Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Νυμφαίο, η νύμφη του βορρά…



(Από το ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ που κυκλοφορεί)
  Η Τ.Κ. Νυμφαίου του Δήμου Αμυνταίου, αναντίρρητα είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδος και της Ευρώπης, το οποίο δικαίως διεκδίκησε στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Unesco το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη, για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.
  
  Η Νεβέσκα, όπως ήταν η παλιότερη ονομασία που είχαν δώσει οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού, είναι ορεινός οικισμός, σκαρφαλωμένος σε υψόμετρο 1.350μ. στο Ανατολικό Βίτσι, ο οποίος το 1981 χαρακτηρίστηκε διατηρητέος.
  Η αμφιθεατρική του θέση στο βουνό δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να αγναντεύει κάθε άκρη του χωριού, καθώς και το γεωφυσικό τοπίο που απλώνεται μέχρι τον κάμπο της Εορδαίας και περιλαμβάνει τις λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη που αποτελούν προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 λόγω του μοναδικού οικοσυστήματός τους.
  Τα μονοπάτια στο δάσος της οξιάς, το καταφύγιο της Αρκούδας, το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, οι θρησκευτικοί χώροι λατρείας, τα διατηρητέα αρχοντικά και η εξαίσια και ομοιόμορφη αρχιτεκτονική του οικισμού, το κάνουν ιδανικό προορισμό τόσο για τους φυσιολάτρες όσο και τους εραστές της παράδοσης και της ιστορίας.
  Στο κέντρο του χωρίου συναντάμε το στρατηγείο του Παύλου Μελά, το παλιό σχολείο του χωριού, η Νίκειος Σχολή, δωρεά του Νυμφαιώτη Ιωάννη Ζαν Νίκου (1875 - 1930) και τη μεγαλοπρεπή  τρίκλιτη βασιλική εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
  Η  ανάδειξη του Νυμφαίου ως ένας από τους σπουδαιότερους τουριστικούς προορισμούς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην συμβολή επιφανών ανθρώπων με καταγωγή από το χωριό, όπως ο πρώην πρόεδρος του χωριού Νικόλαος Μέρτζος, ο νυν δήμαρχος Θεσ/νίκης, Ιωάννης  Μπουτάρης, ο αείμνηστος διπλωμάτης Ιωάννης Σωσσίδης και ο γιός του Νικόλαος, οι οποίοι επανέφεραν την χαμένη του αίγλη.
Μικρή αναφορά στη μεγάλη ιστορία του χωριού…
  Το Νυμφαίο οικίστηκε περί το 1835 από Βλάχους Οδίτες, λατινόφωνους, δηλαδή αυτόχθονες Μακεδόνες, οι οποίοι επί 1.400 χρόνια φυλούσαν την γειτονική Εγνατία Οδό και αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα απρόσιτα βουνά του Βίτσιου μετά από σκληρές μάχες με τους Οθωμανούς.
  Η πρώτη ονομασία που έδωσαν στο χωριό ήταν Νιβεάστα, λέξη που μάλλον προέρχεται από την φράση Ni vista που σημαίνει «αόρατο», λόγω της τοποθεσίας του. Οι πολυτάλαντοι και δαιμόνιοι Βλάχοι, υπαγόμενοι μεν στη Βαλιντέ Σουλτάνα (μητέρα του Σουλτάνου), στην οποία πλήρωναν φόρους, παρέμειναν ένοπλοι και αυτοδιοικούμενοι στο χωριό, ενώ μέχρι τον 17ο αιώνα ζούσαν με ληστρικές επιδρομές στα τσιφλίκια του κάμπου.
  Περί το 1630, οι κάτοικοι άρχισαν να επιδίδονται στην ασημουργία και φαίνεται πως η τέχνη τους αυτή παρέμεινε ανθηρή για τουλάχιστον τρεις αιώνες, κάνοντας το Νυμφαίο διάσημο κέντρο αργυροχρυσοχοΐας σε όλη την Μακεδονία.
  Εκεί γεννήθηκαν και έζησαν βαθύπλουτοι διεθνείς έμποροι καπνού και βαμβακιού, ενώ ταυτόχρονα το χωριό υπήρξε πάντα ορμητήριο όλων των εθνικών αγώνων, αλλά και πατρίδα πολλών αγωνιστών, ευεργετών και επιστημόνων. Κατά την ακμή του, λοιπόν, το χωριό διέθετε υποδειγματικές υποδομές, πυκνή δόμηση και πλούσιο πολιτισμό.
Από την παρακμή στην αναγέννηση…
  Η παρακμή, ωστόσο, ξεκίνησε από το 1930, λόγω οικονομικών κοινωνικών και τεχνολογικών μεταβολών που οδήγησαν στην διάσπαση της τοπικής και ευρύτερης αγοράς, ενώ οι δραματικοί πόλεμοι έως το 1949, σχεδόν ερήμωσαν το χωριό, διώχνοντας τους περισσότερους κατοίκους του στην διασπορά.
  Η αναγέννηση του χωριού ξεκινάει στις αρχές της δεκαετίας του ’90, με τη σημαντική συμβολή δύο ανθρώπων: του τότε Προέδρου της Κοινότητας, Νικόλαου Μέρτζου, και του οινοποιού και νυν δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.
Το καταφύγιο της αρκούδας και ο Αρκτούρος…
  Διανύοντας ένα πέτρινο μονοπάτι, 1,5 χλμ περίπου έξω από το χωριό, ανάμεσα από αντικριστές οξιές που δημιουργούν την αίσθηση ενός τούνελ το οποίο φωτίζεται από τις χρυσαφένιες αχτίδες του ήλιου, συναντάς το ξύλινο περίπτερο του Αρκτούρου, όπου οι εθελοντές του οργανώνουν τους επισκέπτες σε ομάδες και τους ξεναγούν στα 50 περίπου στρέμματα δάσους, μέσα στα οποία ζουν ελεύθερες αλλά προστατευμένες 14 αρκούδες.
  Η αστική μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση του Αρκτούρου, παρά τη μάχη που δίνει προκειμένου να επιβιώσει εν μέσω οικονομικής κρίσης, συνεχίζει να υπηρετεί πιστά και αταλάντευτα τον σκοπό της προστασίας της φύσης και της άγριας ζωής στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας.
  Το Περιβαλλοντικό Κέντρο του λειτουργεί όλον τον χρόνο, καθημερινά εκτός Τετάρτης, από τις 10.00 το πρωί έως τις 17.00 το απόγευμα.
  Τον χειμώνα, ωστόσο, οι αρκούδες πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Ακόμα, στο χωριό Αγραπιδιές, λίγα μόνο χιλιόμετρα από το Νυμφαίο, υπάρχει και το Καταφύγιο του Λύκου και ο χώρος φιλοξενίας του Ελληνικού ποιμενικού.
Μικρό οδοιπορικό…
  Το ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ πραγματοποίησε ένα οδοιπορικό στο διατηρητέο οικισμό του Νυμφαίου, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, Δημήτρη Οικονομίδη, καθώς και με τον Δημοτικό Σύμβουλο και επιχειρηματία τουριστικών καταλυμάτων και εστίασης, Γιάννη Νάτση.
  Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Δημήτρης Οικονομίδης, μας έδωσε τις παρακάτω απαντήσεις:
Ο συνεργάτης μας Γ. Θεοχαρίδης, 
με τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Νυμφαίου, Δ. Οικονομίδη
- Ποια είναι η σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων του χωριού;
- Αδιαμφισβήτητα ο τουρισμός αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων του χωριού, καθώς η πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών όπως εστίαση, ψυχαγωγία, αναψυχή, διαμονή, για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου. Η στοχευμένη αξιοποίηση των τοπικών πόρων σε συνάρτηση με την προσφορά επιφανών γηγενών ανδρών στον τόπο, κατέστησαν το Νυμφαίο, πρότυπο ανάπτυξης και ένα από τους πιο ξακουστούς παραδοσιακούς διατηρητέους οικισμούς.
  Επίσης, το Νυμφαίο λόγω της γεωγραφικής του θέσης, ενδείκνυται για κτηνοτροφική απασχόληση, την οποία ασκούν μετακινούμενοι –κατά την θερινή περίοδο- κτηνοτρόφοι, σε μονάδες που έχουν κατασκευαστεί εκτός του οικισμού για την εκτροφή αιγοπροβάτων.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι το χωρίο διαθέτει μια αχανή και πλούσια δασική έκταση η οποία υλοτομείται, αφού προηγουμένως πέρασε από τη διαδικασία της δημοπράτησης, που επιφέρει σημαντικά έσοδα στον Δήμο Αμυνταίου.
- Ξεκίνησε η χειμερινή τουριστική περίοδος για το χωριό;
- Το Νυμφαίο αποτελεί τουριστικό προορισμό για όλους τους μήνες του χρόνου. Μάλιστα, τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση της τουριστικής κίνησης, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την περίοδο αυτή και σίγουρα προς αυτή τη κατεύθυνση έχει συμβάλει σημαντικά η προσαρμογή των τιμών –παροχής υπηρεσιών- στις οικονομικές δυνατότητες του Έλληνα επισκέπτη.
- Τι έχει να επιδείξει στον επισκέπτη της το Νυμφαίο;
-  Το ονειρικό φυσικό και αρχιτεκτονικό τοπίο του Νυμφαίου, προσφέρει πολλές επιλογές για βόλτες και δραστηριότητες τόσο στον οικισμό, όσο και στα απέραντα δάση οξιάς που το περιβάλλουν.
  Αξέχαστες για τον επισκέπτη θα μείνουν οι βόλτες προς το πάρκο Άγριας Φύσης και Υπαίθριας Αναψυχής, το οποίο αναπτύσσεται σε έκταση 1.800 στρεμμάτων δάσους με ελάφια και σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας και η διαδρομή Νυμφαίο – Περικοπή, όπου θα συναντήσουν τη μικρή τεχνητή λίμνη στην περιοχή «λάκκος».
  Εκτός από το τουριστικό χαρακτήρα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών, το Νυμφαίο έχει να επιδείξει μια πλούσια παράδοση, που αντανακλάται μέσα από την αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα των αρχοντικών της, καθώς και από μια σειρά θρησκευτικών - χριστιανικών και πολιτιστικών χώρων.
  Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η «Νίκειος Σχολή», κτίσμα του 1927, η οποία χρησιμοποιείται ως Συνεδριακό Κέντρο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εκεί λειτουργεί το Κέντρο Ενημέρωσης του Αρκτούρου, το «σπίτι των Χρυσικών», στο οποίο εδρεύει το μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας και στεγάζει σπάνιες συλλογές εργαλείων αργυροχρυσοχοΐας, περίτεχνα κοσμήματα και χειρόγραφα του Μακεδονικού Αγώνα, το στρατηγείο του Παύλου Μελά, το υπαίθριο θέατρο «Ρήγας Φεραίος», ο μεγαλεπήβολος Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, οι εκκλησίες του Αγίου Βασιλείου, της Παναγίας της Φανερωμένης και του Προφήτη Ηλία, οι δε θέσεις που κατέχουν οι 4 εκκλησίες, δημιουργούν ένα νοητό σταυρό πάνω από το χωριό.
  Ως γνωστόν το Νυμφαίο, αποτελεί γενέτειρα επιφανών προσωπικοτήτων, που με το έργο τους συνέβαλαν καταλυτικά στην αναγέννηση του χωριού, ενώ υπήρξαν και Εθνική ευεργέτες.
  Ξεχωριστή θέση κατέχουν ο Ιωάννης Ζαν Νίκου, ο οποίος δώρισε τη «Νίκειο Σχολή» στην Κοινότητα, η οικογένεια Σωσσίδη, η οποία έκανε μια τεράστια επένδυση με την εκ βάθρων αναστήλωση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, καθώς και με την αναδόμηση των πατρικών της αρχοντικών, όπου μάλιστα σε ένα εξ αυτών υπάρχει ένας σπάνιος πνευματικός θησαυρός και συγκεκριμένα βιβλιοθήκη, που αριθμεί περισσότερα από 4.000 σπάνια βιβλία, ποικίλης ύλης.
  Ειδικό βάρος φέρει η δράση του νυν Δημάρχου Θεσ/νίκης και οινοποιού, Ιωάννη Μπουτάρη και του πρώην πρόεδρου της κοινότητας, δικηγόρου, συγγραφέα και επίτιμου Πρόεδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Νικόλαου Μέρτζου, οι οποίοι συνεργάστηκαν αγαστά, προκειμένου να καταστήσουν το χωριό επίγειο παράδεισο και πόλο έλξης για -εναλλακτικό- τουρισμό υψηλής ποιότητας.
  Σημείο αναφοράς, όχι μόνο για το χωριό αλλά για ολόκληρο το Δήμο αποτελεί ο Αρκτούρος, που έχει συμβάλει αποφασιστικά στην προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος, με κυριότερη δραστηριότητα την ενημέρωση και προστασία της καφέ αρκούδας και του λύκου.
  Αξίζει σ’ αυτό το σημείο να αναφέρω ότι, η ομορφιά του οικοσυστήματος και η έντονη τουριστική κίνηση, έχουν προσδώσει στα ακίνητα του Νυμφαίου εμπορική αξία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, τις εγκαταστάσεις που έχει δημιουργήσει η Χ.Α.Ν.Θ. για τα παιδιά, όπου ο κύριος κορμός του προγράμματος σχετίζονται με την φυσιογνωμία του περιβάλλοντος.
  Τέλος, να αναφέρω ότι τα παραδοσιακά καταλύματα και οι χώροι εστίασης, προσφέρουν όλες τις ανέσεις και όλες τις γεύσεις αντίστοιχα, ώστε να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
- Υπάρχουν μηχανισμοί για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων;
- Ο αποχιονισμός του δημοσίου δρόμου που οδηγεί στο χωριό, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου Αμυνταίου και της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων, είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε, καθώς το χωριό μας διαθέτει το δικό του εκχιονιστικό μηχάνημα, που αποτελεί δωρεά της οικογένειας Σωσσίδη. Ως εκ τούτου, τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στα σημεία εντός και εκτός του χωριού και είναι σε θέση να ακολουθήσουν απρόσκοπτα τον προγραμματισμό τους.
- Ποια τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό;
- Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το χωριό είναι το δημογραφικό. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι μόλις 60, στην πλειοψηφία τους συνταξιούχοι. Ο πληθυσμός γερνάει, παιδιά δεν γεννιούνται, η κρίση επιδεινώνει το πρόβλημα και οι λίγοι νέοι γηγενείς, παρουσιάζουν μεταναστευτικές τάσεις.
  Το δημογραφικό πρόβλημα έχει επιπτώσεις σ’ όλες τις κοινωνικές εκφάνσεις της ζωής του χωριού, καθώς στερούμαστε της  νεανικής πρωτοβουλίας που θα αναβαθμίσει τις υπάρχουσες υποδομές και θα καθιερώσει τη διοργάνωση πολιτιστικών δρώμενων, σε συνάρτηση με το θρησκευτικό στοιχείο.
  Γι’ αυτό οι καθιερωμένες γιορτές του Νυμφαίου, περιορίζονται σ’ αυτή της Παναγίας, τον Δεκαπενταύγουστο, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλα τα βλαχοχώρια, εκδήλωση που έχει θρησκευτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου «ΑΜΥΝΤΑΙΑ».
  Μια άλλη μεγάλη γιορτή για το χωριό είναι εκείνη του Αγίου Νικολάου, στα μέσα Μαΐου, η οποία αναβίωσε τα τελευταία χρόνια και έχει καθαρά θρησκευτικό χαρακτήρα.
- Ποιες είναι οι τελευταίες παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Κοινότητα;
- Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Νυμφαίο από την παρούσα Δημοτική Αρχή, έχουν να κάνουν με την επιδιόρθωση του αποχετευτικού δικτύου, την αναβάθμιση και βελτίωση της πλακόστρωσης σ’ ένα μεγάλο κομμάτι του χωριού, την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο υδραγωγείο για την καλύτερη δυνατή διάθεση και επεξεργασία του πόσιμου νερού.
  Επίσης, το Κοινοτικό ξενοδοχείο «Νέβεσκα» μπήκε σε διερευνητικό στάδιο αναζήτησης επενδυτή και ευελπιστούμε και εκεί να έχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
  Βέβαια, εδώ να αναφέρω και την εθελοντική εργασία που προσφέρουν οι κάτοικοι, ώστε να διατηρούμε τον οικισμό καθαρό και λειτουργικό.
  Κλείνοντας, θα ήθελα να πω, ότι σαν Νεβεσκιώτης νιώθω ευλογημένος που γεννήθηκα και ζω σε ένα προικισμένο τόπο, τον οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε αναλλοίωτο στις επόμενες γενιές.
  Φυσικά, έχουμε όλη την καλή διάθεση να προσφέρουμε στον επισκέπτη του Νυμφαίου φιλοξενία υψηλών προδιαγραφών που θα τον συναρπάσει.

  Ιωάννης Νάτσης, Δημοτικός Σύμβουλος με την παρούσα Δημοτική Αρχή και ιδιοκτήτης τουριστικού καταλύματος:
Ο συνεργάτης μας Γ. Θεοχαρίδης, 
με τον Δημοτικό Σύμβουλο, Ι. Νάτση
- Πολύς λόγος έχει γίνει κατά καιρούς για την κατασκευή οδικού άξονα, που θα συνδέσει το Νυμφαίο με την Καστοριά, τι γνωρίζετε περί αυτού;
- Η οδική σύνδεση  Νυμφαίου - Καστοριάς, μέσω Περικοπής και Πολυκέρασου, είναι έργο βαρύνουσας σημασίας, καθώς θα δημιουργήσει περαιτέρω ευκαιρίες ανάπτυξης για τους δύο τουριστικούς προορισμούς, με τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Καρυπίδη να βλέπει θετικά την εν λόγω προοπτική.
  Η μελέτη του έργου έχει ήδη πραγματοποιηθεί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και πλέον απομένει η υλοποίηση του, η οποία δεν προχωρά, λόγω της απουσίας χρηματοδοτικών εργαλείων απαραίτητων για την χρηματοδότηση του έργου. Τόσο από τη θέση μου, του Δημοτικού Συμβούλου, όσο και συνολικά σαν Δήμος, ασκούμε πιέσεις προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να αναζητηθούν οι λύσεις που απαιτούνται, ούτος ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.
  Η αποπεράτωση του έργου, θα ελαχιστοποιήσει κατά το ήμισυ την απόσταση ανάμεσα σε Καστοριά και Νυμφαίο, δηλαδή από τα 70 χιλιόμετρα στα 35 και θα αμβλύνει περεταίρω την απόσταση του Νυμφαίου από το χιονοδρομικό κέντρο του Βιτσίου, απόστασης περίπου 15 χιλιομέτρων.
  Συνοπτικά λοιπόν θα λέγαμε ότι, η υλοποίηση του οδικού άξονα Νυμφαίου – Καστοριάς, θα ενισχύσει τις εμπορικές και τουριστικές μετακινήσεις  τόσο στο Δήμο Αμυνταίου όσο και σ’ αυτό της Καστοριάς, θα εξυπηρετήσει την άγονη γραμμή και το χωριό Περικοπή, θα αναβαθμίσει το χιονοδρομικό κέντρο του Βιτσίου, το οποίο αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί, θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του πρώην Δήμου Αετού, ο οποίος παρουσιάζει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον και τέλος το Νυμφαίο και ορισμένες τοπικές κοινότητες του Δήμου Αμυνταίου, θα έρθουν εγγύτερα στη Μητρόπολη Καστορίας, όπου υπάγονται εκκλησιαστικά.
  Αξίζει δε σ’ αυτό το σημείο να επισημάνω ότι η Περικοπή είναι ένας οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 1.420 μέτρων και είναι από τα λίγα χωριά στην Ελλάδα που δεν έχουν ρεύμα. Γι’ αυτό το σκοπό ο Δήμος Αμυνταίου εκπονεί σχέδιο με το οποίο θα επιδιώξει να εντάξει το χωριό στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα life, σε συνεννόηση και  συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ, προκειμένου να ηλεκτροδοτηθεί με εναλλακτικές μορφές ενέργειας, κίνηση ιδιαιτέρως πρωτότυπη για τα Ελληνικά δεδομένα.
  Οι επιφανείς Νυμφαιώτες, έχουν ενημερωθεί για τις εξελίξεις και τα προβλήματα που συνοδεύουν το έργο οδικής σύνδεσης Νυμφαίου – Καστοριάς και δηλώνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν με κάθε τρόπο, προκειμένου το έργο να λάβει σάρκα και οστά.
- Πως θα μπορούσαν να αναδειχθούν συνολικά οι ιδιαιτερότητες της περιοχής;
- Στην πρόσφατη επίσκεψη του Δημάρχου Στάιναχ, κ. Φ. Έντερμαν, συζητήθηκαν ποικίλα θέματα που σχετίζονταν με την αξιοποίηση όλων των παρεχόμενων δυνατοτήτων, που σε συνδυασμό με το γεωφυσικό περιβάλλον θα βοηθήσουν την περιοχή να αναδείξει τις ιδιαιτερότητές της και να αναπτύξει διάφορες μορφές τουρισμού και μάλιστα υψηλών προδιαγραφών.
  Κατά την άποψη μου, για να κινηθούμε προς αυτές τις κατευθύνσεις θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αναδείξουμε την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας. Συγκεκριμένα, θα πρέπει αν αναδείξουμε τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά μοτίβα που παρατηρούνται στις Τοπικές Κοινότητες, Σκλήθρου, Λεχόβου Βαρικού, Ξινού Νερού κτλ. και να κινητοποιηθούμε για την επαναλειτουργία των ιαματικών λουτρών «Μπάνια» στο Λιμνοχώρι.
  Επίσης, οφείλουμε να αναπτύξουμε τον Οινοτουρισμό, καθώς το κρασί αποτελεί το δυνατό χαρτί του τόπου μας σε οικονομικό - παραγωγικό επίπεδο και να προβάλουμε τον θρησκευτικό τουρισμό.
  Το Νυμφαίο ως διατηρητέος οικισμός, μπορεί να αποτελεί την τουριστική ναυαρχίδα του Δήμου μας, ωστόσο θα πρέπει και οι υπόλοιπες Τοπικές Κοινότητες να πλαισιώσουν την όλη προσπάθεια προβολής και ανάδειξης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του τόπου μας.
- Πώς θα χαρακτηρίζατε την τουριστική κίνηση στο Νυμφαίο και ποιες είναι οι προβλέψεις γι’ αυτήν την περίοδο;
- Η χειμερινή περίοδος που διανύουμε, δηλαδή από Σεπτέμβρη μέχρι Γενάρη, θεωρητικά αποτελεί την καλή περίοδο για το Νυμφαίο, με την κίνηση ωστόσο να είναι μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές, εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας.
  Τη δεδομένη χρονική στιγμή στο Νυμφαίο λειτουργούν δέκα οργανωμένοι ξενώνες, που διαθέτουν συνολικά 100 κλίνες. Οφείλω να τονίσω λοιπόν, ότι η αρτιότητα των υποδομών και η ποιότητα των υπηρεσιών μας, εγγυώνται μια ευχάριστη και άνετη διαμονή με άμεση πρόσβαση σ’ όλους τους χώρους ξενάγησης, ικανοποιώντας κάθε γούστο.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρηματίες του Νυμφαίου, παρά τις δύσκολες εποχές, όχι μόνο δεν έκαναν εκπτώσεις στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών, αλλά κατάφεραν να προσαρμόσουν τις τιμές στα οικονομικά δεδομένα της εποχής, κινήσεις που καταδεικνύουν τον υψηλό επαγγελματισμό και τη ρεαλιστική νοοτροπία που τους διέπει.
  Πριν αναφερθώ στην πρόβλεψη μου για την χειμερινή περίοδο, θα ήθελα να πω ότι το Νυμφαίο δεν είναι μόνο χειμερινός προορισμός. Σίγουρα το υψόμετρο και ο χειμώνας αναδεικνύουν εντονότερα τις ομορφιές του χωριού, αλλά και κάθε εποχή τονίζει με διαφορετικό τρόπο τη γοητεία του. Από τη φύση μας εμείς οι Βλάχοι είμαστε αισιόδοξοι, γι’ αυτό πιστεύω ότι η τουριστική κίνηση θα είναι καλή, ίσως και καλύτερη από την περσινή.
  Περιμένουμε με χαρά, να σας καλωσορίσουμε στο μαγευτικό Νυμφαίο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: του συνεργάτη μας
Φιλολόγου, Γιώργου Θεοχαρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.