Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Μας γλεντάμε τώρα και οι Φιλανδοί!



  Ολοκληρώθηκε έπειτα από 9 ώρες, χωρίς συμφωνία, η συνεδρίαση του Εurogroup για την Ελλάδα.

  Οι υπουργοί Οικονομικών θα ξανασυνεδριάσουν σήμερα στις 12, ενώ το απόγευμα θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες και οι ηγέτες της Ευρωζώνης.
 

  Διακόψαμε τη συνάντησή μας, θα συνεχίσουμε αύριο, δήλωσε ο Γερούν Ντέισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Είχαμε μια βαθιά συζήτηση των ελληνικών προτάσεων. Το βασικό θέμα είναι η εμπιστοσύνη, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν και χρηματοοικονομικά θέματα.

Είναι δύσκολο, η δουλειά όμως συνεχίζεται, συμπλήρωσε.

....

  Εντολή διαπραγμάτευσης μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έλαβε από τη Μεγάλη Επιτροπή του φινλανδικού κοινοβουλίου ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, όπως μετέδωσε απόψε η φινλανδική δημόσια τηλεόραση (YLE).

  Βουλευτές και εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών της Φινλανδίας συνεδρίασαν το απόγευμα στο Ελσίνκι για να προσδιορίσουν την εντολή της κυβέρνησής τους στις διαπραγματεύσεις στο σημερινό Eurogroup.

  Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις που επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο YLE, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών απαίτησε κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης η Φινλανδία να αντιταχθεί σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα και το Ελσίνκι να υποστηρίξει την ιδέα ενός Grexit.

  Σύμφωνα με το YLE, το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, το οποίο αναδείχθηκε δεύτερη πολιτική δύναμη στις εκλογές του Απριλίου, απείλησε με διάλυση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

  Ο πρόεδρός του, ο Τίμο Σόινι, υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, επαναλαμβάνει εδώ και μήνες ότι η Ελλάδα θα λύσει τα προβλήματά της εγκαταλείποντας το ευρώ και υποτιμώντας το νόμισμά της.

  Το απόγευμα, ο Αλεξάντερ Στουμπ έγραψε στο Twitter ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει την εντολή που τού έχει δοθεί από την Μεγάλη Επιτροπή του φινλανδικού Κοινοβουλίου, όσο διεξάγονται οι συνομιλίες στο πλαίσιο του Eurogroup. Την ίδια στάση τήρησε το φινλανδικό κοινοβούλιο.

  «Το είδος της εντολής δεν είναι δημόσιο και η φινλανδική αντιπροσωπεία δεν θα τη συζητήσει δημόσια», επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της φινλανδικής αντιπροσωπείας Κάισα Αμαράλ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

............

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΟΪΜΠΛΕ 

  Δυο εναλλακτικές επιλογές για την Ελλάδα εξετάζει το επίμαχο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntag (FAS).

  Το γερμανικό υπουργείο εκτιμά ότι από τις ελληνικές προτάσεις, που κατατέθηκαν στις 9 Ιουλίου 2015, απουσιάζουν κρίσιμοι τομείς μεταρρυθμίσεων που θα εκσυγχρονίσουν τη χώρα και θα προωθήσουν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ως εκ τούτου, προτείνει δυο εναλλακτικές επιλογές για τη χώρα.

  Στην πρώτη περίπτωση η Ελλάδα θα καταθέσει βελτιωμένες προτάσεις και θα μεταφέρει ακίνητα αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα fund για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

  Στη δεύτερη επιλογή θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις στο Eurogroup για ένα «διάλειμμα» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για μια περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών στην οποία θα αναδιαρθρώσει το χρέος της. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα λάβει ανθρωπιστική βοήθεια και τεχνική συνδρομή.

Πηγή: ΑΜΠΕ - ναυτεμπορικη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.