Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Το έθιμο των αμπελουργών «Τρυφωνίτσα» στο Αμύνταιο… (ΒΙΝΤΕΟ)



  Την 1η Φεβρουαρίου η εκκλησία μας, όπως είναι γνωστό, τιμά τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, ο οποίος θεωρείται προστάτης των αμπελουργών.

  Στο Αμύνταιο, έναν τόπο που είχε σαν κύρια απασχόληση των κατοίκων της την αμπελουργία, δίδονταν ξέχωρη τιμή στον Άγιο.
  

  Πιστός εδώ και χρόνια στην τήρηση του πατροπαράδοτου έθιμου «Τρυφωνίτσα» ο Κώστας Μπάτσιος, ένας από τους παλαιότερους αμπελουργούς στο Αμύνταιο, κάθε 1η του Φλεβάρη, ακολουθεί το τελετουργικό της ημέρας, που θέλει τον αγιασμό του αμπελιού και φαγοπότι  με καλή παρέα.


  Όπως μας εξιστορεί, «τα παλιά τα χρόνια, την ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, ψάλονταν στην εκκλησία, όπως και σήμερα, αγιασμός. Γέμιζε ο κάμπος με γεωργούς που με το αγιασμένο νερό ράντιζαν και σταύρωναν τα αμπέλια και τα κτήματα τους, επικαλούμενοι τη βοήθεια του Αγίου, για να δώσουν πολύ καρπό και να μείνουν για πάντα γερά. Σήμερα, δυστυχώς, μαζί με το επάγγελμα του αμπελουργού χάθηκε και το έθιμο. Παρόλα αυτά, εγώ ακολουθώ την παράδοση και διατηρώ το έθιμο που βρήκα από τους παππούδες μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.