Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Έρχεται το φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία…Ένα τεράστιο βήμα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας κάνει η Δυτική Μακεδονία - Καθοριστική η συμβολή της Περιφέρειας στο μεγάλης εμβέλειας έργο του φυσικού αερίου που γίνεται πραγματικότητα…
  
  Ένα πολύ μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με την επικύρωση της συμφωνίας και τον καθορισμό των επόμενων κινήσεων, προκειμένου να έρθει το φυσικό αέριο στην περιφέρεια.
  Για μια πολλή μεγάλη επιτυχία στη διαπραγμάτευση έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο οποίος δήλωσε σχετικά «όπως είναι γνωστό έχουμε προχωρήσει σε συμφωνία με τον TAP, για να αποκτήσει δύο εξόδους η Δυτική Μακεδονία. Σήμερα συζητήσαμε τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και τους όρους, αλλά και τα βήματα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στο φυσικό αέριο η Καστοριά και το Άργος Ορεστικό.
  Ταυτόχρονα, ενισχυτικά θα υπάρχει πρόσβαση και σταθεροποίηση του συστήματος σε Αμύνταιο, Φλώρινα, Πτολεμαίδα και Κοζάνη. Με τον τρόπο αυτό, παρουσία της ΔΕΔΑ Α.Ε. και σε συνεργασία με το ΔΕΣΦΑ Α.Ε., θα προσπαθήσουμε να πάμε μπροστά αυτό το μεγάλης εμβέλειας έργο και με την καθοριστική παρουσία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας θα μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε και να δώσουμε μια μακρόπνοη λύση στο θέμα της θέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας».
  Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια, για να γίνει πραγματικότητα το εγχείρημα αυτό, σε μια περιοχή που είναι η ενεργειακή καρδιά της χώρας, αλλά παρουσιάζει δυστυχώς μεγάλη ενεργειακή φτώχεια και δεν είδε ποτέ έως τώρα τις προοπτικές του φυσικού αερίου.
  «Από την πρώτη στιγμή που αλλάξαμε τη διακρατική συμφωνία με τους Αζέρους και καταφέραμε να έχουμε δύο σταθμούς απομάστευσης έγινε το πρώτο θετικό βήμα. Σε ότι αφορά στα  επόμενα βήματα, τα οποία είναι συγκεκριμένα και στοχευμένα, θα απαντήσουμε στις ανάγκες δικτύων διανομής σε Καστοριά και Άργος, ενώ θα απαντήσουμε και στα ζητήματα της μεικτής καύσης του αερίου στα εργοστάσια της ΔΕΗ και της υποστήριξης των Τηλεθερμάνσεων της περιοχής».
  Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ για τις πρόσθετες δράσεις, ενώ τόνισε ότι οι διαθέσιμοι πόροι που θα προκύψουν με την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ θα διατεθούν στο κομμάτι αυτό, «για να αποκαταστήσουμε αδικίες του παρελθόντος», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
  Επίσης, δεσμεύτηκε για άμεσες πρωτοβουλίες με τη φιλοξενία της ΔΕΔΑ Α.Ε. και παρουσία των δημάρχων των περιοχών από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός, αλλά και τα Γρεβενά, ώστε να ξεδιπλωθεί ο σχεδιασμός και με συναπόφαση να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
  Ο Θ. Καρυπίδης ευχαρίστησε θερμά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαρκή και στενή συνεργασία στο εγχείρημα αυτό, αλλά και τη ΔΕΔΑ Α.Ε.
  Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ Α.Ε. Θ. Τερζόπουλος δήλωσε σε ότι αφορά στις περαιτέρω ενέργειες και στη χρηματοδότηση του έργου ότι «θα σχεδιάσουμε τα δίκτυα και θα δούμε το κόστος μέχρι το Σεπτέμβρη και τότε θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της μελέτης βιωσιμότητας. Το  χρηματοδοτικό κενό που θα υπάρξει θα καλυφθεί από πόρους της Περιφέρειας, ενώ θα υποβληθεί αίτημα χαμηλότοκο δάνειο. Πρόθεση είναι να είναι έτοιμα τα δίκτυα, ώστε όταν ο TAP θα φέρει το αέριο και σε συνεργασία με το ΔΕΣΦΑ που έχει την ευθύνη για την υψηλή πίεση, να προχωρήσουμε, καταπολεμώντας την ενεργειακή φτώχεια».

2 σχόλια:

  1. Είμαστε σοβαροί; ο ΤΑΡ φεύγει για Ιταλία και δεν υπάρχει πρόβλεψη να διοχετεύει αέριο πουθενά άλλου. Αυτο προβλέπεται απο το σύμφωνο φιλοξενούσης χώρας ήτοι Ελλαδιτσας και ΤΑΡ. Παπάδες άλλου υποψήφιοι με χρίσμα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ....έρχεται ο αγωγός φυσικου αέριου στην ΔΜ για να πάει τράνζιτ στην Αλβανία -Ιταλία υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν μας είπε ούτε μας υπόγραψε κανένας ( υποσχέσεις ΔΕΝ ΜΑΣΑΜΕ )εάν θα υπάρχει διανομή του φυσικού αερίου μέχρι το τελευταίο χωριό της Δ.Μ. Πολύ φοβούμαι ότι απλα θα μείνουμε να "θαυμάζουμε" τους αγωγούς φυσικού αερίου που θα διασχίζουν τα χωράφια μας και να ζεσταινόμαστε πάλι με καυσόξυλα η κάρβουνα σαν τους...ιθαγενείς που βλέπαν σιδερένια μουλάρια να διασχίζουν τα εδάφη τους.Κράτήστε το σχόλιο μου και ΄θυμηθήτε το ΄μετά 10 χρόνια όταν μας προσπεράσουν και πάλι οι εξελίξεις...Δεν γνωρίζουμε κυριε Σταθάκη εάν έχει άλλη γνώμη η BLACK ROCK !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.