Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Κορέστεια – Πρωτόγνωρα, φιλόξενα, εντυπωσιακά, συγκλονιστικά… (ΒΙΝΤΕΟ)



Οδοιπορικό στον τόπο όπου ο εμφύλιος και το πλίθινο σκηνικό έμειναν ανεξίτηλα στον χρόνο...

  Ακολουθώντας τον οδικό άξονα που συνδέει την Φλώρινα με την  Καστοριά μέσω Πρεσπών, ανακαλύπτουμε  τον ξεχασμένο κόσμο των Κορεστείων.

  Πρόκειται για μια συστάδα ορεινών οικισμών (Άνω και Κάτω Κρανιώνα,  Χάλαρα, Άνω και Κάτω Μελάς, Μακροχώρι, Μαυρόκαµπος, Άγιος Αντώνιος, Γάβρος) που απλώνονται στα όρια της κοιλάδας του Λαδοπόταμου (παλιότερα Βιστρίτσα) και παρουσιάζουν έντονο αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
  

Ψυχή Βαθιά…

  Το όρος Βίτσι  καταγράφτηκε  στη συνείδησή μας ως ο τόπος που  ποτίστηκε με άφθονο αδελφικό αίμα. Εδώ έγιναν οι σκληρότερες και φονικότερες μάχες που καταγράφτηκαν στην νεότερη ιστορία του ελληνικού έθνους.  

  Στις 10 Αυγούστου ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του σχεδίου «Πυρσός Β» και  ολοκληρώθηκαν στις 12 Αυγούστου του 1949. 

  Σύμφωνα με το Γ.Ε.Σ., σκοτώθηκαν 256 άνδρες του «Εθνικού Στρατού» και 1.182 άνδρες και γυναίκες του «Δημοκρατικού Στρατού». Σήμερα στο πυκνοδασωμένο  βουνό, τίποτα δεν θυμίζει τις μαύρες εκείνες μέρες του Εμφυλίου. 

  Η φύση επούλωσε ολοκληρωτικά τις «πληγές»  που άφησαν στο σώμα του οι βόμβες ναπάλμ  οι οποίες -πριν από 65 χρόνια- κατέκαψαν το ορεινό όγκο.  Έμειναν μόνο τα σημάδια πάνω στα παλιά πλινθόκτιστα  σπίτια των Κορεστείων, οι τρύπες από τα πολυβόλα των αεροπλάνων που «γάζωναν» καθημερινά τις θέσεις των ανδρών του Δημοκρατικού Στρατού, αλλά και  τα τραύματα στις ψυχές των ανθρώπων που βίωσαν με τον πιο τραγικό τρόπο  εκείνους τους σκληρούς καιρούς.

  Στο χωριό Μελάς στις 13 Οκτωβρίου του 1904 οι Τούρκοι σκότωσαν, ύστερα από ειδοποίηση των Βουλγάρων, τον Μίκη Ζέζα ή -όπως είναι ευρέως γνωστός- Παύλο Μελά. Το σπίτι όπου πέρασε την τελευταία του νύχτα λειτουργεί σήμερα ως μουσείο, ενώ λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το κενοτάφιο όπου έθαψαν προσωρινά το ακέφαλο σώμα του Έλληνα αξιωματικού.

Τα πλίνθινα σπίτια των Κορεστείων…

  Τα περισσότερα σπίτια στα Κορέστεια και κυρίως στα χωριά Άνω και Κάτω Κρανιώνα (19ος αιώνας) είναι κτισμένα από άψητους πλίνθους (πλίθρες) καμωμένους από κοκκινόχωμα που έβαζαν σε καλούπια και στέγνωναν στο ήλιο. Οι τοίχοι στηρίζονταν σε πέτρινη θεμελιοδομή και ενισχύονταν με ενδιάμεσες ξυλοδεσιές χωρίς εξωτερικό επίχρισμα.

  Σήμερα, το σύνολο των κατοίκων εγκαταστάθηκε στα Κορέστεια (Νέος Οικισμός).

  Η ενδιαφέρουσα αυτή περιοχή, φημίζεται για τα υπέροχα φασόλια της που καλλιεργούν το καλοκαίρι οι ντόπιοι.

Kινηματογραφικό σκηνικό: Στην περιοχή του Βιτσίου έχουν γυριστεί αρκετές κινηματογραφικές ταινίες. Από τις επικές ελληνικές παραγωγές του 1970 (π.χ. «Παύλος Μελάς») μέχρι τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ, όπου παρουσιάζονταν οι χιονισμένες κορφές ως τοπίο των Ελβετικών Αλπεων. Πιο πρόσφατα, στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ψυχή βαθιά» τα αρχιτεκτονικά σκέλεθρα των Κορεστείων και τα γύρω δασωμένα υψώματα του Βιτσίου αποτέλεσαν ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό κινηματογραφικό σκηνικό.



* Αφιερωμένο στον φίλο Τάσο Β. Λοβάτση (με καταγωγή από τον Κρανιώνα) και ιδιαίτερες ευχαριστίες στους Κορεστιάνους για την φιλοξενία…

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο Στέλιο.καταπληκτικές εικόνες,συγκλονιστική η μουσική που τις συνόδευε,τελικά θα διασωθούν μόνο μέσα από την κάμερά σου αυτά που μας έδειξες σε είκοσι λεπτά. (ένα τσιπουρο,ένα κάφέ και ένα από τα στριφτά σου θα ονειρέυομαι στο καφενείο λίγο πριν το τέλος του βίντεο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.