Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017

Σκάνδαλο μεγατόνων η βόμβα στο Κορδελιό…  Σήμερα Κυριακή, οι κάτοικοι της περιοχής του Νέου Κορδελιού θα μετακινηθούν, ώστε να προστατευτούν από ενδεχόμενη έκρηξη κατά τη διαδικασία εξουδετέρωσης της βόμβας. Η τελευταία μαζική μετακίνηση των κατοίκων του Ν. Κορδελιού χρονολογείται από την εποχή που εγκατέλειψαν την πατρογονική τους εστία στη Μ. Ασία,
 
 εξαιτίας της διαχρονικής ελληνικής διχόνοιας και των σφαλμάτων της τότε στρατιωτικής ηγεσίας .
  Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω περιστατικά:
- Στις 26 Δεκεμβρίου 2016, 54.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την πόλη του Άουγκσπουργκ στη νοτιοκεντρική Γερμανία, όταν εργάτες ανακάλυψαν μια βόμβα από τον Β΄ ΠΠ. Λόγω του μεγέθους της βόμβας (1,8 τόνοι), η περιοχή εκκενώθηκε σε ακτίνα 1,5 χιλιομέτρου.
Επιχείρηση στο Ικόνιο του Πειραιά για εξουδετέρωση βόμβας 500 κιλών, τον Ιούλιο του 2009
- Στις 26 Φεβρουαρίου 2015 βρέθηκε βόμβα 250 κιλών στο Ντόρτμουντ. Η ακτίνα εκκένωσης ήταν 250 μέτρα.
- Πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια των πρώτων εκσκαφών για την κατασκευή σταθμού του μετρό στον Πειραιά, βρέθηκε βόμβα από τον Β΄ ΠΠ. Για το συμβάν ενημερώθηκε άμεσα η ΕΛΑΣ που απέκλεισε το σημείο για αρκετή ώρα, ενώ αργά το απόγευμα η ειδική μονάδα του στρατού ΤΕΝΞ, την παρέλαβε με ασφάλεια.
  Η επικείμενη επιχείρηση στο Κορδελιό θα γίνει από προσωπικό του ΤΕΝΞ (Τάγματα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς), το οποίο έχει μικρότερη εμπειρία, συγκριτικά με την εμπειρία που απέκτησαν οι πυροτεχνουργοί του ΣΥΠ (Σώμα Υλικού Πολέμου) από τις επιχειρήσεις εξουδετέρωσης και καταστροφής εκατοντάδων βομβών τα τελευταία 70 χρόνια.
  Μέχρι το 2014, στο φάσμα των καθηκόντων της ειδικότητας του πυροτεχνουργού του ΣΥΠ συμπεριλαμβάνονταν και η περισυλλογή και εξουδετέρωση πάσης φύσεως εγκατεσπαρμένων-εγκαταλελειμμένων πυρομαχικών και εκρηκτικών μηχανισμών, ειρηνικής ή πολεμικής περιόδου.
Τον Ιανουάριο του 2008 είχε βρεθεί στο κέντρο της Λαμίας βόμβα 250 κιλών, η οποία αφού απενεργοποιήθηκε, φορτώθηκε και μεταφέρθηκε για καταστροφή
  Στη συνέχεια, το κομμάτι της περισυλλογής και εξουδετέρωσης πάσης φύσεως εγκατεσπαρμένων-εγκαταλελειμμένων πυρομαχικών και εκρηκτικών μηχανισμών, μετά από ένα κοινό μεταβατικό στάδιο τριών χρόνων περίπου, πέρασε από το 2015 στο όπλο του ΜΧ (Μηχανικού).
  Η μεταφορά των προαναφερόμενων αρμοδιοτήτων κόστισε μερικά εκατομμύρια ευρώ, και έγινε αφού είχε προκύψει ήδη η κρίση στη χώρα, χωρίς να συντρέχει μάλιστα καμία επιχειρησιακή ανάγκη για τον Ελληνικό Στρατό. Η σκοπιμότητα της απόφασης αυτής ήταν η εξυπηρέτηση συντεχνιακών και τοπικιστικών συμφερόντων.
  Η περιοχή γύρω από το σημείο όπου βρίσκεται η βόμβα θα εκκενωθεί σε απόσταση 2.000 μέτρων. Το όριο αυτό είναι το μέγιστο θεωρητικά, σύμφωνα με το συμβουλευτικό Τεχνικό Εγχειρίδιο, το οποίο παρέχει και τη δυνατότητα στον υπεύθυνο να αυξομειώνει τα όρια ασφαλείας.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν
- Αφού λαμβάνονται τα μέγιστα μέτρα ασφαλείας αναφορικά με την ακτίνα εκκένωσης, γεγονός που υποδηλώνει και την εκτίμηση της επικινδυνότητας πλέον της τυπικότητας, γιατί το ΤΕΝΞ δεν συνεργάζεται με τους πυροτεχνουργούς του ΣΥΠ;
- Είναι δηλαδή υπηρεσιακό και ηθικό, 70.000 άνθρωποι στα όρια υστερικής φοβίας να υποβάλλονται σε τέτοια ταλαιπωρία, χωρίς προηγουμένως να έχει εξαντληθεί η συνεργασία όλων των στελεχών του Ελληνικού Στρατού, επ’ ωφελεία της πόλης και του πληθυσμού της;
- Δεν θα έπρεπε η προαναφερόμενη προτεινόμενη συνεργασία να επιβάλλεται και από την ανάγκη περιορισμού ενδεχομένως του συνολικού οικονομικού κόστους (άμεσου και έμμεσου) της επιχείρησης, το οποίο δυστυχώς δεν απασχολεί την δημόσια συζήτηση;
- Ποια επιχειρησιακή θεωρία και βάσει ποιου ιστορικού στρατιωτικού προηγούμενου απαξιώθηκαν εφάπαξ τόσοι πυροτεχνουργοί του ΣΥΠ, οι οποίοι όταν εξουδετέρωναν και τις βόμβες έπαιρναν ψίχουλα συγκριτικά με τα επιδόματα και τα προνόμια του ΤΕΝΞ; Ίσως αυτός να είναι ο λόγος της έλλειψης συνεργασίας.
  Για να νικήσουμε τους Τούρκους πρέπει πρώτα να νικήσουμε τις παθογένειές μας.

Γιώργος Μουρουζίδης
Ανώτατος αξ/κός ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.