Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Όταν κτίζαμε εμείς Παρθενώνες…



  Ποιος απ’ όλους μας δεν ψέλλισε ή δεν κραύγασε σε μια έξαρση πατριωτικού παραπόνου, ή εθνικιστικού ψευδομεγαλείου δεν αναφώνησε την έκφραση «κλισέ», που μας βγάζει αλώβητους κι ωραίους απ’ το στενό μαρκάρισμα, σήμερα, της άγριας τροϊκανής κλίκας;

  Στους κορυφαίους «φαν» του είδους ο «παλιός» Πάγκαλος, όταν αποκαλούσε πριν δεκαριά χρόνια τους Γερμανούς «γίγαντες με μυαλά μικρού παιδιού»!
  

  Κι έχει βάση το «ρωμαίικο» αυτό επιχείρημα, αν για παράδειγμα αναλογιστούμε ότι η Φιλανδία, που κυριαρχεί με τη NOKIA κι όχι μόνο στον κόσμο όλο κι έχει και την καλύτερη παιδεία απ’ όλους, απέκτησε αλφάβητο και γραπτό λόγο το 1.000 μ.Χ.!!

  Κι αυτό ήταν η Βίβλος του εκχριστιανισμού, που τους έβγαζε απ’ τα σκοτεινά δάση του παγανισμού, χιλιάδων χρόνων.

  1500 χρόνια προ Χριστού, στην Σαντορίνη, την Κνωσό, την Φαιστό, υπήρχε αποχετευτικό δίκτυο και λουτρά στα αρχοντόσπιτα, με ζεστό νερό, και δημόσιες κρήνες στην Σαντορίνη, όταν στα παλάτια των ευρωπαίων του μεσαίωνα, τα «κακά» τους οι βασιλικοί κώλοι τα κάναν σε καθίκια!

  Τέτοια ωραία – πορσελάνινα καθίκια βασιλικά, επιδεικνύουν στο παλάτι των Αψβούργων της Βιέννης.

  Για να μην πέσουμε σε καμιά βρώμικη «λούμπα» εθνικιστικού ναρκισσισμού και ανερμάτιστης και αγράμματης προγονολατρείας, που θα μας κάνει πειθήνια στρατιωτάκια της «Χρυσής Αυγής», καλό είναι ν’ αναλογιστούμε ότι αν εξαιρέσουμε ότι γεννηθήκαμε και ζούμε στη μαγική χώρα που μεγαλούργησε μ’ ότι εννοούμε «κλασικό Ελληνικό πολιτισμό» κι ότι μιλάμε την ελληνική γλώσσα, όπως αυτή εξελίχτηκε στην πορεία του χρόνου, σε τι άλλο και πόσο άλλο μοιάζουμε μ’ αυτούς που βαυκαλιζόμαστε και κολακευόμαστε να αποκαλούμε προγόνους;

  Το ότι γεννηθήκαμε εδώ, είναι ένα τελείως τυχαίο γεγονός που κανένας μας αφ’ εαυτού δεν επέλεξε. Λίγα χιλιόμετρα παραπέρα θα ήμασταν Αλβανοί, Σλάβοι ή Τούρκοι ορίτζιναλ…

  Το ότι μιλάμε τη Νέο-Ελληνική, χρωστούμε χάρη μεγάλη στον Πτολεμαίο Β’ τον Φιλάδελφο, ηγεμόνα της Αλεξάνδρειας, στρατηγό και επίγονο του Αλεξάνδρου, που είχε την έμπνευση ν’ αναθέσει σε 70 σοφούς Εβραίους ελληνομαθείς να μεταφράσουν στα τότε ελληνικά την Παλαιά Διαθήκη των Εβραίων, για εξυπηρέτηση των εξελληνισμένων Εβραίων, που οι πλείστοι απ’ αυτούς ζούσαν στα ελληνιστικά βασίλεια των επίγονων του Αλέξανδρου.

  Η τότε «παγκόσμια» γλώσσα, η Ελληνική των Ελληνιστικών χρόνων, ήταν η «διαθήκη» εκείνου του μεγαλοφυούς Αλέξανδρου, που ήταν κυρίαρχη μέχρι την επικράτηση της Λατινικής και Αραβικής, αιώνες μετά, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τα σημερινά Αγγλικά.

  Άλλο τώρα αν το νεοελληνικό Αθηνοκεντρικό και Πελοποννησιακό κράτος τον είχε «αμφισβητούμενης» ελληνικότητας (αφού δεν ήταν απ’ τη Μάνη ή την Πάτρα), μέχρι ευτυχώς που τον διεκδίκησε ο Γκλιγκόροφ και τότε, σαν τα μικρά παιδιά, ζηλότυπα είπαν …όχι, μη κακά… αυτός είναι Έλληνας!! Δικός μας …ξού!

  Μόνο που δεν έχουν να μας δείξουν ένα άγαλμά του στην Αθήνα!!!

  Γεμάτη βασιλιάδες και Βασίλισσες οι κεντρικές λεωφόροι της πρωτεύουσας, δεν έμεινε δρόμος για τον μεγαλύτερο στρατηλάτη του κόσμου όλου. Ή μάλλον, έχουν ένα σκοτεινό, ύποπτο στενοσόκακο, στην περιοχή Μεταξουργείου!

  Κι αν επί χούντας δεν στήνονταν το άγαλμα του στη Σαλονίκη, δεν θα ‘χαμε ούτε ένα μνημείο στ’ όνομα του!

  Για μένα –ίσως κάνω λάθος- η μεγαλύτερη προσφορά της χριστιανικής Ορθοδοξίας στον ελληνισμό, είναι η σωτηρία και επικράτηση της ελληνικής γλώσσας, που σαν θεμέλιο υλικό έφτιαξε και το νεοελληνικό έθνος.

  Από κει και πέρα ο Χριστιανός – Νεοέλληνας, έχει σχέση ομοιότητας και συγγένειας με τον ειδωλολάτρη αρχαίο, όσο ο «φάντης με το ρετσινόλαδο»!

  Εκείνος ο «ειδωλολάτρης», ο κατασυκοφαντημένος και κυνηγημένος, δεν προσκυνούσε κόκαλα και λείψανα αγίων!!! Και σίγουρα δεν γκρέμιζε ναούς, ακόμα και ομόδοξών του… Άκουγε προσεκτικά – κριτικά και ανεχόταν στο κεντρικότερο βήμα της πόλης του, να κηρύσσει κάποιος ξένος Εβραίος το λόγο του θεού του και να προσπαθεί να προσηλυτίσει τους φίλους του, χωρίς να τον προγκάρουν, να τον βρίσουν, να τον κυνηγήσουν!

  Αγαπούσε και πίστευε στην ελευθερία, τη δημοκρατία, τη γνώση, την έρευνα, την αμφισβήτηση, την ειρωνεία, την ομορφιά.

  Ολ’ αυτά είναι πράγματα γνωστά σε όλους μας, μόνο που αποφεύγουμε να τ’ αναφέρουμε, γιατί αισθανόμαστε ένοχοι, ξύνοντας παλιές πληγές.

  Κατά τα άλλα, στο πρώτο στρίμωγμα μας, πετάμε τη μπαρούφα …όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες

  Μόνο που εμείς, ούτε κτίσαμε ούτε θα κτίσουμε Παρθενώνες (εκτός αν αναφερόμαστε στη Μακρόνησο του ’49, που χαρακτήρισε ο τότε υπουργός Στρατιωτικών Κανελόπουλος, «Νέο Παρθενώνα»).

  «Παρθενώνες», δυστυχώς, έκτισαν μόνο κάποιοι συνονόματοί μας, πολύ μακρινοί «συγγενείς» μας, εν ονόματι των οποίων έχουμε διεθνείς συμπάθειες και κερδίζουμε απ’ την «αντιπροσωπεία» που μας άφησαν, σαν αποκλειστικούς κληρονόμους τους.

  Τέλος, επειδή πρέπει πάντα να έχουμε «μέτρο», όπως έλεγαν οι μακρινοί συγγενείς μας, είναι δίκαιο και ορθό να πούμε ότι  η «ζωή» του πλανήτη δεν άρχισε ούτε τελείωσε με τους Έλληνες.


Τι έχει να ζηλέψει η γόησσα καλομακιγιαρισμένη  
Νεφερτίτη 3500 χρόνια πριν τη σημερινή 
γαζέλα διάσημο
τοπ μόντελ Ναόμι Κάμπελ;
  Πολύ πριν κτίσουν οι «δικοί» μας Παρθενώνες (447 – 438 πΧ), κάποιοι άλλοι που σίγουρα όλοι γνωρίζουμε –αλλά ξεχνάμε-, έκτισαν τα δικά τους θαυμαστά μνημεία και το μοναδικό πολιτισμό τους, χιλιάδες χρόνια πριν την Αθήνα.

  Η πυραμίδα του Χέοπα με την «φύλακα» Σφίγγα της, έγινε στα μέσα της 3ης χιλιετίας πΧ! Επώνυμες δυναστείες φαραώ, φτάνουν 5.000 χρόνια προ Χριστού! Με γραφή, με πολιτισμό, με μνημεία.

  Οι Σοφοί της Αιγύπτου είχαν προχωρημένες γνώσεις στην Αστρονομία, τα Μαθηματικά, την Ιατρική, χιλιάδες χρόνια πριν τους Ίωνες.

  2.000 χρόνια πριν τον Ιπποκράτη, ξεχώρισαν τις ειδικότητες της Ιατρικής, Παθολογία, Οφθαλμολογία, Οδοντιατρική!

  Στην Μεσοποταμία και το πολύπαθο Ιράκ, ανάμεσα στον Τίγρη και τον Ευφράτη, το 1700 πΧ, υπήρχε η μεγαλύτερη και λαμπρότερη πόλη του κόσμου, η Βαβυλώνα, με τους «κρεμαστούς κήπους», τα τρεχούμενα σε κανάλια νερά. Τον 6ο πΧ αιώνα αριθμούσε 200.000 κατοίκους!

  Αστρονομία, Μαθηματικά, Γεωμετρία, Γλυπτική, Υφαντουργία, αναπτύχθηκαν στην τοτινή μυθική «Εδέμ» των πρωτόπλαστων, που ερήμωσε σήμερα η απληστία των νέο- αποικιοκρατόρων κυνηγών του πετρελαίου.

  Οι Κινέζοι, μεταξύ 5000 – 3000 πΧ, έφτιαχναν κεραμικά και πορσελάνες ποιότητας.

  Ο Κομφούκιος, ο δικός τους Σωκράτης, έζησε και δίδαξε πριν τον δικό μας.

  Οι Φοίνικες μας έδωσαν γραφή και αριθμούς και την τέχνη του εμπορίου και της ναυτιλίας.

  Τέλος, στο Πακιστάν υπήρξε το πρώτο γνωστό Πανεπιστήμιο, τον 7ο πΧ αιώνα! Τους απογόνους αυτών κυνηγά η Χρυσή Αυγή, στη νέο - Ελλάδα μας…

  Αναλογιζόμενοι κι αναμετρώντας ολ’ αυτά, του «τι είχε, τι έχει, τι του πρέπει», στη «σούμα» βγαίνει ότι, ίσως πλην των Κινέζων και της Κίνας, η Ελλαδίτσα ή Ελλαδάρα στέκει ανάλογα πολύ καλά στο διεθνές στερέωμα, αφού χιλιάδες χρόνια παραμένει με το έτσι ή το αλλιώς, έστω τώρα και παραπατώντας, στα πόδια της.

  Πιθανόν βοηθάει …ο θεός της Ελλάδας… Η τύχη ή το «δαιμόνιο», που μέρος του σίγουρα κληρονομήσαμε.

  ΥΓ. Άρχισα να ψιλοφασίζω ή έτσι νομίζω;


(Γράφει ο Α.Θ.Ρ. στο ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ που κυκλοφορεί)

18 σχόλια:

  1. οταν εμεις.............................ΤΩΡΑ ΑΥΤΟΙ ΚΤΙΖΟΥΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΕΣ ΕΜΕΙΣ ΑΝΕΒΗΚΑΜΕ ΣΤΙΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΙΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΑΙ Χ.ΑΥΓΗ.ΤΟΣΩ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΠΕΣΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βέβαια είμαστε πρωτοπόροι στην πολιτικολογία του καφενείου και στην καταγγελία κάθε προσπάθειας για να αλλάξει κάτι σε αυτόν τον τόπο.
    Κατά τα άλλα συνεχίζουμε να ειρωνευόμαστε τους λαούς τους Ευρώπης που έτρωγαν βελανίδια, όταν εμείς κτίζαμε Παρθενώνες. Μόνο που σε λίγο, αν δεν αλλάξει κάτι, θα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Οι άλλοι θα μονοπωλούν την επιστήμη και την έρευνα και εμείς θα τρώμε τα βελανίδια (αν θα υπάρχουν και αυτά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία τα γράφει!!
      Οι συμμετοχή του σε μία οπισθοδρομική παράταξη είναι αυτό που τον απαξιώνει.

      Διαγραφή
  3. Στην πραγματικότητα οι παρθενώνες ήταν αποθήκες για βελανίδια. Γι αυτό και χτίσαμε τόσους πολλούς, τους τιγκάραμε στο βελανίδι και από τότε τα αναμασάμε με την ησυχία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια εμπνευσμένη παράφραση του "'Οταν εσείς τρώγατε βελανίδια, εμείς κτίζαμε Παρθενώνες" αναρτήθηε σε πανό στον χθεσινό αγώνα Πολωνίας - Ελλάδας και έχει μεταδοθεί από όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία κάνοτνας πάταγο παγκοσμίως:
    «Οταν δημιουργούσατε την ΕΕ, το ΔΝΤ και το ευρώ, εμείς είχαμε ήδη φάει τα λεφτά σας"! ενώ από κάτω με κεφαλαία γράμματα υπήρχε η φράση...

    που μεταφράζεται περίπου ως
    «Η Ελλάδα τα σπάει».

    http://grammaline.blogspot.de/2012/06/blog-post_9056.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολλοί, πάρα πολλοί, Έλληνες, μη τολμώντας να κοιτάξουν στον ιστορικό καθρέφτη για να δουν κατάματα το πραγματικό πρόσωπο της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας, επαίρονται και βαυκαλίζονται, για το ένδοξο παρελθόν της, για το μεγαλείο των «αρχαίων ημών προγόνων» που έζησαν και μεγαλούργησαν σε τούτο εδώ τον τόπο. Με σοβινιστική έπαρση κομπορρημονούν για τη γονιδιακή καταγωγή μας απευθείας από τους αρχαίους Έλληνες, και ως εκ τούτου θεωρούν το λαό μας ανώτερο όλων των άλλων, αφού, «όταν εμείς κτίζαμε Παρθενώνες, αυτοί ζούσαν πάνω στα δέντρα κ’ έτρωγαν βελανίδια», εμείς τους μεταδώσαμε τα φώτα του πολιτισμού και αναδείξαμε σε ύψιστα ανθρώπινα ιδανικά τη δημοκρατία και την ελευθερία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αι" ΧΑΣΟΥ ΕΛΛΑΔΑ,ΕΔΙΩΞΕΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΞΕΝΗΤΙΑ,ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΤΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΞΕΝΗΤΙΑ,ΣΕ ΜΙΣΩ ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. «Φυλετικά δεν είμαστε Έλληνες«, γράφει ένας γνωστός Έλληνας διανοούμενος, τον οποίο συμπληρώνει ένας επόμενος με τη φράση: "Πρέπει να απαλλαγούμε από τον κακό μας εαυτό, ήλθε η ώρα να απελευθερωθούμε από τον Έλληνα".

    Η απίστευτη παρακμή της σημερινής, δήθεν προοδευτικής διανόησης, ολοκληρώνεται με την υβριστική έκφραση μίας καθηγήτριας, σύμφωνα με την οποία «Οι σύγχρονοι Έλληνες, με τις αναφορές τους στην Αρχαία Ελλάδα, θέλουν να κρύψουν το άσχημο και γενετικά νόθο εθνικό τους πρόσωπο«.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "απίστευτη παρακμή της σημερινής, δήθεν προοδευτικής διανόησης"
      πόσο δίκιο έχεις 1:23 μ.μ.

      Διαγραφή
  8. ”Ο ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΟΤΙ ΑΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΟΙΤΑΖΟΜΑΣΤΑΝ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΩΜΑΣΤΑΝ ΠΟΣΟ ΒΛΑΚΑΣ ΕΙΜΑΙ ; ΤΟΤΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. οταν δεν εχεις περιφανεια,τοτε ξεπευτεις στην εθνικη {καπου σε εναν τοιχο}

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Διάβασα (όσο άντεχα) τόσο το απίθανο κείμενο του ευτραφούς κυρίου όσο και τα σχόλια...ΌΧΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΤΡΥΠΙΑΣ ΔΕΚΑΡΑΣ ....ΕΣΕΙΣ ΤΡΩΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΖΟΥΜΠΕΡΙΝΓΚΕΣ και το μυαλό σας εντάσεται στην συνομοταξία των ερυθρών χμερ χοιρομερίων ...ΜΠΕΓΚΑΙ ΓΚΡΕΤΣΚΙ κοκοσκες σας κράζουν οι σκοπιανοί που κλέψαν την ιστορία που τόσο απαξιωτικά προσπερνάτε...ΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΡΩΓΑΤΕ ΚΑΙ ΤΡΩΤΕ ακόμη βλανίδια κα ξυλοκέρατα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΠΑΡΑΚΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1.17,10΄΄12 ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΙ ΤΡΩΤΕ?ΜΗΠΩΣ ΞΕΥΤΗΛΙΣΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΥΡΗΜΕΝΑ ΕΥΡΩ?ΠΟΥ@@@@@ ΓΙΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΕΞΕΛΕΓΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ,ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ,ΤΟ ΠΗΡΑΤΕ ΧΑΜΠΑΡΙ?ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΤΕ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΟΤΙΝΗ,ΤΟΣΟ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΞΕΠΕΣΜΕΝΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ?25 ΧΡΟΝΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΟΤΙΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ειναι και αυτη απογονος του μεγαλου αλεξανδρου? οπως οι προγονοι του γνωστου υπερνομαρχη της βορείου ελλάδος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΓΙ ΑΥΤΟ ΦΤΑΣΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ.. ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΝΑΛΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕς ΚΑΙ ΚΑΘΕ Κ@ΛΟΥ ΚΛΑΝΙΕς ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ? ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Από κει και πέρα ο Χριστιανός – Νεοέλληνας, έχει σχέση ομοιότητας και συγγένειας με τον ειδωλολάτρη αρχαίο, όσο ο «φάντης με το ρετσινόλαδο»!


    Εκείνος ο «ειδωλολάτρης», ο κατασυκοφαντημένος και κυνηγημένος, δεν προσκυνούσε κόκαλα και λείψανα αγίων!!! Και σίγουρα δεν γκρέμιζε ναούς, ακόμα και ομόδοξών του… Άκουγε προσεκτικά – κριτικά και ανεχόταν στο κεντρικότερο βήμα της πόλης του, να κηρύσσει κάποιος ξένος Εβραίος το λόγο του θεού του και να προσπαθεί να προσηλυτίσει τους φίλους του, χωρίς να τον προγκάρουν, να τον βρίσουν, να τον κυνηγήσουν!


    Αγαπούσε και πίστευε στην ελευθερία, τη δημοκρατία, τη γνώση, την έρευνα, την αμφισβήτηση, την ειρωνεία, την ομορφιά.


    Ολ’ αυτά είναι πράγματα γνωστά σε όλους μας, μόνο που αποφεύγουμε να τ’ αναφέρουμε, γιατί αισθανόμαστε ένοχοι, ξύνοντας παλιές πληγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εκείνος ο «ειδωλολάτρης», ο κατασυκοφαντημένος και κυνηγημένος, δεν προσκυνούσε κόκαλα και λείψανα αγίων!!! Και σίγουρα δεν γκρέμιζε ναούς, ακόμα και ομόδοξών του… Άκουγε προσεκτικά – κριτικά και ανεχόταν στο κεντρικότερο βήμα της πόλης του, να κηρύσσει κάποιος ξένος Εβραίος το λόγο του θεού του και να προσπαθεί να προσηλυτίσει τους φίλους του, χωρίς να τον προγκάρουν, να τον βρίσουν, να τον κυνηγήσουν!


    Αγαπούσε και πίστευε στην ελευθερία, τη δημοκρατία, τη γνώση, την έρευνα, την αμφισβήτηση, την ειρωνεία, την ομορφιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.