Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Ενημέρωση των κατοίκων του δήμου Αμυνταίου για τους «δήθεν» καταπατητές της λίμνης Βεγορίτιδας…



  Το 1956 συνδέθηκαν οι 4 λίμνες της περιοχής Αμυνταίου, Χειμαδίτιδα, Ζάζαρη, Πετρών και Βεγορίτιδα με υπόγεια και υπέργεια κανάλια, με τελικό αποδέκτη τη λίμνη Βρυτών στον Ν. Πέλλας ώστε το 1958 να τεθεί σε λειτουργία ο υδροηλεκτρικός σταθμός του Άγρα.
  
  Με νομοθεσίες του ελληνικού κράτους καθορίστηκαν οι ανώτερες και κατώτερες στάθμες των λιμνών. Η πολιτεία από τότε έκανε διανομές και έδινε τίτλους ιδιοκτησίας και σε αγρότες – ακτήμονες και στις τότε κοινότητες. Ένας από τους τίτλους ιδιοκτησίας ήταν στην κοινότητα Αγίου Παντελεήμονα το 1997, 3100 στρέμματα στη λίμνη Βεγορίτιδα.
  Προς ενημέρωση όλων, για υποτιθέμενους καταπατητές και για υποτιθέμενες δεσμεύσεις για μονοετείς καλλιέργειες, σας επισυνάπτουμε την απόφαση του ελληνικού κράτους που δίνει τίτλο κυριότητας στον Άγιο Παντελεήμονα, χωρίς δέσμευση για μονοετείς καλλιέργειες,  όπως επίσης και τη συμφωνία που έγινε μεταξύ των 2 κοινοτήτων Αγίου Παντελεήμονα και Βεγόρας, με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτείας, στο οποίο παραχωρητήριο πουθενά δεν αναγράφεται κάτι για μονοετείς καλλιέργειες ή άλλου είδους δεσμεύσεις.
  Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι τα 1900 στρέμματα του Αγίου Παντελεήμονα, που σήμερα είναι πλημμυρισμένα, είχαν διανεμηθεί από την κοινότητα σε 380 οικογένειες,  όπου είχαν καλλιεργηθεί και πολυετείς καλλιέργειες αλλά και υποδομές που έχουν δημιουργηθεί για το πότισμα των αγροκτημάτων. Τα 1200 στρέμματα στην Βεγόρα μοιράστηκαν σε 8 οικογένειες  ελληνοπόντιων από 25 στρέμματα, σε 10 οικογένειες  ακτημόνων κατοίκων της Βεγόρας από 25 στρέμματα και σε 417 κατοίκους από  1,8 στρέμματα.
  Είναι πάρα πολύ άδικο να πλήττεται η πιο παραγωγική τάξη στην περιοχή μας «οι αγρότες», από καιρικά και τεχνητά φαινόμενα και κάποιοι λίγοι από τους κατοίκους να υπονομεύουν την προσπάθεια που γίνεται από τους αγρότες ώστε να περιοριστεί  η ζημία.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΣΕΠΑ    



 

2 σχόλια:

  1. ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ "ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ" ΤΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ,ΟΜΩΣ:
    -ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ;ΚΑΙ ΑΡΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΙΔΙΩΤΕΣ!
    -ΜΕ ΠΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ;ΚΑΙ ΒΑΣΕΙ ΠΟΙΟΥ ΝΟΜΟΥ;ΚΑΙ ΑΡΑ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΤΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ!
    -ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ;ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΕΚΜΙΣΘΩΣΕΙΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το εγγραφο δινει τελος στον πολεμο των τρακτερ.
    Οσο μεγαλυτερο το τρακτερ τοσο αχορταγος ο τσιφλικας.
    Aπο ην ίδρυση του ελληνικού κράτους δεν βλεπουμε τιποτα αλλο.Τα καταπατιμενα χοραφια ειναι παρανομα λογω αιγιαλου, αυτο το ξερουν ολοι.
    Στο χαρτι δεν γραφει πουθενα οτι απαγορεύει στη λίμνη να ερθει πισω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.