  Πολύ αργότερα, τη δεκαετία του ’70, τοποθετήθηκαν ορισμένες κούνιες και από τότε στην όμορφη αυτή μικρή πλατεία η οποία χαρακτηρίστηκε «παιδική χαρά», συγκεντρώνονταν για ψυχαγωγία τα μικρά παιδιά, κατοίκων και επισκεπτών.
Τα έργα ανάπλασης…
  Σήμερα, πολύ ορθά, ο Δήμος Αμυνταίου προχωρά στη διαμόρφωση, αναβάθμιση και συντήρηση των παιδικών χαρών του Δήμου -συνολικού προϋπολογισμού € 250 χιλ.-, καθώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρέπει οι νέες παιδικές χαρές να τηρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και αυστηρούς όρους ασφαλείας.
Η περίπτωση του Νυμφαίου…
    Η Τ.Κ. Νυμφαίου του Δήμου Αμυνταίου, έχει χαρακτηρισθεί από το 1978 ως «διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός», γεγονός το οποίο σημαίνει (σύμφωνα με το άρθρο 24) ότι η  αρχιτεκτονική κληρονομιά του δικαιούται  ειδικής συνταγματικής  προστασίας και οποιαδήποτε παρέμβαση στον οικισμό απαιτεί την απαραίτητη άδεια της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων.
  Εδώ τίθεται το ερώτημα, πως ο Δήμος Αμυνταίου υπέπεσε σε τέτοια γκάφα; ΔΕΝ γνώριζε την παραπάνω διαδικασία και προχώρησε στο γκρέμισμα της πλατείας;
  Ευελπιστώ, ότι στο όνομα της «ανάπτυξης» και με δεδομένη την ηγετική τουριστική φυσιογνωμία του Νυμφαίου, οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις από πλευρά του, εάν δοθεί η απαραίτητη άδεια, να συμβαδίζουν με αυτή του παραδοσιακού χαρακτήρα του οικισμού και να μη «βεβηλωθεί» η γραφική πλατεία και το μοναδικό αστικό τοπίο με κάποια κατασκευή στυλ …Αμυνταίου!
  Εάν δε αυτό δεν μπορεί να επιτευχτεί, -λόγω τεχνικών προδιαγραφών και κανόνων-, να κατασκευαστεί νέα παιδική χαρά σε κάποιο άλλο σημείο του οικισμού που δεν θα αλλοιώνει την αισθητική του χώρου...
  Τέλος, ελπίζω το παρόν έργο να ολοκληρωθεί σύντομα και να αποτελέσει μια όμορφη, λειτουργική και ασφαλή παιδική χαρά.
Επίλογος…
  Οφείλουμε όλοι και κύρια οι νεότερες γενιές να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τον παραδοσιακό χαρακτήρα των χωριών της περιοχής μας και το μοναδικό περιβάλλον του τόπου μας, γιατί …«ότι καταστρέφει δεν είναι ανάπτυξη»!
ΥΓ:
  Καλό είναι να μην ξεχνάμε ορισμένα αναπτυξιακά(!) έργα και «αναπλάσεις», που το τελικό τους αποτέλεσμα (αισθητικό και λειτουργικό), ήταν …απογοητευτικό: 
- Κεντρική πλατεία Αμυνταίου,
- Κεντρικό Πάρκο Αμυνταίου,
αλλά και λοιπές κατασκευές «έργων υποδομής», όπως π.χ. η Περιφερειακή οδός Αμυνταίου…
 

1 σχόλιο:

  1. Στέκομαι στην τελευταία φωτογραφία .Επειδή έχω επισκεφθεί κι άλλες πόλεις στο σημείο που εφάπτεται η περιφερειακή Αμυνταίου με τις σιδηρογραμμές - ανάχωμα θα μπορούσε να κατασκευαστεί ΥΠΟΓΕΙΑ διάβαση οχημάτων με την απαραίτητη κατασκευή απορροής βρόχινων υδάτων Ο Δήμος σας η Περιφέρεια σε συνεννόηση με τον τραινοσέ και τα σχετικά Υπουργεία θα μπορούσαν να κάνουν κάτι .Για την περίπτωση του υπέροχου Νυμφαίου στην περιοχή σας το θέμα μάλλον γραφειοκρατικό είναι με προσοχή στην διατήρηση του παραδοσιακού στοιχείου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.