Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

ΕΡΜΗΣ Αμυνταίου - 99 χρόνια ιστορία…



  Ο ΕΡΜΗΣ Αμυνταίου, αποτελεί την ιστορικότερη αθλητική ομάδα, όχι μόνο στην περιοχή του Αμυνταίου, αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας, γεγονός που αποδεικνύεται από ιστορικά αρχεία και τεκμήρια της εποχής.
 
  Προτού αναφέρω τους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας του ΕΡΜΗ, πρέπει να επισημάνω ότι το αφιέρωμα θα χωριστεί σε δυο ενότητες, λόγω του μεγάλου όγκου στοιχείων που έχω βρει. Στην Α’ ενότητα, που αφορά την προπολεμική περίοδο και τη Β’ που αφορά την μεταπολεμική εποχή και φτάνει μέχρι τη δεκαετία του 1980. Επίσης, σε αυτό το μικρό αφιέρωμα, θα αναφερθούν πολλές πληροφορίες από την αθλητική ιστορία του τόπου, μιας και ο ΕΡΜΗΣ δεν ήταν η μοναδική ομάδα της εποχής. Άλλη μια ομάδα που έχει χαθεί στα βάθη της ιστορίας είναι ο ΆΡΗΣ Αμυνταίου, με μεγάλη διαδρομή 20 και πλέον ετών και κάτοχος δύο τροπαίων.
  Οι πρωτεργάτες που έγιναν και ιδρυτές του Ερμή είναι ο Χατζής Αθανάσιος, ο Χατζημηνάς Σταύρος, ο Ζούγκας Αθανάσιος και ο Ζούγκας Φώτιος, το μακρινό 1918.
  Ως πρότυπο είχαν τους Άγγλους στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων που εκείνη την εποχή είχαν στρατοπεδεύσει στην περιοχή.
  Σε ώρες ανάπαυλας οι στρατιώτες σχημάτιζαν ομάδες και έπαιζαν μεταξύ τους ποδόσφαιρο. Δεν άργησε όμως η ώρα που στο παιχνίδι μπήκαν οι νεαροί Αμυνταιώτες και όπως ήταν αναμενόμενο έμαθαν τους κανόνες του ποδοσφαίρου αλλά και πολλά μυστικά αυτού του νέου αθλήματος που τους συγκίνησε τόσο πολύ.
  Ο ΕΡΜΗΣ εκείνης της περιόδου (1918 – 1919) έπαιζε αγώνες μόνο με ομάδες που τις αποτελούσαν στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων όπως Άγγλοι, Γάλλοι αλλά και όπως είναι γραμμένο στα χαρτιά και από Ρώσους αιχμαλώτους.
  Για την ιστορία, αναφέρω ότι ο πρώτος αγώνας του ΕΡΜΗ έγινε τον Απρίλιο του 1918. Αντίπαλος ήταν η Γαλλική ομάδα του Συντάγματος των Σιδηροδρομικών.
  Αυτός ο πρώτος αγώνας του ΕΡΜΗ είχε πανηγυρικό χαρακτήρα και πλήθος κόσμου τόσο από τους κατοίκους της κωμόπολης και των τοπικών αρχών, όσο και από τους στρατιώτες και τους ανώτατους των Συμμαχικών Δυνάμεων.
  Ο αγώνας διεξήχθη στην θέση που είναι σήμερα το Γυμνάσιο, παλαιότερα ήταν εκεί μια πολύ μεγάλη πλατεία που κατά μήκος του δρόμου ήταν το Οθωμανικό Διοικητήριο. Το παιχνίδι έληξε με νίκη του ΕΡΜΗ με σκορ 1-0. Το γκολ σημειώθηκε στο δεύτερο ημίχρονο από τον κεντρικό αμυντικό, Β. Μπάλιο.
  Το επόμενο έτος (1919), ιδρύονται άλλες δύο ομάδες ο ΑΡΗΣ και ο ΑΕΤΟΣ, ενώ δύο χρόνια αργότερα ιδρύονται ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ και ο ΗΡΑΚΛΗΣ.
  Στην Αρχή οι ομάδες είχαν συνοικιακό χαρακτήρα, με την κάθε μια να έχει τους αρχηγούς της. Στα πρώτα αυτοσχέδια πρωταθλήματα νικητής ήταν ο ΕΡΜΗΣ για τις περιόδους 1919 - 20, 1920 - 21 και 1922 - 23. Ο κάθε πρωταθλητής εκείνη την περίοδο έπαιζε 2 αγώνες με τον πρωταθλητή από την πόλη της Εδέσσης.
  Ο ΕΡΜΗΣ ήταν ομάδα του κέντρου, δηλαδή γεωγραφικά τοποθετείτε στο τότε κέντρο της πόλης (σημερινό Δημαρχείο), με αρχηγό τον Στέφανο Χατζή.
  Δεύτερη ομάδα εμφανίζεται ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ και οριοθετείται στη γειτονιά του Χατζηιωάννου (σημερινή εκκλησία Αγίου Γεωργίου).
  Τρίτη ομάδα είναι ο ΑΡΗΣ, στην γειτονιά του Κιόσση (σημερινή αλάνα όπου εξελίσσεται το έθιμο της Αγίας Βαρβάρας).
  Τέταρτη ομάδα είναι ο ΑΕΤΟΣ, που βρισκόταν στην γειτονιά του Νάνου (κοντά στο σημερινό 2ο Δημοτικό σχολείο) και πέμπτη ομάδα είναι ο ΗΡΑΚΛΗΣ (περιοχή Γυμνασίου) με αρχηγό τον Κωτσόπουλο.
  Το 1923 διαλύονται όλες οι μικρές ομάδες και συγχωνεύονται στον ΕΡΜΗ. Πρώτος πρόεδρος του είναι ο Κωνσταντίνος Αρσενάκης (1918 - 1923). Μετά την θητεία του, πρόεδρος αναλαμβάνει ο Στέφανος Χατζής (1923 – 25). Το έτος 1925 - 26 πρόεδρος είναι ο Μάρκος Χατζής και το έτος 1927 είναι ο Μ. Κοζύρης.
  Τον Ιούνιο του 1926 ο ΕΡΜΗΣ Αμυνταίου κάνει αίτηση για συμμετοχή του στη τότε νεοσύστατη Ε.Π.Ο. και εκπρόσωποι του Ερμή στην Ε.Π.Ο. ορίζονται οι Γ. Λοίζης και Γ. Δασύλλας. Άξιο αναφοράς είναι το ετήσιο κόστος της ομάδας που κυμαινόταν από 200.000 δρχ μέχρι 500.000 δρχ ενώ το κόστος του εισιτηρίου ήταν μόλις 5 δρχ.
  Το χρώμα της ομάδας ήταν το κόκκινο στις φανέλες και το μαύρο στα κοντά παντελονάκια.
  Προπονητής της Ομάδας, ταυτόχρονα και παίχτης ήταν ο Βουλγαρίδης, αθλητής από την Κωνσταντινούπολη.
  Η πρώτη σύνθεση του Ερμή είναι η εξής: Χατζηιωάννου Ιωάννης, Λιάνης Σίμος, Τσαλιγκόπουλος Ηλίας, Νάνος Βασίλης, Ζούγκας Φώτιος, Τράικος Βασίλης, Βουλγαρίδης Χρήστος, Χατζημηνάς Σταύρος, Χατζής Αθανάσιος, Ζιούμος Γιώργος και Χατζηιωάννου Ανέστης.
  Το 1924  -25 ο ΕΡΜΗΣ παρουσιάζει μεγάλη ποδοσφαιρική δράση και γίνετε ιδιαίτερα γνωστός ακόμα και στο εξωτερικό, γεγονός που αναγκάζει τον τύπο της Θεσσαλονίκης να κάνει ειδική μνεία στην ομάδα μας.
  Το 1925 δίνει το πρώτο του φιλικό στη Θεσσαλονίκη στο γήπεδο του ΗΡΑΚΛΗ με την ομάδα του ΑΤΛΑ. Ο αγώνας έγινε παρουσία χιλιάδων φιλάθλων με το αποτέλεσμα να είναι ισόπαλο για τις δυο ομάδες. ΑΤΛΑΣ Θεσσαλονίκης - ΕΡΜΗΣ Αμυνταίου 2-2.
  Το έτος 1926 ο ΕΡΜΗΣ στέφεται πρωταθλητής Δυτικής Μακεδονίας, νικώντας τον Μέγα Αλέξανδρο Εδέσσης με σκορ 3 - 2.
  Τον Μάιο του 1926 το ΔΣ του ΕΡΜΗ αποτελείτε από τους: Σταύρο Στάΐο - Αντιπρόεδρο, Μιχάλη Κοζύρη - Γενικό Γραμματέα, Αμύντα Τολίκα - Ταμία, Αντώνιο Ζούγκα - Έφορο, Τάκη Λιάνη, Στέφανο Χατζή και Παντελή Ιωακιμίδη - Σύμβουλους. Το ίδιο έτος η διοίκηση του ΕΡΜΗ ανακήρυξε δωρητή τον Τραΐανό Χατζή για τις δωρεές του στο σύλλογο και επίτιμο πρόεδρο τον Ιωάννη Χατζή.
  Το 1926 ιδρύεται ο ΑΣΤΗΡ Μακεδονίας ή αλλιώς «Μακεδονικός ΑΣΤΗΡ». Η πρώτη σύνθεση του ήταν: Παπακωνσταντίνου, Χατζηιωάννου Γ., Κωτσόπουλος Γ., Χατζηκωνσταντίνου, Νάνος Σ., Ουζούνης Κ., Μπάντης Π., Γόνης, Μανακοΐδης Θ., Σταύρου Σ., Κολίτσης Ν.
  Το επόμενο έτος, μετά την ίδρυση, οι καλύτεροι παίκτες του προσχωρούν στον ΕΡΜΗ και ο ΑΣΤΗΡ γίνεται Μακεδονικός Β’ και αποτελεί την δεύτερη ομάδα του ΕΡΜΗ. Για πολλά χρόνια έπαιρνε μέρος στο συνοικιακό πρωτάθλημα και σε διάφορα τουρνουά εντός του νομού. Η πρώτη σύνθεση του ΑΣΤΗΡ Β’ δηλαδή ως της δεύτερης ομάδας του ΕΡΜΗ, αποτελείτε από τους: Ιωάννου, Χατζή, Τσόκλη, Σίμον, Καρκάτση, Μπάντη, Κολίτση, Γκέσκα, Μηντσούλη, Στράζιο και Πέμα.
  Το 1927 ιδρύεται ο Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Αμυνταίου ΟΡΦΕΥΣ, με πρόεδρο τον Μάρκο Ζιούμο και Αντιπρόεδρο τον Αμύντα Τολίκα. Ο ΟΡΦΕΥΣ αντιπροσωπεύει την βλάχικη παροικία του Αμυνταίου που αποτελούνταν από Νυμφαιώτες και Κλησουριώτες. Την ίδια χρονιά όμως ιδρύεται ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ Αμυνταίου. Τότε μέλη της διοίκησης και παίκτες προσχώρησαν στον ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ και ο ΟΡΦΕΥΣ έγινε η Β’ ομάδα του που συμμετείχε σε τοπικό πρωτάθλημα και σε τουρνουά του νομού.
  Το 1927 ιδρύεται στο Αμύνταιο το αντίπαλο ποδοσφαιρικό δέος του ΕΡΜΗ, ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Αμυνταίου, που ένα μήνα μετά την ίδρυση του μετονομάζεται σε ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ. Οι δύο ομάδες είχαν το δικό τους γήπεδο. Ο ΕΡΜΗΣ αγωνιζόταν στο κεντρικό γήπεδο (σημερινό Γυμνάσιο) ενώ το γήπεδο του ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ήταν στο σημείο που ονομάζουμε σήμερα Γαλλικά νεκροταφεία (στο ενδιάμεσο από το Β’ Δημοτικό και τις εργατικές κατοικίες).
  Πρώτη σύνθεση του Μακεδονικού ήταν: Πρόεδρος ο Στάΐος Σταύρος, Αντιπρόεδρος, Τολίκας Αμύντας, Γενικός Γραμματέας, Σέμπης Πέτρος, Ταμίας, Ναούμ Λάζαρος, Σύμβουλος, Ζιούμος Μάρκος και έφοροι οι: Βασνάκης Χρήστος, Κολίτσης Ανέστης, Σπάσης Ανέστης, Καντιώτης Απόστολος. Παίκτες του ήταν οι: Λαζαρίδης Γ., Μπάτσιος Α., Κωτσόπουλος, Λαζαρίδης Θ., Μανακοίδης, Μπάτσιος Α., Μηντσούλης Κ., Κιόσσης, Ζούγκας, Μηντσούλης Κ. και Μηντσούλης Π.
  Το χρώμα της ομάδας πιθανών ήταν το πράσινο. Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ συμμετείχε για πολλά χρόνια στο πρωτάθλημα χωρίς να έχει κάποια ιδιαίτερη διάκριση. Η πρώτη επίσημη εμφάνιση της ομάδας έγινε παρουσία πλήθος κόσμου σε φιλικό αγώνα με τον Μακεδονικό Β’, (Μακεδονικός - Μακεδονικός Αμυνταίου Β’ 1-1).
  Το 1927 στο Αμύνταιο ιδρύεται ακόμα ένα ποδοσφαιρικό σωματείο με την επωνυμία ΘΡΙΑΜΒΟΣ Αμυνταίου.
  Το 1927-28 ο ΕΡΜΗΣ κατακτά το πρωτάθλημα (2ο συνεχόμενο) της Δυτικής Μακεδονίας, νικώντας τον Μέγα Αλέξανδρο Εδέσσης με σκορ 1-0.
  Το 1928 ο Ερμής κάνει τις πρώτες του μεταγραφές και δίνει στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Κοζάνης τους Τσαλιγκόπουλο και Τράικο, ενώ κατακτά το τρίτο πρωτάθλημα Δυτικής Μακεδονίας.
  Το 1929 και 1930, ο ΕΡΜΗΣ κατακτά τα πρωταθλήματα του Γ’ ομίλου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ το 1931 κατακτά το πρωτάθλημα Δυτικής Μακεδονίας.
  Την περίοδο 1932 έως 1937 το Αμύνταιο ποδοσφαιρικά εκπροσωπείται από τον ΑΡΗ Αμυνταίου. Το 1938 διακόπτονται τα πρωταθλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης για τρία χρόνια.
  Το 1941 ο ΕΡΜΗΣ εμφανίζεται πάλι στο πρωτάθλημα Δυτικής Μακεδονίας, μέχρι το 1944 όπου διακόπηκαν για άλλα 4 χρόνια τα πρωταθλήματα λόγω της γερμανικής κατοχής.
  Στην δεύτερη εμφάνιση του ο ΕΡΜΗΣ φαίνεται να κατακτά ένα πρωτάθλημα νομού και ένα κύπελλο νομού το 1941 και 1943 αντίστοιχα.

  (Η φωτογραφία προέρχεται από την Εφημερίδα «ΦΩΣ» Θεσσαλονίκης με ημερομηνία κυκλοφορίας, Σάββατο 21 Αυγούστου 1926 και η λήψη της έγινε στο Γήπεδο Αμυνταίου)

* Για αναπαραγωγή μέρους ή του άρθρου παρακαλώ όπως ερωτηθεί ο συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.