Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Κρίνα στο Χιόνι» στη Θεσσαλονίκη…



  Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση προβολής του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Κρίνα στο Χιόνι» παραγωγής Δήμου Αμυνταίου σε σκηνοθεσία Χρήστου Σκούρα και σύνθεση ιστορικών πηγών Ιωάννας Μακρή, την Κυριακή 19/3/2017, ώρα 12:00, στο Κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1).
  
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
- Χαιρετισμοί
- Εισηγήσεις για το ιστορικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ Θεόδωρος Δαρδαβέσης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., Ηλίας Χασιώτης, Ιστορικός Ερευνητής Δυτικής Μακεδονίας.
Συντονιστής: Γεώργιος Τσότσος, Δρ Τοπογράφος Μηχ., Σχολ. Σύμβουλος
- Προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ (διάρκειας 62΄)
  Το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Χρήστου Σκούρα «Κρίνα στο χιόνι» αναφέρεται στα γεγονότα του Ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-41 και της γερμανικής εισβολής στον νομό Φλώρινας, στη μάχη του Κλειδίου με την τεθωρακισμένη μεραρχία των SS «Αδόλφος Χίτλερ», στην οργάνωση αντιστασιακών κινημάτων στην περιοχή Αμυνταίου και σε αυτούς που πλήρωσαν με την ζωή τους την αντίσταση κατά των κατακτητών. Η πυρπόληση του Λεχόβου, η ομαδική εκτέλεση των κατοίκων του Αετού, η εκτέλεση των Νυμφαιωτών και το κτύπημα του γερμανικού τραίνου στο σταθμό της Βεύης από αντιστασιακούς μαθητές παρουσιάζονται στο έργο μέσα από αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων, αλλά και ερευνητών που προσέγγισαν τα γεγονότα με κάθε δυνατή αντικειμενικότητα.

* Η εκδήλωση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Δήμου Αμυνταίου και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τους Συλλόγους: Αμυνταιωτών Θεσσαλονίκης, Φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης, Απανταχού Νυμφαιωτών, Λεχοβιτών Θεσσαλονίκης, Φιλωτιανών Θεσσαλονίκης, την Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, τη Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα και τη Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.