Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγειάς…



  Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζει σήμερα στις 10 του Οκτώβρη. Σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα ψυχικά νοσήματα.

  Ορίζουμε την ψυχική υγεία ως την κατάσταση ενός ατόμου όπου δύναται να συνειδητοποιεί τις δυνατότητές του, να αντιμετωπίζει το καθημερινό του άγχος να παράγει και να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο και να διαχειρίζεται έντονες καταστάσεις (θυμού, οργής, κ.α.).
  Τα ποσοστά στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη των πασχόντων από ψυχικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα υψηλά. Το 10% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας μας παρουσιάζει κάποια ψυχική πάθηση.
  Πέρα όμως από τα στατιστικά στοιχεία διαπιστώνουμε ότι ειδικά στις μέρες μας και έχοντας αρωγό την οικονομική κρίση υπάρχουν πολλά περισσότερα άτομα που ασθενούν και δεν έχουν καταγραφεί ή διαπιστωθεί.
  Η κακή ψυχική υγεία συνδέεται με τους δείκτες της φτώχειας, χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης, με ταχείες κοινωνικές αλλαγές, κοινωνικό αποκλεισμό, βία, συνθήκες εργασίας, παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.α.
  Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε την προσωπικότητα αυτών των ατόμων, να μη τα στιγματίζουμε ή χαρακτηρίζουμε όπως συνηθίζεται, είναι άτομα άρρωστα και αναζητούν τη δική μας συμπόνια και συμπαράσταση έτσι ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί στο έπακρο η κοινωνική συνοχή απαραίτητη για την λειτουργία κάθε δημοκρατικού και πολιτισμένου κράτους.

ΝΤΕΝΑ ΕΛΕΝΗ 
Κοινωνιολόγος στη Βοήθεια στο Σπίτι της Δομής του Φιλώτα του Δήμου Αμυνταίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.