Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Οι «ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ» στο International Festival of Masquerade Games «Surva»…



  Το Σωματείο Ελληνικών Παραδοσιακών χορών «ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ» συμμετείχε στο XXVI International Festival of Masquerade Games  «Surva», στο Pernik της Βουλγαρίας, από τις 27 – 30 Ιανουαρίου 2017.
  
   Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις του είδους στα Βαλκάνια, που προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών από όλη την Ευρώπη και την Ασία.
  Σε επίσημη βάση το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1966.
  Οι συμμετέχοντες, οι «Kukeri», ντυμένοι με περίτεχνα κοστούμια και τρομακτικές μάσκες επιδιώκουν να διώξουν μακριά τα κακόβουλα πνεύματα και να φέρουν τύχη για την επερχόμενη άνοιξη.
  Από το 2015, το φεστιβάλ έχει χαρακτηριστεί και προστατεύεται από την UNESCO ως μνημείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και, φέτος, οι συμμετέχοντες ήταν περίπου 6.500, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
  Οι «ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ», επίσημα προσκεκλημένοι των διοργανωτών και του Δήμου Pernik, παρουσίασαν δρώμενα με ζωόμορφες μεταμφιέσεις από την περιοχή των Αλώνων, όπου έφηβοι και νέοι άνδρες, την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, συγκροτούν «θιάσους» και γυρίζουν σε όλο το χωριό.
  Οι συμμετέχοντες σε τέτοια δρώμενα δεν υποδύονται, απλώς, αλλά «ενδύονται» έναν ρόλο μεταφυσικό και όλες οι τελετουργίες λαμβάνουν χώρα με σκοπό να φέρουν καλοτυχία, όχι μόνο στους συμμετέχοντες, αλλά σ’ όλο τον τόπο, σ’ όλο το χωριό.
  Ο Πρόεδρος των «ΛΥΓΚΗΣΤΩΝ», κος Γιάννης Κωνσταντίνου, σε συνάντηση που είχε τη Δήμαρχο του Pernik, κα Vyara Cerovska, αφού την ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση και την άψογη φιλοξενία, τη συνεχάρη για την προσπάθεια επιβίωσης και αναβίωσης τέτοιων υπερβατικών τελετουργιών, οι οποίες πρέπει να προσεγγίζονται ως «αποθήκες συλλογικής μνήμης», ως παραδοσιακοί τύποι συμβολικής έκφρασης και επικοινωνίας ανάμεσα στους λαούς των Βαλκανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.