Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ιδρυτική ημερίδα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Δυτ. Μακεδονίας…



  Με την παρουσία  4  χορευτικών συγκροτημάτων Συλλόγων Σαρακατσαναίων, του γνωστού  Σαρακατσάνου τ. Υπουργού κ. Γεώργιου Σούρλα, του Σαρακατσάνου Δήμαρχου Αμφίπολης κ. Μελίτου Κων/νου, του Σαρακατσάνου Βουλευτή Κιλκίς κ. Γεωργίου Γεωργαντά, της Διοίκησης  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, εκπροσώπων  πολλών Συλλόγων Σαρακατσαναίων αλλά
 
και  πολλών και σημαντικών Αρχών πανελληνίων και της περιοχής, που θα εκτεθούν παρακάτω αναλυτικά, ξεκίνησε η ιδρυτική ημερίδα  2 Μαΐου 2015 στην αίθουσα θεάτρου του ΦΣΦ «Ο Αριστοτέλης», με τον πιο  φαντασμαγορικό τρόπο, όπως φάνηκε στα βίντεο και το φωτογραφικό υλικό που στάλθηκε στο διαδίκτυο.
  Η τοπική κοινωνία εκπροσωπήθηκε, εκ μέρους  της Ιεράς  Μητροπόλεως Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας από τον αιδεσιμότατο κ.Σωτήριο Παρδάλη, των πολιτικών αρχών από τους  Βουλευτές κ. Σέλτσα Κων/νοκαι Αντωνιάδη Ιωάννη, της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Στέφανο Μπίρο και τον Αντιδήμαρχο Φλώρινας κ. Θεοδόσιο Καραγκιοζίδη, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, η Παμμακεδονική Ενωση Ελλάδας, ο ΦΣΦ Φλώρινας «Ο Αριστοτέλης», ο Σύλλογος Μακεδονομάχων Φλώρινας «Ο Παύλος Μελάς»  η Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας, ο Σύλλογος Θεσσαλών Φλώρινας, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Φλώρινας «Η Ολυμπιάς», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βίγλας Πισοδερίου, ενώ την εκδήλωση χαιρέτησε ο τ. βουλευτής Σερρών κ. Ευγένιος Χαϊτίδης και πολλοί  εκπρόσωποι  Συλλόγων Σαρακατσαναίων.
  Ιδιαίτερα χειροκροτήθηκε ο χαιρετισμός του εκπροσώπου του Συλλόγου Σαρακατσαναίων της ΦΥΡΟΜ «Το χελιδόνι».
  Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι παρακάτω καταγόμενοι από την περιοχή μας:
1) Βασίλειος  Μπομπότας του Αντωνίου  , ο γνωστός  κτηματομεσίτης, κάτοικος Καλλικράτειας Χαλκιδικής και  γνωστός χορηγός των σαρακατσαναίων.
2) Κων/νος Μπομπότας του Αχιλλέα , Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλλικράτειας, αφού ως γνωστόν όλη η ευρύτερη οικογένεια Μπομπότα  έλκει την καταγωγή της από την περιοχή Φλώρινας.
3) Χατζηπλής Δημήτριος, Δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω , κάτοικος Φαρσάλων, γνωστός σαρακατσάνος τραγουδιστής, που τραγούδησε αφιλοκερδώς στη σχετική χοροεσπερίδα το Βράδυ στο ορεινό ξενοδοχείο Βέλτση 6ο χιλιόμετρο Φλώρινας-Βίγλας 200 μέτρα κάτω από την τοποθεσία «μπομπότα καλύβια»
4) Νανάς Ιωάννης, συνταξιούχος, κτηνοτρόφος στην περιοχή του Αγίου Γερμανού Πρεσπών μέχρι το 2001, κάτοικος Λάρισας.
5) Παρλάντζας Αριστείδης, νυν Πρόεδρος Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ελασσόνας, ως περίπτωση σαρακατσάνου Γιδοτρόφου, στην περιοχή Κώττα, Βατοχωρίου  Φλωρίνης , μέχρι το όρος Μαλιμάδι.

  Θερμά ευχαριστήρια στους  χορηγούς  και τους  συντελεστές  των εκδηλώσεων , που ήταν:
1) Ο ΦΣΦ Ο Αριστοτέλης, που παραχώρησε δωρεάν την αίθουσα Θεάτρου.
2) Το ξενοδοχείο και η αρτοποιεία Βέλση, για  το σύνολο των υπηρεσιών.
3) Οι επιχειρήσεις Τόττη στη Βίγλα Πισοδερίου , για το σύνολο των υπηρεσιών.
4)  Τα ξενοδοχεία Φιλίππειον, Ελληνίς και Φιλαρέτη, για τις κρατήσεις.
5)   Ο  Συνεταιρισμός Φασολοπαραγωγών Πρεσπών  «Ο Πελεκάνος» για την σε είδος χορηγία φασολιών (πλακύ μεγαλόσπερμα  γίγαντες ελέφαντες)
6)   Η επιχείρηση  ΜΠΕΛΛΗΣ ΑΒΕΕ χορηγία σε είδος κεμπαπιών Φλώρινας.
7)  Η επιχείρηση  κρεοπωλείου Τζέτζη Μιχάλη για τις ευκολίες και την ταχύτητα προμήθειας  ζυγουρίσιου κρέατος.
8)  Η  επιχείρηση  φέτα Φλώρινας Δημητρίου, για τις διευκολύνσεις στην προμήθειας τυριού και  γιαουρτιού σε είδος.
9)  Η επιχείρηση  Κτηνοτροφική Μαγνησίας ΑΕ για την σε είδος χορηγία φέτας.
10)   Η επιχείρηση  του κ Βεϊκου Λάζαρου, για τις διευκολύνσεις στην προμήθεια  γλυκών κουταλιού Φλώρινας.
11)   Η επιχείρηση Ναουμίδης ΟΕ  για τις διευκολύνσεις στην προμήθεια συσκευασμένης πιπεριάς.
12)   Η επιχείρηση  Αφοι Δινάκη  ΟΕ  για την χορηγία  αεριούχων αναψυκτικών  περιοχής Παπαγιάννης Φλώρινας.
13)   Η επιχείρηση Οινοποιεία Βεγορίτις  για τις διευκολύνσεις στην προμήθεια κρασιού.
14)   Η επιχείρηση Χριστάκη Ζωής για τη χορηγία σπιτικής παραδοσιακής πίττας.
15)   Η  επιχείρηση  Πετανίδης –Καραγιάννης ΟΕ  για την χορηγία τους (πλαστικές κούπες και κουτάλια  για παραδοσιακή φασολάδα)
16)  Ξεχωριστά ευχαριστούμε  την μπάντα της φιλαρμονικής του Δήμου Φλώρινας, της οποίας το τμήμα παραδοσιακής μουσικής  καλοσώρισε τις εκδηλώσεις μας.
  Η  ιδρυτική εκδήλωση  του  Συλλόγου  Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας, που ξεκινάει για παραδοσιακούς και ιστορικούς λόγους  στην περιοχή των βοσκοτόπων και των ορεινών όγκων  της  ευρύτερης περιοχής Φλώρινας , των  3 ορέων Βόρας (Καϊμακτσαλάν), Βαρνούς (Περιστέρι)  και  Βέρνον (Βίτσι),  στην   αρχαία Λυγκιστίδα – όρια  Ορεστίδας , Αλμωπίας, Εορδαίας)  έχει  ήδη συγκινήσει  όχι μόνο τους Σαρακατσαναίους αλλά και πολλούς  φίλους της ιστορίας και της παράδοσης , όλων των πληθυσμιακών καταβολών-ομάδων  του ελληνισμού , κι όχι μόνο στην περιοχή  της εκδήλωσης.
  Η Π.Ο.Σ.Σ και οι Σύλλογοι των Σαρακατσαναίων ,ανταποκρινόμενες άμεσα, έστειλαν  τα παρακάτω  4  χορευτικά   συγκροτήματα , για την παρουσία των οποίων εκφράζουμε τις θερμότερές μας ευχαριστίες στα Διοικητικά τους Συμβούλια και τους συμμετέχοντες  :
 - Συλλόγου  Σαρακατσαναίων  Θεσ/νίκης   « Η  ΕΝΩΣΗ»
-Συλλόγου   Σαρακατσαναίων Λαγκαδά   « ΤΑ  ΣΤΑΥΡΑΔΕΡΦΙΑ»
-Συλλόγου   Σαρακατσαναίων  Κορδελιού   «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ»
-Συλλόγου   Σαρακατσαναίων   Πιερίας «Ο  ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ»
  Τέλος, ιδιαίτερα θερμά ευχαριστούμε την Διοίκηση του Συλλόγου  Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις μας του επίτιμου Προέδρου της κ Κάτσιου Ιωάννη!
  Επίσης, ξεχωριστά τους Προέδρους των 4 παραπάνω συλλόγων!
  Οι  εκδηλώσεις   μάγεψαν στην κυριολεξία και επανανέφεραν  μνήμες και συγκινήσεις, με  όμορφο  και γνήσιο παραδοσιακό και  πατριωτικό  χαρακτήρα , συμβάλλοντας  στην  κοινωνική  συνοχή  περιοχών και  καταβολών του ελληνισμού , αναθερμαίνοντας  αξίες και  ιδανικά,  στη  δύσκολη σημερινή εποχή  της πολυποίκιλλης κρίσης στη  χώρα μας.
  Το ίδιο βράδυ  2-5-15 ακολούθησε ένα  ιδιαίτερα επιτυχημένο σαρακατσάνικο  γλέντι  στο  ορεινό  ξενοδοχείο  ΒΕΛΤΣΗΣ  στο  6ο χιλιόμετρο Φλώρινας  Βίγλας  (  200  μέτρα πιο κάτω από  την περιοχή «Μπομπότα Καλύβια», που είχε  σαρακατσάνικα κονάκια), με τη συμμετοχή των τραγουδιστών Χατζηπλή Δημήτρη, Γιαννιού Σπύρου, Λουκοβίτη Ιωάννη και συμμετοχή του Γεωργίου Τσάτσου.
  Στο κλαρίνο ο Αλέξανδρος Τσουμάνης.
  Στο γλέντι, όπως και σ όλες τις εκδηλώσεις υπήρχε παρουσία των φλωρινιωτών και ιδιαίτερα των καταγομένων από το Πισοδέρι Φλώρινας.
  Την άλλη μέρα  το  πρωϊ  της Κυριακής 3 Μαίου 2015  στις  10πμ  έγινε συγκέντωση  στο  σαλέ  «ΤΟΤΤΗΣ» στο χιονοδρομικό  Βίγλας  Πισοδερίου , για  συμβολική  μετάβαση  στα ορεινά βοσκοτόπια  της περιοχής  «Λάκκος»  Πισοδερίου. Επειδή όμως  υπήρχε ακόμα χιόνι στις κορυφές, που κατέστησε τη μετάβαση αδύνατη, οι παριστάμενοι πήγαν συμβολικά στην Ιερά μονή  Αγίας Τριάδας Πισοδερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.