Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για τη λίμνη Βεγορίτιδα, που θα ικανοποιήσει και τους πολίτες που την αγαπούν, αλλά και τους αγρότες…



(Γράφει ο ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ 31/5/15)

  Αρχικά, θα περιγράψουμε (και θα κρίνουμε) την ισχύουσα κατάσταση, ενώ στο τέλος θα παρουσιάσουμε μια λύση που να ανταποκρίνεται και στις απαιτήσεις της πληττόμενης μερίδας των αγροτών, και που θα ικανοποιεί τόσο τις ανθρωπιστικές ανάγκες, την λίμνη καθώς και το περί δικαίου αίσθημα…


  Τους τελευταίους μήνες, η άνοδος της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας, έφερε εκτός από νερό και προβλήματα στον κάμπο της περιοχής.

  Η λίμνη, άρχισε να διεκδικεί πίσω μέρος από τα χωράφια που δάνεισε τα προηγούμενα χρόνια.

  Για προφανείς λόγους, αυτό δεν είναι αρεστό σε μερίδα συμπολιτών μας, οι οποίοι ασκούν πιέσεις για την διενέργεια εργασιών μεταφοράς νερού, από τη λίμνη στη θάλασσα.

  Η εντυπωσιακή άνοδος της στάθμης της λίμνης είναι δυστυχώς μονάχα παροδική. Τα τελευταία 40 χρόνια η λίμνη είχε χάσει περί τα 40 μέτρα ύψος, τα οποία αναλογούν στο 60% του όγκου των νερών της, ενώ, αν πάμε πιο πριν χρονικά, τότε το ποσοστό απώλειας φτάνει άνω του 80%. Και το γεγονός ότι το πιο βροχερό εξάμηνο όλων των εποχών (κατά τους αγρότες), κατάφερε ν’ ανεβάσει τη λίμνη μόνο λίγα μέτρα, δείχνει ότι το μέλλον δεν είναι ρόδινο…

  Επίσης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τον υδροφόρο ορίζοντα, ο οποίος υποβοηθείται από τη λίμνη για να αναπληρώνει τα επίπεδα του.

  Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, είναι κοντόφθαλμο να αφήσουμε το νερό να πάει απλά χαμένο στη θάλασσα.

  Το επιχείρημα ότι, αφού η λίμνη Βεγορίτιδα έφτασε στο ύψος των 515,5 μέτρων πρέπει να σταματήσει με ανθρώπινη παρέμβαση, είναι παράλογο γιατί, όταν πέφτει για παράδειγμα στα 510, τότε ο ανθρώπινος παράγοντας δεν μπορεί να κάνει και πολλά για να φτάσει ξανά η λίμνη στα 515,5. Αφήστε που κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι πάντα η λίμνη θα φτάνει στο ύψος του 515,5.

  Με λίγα λόγια, ενώ δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι η λίμνη δεν θα πέσει κάτω από τα 515,5 μέτρα, προσπαθούμε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ξεπεράσει τα 515,5! Ουσιαστικά, μια μικρή μερίδα συμπολιτών μας έχει την άποψη του «μονά - ζυγά, δικά μας».

  Κάποιοι ίσως να χρησιμοποιήσουν το επιχείρημα ότι η ΔΕΗ τώρα τροφοδοτεί την λίμνη με νερό.

  Η αλήθεια είναι ότι την τροφοδοτεί με νερό, που όμως αντλεί από το ορυχείο! Δηλαδή βγάζει από τη μια τσέπη και το βάζει στην άλλη! Αυτό βέβαια, είναι ένα άλλο έγκλημα, για το οποίο κανείς δε μιλάει… Όπως επίσης κανείς δε μιλάει, για τις καταπατήσεις στη λίμνη των Πετρών!

  Επίσης, από μόνη της αυτή η σκέψη για ανώτατο όριο το 515,5, είναι μια μπαρούφα όλων αυτών που θέλουν την λίμνη χαμηλά. Στο 515,5 έβαλε η ΔΕΗ τότε τους σωλήνες για να τραβάει νερό προς τον Άγρα. Ουσιαστικά, πόντισε τους σωλήνες στο βάθος των 515,5, όταν τότε η λίμνη έφτανε περί τα 540, με σκοπό να έχει μεγάλο περιθώριο άντλησης υδάτων και σε μεγάλο εύρος διακύμανσης στάθμης. Οπότε, αν θεωρήσουμε το 515,5 ως όριο, τότε θα πρέπει να το θεωρήσουμε ως κατώτερο όριο για την λίμνη και όχι ως ανώτερο!

  Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μια παρένθεση, για να αναφέρουμε το υψόμετρο μερικών από τα παραλίμνια χωριά, γιατί λέγονται διάφορα:

- Άγιος Παντελεήμονας: Κωδικός Οικισμού: 1702010201, υψόμετρο 549 μέτρα.

- Βεγόρα: Κωδικός Οικισμού: 1702060301, υψόμετρο 555 μέτρα.

- Μανιάκι: Κωδικός Οικισμού: 1702060501, υψόμετρο 547 μέτρα.

- Φαράγγι: Κωδικός Οικισμού: 1702060701, υψόμετρο 551 μέτρα.

  Απ’ ότι βλέπουμε λοιπόν, όλα τα χωριά είναι στα 550 μέτρα περίπου.

  Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι εκτός από τις εκτάσεις που εδόθησαν, υπάρχουν και εκτάσεις που καταπατήθηκαν. Μετά τις τελευταίες παραχωρήσεις, συνέχισαν να υπάρχουν καταπατήσεις εδαφών από τις αποκαλυφθείσες εκτάσεις.

  Οι πληγέντες αγρότες, καθώς και αυτοί που κινδυνεύουν να χάσουν τη (δανεική) γη τους από τη λίμνη, απαιτούν την απομάκρυνση της λίμνης. Τα συμφέροντα τους και την δουλειά τους θέλουν να υπερασπιστούν, λογικό είναι. Η υπόλοιπη όμως κοινωνία, έχει και αυτή τα συμφέροντα της, τα οποία υπαγορεύονται από την ανάγκη για επιβίωση.

  Με μια δεύτερη σκέψη όμως, και οι αγρότες θα έπρεπε να υπερασπίζονται τη λίμνη αντί να τη βλέπουν ως εχθρό τους, αφού, όσο λιγοστεύουν τα νερά τόσο κινδυνεύουν οι ίδιοι να καταστραφούν. Να σκεφθούν πιο μακροπρόθεσμα και όχι κοντόφθαλμα, μια και, αν όχι οι ίδιοι, τότε σίγουρα τα παιδιά τους είναι αυτά που θα δουν τη γη τους ορφανεμμένη από νερό.

  Τέλος, το επιχείρημα των αγροτών ότι έχουν επενδύσει σε δουλειά και χρήμα φυτεύοντας πολυετείς καλλιέργειες, είναι το λιγότερο προκλητικό! Κακώς επένδυσαν σε κόπο και χρήμα σε γη που τους παραχωρήθηκε μονάχα για χρήση. Είναι ακατανόητο να επενδύεις σε κόπο και χρήμα όχι μόνο σε γη που δεν σου ανήκει, αλλά και που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σου την πάρει πίσω η λίμνη.

  Ισχυρίζονται οι αγρότες, ότι στα χαρτιά της παραχώρησης δεν διατυπώνεται πουθενά ότι οι καλλιέργειες πρέπει να είναι μονοετείς.

  Είναι αλήθεια αυτό. Η παραχώρηση έγινε από το κράτος στις κοινότητες και δεν απαγορεύει ρητά τις πολυετείς καλλιέργειες. Είναι όμως εσαεί παραχώρηση από το κράτος στις κοινότητες.

  Η προσπάθεια μας να βρούμε τις παραχωρήσεις από τις κοινότητες στους αγρότες, απέβη άκαρπη, αφού οι αγρότες που απευθυνθήκαμε ισχυρίστηκαν ότι δεν τις έχουν. Είχαν να μας δώσουν έγγραφο παραχώρησης από το κράτος προς τις κοινότητες, αλλά δεν είχαν έγγραφο παραχώρησης από τις κοινότητες προς τους ίδιους.

  Η έρευνά μας έδειξε, ότι αυτή πιθανόν η παραχώρηση από τις κοινότητες προς τους πολίτες, δεν έγινε σύμφωνα με τον νόμο και κανείς δεν έχει επίσημο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι του έχει παραχωρηθεί το χωράφι που καλλιεργεί. Μένει να το βεβαιώσουμε.

  Γιατί όμως έγινε επένδυση σε πολυετείς καλλιέργειες από μερίδα συμπολιτών μας;

  Είναι γνωστό το κόλπο των «τετελεσμένων γεγονότων», όπου προσπαθείς να παγιώσεις μια κατάσταση και όταν πλέον έχει παγιωθεί, να προβάλεις τα επιχειρήματα που σε βολεύουν…

  Τα χρόνια που προηγήθηκαν της φύτευσης δέντρων στα παραχωρηθέντα (και στα καταπατημένα βεβαίως) χωράφια, υπήρξαν συμπολίτες μας, εκεί κάτω στον κάμπο, που προέτρεπαν τους υπόλοιπους να φυτέψουν δέντρα, «ώστε να μην μπορούν μετά να μας τα πάρουν», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

  Βέβαια, σαφώς και δεν ισχύει για όλους, γιατί απ’ ότι φαίνεται, υπάρχουν και αγρότες που όταν άκουγαν 515,5 νόμιζαν ότι είναι το μέγιστο και όχι το ελάχιστο όριο της λίμνης.

  Αλλά, ακόμα κι αν τα 515,5 είναι το μέγιστο όριο, δεν είναι καθορισμένο επίσημα και τελεσίδικα. Αυτό παγίδευσε πολλούς αγρότες.

  Για το δε Φαράγγι και το Μανιάκι, η διανομή έγινε χωρίς καμία νομιμοποίηση! Χωρίς καμία διοικητική πράξη! Απλά αποφάσισαν οι κάτοικοι -με συναίνεση μεταξύ τους είναι η αλήθεια– και μοιράστηκαν τις αποκαλυφθείσες εκτάσεις.



Η Πρόταση:



  Όταν μοιράστηκαν τα χωράφια, μοιράστηκαν σε όλους τους εγγεγραμμένους πολίτες των παραλίμνιων χωριών. Εγγράφηκαν, όχι μόνο σε πολίτες που δεν είχαν κάποια οικονομική ανάγκη, αλλά και σε πολίτες που έχουν άλλη δουλειά, που ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, μέχρι και σε πολίτες που λείπουν μετανάστες στην Γερμανία, Αυστραλία κλπ.

  Αυτά τα χωράφια που δόθηκαν σε ανθρώπους που απουσιάζουν ή δεν είναι αγρότες, καλλιεργούνται έναντι ανεπίσημου ενοικίου, ενοίκιο το οποίο είναι παράνομο, αφού δεν δικαιούνται να νοικιάσουν κάτι που δεν τους ανήκει αλλά τους έχει παραχωρηθεί (ή σε άλλες περιπτώσεις έχουν καταπατήσει).

  Την πλειοψηφία λοιπόν αυτών των χωραφιών, την καλλιεργούν λιγοστά άτομα από κάθε παραλίμνιο χωριό και είναι αυτοί που κάνουν όλο αυτό το σαματά για τα χωράφια.

  Είναι αυτοί, οι οποίοι μέσα από διάφορα κόλπα, όπως αυτό της ενοικίασης παραχωρημένων χωραφιών ή της καταπάτησης των αχρησιμοποίητων χωραφιών, έγιναν μεγάλοι και τρανοί διαφεντευτές του κάμπου, που ζητούν να ορίζουν την τύχη του κάμπου, της λίμνης και του μέλλοντος όλων των υπολοίπων!

  Αυτό που προτείνεται λοιπόν, είναι να ξαναγίνει η διανομή των αποκαλυφθεισών εκτάσεων, με όρους μελετημένους, που θα δίνει προτεραιότητα στους ακτήμονες και αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.

  Μέσα από τα αρχεία μπορούμε να διαπιστώσουμε ποιοι όντως καλλιέργησαν τα χωράφια τους και ποιοι τα έδωσαν σε άλλους.

  Δεν είναι δυνατόν οι μεγαλογαιοκτήμονες να έχουν λόγο στην καινούρια μοιρασιά. Μόνο οι μικροί.

  Με αυτόν τον τρόπο, θα εξαλειφθεί το επιχείρημα ότι οι υπερασπιστές της λίμνης είναι ανάλγητοι και δεν κοιτάν την επιβίωση μερικών συμπολιτών τους.

  Οι μικροί ακτήμονες είναι συμπολίτες μας που θα πρέπει να βοηθηθούν. Δεν είναι όμως λογικό να εξυπηρετούμε τα συμφέροντα τους ενός διαφεντευτή κάθε παραλίμνιου χωριού, σε βάρος των κατοίκων ολόκληρης της λεκάνης.

  Εξάλλου, τα νερά της Βεγορίτιδας, άμεσα ή έμμεσα υδροδοτούν μέχρι και χωράφια του Πελαργού, του Περδίκκα αλλά ακόμα και πιο πέρα.

  Δεν δικαιούμαστε για χάριν 5 οικογενειών στα παραλίμνια χωριά, να βάζουμε υποθήκη τις περιουσίες και το μέλλον χιλιάδων ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή…

28 σχόλια:

  1. ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ,ΣΩΣΤΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΡΑΦΤΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακαριοι οι κατεχοντες.....η..δουλεψε να φας κι αρπαξε ναχεις...Πιστευεις χειρουργε οτι μπορει να γινει κατι νομιμο στην μουρλο-Ελλαδα???Α.Θ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτή η διανομή που προτείνεται από ποιο υψόμετρο θα ξεκινάει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. για χάριν 5 οικογενειών, Περιφερεια και Δημαρχείο προσπαθησαν να αδειάσουν την λιμνη. Και εξω διαμηνυουν οτι θελουν την σωτηρια της λιμνης!!!!
    Tοσο ξεπεσμος, υποκρισια, ξεδιαντροπια.........
    Και ενω ξέρουν ότι η βροχερη χρονια 2014 ειταν μια εξαιρεση, στην κατηφορικη πορεια της λιμνης, πηγαν εν ψυχρω να την αδειάσουν.
    Εάν δεν ξεμπερδέψουμε με αυτους, δεν υπαρχει λιμνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπαρχουν και ψαραδες στην λιμνη?
    Με το φυτοφάρμακο στις οχθες της λιμνης τι θα γινει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Η Πρόταση: είναι να ξαναγίνει η διανομή των αποκαλυφθεισών εκτάσεων."
    Ρε μεγαλε μας δουλευεις, Θελεις τα παρανομα να γινουν νομιμα.
    Να αφησουν τη λιμνη να παει εκει που ηταν, και τα παραμυθια των ακτημόνων,τα ακουμε εδω και δεκαετίες. για τους τσιφλικάδες δουλευεις?
    Tην Λίμνη τιν χρειαζόμαστε ολόκληρη, ο παρανομος πλουτισμος εις βαρος του συνολου να τελειωνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μάλλον δεν ξέρεις να διαβάζεις.
      Από την διανομή αποκλείει τους μεγάλους και δέχεται μόνο τους μικρούς.
      Επιπλέον, είναι δεδομένο οτι οριστική διανομή δεν μπορεί να γίνει. Μόνο προσωρινή

      Διαγραφή
  7. Η προταση σου βολευει Παρακρατος και Τσιφλικαδες,
    Oλοι οι αλλοι τρωνε κουτοχορτο.
    ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΧΑΖΟ ΠΕΡΝΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπενθυμίζουμε ότι η λίμνη Βεγορίτιδα εντάσεται στο οικολογικό δίκτυο "ΦΥΣΗ2000" της ΕΕ και συνεπώς όλες οι σχεδιαζόμενες δραστηριότητες και έργα εντός της λίμνης πρέπει να λάβουν περιβαλλοντική αδειοδότηση (ή απαλλακτικό) από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Tην μονη νομιμη και τελευταία διανομη το ετους 1979 υψομετρο λιμνης 524 μ
    γιατι δεν την αναφερεις?
    Οτι ειναι κατω απο το 524 ειναι καταπατημενο.ειναι παρανομο.
    και το κέντρο υγείας στην Αρνισσα, και ο βιολογικος καθαρισμος στον Αγιο Παντελεημονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η παράνομη και άστοχη επέκταση των καλλιεργειών στις παρυφές της λίμνης (ενέργεια στην οποία αντέδρασαν οι τοπικές οικολογικές οργανώσεις), αύξησε την κατανάλωση νερού και άνοιξε τις ορέξεις για νέες διεκδικήσεις μέσω «συλλόγων ακτημόνων» και ατομικές καταπατήσεις.

    Ειδικά οι τελευταίες έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα, καθώς αφορούν όλες σχεδόν τις λίμνες του Αμυνταίου. Οι καταπατητές είναι μόνιμος πονοκέφαλος, καθώς χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να επιτύχουν το σκοπό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Μουφας ..εριξε διχτυα στη λιμνη..κι επιασε τη Μελη και το δικτυο-Γιανιτσοπουλος-company..Ειναι γατα ..στις ρωγμες στο μετωπο του αντιπαλου...Ο Ιωσηφιδης θα μεινει με τον συνταξιουχο Παπαχρηστου και το..Κολκα.Ο επομενος αντιπαλος του θα ειναι ερασιτεχνες-οικολογουντες...αντε κι γερο-Ρακοπουλος μαζι τους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ενας απολυτος τακτικιστης με μελετημενες -στοχοποιημενες παντοτε κινησεις που κυριαρχει στη περιοχη δεκαδες χρονια χωρις στην ουσια αντιπαλο,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O ραγιαδισμός και η υποτέλεια δυστυχώς δεν έπαψε να ευδοκιμεί στον τόπο αυτόν.
      Δεν έχει σημασία τί χρώμα (ιδεολογικοπολιτικό) φέρουν, τί δηλώνουν ότι είναι, αλλά το τί πράττουν.

      Διαγραφή
  13. Αντι να τον θεοποιειτε, βρειτε τροπο να τον ξεφορτωθούμε.
    Ο ανθρωπος αγαπαει μονο το χρημα, δεν ειναι δεμενος με τον τοπο.
    Με το αδειασμα της λιμνης εχασε και τον τελευταιο ίχνος εμπιστοσύνης.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Mε χυδαιοτητα, ψεμα και θρασος, πηγε να καταστρεψει ότι πιο ωραίο έχει η περιοχή. Το καλυτερο ομως ειναι οτι οταν μιλαει για το θέμα αυτό, νομίζει ότι απευθύνεται σε νηπιαγωγειο. Υποβιβάζει την νοημοσύνη του κοσμου συνέχεια.
    Ας ελπίσουμε ότι η οι λιμνη θα γινει η πολιτικη του ταφοπετρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να γινουν βοσκοτοπια, για να γλιτώνουμε από αυτή την καταρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο πρόεδρος της Nestlé δηλώνει ότι το νερό δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα!

    Η Nestlé είναι ο μεγαλύτερος εμφιαλωτής νερού παγκοσμίως. Ο Brabeck υποστηρίζει – ορθώς- ότι το νερό είναι η πολυτιμότερη πρώτη ύλη του πλανήτη. Ωστόσο, προσθέτει ότι η ιδιωτικοποίησή του είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσεις τη δικαιότερη διανομή του. «Η ιδέα ότι το νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, προέρχεται από εξτρεμιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις»,
    http://olympia.gr.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στη Βολιβία είχαν ξεσπάσει τεράστιες ταραχές μέσα στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης του νερού.

    Στους πληθυσμούς των Ινδιάνων συνέβη το εξής εξωφρενικό. Οι Ινδιάνοι είχαν ως κληρονομικό δικαίωμα την ελεύθερη χρήση του νερού για τη γεωργία. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο χρεώθηκαν στις τράπεζες για να αγοράζουν τους μεταλλαγμένους σπόρους. Κάποια στιγμή ήρθε το κράτος και τους αντάλλαξε το κληρονομικό δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης του νερού με τα χρέη τους.

    Το αποτέλεσμα, σήμερα, είναι να μην μπορούν να πάρουν νερό από το ποτάμι που τρέχει δίπλα από τα χωράφια τους και πρέπει να το πληρώνουν πανάκριβα ως χρυσάφι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. «Το νερό δεν είναι απλά δημόσια περιουσία είναι κληρονομιά της ανθρωπότητας. Δεν ανήκει σε κανέναν δεν το παράγει κανείς, παράγεται μόνο του από τη φύση δεν είναι συγκεντρωμένο σε ένα χώρο, διότι το νερό κινείται δεν είναι στατικό.

    Το νερό δεν ανήκει σε κανέναν, είναι για όλους, και η χρήση του γίνεται από όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Η εκμετάλλευσή του είναι παράνομη και ανήθικη και οι πολίτες πρέπει να αντιδράσουν» λέει ο γεωλόγος του ΜΦΙΚ Χαράλαμπος Φασουλάς στο MαdeinCreta.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αν θυμάμαι καλά,υπολογίσαμε με δυο τρεις αγρότες πόσο νερό θέλει ένα στρέμμα καλαμπόκι από την αρχή μέχρι το τέλος,το αποτέλεσμα είναι 540 κυβικά νερού το στρέμμα.Θέλει σιγά σιγά να προσέξουμε και μόνοι μας τις καλλιέργειες μας,δεν γίνεται απλά να τρυπάμε βαθύτερα για νερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΤΟ 2000 ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΦΘΗΝΟ, ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ( ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ), ΜΟΝΟ 65 % ( ΝΑΙ , ΚΑΛΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ) ΤΩΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΩΝ ΕΙΧΕ ΝΕΡΟ ! ΔΕΙΤΕ ΤΟ DVD «ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ» ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πριν από δύο χρόνια ο σκηνοθέτης Ντάμιαν Λι παρουσίαζε την ταινία «Dark truth» (Σκοτεινή αλήθεια) για το πώς οι πολυεθνικές προσπαθούν να ιδιωτικοποιήσουν με κάθε μέσο το αγαθό της φύσης, το νερό. Το σενάριο αναφέρεται σε μια πολυεθνική εταιρεία που «λαδώνει» κυβερνητικά στελέχη και παίρνει δικαιώματα άντλησης νερού από χώρες του Τρίτου Κόσμου, κερδίζοντας χρήματα από τον τοπικό πληθυσμό. Τίποτα δεν σταματά την πολυεθνική, με αποκορύφωμα τη σφαγή ενός ολόκληρου χωριού στο Εκουαδόρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Από την Αναγέννηση έως σήμερα υπήρξαν τρία ιμπεριαλιστικά κύματα για την ανεύρεση και εκμετάλλευση φυσικών κερδοφόρων πηγών: Ο πυρετός του χρυσού τροφοδότησε το πρώτο κύμα των κονκισταδόρες στην Αμερική. Το δεύτερο κύμα είχε σχέση με τον έλεγχο των πηγών πετρελαίου. Ο πετρο-ιμπεριαλισμός ήταν η βασική παράμετρος άσκησης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής τον 20ό αιώνα, που συνδυάστηκε με τον μετασχηματισμό του αμερικανικού στρατού σε παγκόσμιο χωροφύλακα ελέγχου τόσο των θαλάσσιων οδών μεταφοράς του μαύρου χρυσού
    όσο και των αγωγών.
    Τώρα εμφανίζεται το τρίτο κύμα, ο υδρο-ιμπεριαλισμός, με στόχο τον έλεγχο του πολυτιμότερου αγαθού της φύσης: του νερού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Στο υπέδαφος της Λιβύης βρίσκεται μια τεράστια φυσική «δεξαμενή» γλυκού νερού που εκτιμάται ότι είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Ο Καντάφι είχε επενδύσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια για την εκμετάλλευση αυτού του υδροφόρου ορίζοντα, που είχε τη δυνατότητα να μετατρέψει τη χώρα -η οποία είναι κατά 95% έρημος- σε όαση. Ο Καντάφι είχε αναθέσει το έργο σε λιβυκές εταιρείες, αλλά τώρα τον έλεγχο έχουν οι τρεις μεγάλες γαλλικές πολυεθνικές που ετοιμάζονται να βγάλουν δισεκατομμύρια ευρώ κέρδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μια άλλη περίπτωση δράσης του υδρο-ιμπεριαλισμού είναι η Συρία. Ο λόγος για τα υψώματα του Γκολάν που έχει καταλάβει το Ισραήλ από τη Συρία με τον Πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967. Από τα Υψίπεδα του Γκολάν το Ισραήλ καλύπτει το 40% των αναγκών του σε πόσιμο νερό. «Ο ενδεχόμενος έλεγχος από τη Συρία του μισού νερού του Ισραήλ συνιστά μεγαλύτερη απειλή από μια πυρηνική βόμβα του Ιράν» όπως έχει προειδοποιήσει ο πρώην επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, Μέιρ Νταγιάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Παρά το γεγονός ότι πάνω από τα δύο τρίτα του πλανήτη μας καλύπτονται από το νερό, η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με μεγάλη λειψυδρία. Το πρόβλημα είναι ότι το 97% του υδάτινου όγκου είναι αλμυρό νερό. Καλό για τα ψάρια, όχι και τόσο για τους ανθρώπους. Μόλις το 1% του νερού στον κόσμο είναι άμεσα διαθέσιμο ως πόσιμο, ενώ το υπόλοιπο 2% είναι παγιδευμένο σε παγετώνες και πάγο. «Να το πούμε διαφορετικά», λέει ο καθηγητής Τσένγκου: «Αν όλο το νερό στη Γη χωρούσε σε μια κανάτα
    χωρητικότητας 11 λίτρων, το γλυκό νερό γεμίζει μόνο ένα φλιτζάνι και ο άνθρωπος μπορεί να έχει πρόσβαση μόνο σε μία σταγόνα». Το πρόβλημα επιδεινώνεται μάλιστα, καθώς η ζήτηση για νερό αυξάνεται όσο αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός. Μέχρι το 2030, λόγω της κλιματικής αλλαγής, της αύξησης του πληθυσμού, της συνεχιζόμενης ρύπανσης και της αστικοποίησης, εκτιμάται ότι η ζήτηση για νερό σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι μεγαλύτερη κατά 40% από την προσφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.