Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Δύο φοιτητές αναδεικνύουν τα έθιμα της Φλώρινας σε ένα βίντεο με χιλιάδες like… (BINTEO)



Μια πολύ όμορφη πρωτοβουλία δύο νέων που ζουν και σπουδάζουν στην ακριτική Φλώρινα

  Τα έθιμα της πατρίδας τους αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ως θεματική για την εργασία τους δύο φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας.
  

  Οι φοιτητές Θανάσης Μπλιούμης και Γιώργος Ντάλης, τελειόφοιτοι στην σχολή καλών τεχνών της Φλώρινας, δημιουργήσαν ένα βίντεο με θέμα το έθιμο των φωτιών που ανάβουν στην πόλη την Φλώρινας κάθε 23 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα.

  Έίναι έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Είναι κομμάτι της ζωής του κάθε Φλωρινιώτη. Μπορεί να έχει τις ρίζες του σε παγανιστικές εκδηλώσεις στη λατρεία του ηλίου. Τώρα όμως είναι γερά συνυφασμένο με τη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί στο μικρούλη Χριστό και την αναγγελία της γέννησης του Σωτήρα του ανθρώπου. Γι' αυτό και μόλις σημάνει μεσάνυκτα 23 προς 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων, κάθε γειτονιά της Φλώρινας ρίχνεται στο δικό της αγώνα... 

  Ανάβονται φωτιές, ύψους μέχρι 15μ. και σε καθεμία από αυτές κερνούν κρασί, γλυκά και φασολάδα, ενώ γύρω από τη φωτιά γίνεται χορός με μουσική από τα τοπικά συγκροτήματα. Η προετοιμασία για το άναμμα της Φωτιάς κρατάει μήνες. Ομάδες παιδιών - αφού επιλέξουν ένα ασφαλές μέρος φύλαξης - αποθηκεύουν τόνους ξύλα και κέδρα που κόβουν από το βουνό. Για κάθε βραδιά υπάρχει και ο υπεύθυνος φύλαξης των ξύλων της γειτονιάς, γιατί καιροφυλαχτούν τα παιδιά άλλης γειτονιάς, που ετοιμάζονται να κλέψουν τα ξύλα και ντροπή μεγάλη σ' αυτόν που δε θα καταφέρει να περισώσει την τιμή της γειτονιάς και έπαινος σ' αυτούς που θα κλέψουν τα κέδρα χωρίς να τους πάρει κανείς είδηση. Γιατί παλαιότερα, λένε, ούτε σχολείο δεν τολμούσαν να πάνε οι ανίκανοι σκοποί.

  Το έθιμο αποτελεί πόλη έλξης τουριστών από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό και είναι σήμα κατατεθέν της Φλώρινας. Ονομάζεται οι Χριστουγεννιάτικες Φωτιές και λαμβάνει χώρα στις 23 Δεκεμβρίου.

  Το βιντεο ανέβηκε χθες στο youtube και έχει σχεδόν 3 χιλιάδες views.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

2 σχόλια:

  1. Καταπληκτική δουλειά. Μπράβο στα παιδιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την σωστή ενημέρωση των αναγνωστών η καταπληκτική δουλειά έγινε και προβλήθηκε για τις περσινές φωτιές που άναψαν στην Φλώρινα .Για τις φετινές απλά έγινε ένα COPY PASTE από πέρσι .

      Διαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.