Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Αυτή η χώρα δεν θα αλλάξει ποτέ! Καληνύχτα Κεμάλ…



ΓΟΝΙΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΔΑΣΚΑΛΑ ΓΙΑ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΔΑΞΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ

  «Καληνύχτα, Κεμάλ. Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ». Τα τελευταία λόγια σε μία από τις... σπουδαιότερες μελωδίες του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.


  Ούτε ο Κεμάλ αλλά ούτε και η ιστορία του τραγουδιού φαίνεται να γίνονται κατανοητά, όταν εδώ και δύο μέρες η είδηση ότι γονιός κατηγόρησε δασκάλα για «ισλαμική προπαγάνδα» επειδή δίδαξε αυτό το τραγούδι στο μάθημα της Μουσικής σε παιδιά Ε’ Δημοτικού κάνει το γύρο του Διαδικτύου.

  Δυστυχώς, η υπόθεση πήρε μεγαλύτερη διάσταση, καθώς εκ μέρους της διεύθυνσης του σχολείου, το οποίο βρίσκεται στη Μυτιλήνη, δεν φαίνεται να πρυτάνευσε η λογική.


Καταγγελία

  Η δασκάλα Μουσικής του δημοτικού σχολείου κατήγγειλε μέσω της ιστοσελίδας της στο facebook ότι η διευθύντρια του σχολείου την επέπληξε τονίζοντας ότι κύριο μέλημα του σχολείου είναι να τονώνει το εθνικό φρόνημα.

  Η Ε.Κ. αντέδρασε έντονα, όχι μόνο κοινοποιώντας την ιστορία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ζητώντας και από άλλους συναδέλφους της να μοιραστούν παρόμοιες εμπειρίες μαζί της, ώστε να υπάρχει ομαδική αντίδραση σε τέτοιου είδους λογοκρισία. Ο «Ε.Τ.» επικοινώνησε μαζί της, η ίδια όμως δεν θέλησε να επεκταθεί επί του γεγονότος στο σχολείο της καθώς, όπως τόνισε, «το θέμα είναι ακόμη σε εξέλιξη».

  Επιπλέον, θύμισε ότι ψάχνει εκπαιδευτικούς που έχουν αντιμετωπίσει φαινόμενα λογοκρισίας ή φανατισμού, καθώς δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, όπως επισημαίνει. «Οποιαδήποτε κίνηση και αν κάνουμε, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν συλλογική και να έχει τη βαρύτητα που πρέπει», επεσήμανε. Η επιστολή της δασκάλας έτσι όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της στο facebook κοινοποιήθηκε από δεκάδες χρήστες, οι οποίοι καταδίκασαν το συγκεκριμένο συμβάν:

  «Γονιός ήρθε στο σχολείο να διαμαρτυρηθεί στη διευθύντρια επειδή δίδαξα στα παιδιά (Ε’ Δημοτικού) τον “Κεμάλ” του Χατζιδάκι στο μάθημα της Μουσικής κατηγορώντας με για ισλαμική προπαγάνδα. Αντίδραση διευθύντριας; Μπήκε στην τάξη και μάζεψε από τα παιδιά τις φωτοτυπίες που είχα μοιράσει.

  Έπειτα με κάλεσε στο γραφείο της και αφού δήλωσε απογοητευμένη από τη δουλειά μου μού ανέλυσε για ποιους λόγους στο Δημοτικό μόνο μας μέλημα οφείλει να είναι να μαθαίνουμε στα παιδιά να αγαπούν την πατρίδα και να τονώνουμε το εθνικό τους φρόνημα.

 Αν σας έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο (απευθύνομαι στους εκπαιδευτικούς φίλους) θα ήθελα να επικοινωνήσετε μαζί μου, γιατί θεωρώ πως τα πράγματα έχουν ξεφύγει και κάπως πρέπει να αντιδράσουμε, έστω σε επίπεδο δημοσιοποίησης αυτών των φαινομένων.

  Δεν είναι δυνατόν το έργο των εκπαιδευτικών και ιδίως των καλλιτεχνικών μαθημάτων να υφίσταται λογοκρισία ούτε τα φαινόμενα φανατισμού που μας έχουν παγώσει το αίμα να τα βλέπουμε να τρυπώνουν στα σχολεία με τις ευλογίες των διευθυντών και των ανωτέρων τους».


(Ε.Τ. 31/05/2013 – ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ - eoikonomidi@e-typos.com)

 
Τι έλεγε ο Μάνος για το τραγούδι του


Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ


  ΣΗΜΕΙΟ αναφοράς γίνονται τα λόγια του Μάνου Χατζιδάκι, 20 χρόνια μετά την έκδοση του «Κεμάλ», για το πώς έγραψε το συγκεκριμένο τραγούδι, που κυκλοφόρησε το 1993 σε στίχους Νίκου Γκάτσου με ερμηνεύτρια την Αλίκη Καγιαλόγλου και με αφηγητή τον ίδιο το συνθέτη στην αρχή του τραγουδιού. Με αφορμή τα γεγονότα που περιγράφονται παραπάνω, ας δούμε τι έλεγε ο ίδιος ο συνθέτης για το πώς έγραψε τον «Κεμάλ», που ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να τραγουδά το κοινό: «Στη Νέα Υόρκη το χειμώνα του ‘68, συνάντησα ένα νέο παιδί είκοσι χρόνων που το λέγανε Κεμάλ. Μου τον γνωρίσανε. Τι μεγάλο και φορτισμένο από μνήμες όνομα για ένα τόσο όμορφο και νεαρό αγόρι, σκέφθηκα. Είχε φύγει απ’ τον τόπο του με πρόσχημα κάποιες πολιτικές του αντιθέσεις. Στην πραγματικότητα, φαντάζομαι, ήθελε να χαθεί μες στην Αμερική. Του το είπα. Χαμογέλασε.


Ο διάλογος


- Δέχεστε να σας ξεναγήσω; Αρνήθηκε ευγενικά. Προτιμούσε μόνος. Κι έτσι σαν γύρισα στο σπίτι μου τον έκανα τραγούδι, μουσική.
  Ο Γκάτσος εκ των υστέρων, γράφοντας τους στίχους στα ελληνικά, τον έκανε Αραβα πρίγκιπα να προστατεύει τους αδυνάτους. Κάτι σαν μια ταινία του Ερολ Φλιν του ‘35.

  Η Πελοπόννησος (καταγωγή του Γκάτσου) από τη φύση της αδυνατεί να κατανοήσει την αμαρτωλή ιδιότητα των μουσουλμάνων Τούρκων, που μοιάζουν σαν ηλεκτρισμένα σύννεφα πάνω απ’ τον Έβρο ή σαν χαμένα και περήφανα σκυλιά.

 Το μόνο που αφήσαμε ανέπαφο στα ελληνικά είναι εκείνο το “Καληνύχτα Κεμάλ”. Είτε πρίγκιπας Αραψ είτε μωαμεθανός νεαρός της Νέας Υόρκης, του οφείλουμε μια “καληνύχτα” τέλος πάντων, για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε ήσυχα τη νύχτα. Χωρίς τύψεις, χωρίς άχρηστους πόθους κι επιθυμίες. Κατά πώς πρέπει σ’ Ελληνες, απέναντι σ’ ένα νεαρό μωαμεθανό - όπως θα έλεγεν κι ο φίλος μας ο ποιητής ο Καβάφης».



3 σχόλια:

  1. Δεν θα αλλάξει ποτέ γιατί δεν υπάρχει βάση στην κοινωνία.
    Δεν υπάρχει κόσμος να υποστηρίξει τις αλλαγές γιατί άλλες είναι οι αξίες, τα θέλω και οι ανάγκες του.
    Γιατί δεν υπάρχει παιδεία, γνώση και όρεξη.
    Γιατί όλοι περιμένουμε τον "Μεσσία" να μας οδηγήσει ξεχνώντας ότι η αλλαγή αρχίζει από εμάς πρώτα.
    Γιατί αρκούμαστε σε αυτά τα ελάχιστα που έχουμε και βγάζουμε τον αχαλίνωτο ωχαδερφισμό μας στην επιφάνεια βρίσκοντας και μια ηλίθια δικαιολογία για άλλοθι.
    Γιατί πολύ απλά, ενώ έχει διαλύσει το σύμπαν η ΝΔ βγαίνει μπροστά στις δημοσκοπήσεις.
    Μετά από όλα αυτά, περιμένετε να αλλάξει ο κόσμος!;!;!;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1. Ο Μάνος δεν ήταν αριστερός. Ούτε καν κεντρώος. 2. Λέγεται "Χατζηδάκις", όχι "Χατζηδάκης". 3. Μια χαρά είναι το τραγούδι για παιδιά 10 χρονών. Μακάρι να μεγαλώσουν και να τους μείνει στην μνήμη εκείνο το μελαγχολικό τραγούδι του Χατζηδάκι που τους έβαλε η δασκάλα τους να ακούσουν ένα πρωινό. 4. Οι συνθέτες, οι ποιητές και οι συγγραφείς που είχαμε τον προηγούμενο αιώνα δεν πρόκειται να ξαναυπάρξουν ποτέ στην χώρα μας και καλό είναι να τους μαθαίνουν στα παιδιά γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι η σύγχρονη κληρονομία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε Έλληνες φασιστάκια του Νότη και του Πλούταρχου, μήπως ο Χαζηδάκης σας έπεσε βαρύς και κάψατε κανένα εγκεφαλικό κύτταρο; Άντε με Χρυσή Αυγή στο 20% θα ακούμε όλοι μόνο Ζαχαρία Τσίχλα και Τάσο Κουνέλη για να φτάσει η καθαρότητα της φυλής και στην καθαρότητα των αυτιών.
    εξω αληταρα Χατζηδακη απο τα σχολεια μας και απο την πατριδα μας. Εμεις μεγαλωσαμε στην Ελλαδα του Στελιου. ''Σηκω χορεψε κουκλι μου τσιφτετελι τουρκικο... σιναναι γιαβρουμ σιναναι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.