Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Όχι άλλο κάρβουνο!



(Από το ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ που κυκλοφορεί)…
  Καρδιά, Εξοχή, Χαραυγή, Κόμανος, Μαυροπηγή, Κλειδί, Άγιοι Ανάργυροι και έρχονται από πίσω Πτελεώνας και Ποντοκώμη.
  
  Όλα αυτά ήταν κάποτε χωριά όπου ζούσαν άνθρωποι, είχαν τα ζώα τους, είχαν τα κτήματά τους, υπήρχαν εκκλησίες, σχολεία, γήπεδα, υπήρχαν νεκροταφεία όπου οι πρόγονοι ήλπιζαν ότι θα βρουν ανάπαυση. Τζίφος! Λογάριαζαν χωρίς τον Νεοέλληνα ξενοδόχο…
  Με το πρόταγμα της ανάπτυξης, ξεπατώθηκαν σπίτια, άνθρωποι ζωντανοί και νεκροί, ζώα, κτήματα, εκκλησίες, σχολεία.
  Καλό το αφήγημα για τον 20ο αιώνα, τότε που ακόμα και οι γιατροί διαφήμιζαν τσιγάρα, τότε που δεν ξέραμε.
  Στον 21ο αιώνα όμως ξέρουμε. Ξέρουμε για την κλιματική αλλαγή, ξέρουμε για την αειφόρο ανάπτυξη, ξέρουμε από τουρισμό, έχουμε φτηνές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  Αλλά έχουμε και ηλίθιους. Δόξα τω Θεώ και μα την Παναγία, έχουμε πολλούς ηλίθιους ακόμα. 3.500 στρέμματα γης που έθρεψαν χιλιάδες ανθρώπους ανά τους αιώνες γλίστρησαν κι έπεσαν όπως τα σκατά στη λεκάνη, κι εμείς αναρωτιόμαστε πότε θα ξανανοίξει το ορυχείο. Το ορυχείο που έχει φτάσει στο 1 (έ-ν-α) χιλιόμετρο από την Χειμαδίτιδα και που ετοιμάζεται να καταπιεί τους Αναργύρους αμάσητους.
  Θέλουμε να το ξανανοίξουμε! Να μην χαθούν λέει οι θέσεις εργασίας και χάσει η ΔΕΗ τον λιγνίτη και μείς τον καρκίνο μας.
  Τα εκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμό που έχασε η ΔΕΗ δεν έκανε και πολλά για να τα προλάβει όμως, έτσι δεν είναι; Δεν το περίμεναν λέει οι πανεπιστήμονες που είχαν μελετήσει την κατάσταση ότι θα ήταν τόσο μεγάλη η «αστοχία του υλικού». Έτσι λένε τον λυγμό της βιασμένης γης των προγόνων τους οι Νεοέλληνες. Αλλά τώρα λέει θα κάνουν σωστή μελέτη.
  Σώπα… να το πιστέψω ή θα την βρω κανένα πρωινό την Χειμαδίτιδα να έχει αδειάσει στο ορυχείο και τους οδηγούς με σωσίβιο;
  Ή θα σοβαρευτούμε και θα λειτουργήσουμε σαν σύγχρονη κοινωνία, με ένα σχέδιο για αειφόρο ανάπτυξη χωρίς λιγνίτη και καρκίνο, ή η επόμενη γενιά θα διαφημίζει το Αμύνταιο σαν τον Δήμο των Τριών Λιμνών και των Τεράστιων Τρυπών και θα καταριέται την τύφλα μας.
  Κλείνω με μία Ινδιάνικη προφητεία: «Όταν το τελευταίο δέντρο θα έχει κοπεί, το τελευταίο ποτάμι θα έχει ρυπανθεί, το τελευταίο ψάρι αγκιστρωθεί, μόνο τότε θα καταλάβετε ότι τα χρήματα δεν τρώγονται»
Γ. Μ.
παραΕκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.