Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Ίσως, το καλύτερο φάρμακο για την «αμνησία» στο Αμύνταιο, να είναι οι εκλογές!



«Φρεσκάρουν τις υποσχέσεις των υποψηφίων»…

Σας μύρισε κάτι; Αν ναι, διαβάστε παρακάτω…

  Την περίοδο 2004 – 2005, επί δημαρχίας Γ. Λιάση, δόθηκαν περίπου 3.000.000€ για το έργο «σύνδεση των αποχετευτικών δικτύων και αγωγών (Αμυνταίου, Ξινού Νερού και Πετρών)», με τον βιολογικό καθαρισμό Αμυνταίου.
  Ακολούθησε η θητεία του Κ. Θεοδωρίδη και ολοκληρώνεται η θητεία του Ι. Ιωσηφίδη.
  10 περίπου χρόνια μετά την κατασκευή του έργου, παραμένει ένας ανοιχτός αγωγός, τα λύματα του οποίου οδηγούνται με κανάλι 400 περίπου μέτρων στη λίμνη Πετρών, με αποτέλεσμα να την μολύνουν και να την καθιστούν εστία μόλυνσης και …ντροπής για τη περιοχή!!!
  Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για να ολοκληρώσει το έργο!
  Κανείς δεν αναρωτήθηκε από πού (ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες), αναδεύεται αυτή η μπόχα και δυσωδία σε όλη τη περιοχή!
  Το γεγονός αυτό το ανέδειξε το ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του, τον Απρίλιο του 2010 (Φύλλο 92).
  Γράφαμε χαρακτηριστικά:
«Αστικά λύματα του Αμυνταίου, διοχετεύονται μέσω καναλιού στην ήδη βεβαρημένη λίμνη Πετρών…
  Η λίμνη Πετρών είναι ένα κόσμημα για την περιοχή του Αμυνταίου που θα μπορούσε να αποτελέσει μια ακόμα πύλη τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, λόγω της φυσικής ομορφιάς της και των σπάνιων υδρόβιων πουλιών που φιλοξενεί. 
  Όμως, αυτή η ανάπτυξη δεν ήρθε ποτέ λόγω της οικολογικής υποβάθμισης που έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες, από την απορροή ανεπεξέργαστων αστικών και βιοτεχνικών λυμάτων, από τη συσσώρευση υπολειμμάτων από τις κτηνοτροφικές και άλλες μονάδες και τις αλόγιστες γεωργικές δραστηριότητες στην περιοχή, που μετέβαλαν ριζικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νερών της.
  Ανάσα για τη λίμνη, πιστέψαμε, ότι αποτέλεσε ο βιολογικός σταθμός του Αμυνταίου που τέθηκε σε λειτουργία τα τελευταία χρόνια. Όμως, η συνεχής επιβάρυνση της λίμνης με ρυπογόνες ουσίες, προερχόμενες κύρια από αγωγό κοντά στις Εργατικές κατοικίες Αμυνταίου που μεταφέρει ανεπεξέργαστα αστικά λύματα τα οποία καταλήγουν στη λίμνη, ακυρώνουν κατά μεγάλο μέρος τη λειτουργία του.
  Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το εν λόγω κανάλι δεν συνδέθηκε με τον παρακείμενο βιολογικό σταθμό λόγω της υψομετρικής διαφοράς του, αν και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από αυτόν. 
  Είναι «εγκληματική» για το περιβάλλον της περιοχής μας, αλλά και για την υγεία των κατοίκων, η ολιγωρία της προηγούμενης αλλά και της σημερινής Δημοτικής Αρχής που δεν φρόντισαν για την επίλυση αυτού του ζητήματος.
  Είναι πλέον καιρός να δούμε λίγο πιο σοβαρά τη βιωσιμότητα της λίμνης και τα ευεργετικά πλεονεκτήματα που χαρίζει στην περιοχή.
  Πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί η κατασκευή κατάλληλου καναλιού και η τοποθέτηση αντλίας, ώστε όλα τα ανεπεξέργαστα αστικά λύματα που  μολύνουν τη λίμνη να περνούν για επεξεργασία από το βιολογικό σταθμό».

  Σήμερα, Μάρτιος του 2014, 10 χρόνια μετά το έργο και 4 χρόνια από το δημοσίευμα μας, ΚΑΝΕΙΣ μα ΚΑΝΕΙΣ δεν ενδιαφέρθηκε ώστε να επιλύσει το σοβαρότατο για το περιβάλλον αυτό πρόβλημα.
  Είναι λοιπόν πολύ εύκολο να συμπεράνουμε όλοι μας ότι, ΚΑΝΕΙΣ τους δεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, τόσο όσο λέει. Εξάλλου, ο σοφός (αλλά φτωχός) Λαός μας, λέει χαρακτηριστικά «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι»!
  Ελπίζουμε και ευχόμαστε, τώρα που είναι προεκλογική περίοδος, κάτι να γίνει*
* (Επαναλαμβάνουμε τις ευχές και προσδοκίες μας, όπως θα κάνουμε και στις επόμενες αναρτήσεις που αφορούν έργα που ολοκληρώθηκαν και μένουν ανεκμετάλλευτα, εξαιτίας της μιζέριας που στρογγυλοκάθισε στην περιοχή και πάνε πακέτο με τις φανφάρες που ακούμε και θα ακούσουμε …λόγω των εκλογών)!!!
Ο διάλογος με την εξουσία «Τι κουστούμι, τι πλερέζα αν στην κάλπη πέσω τέζα», συνεχίζεται…
Γιατί, Ενεργός Πολίτης, είναι ο ενημερωμένος πολίτης!







1 σχόλιο:

  1. ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ = ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ= ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ
    ΔΙΟΤΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΣ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΧΑΡΑΔΡΣ, ΠΟΤΑΜΙΑ, ΛΑΚΟΥΣ, ΛΙΜΝΕΣ, ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ( ΕΚΕΙ ΓΙΝΕΤΑ ΤΟ ΔΡΑΜΑ) ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ.
    ΠΡΟ ΔΥΟ ΗΜΕΡΩΝ ΕΙΔΑ ΕΝΑ ΦΙΛΜ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑΡ ΔΙΑ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ
    = ΚΛΑΡΑ = ΤΗΣ ΘΕΣΑΛΙΑΣ ΟΠΟΥ Ο ΧΗΜΕΙΚΟΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΕΠΑΙΡΝΕ
    ΝΕΡΟ ΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΦΟΡΟΝΤΑΣ ΓΙΑΝΤΙΑ, ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕ, ΔΙΑΤΙ
    ΦΟΡΑ ΓΑΝΤΙΑ ΑΚΟΥΣΑ ΜΙ ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΤΙ, = ΤΟ ΝΕΡΟ
    ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΚΑΤΑΛΗΛΟ ΔΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΣ ΘΕΛΗ Ο ΒΟΛΟΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΗ ΔΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗΝ.
    ΤΩΡΑ ΕΣΕΙΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ , ΑΣ ΣΗΜΕΙΩΘΗ ΔΕ ΟΤΙ, ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΟΥ ΑΝΕΚΑΛΥΨΑ ΟΤΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗΝ = ΒΕΓΟΡΙΤΗΣ=
    ΕΧΕΙ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΟΧΕΤΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΚΑΘΑΡΣΙΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗΝ, ΠΛΗΣΙΟΝ ΔΕ ΑΥΤΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΕΣΚΑΦΕΑΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ.
    ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ
    ΟΛΑ , ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥ
    ΕΙΔΟΥΣ ΘΕΜΑΤΑ.
    ΜΦΧ
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.