Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015

Επερώτηση του Σωτήρη Βόσδου προς την Περιφέρεια για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου…  Μόνο αιφνιδιασμό δεν πρέπει να προκάλεσε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης σε πολλούς Αυτοδιοικητικούς.
  Από καιρό είχα επισημάνει, σε συζητήσεις που είχα, ότι η Κυβέρνηση έχει την πρόθεση να δεσμεύσει τα κονδύλια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
  Το επισήμανα και εγγράφως καταθέτοντας, την περασμένη Τετάρτη 15 Απριλίου, μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου, σχετική επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρο Καρυπίδη.
  Δυστυχώς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και για τον τόπο, είναι πλέον γεγονός η δέσμευση των κονδυλίων των Ο.Τ.Α.
  Νέο ερώτημα όμως προκύπτει: «Μετά τους Δήμους και τις Περιφέρειες, ποιοι έχουν σειρά;»


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Κον ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΑΡΥΠΙΔΗ

Αξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχα,

  Είναι κοινό μυστικό ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα εξεύρεσης κονδυλίων για να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας της οικονομίας μας, όπως όλα τα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου μαρτυρούν καθώς και δηλώσεις αξιωματούχων.
  Στο κυνήγι αυτό της εξεύρεσης κονδυλίων, όχι μόνο δεν έχουν διαφύγει της «προσοχής» της κυβέρνησης τα ταμειακά διαθέσιμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά αντιθέτως αποτελούν «στόχευση» του Οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, όπως πρόσφατη εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομίας το καθιστά προφανές. Όπως όλοι γνωρίζουμε, με εγκύκλιο το Υπουργείο Οικονομίας δέσμευσε τα κονδύλια που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικά κονδύλια έργα και δράσεις και παρά την δέσμευση του Υπουργού για ανάκληση της εγκυκλίου, μετά την έντονη διαμαρτυρία της ΕΝ.Π.Ε., μέχρι σήμερα, εξ όσων γνωρίζω, δεν έχει ανακληθεί.
  Επίσης, προ μηνός περίπου, η Περιφέρεια Αττικής, μετά από θυελλώδη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, και κατόπιν «παραίνεσης» της Κυβέρνησης όπως έγινε γνωστό, αποφάσισε την μεταφορά σεβαστού ποσού εκ των ταμειακών διαθέσιμων (80 εκ. ευρώ, αν δεν με απατά η μνήμη μου) στην Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να διευκολυνθεί η αγορά REPOS.
  Επίσης, εντύπωση έχει προκαλέσει η έντονη δημοσιότητα που δόθηκε προ ημερών στο Δελτίο Στοιχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μηνός Φεβρουαρίου, για πρωτογενές πλεόνασμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ύψους 202 εκ. ευρώ, με απώτερο στόχο να καταδείξει ότι οι Ο.Τ.Α. δεν απορροφούν τα κονδύλια που τους διατίθενται.
  Σύμφωνα με τα άνω αναφερόμενα και καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει ταμειακά διαθέσιμα αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, σας παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε:
·           Ποια τα ταμειακά υπόλοιπα στις 31.12.2014 των Περιφερειακών Ενοτήτων, της Έδρας, του Περιφερειακού Ταμείου και των λοιπών φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από κάθε πηγή χρηματοδότησης.
·           Ποια τα ταμειακά υπόλοιπα στις 15.4.2015 των Περιφερειακών Ενοτήτων, της Έδρας, του Περιφερειακού Ταμείου και των λοιπών φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από κάθε πηγή χρηματοδότησης.
·           Έχει ζητηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η μεταφορά κονδυλίων σε λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος;
·           Πως σκοπεύει η Περιφέρεια να αντιδράσει σε περίπτωση που ζητηθεί η μεταφορά κονδυλίων σε λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος, μη αποκλειόμενης της περίπτωσης της νομοθετικής ρύθμισης.

Με εκτίμηση,
Σωτήρης Θ. Βόσδου
Περιφερειακός Σύμβουλος
Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.