Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Έναρξη λειτουργιάς τηλεθέρμανσης περιόδου 2015-2016 & ολοκλήρωση έργων επεκτάσεων των εγκαταστάσεων της ΔΕΤΕΠΑ...



  Στις 15/10/2015 ξεκίνησε η λειτουργία της Τηλεθέρμανσης για τη φετινή περίοδο λειτουργίας, με μια απρόσμενη όμως διακοπή της λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου στις 16/10/2015. Ωστόσο η βλάβη αποκαταστάθηκε, και από 19/10/2015 συνεχίστηκε η λειτουργία της Τηλεθέρμανσης.
  
  Η ΔΕΤΕΠΑ μετά από ένα μεγάλο αγώνα δρόμου από τον Αύγουστο, όπου και  αποκαταστάθηκε μερικώς το τραπεζικό σύστημα, ώστε να παραγγελθούν και να αφιχθούν από το εξωτερικό τα υπολειπόμενα υλικά των έργων, ολοκλήρωσε επιτυχώς τα δύο μεγάλα έργα της, κόστους 6,0 εκ. € προ ΦΠΑ: Την επέκταση των δικτύων διανομής, με την κατασκευή πάνω από 500 νέες παροχές καταναλωτών, την κατασκευή 2 θερμοδοχείων για να αρκεί η θερμική ενέργεια να τροφοδοτήσουμε τους νέους καταναλωτές, την κατασκευή νέου αντλιοστασίου στο Φιλώτα, και την αύξηση της ικανότητας του κεντρικού αντλιοστασίου με την προσθήκη νέων αντλιών. Δυστυχώς, εξαιτίας της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας που βίωσε η χώρα, με το ΕΣΠΑ σταματημένο και τις τράπεζες κλειστές και την επιβολή περιορισμού διακίνησης κεφαλαίων, δεν ήταν δυνατόν να ολοκληρωθούν τα έργα μας μέσα στο καλοκαίρι, εξαιτίας αδυναμίας παραγγελίας υλικών.   
  Πρέπει να τονιστεί ότι στο ΣΥΝΟΛΟ των έργων που κατασκευάζονταν στη χώρα μας, έγινε αναγκαστική διακοπή εργασιών, εξαιτίας της πρωτοφανούς κατάστασης που επικράτησε στην χώρα. Οι ανάδοχοι των έργων της ΔΕΤΕΠΑ κοινοποίησαν στην επιχείρηση την πρόθεση τους να προβούν σε διακοπή των εργασιών εξαιτίας της κατάστασης. Ωστόσο η ΔΕΤΕΠΑ επειδή κατάφερε και αποπλήρωσε λογαριασμούς των εργολάβων από τα ταμειακά της διαθέσιμα, αμέσως μόλις ανοίξανε οι τράπεζες, απέτρεψε οποιαδήποτε επαπειλούμενη διακοπή στα έργα της. Για μας το μόνο εύκολο θα ήταν να σταματήσουμε τα έργα μας, όπως άλλωστε συνέβη και με όλα τα υπόλοιπα έργα του ΕΣΠΑ, και να μην αναλάβουμε κανένα ρίσκο. Ωστόσο απαρέγκλιτος στόχος μας ήταν να δοθεί τηλεθέρμανση στους νέους καταναλωτές κατά την τρέχουσα χειμερινή περίοδο, παρόλο που το ΕΣΠΑ πάγωσε όλα τα προγράμματα της περιόδου.
  Πρέπει να τονιστεί ότι το σύνολο του Τεχνικού προσωπικού της ΔΕΤΕΠΑ κατέβαλλε υπεράνθρωπες προσπάθειες, σε συνεργασία με τις ανάδοχες εταιρείες, με σκοπό να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος, τους οποίους και συγχαίρουμε ΟΛΟΥΣ για την επιμονή και το ζήλο που επέδειξαν.
  Έτσι διαψεύδονται όλοι όσοι διέδιδαν ψευδής ειδήσεις και διαλαλούσαν ότι η Τηλεθέρμανση δεν θα ξεκινήσει ούτε τον Δεκέμβριο ή ότι υπάρχουν ανυπέρβλητα προβλήματα, οι οποίοι προφανώς είχαν ως σκοπιμότητα να αποτρέψουν τους νέους καταναλωτές από το να συνδεθούν. Να τονίσουμε επί της ευκαιρίας ότι η 15η Οκτωβρίου αποτελεί την τυπική ημερομηνία έναρξης της Τηλεθέρμανσής, και ότι σχεδόν πάντα η Τηλεθέρμανση ξεκινά πολύ νωρίτερα, γύρω στις 5-10 Οκτωβρίου κάθε έτους. Μοναδική εξαίρεση στον ανωτέρω κανόνα έως τώρα, αποτέλεσε η έναρξη της λειτουργίας του 2011 (ξεκίνησε γύρω στις 15/10), όπου ο τότε Πρόεδρος κος Παπαχρήστου Νικ. καθυστέρησε την έναρξη της λειτουργίας, επειδή αδυνατούσε να ολοκληρώσει δυο μικρά έργα δικτυών και παροχών σε ημετέρους του, που αυτός αποφάσισε να υλοποιήσει στις αρχές του 2011, προφανώς εξαιτίας προεκλογικών του δεσμεύσεων. Όλοι οι υπόλοιποι συνδημότες μας ήταν αναγκασμένοι να αναμένουν έως σήμερα, ως μη προνομιούχοι – κολλητοί του πρώην Προέδρου, για να λάβουν αυτό το πολύτιμο αγαθό. Τα δίκτυα και οι παροχές της Τηλεθέρμανσης να υπενθυμίσουμε ότι κατασκευάστηκε σε 3 φάσεις (2002-2004, 2008-2009, και 2014-2015).
  Πέραν των ανωτέρω δυσχερειών, πρέπει να ενημερώσουμε τους καταναλωτές μας ότι το συνολικό έργο που παραλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2014 βρισκόταν σε ποσοστό υλοποίησης περίπου 13% (βάσει των πραγματικών δεδομένων), και είχε παρέλθει πάνω από το μισό του χρόνου στον οποίο έπρεπε να ολοκληρωθούν.  Έτσι στην ουσία είχαμε να υλοποιήσουμε ένα έργο προϋπολογισμού 11,3 εκ. €, σχεδόν στο σύνολο του, μέσα σε ΕΝΑΝ χρόνο, ενώ οι συμβάσεις προβλέπανε χρόνο υλοποίησης ΔΥΟ χρόνια. Επιπλέον η χρηματοδότηση του έργου ήταν μπλοκαρισμένη από το 2013, εξαιτίας του γεγονότος ότι η προηγούμενή δημοτική αρχή έλαβε προκαταβολή από το ΕΣΠΑ, ακολουθώντας μη σύννομες διαδικασίες. Τον Δεκέμβριο του 2014 επιλύσαμε το πρόβλημα, μετά από πολλές επισκέψεις στο αρμόδιο υπουργείο, και επιστρέψαμε στο ΕΣΠΑ την προκαταβολή που λήφθηκε με μη σύννομο τρόπο. Έτσι τον Απρίλιο του 2015 η ΔΕΤΕΠΑ έλαβε για πρώτη φορά τμήμα της επιχορήγησης ακολουθώντας κανονικές διαδικασίες. Πέραν όλων των ανωτέρω, αμέσως μόλις αναλάβαμε, ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 2014 την μελέτη για την προμήθεια και τοποθέτηση των 500 περίπου νέων Θερμικών Υποσταθμών των καταναλωτών. Από ότι φαίνεται, η προηγούμενη δημοτική αρχή ΞΕΧΑΣΕ ή ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να υλοποιήσει την απαιτούμενη μελέτη, ούτως ώστε να ανατεθεί έγκαιρα η προμήθειά τους.
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΔΙΧΩΣ ΤΟΥΣ ΘΕΡΜΙΚΟΥΣ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ.
  Η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης των θερμικών υποσταθμών ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο, (υπ’ αριθμ. 27/2015 & 28/2015 αποφ. ΔΣ ΔΕΤΕΠΑ για την έγκριση των τευχών δημοπράτησης) προϋπολογισμού 2.394.910,00 € προ Φ.Π.Α., και απαιτούνταν διεθνής διαγωνισμός (τουλάχιστο 4 μήνες για δημοσιεύσεις και διαγωνισμούς). Τον Μάιο του 2015 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς όλες οι διαγωνιστικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη αναδόχου, και τον Ιούλιο υπογράφηκε η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, με το ΕΣΠΑ παγωμένο, και την ίδια χρονική στιγμή η ΔΕΤΕΠΑ κάλεσε ονομαστικά τους νέους καταναλωτές να συνάψουν τα συμβόλαια τους για τη σύνδεση τους. Έτσι η ανάδοχος εταιρεία καλέστηκε επί της ουσίας να κατασκευάσει, να προμηθεύσει ΚΑΙ να τοποθετήσει περίπου 500 Θερμικούς Υποσταθμούς στους νέους καταναλωτές μέσα σε 3 μήνες περίπου. Έως σήμερα έχουν τοποθετηθεί πάνω από 250 υποσταθμοί στους καταναλωτές, και αναμένεται σε λιγότερο από 1 μηνά να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία των τοποθετήσεων.
  Η προηγούμενη δημοτική αρχή δυστυχώς φαίνεται ότι είχε άλλα πιο σημαντικά πράγματα να κάνει στη ΔΕΤΕΠΑ από την  υλοποίηση των απαραίτητων έργων της, και επιπλέον έταζε προεκλογικά ότι τα έργα θα ήταν έτοιμα τον Σεπτέμβριο του 2014! Προφανώς οι δημότες είχαν συνειδητοποιήσει την κατάσταση, αφού είχαν ιδία άποψη της πορείας εξέλιξης των έργων στις γειτονιές του δήμου μας, και έτσι μας έδωσαν την εντολή να τα υλοποιήσουμε εμείς ΥΠΕΥΘΥΝΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ.
  Τονίζεται ότι όλα τα καινούργια δίκτυα και οι παροχές των καταναλωτών είναι έτοιμα και λειτουργικά, όπως και τα υφιστάμενα, και τροφοδοτούνται κανονικά με θερμότητα. Η τοποθέτηση των νέων θερμικών υποσταθμών εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό, ούτως ώστε να λειτουργήσουν και οι νέοι καταναλωτές το συντομότερο δυνατόν. 

Ο Πρόεδρος της ΔΕΤΕΠΑ                                                    Ο Δήμαρχος Αμυνταίου
Χαριτίδης Ευθύμιος                                                        Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.