Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Χριστούγεννα τα χρόνια του μνημονίου…



(Γράφει ο Α.Θ.Ρ. στο ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ που κυκλοφορεί)
  Η θειά Αχτίτσα, η «Σταχομαζώχτρα» του θεϊκού Παπαδιαμάντη,  τουλάχιστον τη μέρα των Χριστουγέννων, είχε φορεμένη «άδολη μαντίλα» και ο Γέρος και η Πατρώνα καθαρά καινούργια υποκάμισα και υποδήματα, με το γραμμάτιο του χαμένου της ξενιτεμένου γιου που ήρθε την Άγια μέρα, για να ‘χει ευφρόσυνο τέλος το θλιβερό περιεχόμενο της ιστορίας, μιας Ελλάδας πριν από 130 χρόνια.

   …Επείνον τα κακόμοιρα… έλεγε η γνωστή «ατάκα» του κοσμοκαλόγερου Σκιαθίτη, μοναδικού μάστορα της γλώσσας και του χρώματος μιας εποχής.
  Μιας εποχής, που όλοι πιστεύαμε ότι ανήκε στο μακρινό μας Βαλκάνιο παρελθόν.
  Τουλάχιστον, το φτωχικό της θειάς Αχτίτσας είχε παραγώνι, έστω και μισόσβηστο, όπου ζέσταιναν τα ξυλιασμένα κορμάκια τους ακίνδυνα κι έφτιαχνε το σκηνικό, της παρουσίας της θεάς Εστίας, στο χαμόσπιτό τους.
  Το χαμόσπιτο της 13χρονης Σάρας δεν είχε ούτε παραγώνι, ούτε λυχνάρι να διαβάζει τα μαθήματα της. Με κερί διάβαζε εδώ και τρεις μήνες, που η (Κοινωφελής Επιχείρηση) ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα, για απλήρωτο λογαριασμό.
  Σκάλες και διαμερίσματα καθάριζε η Σέρβα μητέρα της Σάρας, που είχε για πατρίδα της –έστω δεύτερη- την Ελλάδα. Και τελευταία δεν έβρισκε μεροκάματο εύκολα.
Σχεδόν είχε μάσει το ποσό που χρωστούσε στην αφιλότιμη ΔΕΗ, που θα φώτιζε το φτωχικό τους τις άγιες μέρες, αν δεν τους πρόφταινε το κακό…
  Το αναμμένο μαγκάλι, που στήνονταν τις βραδιές να ζεστάνει την παγωμένη τους ζωή, τους φαρμάκωσε μια νύχτα, ύπουλα. Η μάνα γλύτωσε, η όμορφη Σάρα χάθηκε χαμογελαστή προς τον ζεστό παράδεισο των ορθοδόξων.
  Τώρα οι συμμαθήτριες αφήνουν αναμμένα κεράκια τις νύχτες έξω απ’ την πόρτα της χαμοκέλας της, να βλέπει από ψηλά η Σάρα και να χαίρεται για την αγάπη του κόσμου που της δείχνει.
  Μόνο, που αυτή η αγάπη και η συμπαράσταση δίνεται απ’ όλους μας, σχεδόν, πάντοτε καθυστερημένα.
  Καημένη μάνα, καημένη Σάρα, καημένοι φοιτητές της Λάρισας, πέρυσι, θύματα ενός ακήρυχτου ύπουλου πόλεμου χαρακωμάτων με δηλητηριώδη αέρια.
  Το ωραίο είναι ότι, στον αληθινό πόλεμο τα «αέρια» απαγορεύτηκαν εδώ και 100 χρόνια.
  Ποτέ άλλοτε, εκτός απ’ τα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου, σ’ αυτόν τον αιώνα, δεν σκίαζε τον ορίζοντα μας τόση καταχνιά.
  Η γιορτή των γιορτών, που είναι δεμένη με τη χαρά, την ελπίδα, την προσμονή του καλού, πλησιάζει σαν μια αγχωτική καθημερινότητα.
  Δεν ξέρω πως την προσμένουν τα μάτια των παιδιών.
  Και μακάρι τα Χριστούγεννα γι’ αυτά, να ‘χουν το νόημα και τη χαρά παλιότερων – δικών μας Χριστουγέννων.
  Τότε που ήμασταν πολύ φτωχότεροι, αλλά ήταν γεμάτη η καρδιά μας…
  Τότε που η ελπίδα, για τις καλύτερες μέρες που θα ‘ρχονταν, κυριαρχούσε στη ζωή μας.
  Το νοιώθαμε, το φανταζόμασταν, το βλέπαμε το φωτεινό μας αύριο, που είχαμε μπροστά μας.
  Ανεβαίναμε τη σκάλα χρόνο – χρόνο όλοι. Άλλοι λίγο πιο μπροστά, πάντως όλοι ανεβαίναμε.
  Και χαμογελούσαμε. Κι ελπίζαμε. Και ήμασταν βέβαιοι για το καλύτερο που έρχονταν.
  Υπάρχει σήμερα κάποιος που πιστεύει στον ερχομό ενός καλύτερου αύριο;
  Κινητήριος δύναμη της ζωής είναι η ελπίδα. Σε σπρώχνει, σε σηκώνει, σου δίνει δύναμη, νόημα, σε απογειώνει.
  Έσβησε, χάθηκε, πέθανε, για το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού μας, η ελπίδα.
  Ιδίως στη νεολαία, που θα σηκώσει και το μεγαλύτερο σταυρό στον μακρύ της δρόμο.
  Και είναι ό,τι χειρότερο για την προοπτική ενός τόπου, να χάσει την ελπίδα της η νεολαία του, που απ’ τη φύση της είναι ελπιδοφόρα.
  Είναι παραπλανητικό, επίπλαστο το «γκλαμουρέ» επίπεδο διαβίωσης για τον πλείστο πληθυσμό –ιδίως τη νεολαία- που φαίνεται να απολαμβάνει ακόμη σήμερα, είναι το παραισθησιογόνο μας, που σήμερα μπορεί να μας στηρίζει, σύντομα όμως, όταν καταρρεύσει, θα μας οδηγήσει στην απόγνωση.
  Το τούνελ που μπήκαμε, έγινε σκοτεινός λαβύρινθος – αδιέξοδος.
  Ψαχουλεύοντας στα τυφλά, τρώμε τις σάρκες μας, μέχρι την οριστική μας κατάρρευση, που δεν αργεί.
  Σε αντίθεση με τα καθησυχαστικά και παρηγορικά που μας απευθύνει εκείνος ο ακούραστος Ρουμελιώτης Στουρνάρας, (όνομα και πράμα, ως προς τις αντοχές του).
  Το μπλοκ των μνημονιακών (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κι ολίγον ΔΗΜΑΡ) μας απέκλεισε τη δυνατότητα άλλου δρόμου διαφυγής από την κρίση, πλην του συγκεκριμένου παράδρομου.
  Στις εύλογες και βολικές για όλους μας κατάρες του «σάπιου πολιτικού συστήματος» που μας οδήγησε στο πάτο, παραβλέπουμε σιωπηλά ότι, μέρος αυτού του συστήματος (έστω μικρό εξάρτημα του) υπήρξαμε και οι ίδιοι.
  Εμείς, που θέλαμε και απαιτούσαμε επιτακτικά περισσότερη απολαβή με λιγότερη δουλειά.
  Σ’ έναν κόσμο όλο και πιο ανταγωνιστικό, με όλο και περισσότερη εντατικοποίηση, εμείς κατακτούσαμε μεγαλύτερη χαλαρότητα, κεκτημένα κι ευδαιμονία, κόντρα, και ειρωνευόμενοι το κλίμα των ανταγωνιστών μας στις αγορές του κόσμου.
  Τζίτζικες, που τραγουδούσαν ανέμελα και ευτυχισμένα, χειμώνα – καλοκαίρι…
  Κι αν υπήρχαν κάποιοι που ξέφευγαν απ’ αυτή τη λογική, ήταν εξαίρεση ενός γενικευμένου κανόνα. Κι ο αγρότης ακόμη, έγινε αφεντικό Αλβανών, Βουλγάρων, Πακιστανών.
  Γνωστά και χιλιοειπωμένα. Διαπιστώσεις, σαν Ιατροδικαστική μετά θάνατον διάγνωση…Τώρα τι γίνεται; Εδώ είναι το ζήτημα που καίει.
  Υπάρχει κατ’ αρχάς μαγική λύση του προβλήματος μας, να ξαναβγούμε στον αφρό και τον ήλιο, μιας γαλανής Ελλάδας, χωρίς να ματώσουμε;
  Υπάρχει κάποιο σχέδιο ανατροπής των δεδομένων, που κάποιος φωστήρας κρατάει στο συρτάρι;
  Μπορεί ένας καταχρεωμένος μπατίρης, χωρίς ν’ αλλάξει η ζωή του, χωρίς να ανασκουμπωθεί για τα καλά, πέφτοντας με τα μούτρα στη δουλειά, να ξεφύγει απ’ την διαφαινόμενη καταστροφή του;
  Σήμερα, με πάνω από 70% το μπλοκ των αντιμνημονιακών, είναι ευκαιρία ν’ αναδυθεί –εάν υπάρχει- αυτός ο γίγαντας, τιμονιέρης και σωτήρας μας. Έστω, μικρογραφία ενός Τενγκ – Ξιάο Πινγκ, που πήρε πριν 15 χρόνια μια τριτοκοσμική πεινασμένη Κίνα και την έκανε κυρίαρχη υπερδύναμη του κόσμου, μ’ ένα ατέλειωτο μέλλον μπροστά της.
  Πιστεύετε πραγματικά ότι υπάρχει αυτός που θα μας οδηγήσει στην Ελλάδα του 2000, που φάνταζε στις 25 πλουσιότερες χώρες του κόσμου;
  Πιστεύετε πραγματικά ότι θα ξαναγυρίσουμε στο θαυμαστό μας κόσμο, μιας Ελλαδάρας αθάνατης, όπου κάποιοι πολλοί συνταξιούχοι απ’ τα πενήντα τους θα απολαμβάνουν σύνταξη 2-3000 ευρώ;
  …Βεβαίως, βεβαίως δικά μας είναι… έγιναν κρατήσεις για εφάπαξ πάνω από 100.000 για κάποιους… σίγουρα, μας πείσατε…
  Χίλια Ευρώ, με 35 χρόνια δουλειά, ο Γερμαναράς δυνάστης μας, 2-3000 οι υποτελείς του, εμείς…
  Τέτοιες χειροπέδες κατοχής πολύ γουστάρω, όχι μόνο απ’ τους Ευρωπαίους Γερμανούς, αλλά …κι από τους Ερυθρούς Χμέρ του Πολ Ποτ.
  Θα ξαναγυρίσουμε στους 14, 16 για κάποιους, μισθούς το χρόνο;
  Στο να δηλώνεις εισόδημα κατά βούληση – αν δεν είσαι μισθωτός;
  Στο να ασφαλίζεις σε Τράπεζες, χωρίς κανένα κίνδυνο να σε μαγκώσουν, το «μαύρο» χρήμα σου από «φακελάκια», ψεύτικες επιδοτήσεις, μαύρα φροντιστήρια, ψεύτικα τιμολόγια, αρπαγή του ΦΠΑ;
  Εγώ πιστεύω ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Μόνο ευχές και ανεδαφικές μπουρδολογίες για έναν κρυμμένο – στοχοποιημένο απ’ τους πάμπολους εχθρούς μας, θησαυρό (πετρέλαιο, αέριο) στο Αιγαίο …Για αμύθητης αξίας κοιτάσματα βωξίτη ή κάποιο άλλο σπάνιο μετάλλευμα, κάτι σαν τον κρυμμένο θησαυρό του Αλή Πασά ή του Λήσταρχου Νταβέλη, που ψάχνουν χρόνια κάποιοι ελαφροΐσκιωτοι. Να ‘χουμε να λέμε δηλαδή.
  Σ’ αυτόν τον πλανήτη υπάρχουν πλούσιοι, μεσαίοι, φτωχοί κι εξαθλιωμένοι, που κάποιες συνθήκες, ευκαιρίες, ιδιαιτερότητες, νοοτροπίες, τους δημιούργησαν ή τους κατάντησαν έτσι.
  Πολύ δύσκολα αλλάζει η κατάσταση ενός εκάστου απ’ αυτούς.
  Στα Αραβικά Εμιράτα ζούσαν σε έσχατη φτώχεια μέχρι πριν 50 χρόνια. Με την αξία του πετρελαίου να ανεβαίνει, από κακομοίρηδες γίναν Εμίρηδες. Αλλ’ αυτό συμβαίνει τόσο συχνά, όσο να κερδίσει κάποιος τριπλό τζακ ποτ στο ΛΟΤΤΟ.
  Εμείς, από κάποιες συγκυρίες και ιδίως από ατέλειωτα δανεικά που απερίσκεπτα και χαβαλετζίδικα παίρναμε, αισθανόμασταν και ψιλοζούσαμε σαν μικρομεσαίοι Εμίρηδες, μέχρι που ξυπνήσαμε κακομοίρηδες απ’ το γλυκό μας όνειρο.
Μέχρι να καταλαγιάσει ο σηκωμένος κουρνιαχτός, κυβερνήσεις θ’ ανεβοκατεβαίνουν κάθε 6 μήνες. Φυσικά, προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ.
  Σωτήρες, φωστήρες, μάγοι και Βραχμάνοι, Ελληναράδες και πιστοί του Αγίου Σουλπίκιου, θα έχουν έτοιμη και πανεύκολη τη λύση της σωτηρίας μας, μέχρι να καθίσουν στην καρέκλα του Μαξίμου.
  Μετά θα αρχίσουν τα …ξέρετε, δεν περιμέναμε τέτοια χάλια, …θα προσπαθήσουμε, βάζοντας αυτόν τον σωτήριο φόρο, να σας σώσουμε… Πάπαλα δηλαδή.
  Εγώ βλέπω πρωθυπουργό μέχρι τον …Χαϊκάλη… Πιθανόν και κάποιον χειρότερο…
  Οι Βούλγαροι κάναν πριν χρόνια πρωθυπουργό, ένα ραμολιμέντο, τον πρώην βασιλιά τους!
  Ο Κοκός ο δικός μας σίγουρα γλείφεται… και με το δίκιο του δηλαδή…
  Σίγουρα θα δούμε με κουστούμι πρωθυπουργικό τον …Καιάδα (μπρρρ).
  Ίσως κάποιον απόστρατο λοχία των καταδρομών (άλλο μπρρρ) τρομάρα μας…
  Όταν ο κύκλος κλείσει, και εν τω μεταξύ θα τρέχουμε για δουλειά μαύρου σε FYROM, Αλβανία, γιατί η Ευρώπη θα μας έχει κλείσει τα σύνορα, τότε θα προσγειωθούμε κανονικά και με το νόμο …στα κιλά μας…
  …Εγώ καλά σου τα ‘λεγα, μα τα ‘κουγες παράλογα… Όπως παράλογα και τερατώδη μας φαίνονταν, πριν δεκαριά χρόνια, η προσπάθεια εκείνου του σεμνού συνεργάτη του Σημίτη, του Γιαννίτση, για το συμμάζεμα του ασφαλιστικού…
  Τα «κιλά» μας δυστυχώς, ακόμη και με προπονητή εκείνον των Κεντέρη – Θάνου, που τους είχε φλομώσει στα μοντέρνα αναβολικά, βρίσκονται λίγο πιο πάνω απ’ την κατηγορία «φτερού».
  Παρ’ όλα αυτά, «Καλά Χριστούγεννα» αδέλφια σε όλους. Η ζωή και η ιστορία κάνει κύκλους και οι κρίσεις έχουν ημερομηνία λήξης.
  «Καλά Χριστούγεννα» με Ελληνικότατο κοτόπουλο γεμιστό, αντί για Αμερικανόφερτη γαλοπούλα…
  Κότα λόγω κρίσης στο τραπέζι, αλλά κινητό smart phone των 500€ στον κανακάρη μας…
  Αυτή είναι η Ελλάς της κρίσης... και σ’ όποιον αρέσουμε…
  «Καλά Χριστούγεννα» ακόμη και στους κουκουλοφόρους του διαδικτύου που με σκυλοβρίζουν με κακότητα, επειδή δεν συμφωνούν με τα λεγόμενα μου.
  Σίγουρα, πιστεύουν ότι η δημόσια – ελεύθερη έκφραση γνώμης, πρέπει δια «ροπάλου» ν’ απαγορευτεί, για να λυθούνε τα προβλήματα μας…
  Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ότι αυτοί οι τύποι, πιστεύουν ότι αυτό σημαίνει Έλληνας …και φιλοπατρία.

19 σχόλια:

  1. ΕΝΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ
    ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΑΠΟ
    ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΠΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ, ΑΛΛΩΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΑ ΤΟΥ ΚΙ ΑΛΛΩΤΕ ΜΕ ΤΟ ΝΥΣΤΕΡΙ.
    ΚΑΘΑΡΙΑ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ
    ΤΑ ΚΑΝΑΝΕ ΣΚ....ΤΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ.

    ....ΣΤΟ ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΣΑ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ...
    "ΠΑΠΠΟΥΚΑ" ΑΪΝΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, ΤΑ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑ ΣΑΣ. ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΛΛΑΞΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ; ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΠΩΣ ΗΣΟΥΝ, ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΑΠ'ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΛΑΘΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΟΥ;
    ...ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΜΩΣ...ΕΧΕΙΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΜΙΖΕΡΟΥ ΚΑΙ ΘΛΙΒΕΡΟΥ ΛΟΓΟΥ.
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΣΟΥ;

    Η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΠΠΟΥΚΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ.
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΣ (ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ , ΚΑΤΙ ΕΧΕΙΣ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΑΛΛΑ Ο ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΣΤΑΤΟΣ ΕΓΩΙΣΜΟΣ ΣΟΥ ΔΕΝ ΣΕ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ).
    ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΒΡΕΣ ΛΙΓΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΡΑΪΑΝΟΥ, ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΙΣΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΕΕΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΣΥ ΠΙΣΤΕΥΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΣΤΗΝ "ΑΛΛΑΓΗ".

    ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ, ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΧΩΡΙΣΩ ΤΙΠΟΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.
    ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι...Είδες; Έγραψα και τόσα πολλά...
      Να σε στείλω μια πετσέτα να σκουπιστείς που κουράστηκες πολύ;

      Διαγραφή
  2. ................Δωστε μια ευκαιρια στο Αμυνταιο. Δωστε μια προοπτικη στην Ελπιδα. Ελπιδα ειναι η υποσταση των πραγματων που περιμεναμε να γινουν. Δωστε μια ευκαιρια στη ΄΄ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ΄΄ Καλα Χριστουγεννα. Χρονια Πολλα και Αγαπημενα. Καλη Χρονια Ευτυχισμενο Το 2014. Γιαννης Σταιος π. δημαρχος Αμυνταιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε παρακαλώ άγιε Βασίλη, αν διαβάζεις το περισκόπιο, μια μόνο χάρη σου ζητώ: κόψε το ίντερνετ του παραπάνω κυρίου. Δεν αντέχω σε κάθε ρεπορτάζ, σε κάθε μπλόγκ να πετυχαίνω κι ένα σχόλιό του...

      Διαγραφή
    2. Χαχαχα! Κ. Σταιε εχετε καταντησει πιο γραφικός κι από ηλιβασίλεμα στη Σαντορίνη!

      Διαγραφή
  3. γιατρε μασ μαβρισες τη ψυχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΣΩΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΑΣ ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙΟΝΟΣ ΠΟΥ
    ΜΕ ΣΟΣΙΑ/ΛΗΣΤΑΡΧΙΚΗ ΙΔΕΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΑΣ
    ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΛΑ
    ΠΡΑΣΙΝΑ .
    ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΖΩΗ ΠΕΡΝΟΥΣΑΤΕ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΝΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΛΗΣΤΗ
    ΑΝΔΡΕΑ ΜΕΨΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΣΑΣ . ΠΑΝΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΠΛΑΙΕΣ
    ΟΙ ΔΟΞΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΟΓΟΠΟΤΑΙ , ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ, ΟΙ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
    ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΕΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑ
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ .
    ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΦΙΛΤΑΤΕ ΓΡΑΦΩΝ , ΕΦΑΓΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΑΡΑ
    ΠΟΛΛΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ
    ΜΦΧ
    ΚΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πολυ ωραιο, ευτυχως υπαρχει και καποιος να μας θυμιζει οτι υπηρξε πριν απο δεκαετίες μια χωρα.με ευτυχισμενους ανθρωπους.
    η νεα γενια ειναι τοσο ηλιθια, που ουτε θα καταλαβει πότε θα την ανταλλάξουν με πακιστανους.
    καποτε ο παγκαλος επισκέφτηκε ο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και δεχτηκε να του κανουν Ερωτήσεις. oi Φοιτητές. Όλες οι ερωτήσεις Ένα θέμα μόνο "Η ελληνικότητα της Μακεδονίας" τίποτες άλλο.

    ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι αλλά τον συγκεκριμένο αν τον ρωτήσεις περι πακιστανών αφρικανών, αλβανών και άλλων λάθρο, θα διαφωνήσει ΚΑΘΕΤΑ μαζίσου

      Διαγραφή
  6. στην γερμανια το πρωτο που μαθαινει στο σχολείο ένα παιδί, είναι ότι η χώρα δεν έχει ορυκτό πλούτο, μονο καρβουνο και βρωμια. ο μονος Ορυκτός πλούτος είναι οι πολιτες χώρας της που με την δουλεια τους πρεπει να παραγουν καλυτερα προιοντα απο τους αλλους γιατι διαφορετικα θα πεινασουν.
    κατι που αντιλήφτηκαν πριν από δεκαετίες, γιαπωνεζοι και λοιποι ασιατες

    στην Αγγλία Ορυκτός πλούτος προερχεται, απο το νερο της βροχης και απο εκμεταλλευση και αποβλακωση αλλων λαων.
    στις ΗΠΑ το ιδιο εκμεταλλευση και αποβλακωση αλλων λαων και ακομα χειροτερα
    για τα Βαλκάνια σχύει αυτό που περιεγραψε ο ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ σαν νεος φοιτητης επισκεπτοντας τα βαλκανια με γερμανικοι επιτροπη, τον προηγούμενο αιώνα, κατι σαν τον φουχτελ τωρα.
    ειδε ανθρωπους να να φορούν παρδαλα ρουχα, να τρώνε καυτερά φαγητά
    και να σκοτώνονται αναμεταξυ τους,.
    οποτε την έκανε για το λονδινο.
    στο γυμνασιο αμυνταιου η καθηγητρια θρησκευτικων Παπαδοπούλου ελεγε συνεχεια οτι, ο θεος θα παρει την εuνοια του, απο την φυλη του ισραηλ
    και θα την δώσει σε έναν άλλο λαο: μαντέψετε μονοι σας ποιος ειναι αυτος ο λαος?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μακάρι να είναι έτσι όπως τα λές, αλλά μέχρι στιγμής αυτός ο λαός που θα κερδίσει την έυνοια του θεού είναι οι γερμανοί!

      Διαγραφή
  7. Ένα άρθρο με διάθεση αυτοκριτικής και γιατί όχι, δείγματα μεταμέλειας,ενός ανθρώπου που στήριξε κατα το παρελθόν τους καταστροφείς της χώρας(αλήθεια και ποιος από μας δεν στήριξε τις μασονικές εκείνες οικογένειες -μάλιστα κάποιοι συνεχίζουν ευλαβικά και αμετάπειστα να το πράττουν,ακόμα και σήμερα-που διαφέντευαν εδώ και δεκαετίες τις τύχες μας)γιατί θα έπρεπε να λοιδορείται και να επικρίνεται με φανατισμό?Το αυτονόητο μας προτρέπει να συνειδητοποιήσουμε ο γιατρός.Δουλειά ,πολλή δουλειά χρειάζεται,Για να χτίσεις,να δημιουργήσεις,να αλλάξεις τη ρημάδα τη τύχη σου βρε αδερφέ.Το να ρίχνουμε το ανάθεμα σε όποιον συμμετείχε λίγο ή και περισσότερο στο πανηγυράκι,είναι θεμιτό και σε πολλές περιπτώσεις ιδιαιτέρως χρήσιμο,για την απονομή της δικαιοσύνης κυρίως.Όμως αυτό δεν αλλάζει το δυσοίωνο μέλλον που διαγράφεται.Και ναι,δεν το κάνει δυσοίωνο το -ομολογουμένως-πεσιμιστικό άρθρο του "ενοχλητικού" Ρακόπουλου.Είναι από μόνο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Κ. Σταιος χαραμιζει τη γραφη του, σε ανθρωπους ανερματιστους, κενου πολιτικου περιρχομενου, κομφορμιστες,ανθρωπους πιστους στην ομαδα που ανηκουν, στις απαιτησεις και τα κελευματα της. Σιγουρα ομως, δεν απευθυνεται σε τοιουτου ειδους φερεφωνα, που εχουν αναλαβει Εργολαβικα,την απαξιωση καθυβριζοντας τους παντες και τα παντα Μαρια Αμυνταιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ας μην τη χαραμιζει τοτε ρε μαρακι, να γλυτωσει κι αυτος απο εμας τους ανερματιστους κενου πολιτικου περιεχομενου κομφορμιστες κλπ να γλυτωσουμε κι εμεις απο δαυτον

      Διαγραφή
  9. Γιατρε ηρεμα. Πατα φρενο επιτελους! Ασε κατα μερος τη νοσταλγια μιας καταστροφικης εποχης και αν μπορεις (που δεεν το βλεπω βεβαια) απο το βημα που σου προσφερεται δωσε ελπιδα και κουραγιο στη νεα γεννια και τουλαχιστον παραδεξου οτι αποτελεσες μερος αυτου του σαθρου συστηματος. Μην προσπαθεις να μας κοροιδεψεις μπροστα στα ματια μας γιατι οι εποχες που ο καθενας πιστευε οτι διαβαζε στο διαδικτυο τελειωσαν και ειναι καιρος πλεον να σκεφτεσαι πιο ανοιχτομυαλα και προπαντως με περισσοτερη αισιοδοξια! Δεν ακουσα στα τελευταια δημοτικα συμβουλια να κανεις ουτε μιση παρεμβαση-προταση (και οχι απλα διαπιστωση μιας ελλειψης) σχετικα με τον ανυπαρκτο στολισμο της πολης μας , με το ανυπαρκτο χριστουγεννιατικο κλιμα , με τις μηδενικες δρασεις του δημου για να νιωσουν οι κατοικοι πως ερχονται Χριστουγεννα και να δουμε και κανεναν ανθρωπο εξω ,περα απο τα δεκαδες αδεσποτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η κριτικη, καλα ειναι να γινεται με θεσεις, προτασεις, επιδιωξεις,προς οφελος του κοινωνικου συνολου,οχι μεμονομενων ατομων, που εχουν βλαψει το Αμυνταιο, χωρις μισαλλοδοξιες, αφορισμους και αποκλεισμους. ολοι οι ανθρωποι μπορουν να συμμετεχουν ειλικρινα ομως, χωρις καμια υστεροβουλια,ολοι ειναι ευσπροσδεκτοι, με πρωτη τη νεολαια μας Νικος Αγιος Π.........Ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άγιος Παντολέων; Τι παιζουμε ρε φίλε, κρεμάλα;

      Διαγραφή
  11. Οταν η γλωττα προτρεχει της διανοιας, κανει λαθη πολλα?Σταιε προχωρα, τωρα που ακουγεται,οπως δειχνουν τα πραγματα σεστηριζει και ο Συριζα, η νικη ειναι δικη μας.. Νικος Αγιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.