Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

Ποιος πρέπει να καθορίσει το μέλλον της «Ξινό Νερό»;  Ένα διαχρονικό πρόβλημα που ταλανίζει το Ξινό Νερό είναι η τύχη του εργοστασίου εμφιάλωσης του μοναδικού μεταλλικού μας νερού και αναψυκτικών.
  Ήμουν και είμαι υπέρ της δραστικής αλλαγής της υπάρχουσας κατάστασης, καθώς πρέπει όλοι να παραδεχτούμε ότι το σημερινό εργοστάσιο δεν είναι αυτό που ταιριάζει στην ποιότητα του νερού μας.
 
 Ενός νερού που είναι εφάμιλλο, αν όχι ανώτερο, με τα πλέον ονομαστά και πανάκριβα γαλλικά μεταλλικά νερά.
  Οι εξελίξεις λοιπόν τρέχουν ως συνέχεια της τελευταίας απόπειρας για απόκτηση σύγχρονης υποδομής για την αξιοποίηση της πηγής του Ξινού Νερού, που πραγματοποιήθηκε το 2009, κατά την προηγούμενη θητεία του σημερινού Δημάρχου κ. Κων/νου Θεοδωρίδη. Ο τότε και σημερινός Δήμαρχος είχε συνάψει σύμβαση και είχε δημιουργήσει νέα εταιρία, στην οποία συμμετείχαν κατά 60% η εταιρία «Μαλαματίνα» και κατά 40% η «Ξινό Νερό». Ουσιαστικά επρόκειτο και την εκχώρηση του 60% των δικαιωμάτων της πηγής του μεταλλικού νερού, με τον όρο η «Μαλαματίνα» να πραγματοποιήσει μεγάλη επένδυση με την κατασκευή καινούριου εργοστασίου.
  Δυστυχώς, η «Μαλαματίνα» δεν εκπλήρωσε τους όρους της συμφωνίας και δεν κατασκεύασε το νέο εργοστάσιο, που μέσα από τη συνεργασία δημόσιου (δημοτικού) και ιδιωτικού τομέα θα έφερνε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της πηγής, θέσεις εργασίας για τους κατοίκους και σημαντική κίνηση και αναγνωρισιμότητα για το χωριό.
  Ο Δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Θεοδωρίδης, τότε είχε υπερασπιστεί σθεναρά την επιλογή του και υποστήριζε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για το εργοστάσιο παρά η σύμπραξη δημόσιου (δημοτικού) με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα έβαζε το κεφάλαιο για την επένδυση και την τεχνογνωσία για τη λειτουργία.
  Σήμερα, οι μετοχές της «Μαλαματίνα» έχουν περάσει στα χέρια του Μάκη Ιωσηφίδη, ο οποίος αγόρασε τις μετοχές με σκοπό την πραγματοποίηση ακόμη μεγαλύτερης επένδυσης από αυτή που είχαν συμφωνήσει ο κ. Θεοδωρίδης με την «Μαλαματίνα», με την κατασκευή υπερσύγχρονου εργοστασίου που θα απογειώσει την παραγωγή και φυσικά τις πωλήσεις της «Ξινό Νερό».
  Ο ίδιος έχει δεσμευτεί για υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου άνω των 8.000.000 € και δημιουργία 150 θέσεων εργασίας και πλέον. Στην πρόβλεψη για τις θέσεις εργασίας δεν περιλαμβάνονται αυτές που θα δημιουργηθούν κατά την περίοδο κατασκευής των έργων, αλλά και οι παράλληλες δραστηριότητες κατά τη λειτουργία του νέου εργοστασίου.
  Ουσιαστικά ο νέος επενδυτής, σε καιρούς οικονομικής κρίσης και τεράστιων ποσοστών ανεργίας, βελτιώνει το σχέδιο του κ. Θεοδωρίδη, με μεγαλύτερη επένδυση, περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερη αξιοποίηση της πηγής.
  Από την πλευρά μου θέλω να τονίσω με κάθε τρόπο ότι όταν πρόκειται για το μέλλον του Ξινού Νερού, με άμεσες θετικές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή, δεν ενδιαφέρομαι αν ο επενδυτής είναι ο Μαλαματίνας ή ο Ιωσηφίδης ή ο Κολοκυθόπουλος. Χρειαζόμαστε αυτή την επένδυση και ουδείς μπορεί να αντιληφθεί τί άλλαξε στο μεταξύ και η τότε «καλή» συμφωνία τώρα έγινε «κακή» για τη δημοτική αρχή; Ενδεχομένως τα πρόσωπα, αλλά αυτός δεν είναι ασφαλής δρόμος για την ανάπτυξη του τόπου. Μάλλον το αντίθετο...
  Δεν κατανοώ τη στάση του Δημάρχου, που εδώ και οκτώ χρόνια περίμενε στωικά την επένδυση της Μαλαματίνα -που δεν έγινε ποτέ- ενώ έσπευσε να καταγγείλει τη σύμβαση αμέσως μόλις έμαθε ότι οι μετοχές πέρασαν στα χέρια του Μάκη Ιωσηφίδη.
  Ο κ. Δήμαρχος θα πρέπει να μας εξηγήσει τον τρόπο σκέψης του πως ήταν "καλή" η επένδυση της Μαλαματίνα που δεν έγινε ποτέ χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από πλευράς Δήμου Αμυνταίου, ενώ είναι «κακή» η επένδυση του Ιωσηφίδη, που θα γίνει με καλύτερους όρους και θα προσφέρει 150 θέσεις εργασίας στο Ξινό Νερό. Διότι δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι πριν καλά - καλά αναλάβει ο Ιωσηφίδης, αρχίζουμε να τον πολεμάμε;
  Και για να τα ξεκαθαρίσουμε, στο μυαλό μου δεν χωρά η πιθανότητα να χάσουμε ως περιοχή ούτε μία θέση εργασίας σε αυτή την οικονομική συγκυρία, για τις πολιτικές αντιπαλότητες του οποιουδήποτε.
  Τέλος, πιστεύω ακράδαντα ότι ο κ. Δήμαρχος και κάθε δήμαρχος δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις ερήμην των πολιτών, ειδικά για τόσο σοβαρά θέματα και ακόμη περισσότερο όταν υπάρχουν κατηγορίες εναντίον του για μεροληπτική αντιμετώπιση των πραγμάτων (η πλευρά Ιωσηφίδη τον κατηγορεί ευθέως ότι αντιτίθεται στην κατασκευή του νέου εργοστασίου μεροληπτώντας ενάντια στο νέο επενδυτή).
  Η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων είναι απαραίτητη προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι και να καταγραφούν οι απόψεις τους, κυρίως όμως να καθοριστεί η περαιτέρω πορεία στη βάση της λαϊκής συναίνεσης.
  Το εργοστάσιο αφορά τον κόσμο του Ξινού Νερού και της ευρύτερης περιοχής και όχι πολιτικά παιχνίδια τοπικού ενδιαφέροντος. Ο κόσμος της περιοχής θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να στηρίξει τη νέα επένδυση ή θέλει να παραμείνει η διαχείριση και οι υποδομές του εργοστασίου στη σημερινή υποβαθμισμένη κατάσταση.

Με εκτίμηση
Νικόλαος Χάσος
πρώην Πρόεδρος Τ.Κ. Ξινού Νερού
πρώην Αντιπρόεδρος της «Ξινό Νερό»

4 σχόλια:

 1. Η κατασταση σου ΧΑΣΟ χρηζει ψυχιατρου: Το 2009 ως μελος του Δ.Σ της επιχειρησης με Δημαρχο τον Θεοδωριδη αποφασιζεις ομοφωνα την συσταση εταιρειας με την Μαλαματινα για νεα επενδυση με συγκεκριμενους ορους.
  Το 2011 τοτε ως Προεδρος της Κοινοτητας και μελος και παλι του Δ.Σ.της επιχειρησης συμφωνεις με την αποψη του τοτε Δημαρχου και τωρα νεου όπως τον παρουσιαζεις επενδυτη την λυση της συνεργασιας με την Μαλαματινα ως ετεροβαρη και λεοντια.
  Σημερα ως αποτυχημενος πολιτευτης παρουσιαζεσαι ξανα ως υπερμαχος αυτης της συμβασης και κατηγορεις τον Δημαρχο ότι δεν την εφαρμοζει,μια συμβαση την οποια εσυ εχεις καταγγειλει.
  Φαινεται να νοιαζεσαι για το καλο του χωριου και για τις θεσεις εργασιας που θα προκυψουν και δεν μας λες γιατι ψηφισες υπερ μιας γενναιας εκπτωσης (με την προηγουμενη δημοτικη αρχη της οποιας ησουν μελος) για έναν συγκεκριμενο επιχειρηματια με αποτελεσμα η επιχειρηση να ζημιωθει ένα ποσο της ταξης των 200.00,00 ευρω….
  Και ένα τελευταιο.Μιας και γνωριζεις αρκετα για τα μελλουμενα μπορεις να μας περιγραψεις πως θα μοιραστουν αυτές οι 150 θεσεις εργασιας για να σε πιστεψουμε?και πια εξασφαλιση εχεις αποσπασει από τον επενδυτη ότι αυτές οι θεσεις θα είναι αληθινες και όχι ΄΄μουφα΄΄ όπως οι 1000 θεσεις στην αρχαιολογια που και συ ο ιδιος εταζες προεκλογικα για να αποσπασεις την ψηφο του κοσμακη.
  Αυτά τα λιγα Νικο και να το κοιταξεις το θεμα σου…μη το αφησεις ετσι.
  Αααα και μη ξεχασω το μελλον της επιχειρησης θα το καθορισει το Δ.Σ του Εργοστασιου σε συνεργασια με το χωριο όταν υπαρχει κατι επισημο και όχι τα λογια τα δικα σου που μονο κακες υπηρεσιες εχουν προσφερει μεχρι σημερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπητοί συνδημότες,
  Σας παραθετω μερικα δεδομένα που θα απλοποιησουν το ζητημα.
  Δεδομένο 1ο: η εταιρία ΞΝ παει από το κακο στο χειρότερο και ο ανταγωνισμός το εχει ξεπεράσει προ πολλού. Βλ. Σουρωτη κ.α.
  Δεδομένο 2ο: αποτελούσε κοινη πρόθεση των δημοτών και κυρίως του τοτε και νυν Δήμαρχου η επένδυση από τον Μαλαματινα που δεν μπόρεσε τελικα να ανταπεξέλθει οικονομικά στην επένδυση και για αυτό πώλησε τις μετοχες του στον Ιωσηφίδη.
  Δεδομένο 3ο : η συγκεκριμένη εταιρια ανοικει πλεον στον Ιωσφιδη και βαση καταστατικού πρεπει να κανει την επένδυση. Αν αντεχει οικονομικά θα την κανει και θα διαψευσθούν οι επικριτές του. Αν δεν την κανει θα επιβεβαιωθούν. Οποτε κοντος ψαλμος… Οι εικασίες αν μπορει ή δεν μπορει στερούνται σοβαρότατος αφου δεν εχουν ουσιαστική γνώση. Αλλα θα πρεπει να εχουν υπόψη ότι δυο στοιχεια. Τις μετοχες τις αγορασε εναντι χρηματικού τιμήματος δεν του χαρίστηκαν και τέλος ότι η επένδυση στην ΓΑΙΑ ηταν υπερδιπλάσια!
  Δεδομένο 4ο: οι επιχειρήσεις γίνονται με στοχο το οικονομικο κερδος. Και αυτος είναι και ο στοχος του νεου επενδυτη. Η νεα εταιρία δεν θα είναι Δημοσίου συμφέροντος αλλα κερδοσκοπικού. Αλώστε δεν είμαστε ακόμα Σοβιετια!
  Δεδομένο 5ο: οι προσλήψεις θα γινουν με γνώμονα την εντοπιότητα και την ικανότητα προσφοράς δηλ. αξιοκρατικά όπως σε ολες τις ιδιωτ. εταιρείες του κόσμου. Ουτε χαρες ουτε κατι άλλο. Αλλωστε ο νεος επενδυτης δεν ενδιαφέρεται πλέον για τα κοινα όπως εχει δηλώσει δημοσίως.
  Δεδομένο 6ο: βαση των παραπανω δεν υπαρχει λογος αντιλογου εκτος από την εμπαθεια που εχει προκαλέσει σε μερικους αντιπαλους του η συμμετοχη του νεου επνδυτη προ 3ετιας στα κοινα. Αυτό όμως δεν δικαιολογει την αρνηση και να επιθυμουν την δραστηριότητα σε αδράνεια εις βαρος του συνόλου. Δεν εχουμε δει ποσο εχει υποβαθμιστεί η περιοχη και που παρακαλούν οι κάτοικοι για 6μηνα στην ΔΕΗ;
  Δεδομένο 7ο: σημερα εργάζονται 15 ατομα που προλήφθηκαν με γνωστούς μη αξιοκρατικούς τρόπους. Αυτό θέλουμε ή 5πλασιες, 10πλασιες, 15πλασιες θεσεις για τους ντόπιους και πολλες άλλες θετικες επιδρασεις στην περοχη; Ποσο είναι το εργατικο δυναμικο του χωριου; Μεγαλυτερο; Οποτε τα επιχειρήματα περι «δικων μας» και «δικων σας» είναι ατοπα βαση μεγεθών και μονο!
  Δεδομενο 8ο: εχει αποδειχθεί η απόδοση της Δημοσιας πρωτοβουλιας εναντι της Ιδιωτικη, σε όλα τα επιπεδα. Εμεις σημερα θα ξεκινήσουμε να την εξετάζουμε;
  Δεδομενο 9ο: τοσα χρονια γιατι κανένας άλλος δεν ειχε ενδιαφερθεί για το ΞΝ εκτος του Ιωσηφιδη; Μηπως αντι να αντιδρούμε για μικροπολιτικους λογους να δουμε πως μπορουμε να βοηθήσουμε; Στην τελευταία ανάλυση είναι τιμητικό για τον κυριο Ιωσηφίδη ότι ασχοληθηκε οντας εκτος Δημου και ως ιδιώτης και όχι ως Δήμαρχος που θα ηταν πολύ εύκολοι οι απαραίτητοι χειρισμοί.
  Δεδομενο 10ο: ο κοσμος που αντιδρα είναι αυτος του σημερινου Δημαρχου. Εχουμε αναρωτηθεί γιατι αντιδρά ενώ αυτος πρώτος επιδίωκε την ιδιωτικοποίηση και την επένδυση; Μηπως αυτος είναι μονος που θα χασει κατι πραγματικά; Θα αφήσουμε να μας παρασύρει η απωλεια του προσωπικού του συμφέροντος; Συνέχεια στο ιδιο έργο;

  Εκπιζω να σας βοηθησα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πρέπει κάποιος νόμιμος εκπρόσωπος της δημοτικής επιχείρησης να μας ενημερώσει ΑΝ ΥΦΊΣΤΑΤΑΙ ΝΟΜΙΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 12 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΑΔΡΑΝΙΑΣ Η ΑΕ "ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ ΞΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ". ΑΝ έχουν γίνει οι κατά το καταστατικό ετήσιες τακτικές Γενικές Συνελέυσεις, άν έχει παραστεί νόμιμος εκπρόσωπος της δημοτικής επιχείρησης στις Τακτικές Συνελεύσεις , αν έχουν δημοσιευθεί Ισολογισμοί, αν η επιχείρηση είναι ενγεγραμένη στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο , ΑΝ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΝΟΜΙΜΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΣΚΕΙ ΤΙς ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Αν δεν υπάρχει "ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ" δημοσίως αποδεδειγμένη γιατί να κοροιδεύουμε τον κοσμάκι για ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ και ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. γιατί δεν μπαίνεις στο ΓΕΜΗ και στο εθνικό τυπογραφείο να βρεις όλα αυτά που λες και θέτεις ψευτοερωτήματα αφήνοντας ψευτικα υπονοούμενα ωρε 7.23;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.