Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ομιλία του Προέδρου της Τ.Κ. Ξινού Νερού, Νικόλαου Χάσου, στην λαϊκή συνέλευση της 12ης Απριλίου 2013…



  "Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στην σημερινή συγκέντρωση.

  Την σημερινή συνάντηση την επεδίωκα εδώ και δύο χρόνια, αλλά οι δυσκολίες του νέου Καλλικρατικού Δήμου μας εμπόδισαν την πραγματοποίηση της.


  Ευχαριστώ για την παρουσία: Τον Δήμαρχο Μάκη Ιωσηφίδη, τον εκπρόσωπο της περιφέρειας Γιώσκο Νικόλαο, τους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους.

  Με την σημερινή συνάντηση θέλουμε να καταγράψουμε τις απόψεις σας για ότι έγινε τα δύο χρόνια που πέρασαν. Έτσι θα μπορέσουμε να διορθώσουμε τα λάθη και να συνεχίσουμε τα σωστά.

  Μάλιστα επιθυμούμε μια και είμαστε όλοι εδώ να ορίσουμε μια χρονική περίοδο κατά την οποία θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο αυτή η συνάντηση όποια και εάν είναι η Δημοτική αρχή.

  Κύριε Δήμαρχε, το Ξινό Νερό είναι το δεύτερο χωριό σε πληθυσμό του Δήμου Αμυνταίου. Είναι ένα ζωντανό και δημιουργικό χωριό, όχι μόνο τα βράδια όπως έχετε ήδη δηλώσει πρόσφατα, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, που κυκλοφορώ εγώ με Ξινονερίτες, απαιτητικούς, ανήσυχους αλλά και παραγωγικούς.

  Σύμφωνα με το άρθρο 80 του νόμου 3852 ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας ασκεί πολλές αρμοδιότητες, σε πολλές από αυτές χρησιμοποιείται η λέξη μεριμνά που σημαίνει φροντίζει π.χ καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων - υδροδότηση – αποχέτευση – φωτισμός - συντήρηση παιδικών χαρών και τόσα άλλα που δεν έχω σκοπό να αναφέρω και να μακρηγορήσω.

  Η τοπική κοινότητα Ξινού Νερού κατάφερε να ξεπεράσει την αδυναμία της δημοτικής αρχής λόγω οικονομικών δυσκολιών, την  έλλειψη προσωπικού υποδομών και οργάνωσης και να ενταχθεί στον διευρυμένο Καλλικρατικό Δήμο, προωθώντας τις ομάδες εθελοντών τις οποίες και θέλω να ευχαριστήσω που κατάφεραν με πολύ μικρές δαπάνες να καλύψουν τα κενά και όχι μόνο.

  Με προσωπική εργασία και με τις εθελοντικές ομάδες η τοπική κοινότητα Ξινού Νερού κατάφερε να υλοποίησε τα παρακάτω:

- Με εθελοντική εργασία μέλη του παλαιού Δ/Σ του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και με υλικά από το δήμο επισκευάσαμε το παλαιό κτήριο της αστυνομίας και δημιουργήσαμε την πρώτη Λαογραφική συλλογή του χωριού μας, όπου υπάρχει το λαογραφικό υλικό που είχαν συγκεντρώσει τα μέλη του Δ/Σ του  συλλόγου γονέων και κηδεμόνων από κατοίκους του χωριού μας για τον εορτασμό των 100 χρόνων του Δημοτικού Σχολείου κατά το 2008.

- Με την βοήθεια του εκπαιδευτικού προσωπικού, του Δημοτικού σχολείου και των μελών Δ/Σ του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, πραγματοποιήσαμε τον Οκτώβριο του 2011 με μεγάλη  επιτυχία εκδήλωση με το Γαλλικό προξενείο και το Δήμο Αμυνταίου, για την απόδοση φόρου τιμής στους πεσόντες Γάλλους στρατιώτες στο πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, με φωτογραφική έκθεση και άλλες εκδηλώσεις.

- Με προσωπική και εθελοντική εργασία των Δ/Σ  του αθλητικού  συλλόγου και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων επισκευάσαμε αίθουσες του κοινοτικού καταστήματος που επί σειρά ετών ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Τα γραφεία αυτά σήμερα είναι λειτουργικά και τα χρησιμοποιούν οι σύλλογοι για τις ανάγκες τους.

- Αποκαταστήσαμε φθορές και υγρασίες στο κτίριο της Κοινότητας.

- Από 2011 έως σήμερα επτά φορές με εθελοντές κατοίκους της κοινότητας μας καθαρίσαμε τα κοιμητήρια της Κοινότητας. Οι εθελοντές συμμετείχαν και στα έξοδα πληρωμής εργατών για την κοπή θάμνων και ξερών δένδρων. Στην πρώτη προσπάθεια συμμετείχε και προσωπικά ο τότε αντιδήμαρχος του Δ.Α. Θωμάς Τζήγας για την διάνοιξη δρόμων και απομάκρυνση μπαζών και για αυτό τον ευχαριστώ.

- Με εθελοντές γονείς και με υλικά του Δήμου συντηρήσαμε τα όργανα της παιδικής χαράς του παιδικού σταθμού.

- Το τοπικό συμβούλιο με τους συλλόγους, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τα παιδιά του Δημ. Σχολείου, τα δύο αυτά χρόνια συμμετείχαν σε εξορμήσεις καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων, στο βάψιμο των οργάνων της κεντρικής παιδικής χαράς και της πηγής Ξινού Νερού.

- Θα αναφερθώ και σε άλλες ενέργειες των εθελοντών: Στο καθαρισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων που ήταν σε πολύ κακή κατάσταση - στο κλάδεμα - στο βάψιμο κορμών δένδρων- στη κοπή χόρτων - στο καθαρισμό δρόμων και κοινόχρηστων χώρων – στο  πότισμα του πράσινου - σε δενδροφυτεύσεις κ.α.

  Πολιτιστικές εκδηλώσεις: Η τοπική κοινότητα με συμμετοχή εθελοντών κατοίκων του χωριού οργάνωσε και πολιτιστικές εκδηλώσεις για την ανάδειξη του χωριού, φιλοξενία δημοσιογράφων από κράτη της κ. Ευρώπης με σκοπό την τουριστική προβολή της περιοχής μας. Εορτασμός των Ιερών Ναών, εθνικών εορτών,  παραδοσιακή βραδιά στο Δ. Σχολείο κ.α.

  Κοινοτικό αρχείο: Μετά από αίτημά μου, ο Δήμαρχος διέθεσε δύο εργαζόμενες στα 5μηνα με τις οποίες ταξινομήσαμε και αρχειοθετήσαμε το αρχείο του χωριού μας, που ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και σήμερα είναι επισκέψιμο για κάθε ενδιαφερόμενο. Στο αρχείο υπάρχουν έγγραφα από το 1930 μέχρι το 1998. Δημιουργήσαμε και νέο αρχείο της νέας κοινοτικής περιόδου από 1/1/2011 μέχρι σήμερα.

  Ιατρείο: Μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δημάρχου και της τοπικής κοινότητας, το περιφερειακό ιατρείο του χωρίου μας σήμερα λειτουργεί με μόνιμο γιατρό τρεις φορές την εβδομάδα και εξασφαλίσαμε την θέρμανση του ιατρείου από το Νοσοκομείο Φλώρινας.

  Με συνεργασία των ιατρών του περιφερειακού ιατρείου και του Κέντρου Υγείας Αμυνταίου έγιναν δωρεάν εξετάσεις: 
-  Χωριτηκότητα πνευμόνων - τεστ Παπ και αιματολογικές εξετάσεις.

  Έργα: Το 2011 παρά την οικονομική κατάσταση του Δήμου έγινα δύο αναγκαία  έργα:

- Η συντήρηση του τρίτου ορόφου του Δημοτικού Σχολείου (πάτωμα, σκηνή και βάψιμο).

- Η επισκευή και επένδυση της σκάλας των κοιμητηρίων με πέτρα.

  Σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και τους υπεύθυνος αντιδημάρχους Γεώργου Τρύφων και Δεληγιαννίδη Στάθη έγινα πολλές αναγκαίες επεμβάσεις:

- Το βάψιμο του κοινοτικού καταστήματος (βάψιμο εξωτερικά και της αίθουσας εκδηλώσεων από εργαζόμενους στα 5μηνα). 

- Αναγκαίες επισκευές στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου από εργαζόμενους στα 5μηνα.

- Η αποκατάσταση φθορών των οδοστρωμάτων.

- Η αποκατάσταση διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης και οι αναγκαίες επεμβάσεις για την σωστή λειτουργία της υδρευτικής πομόνας και των δεξαμενών

- Η αποκατάσταση βλαβών στην ηλεκτροδότηση φωτιστικών πεζοδρομίων και πλατειών.

- Η αποκατάσταση προβλημάτων στο αποχετευτικό δίκτυο.

- Η συντήρηση αγροτικών δρόμων.

- Η κατασκευή συστήματος λήψης νερού για τις ανάγκες των αγροτών

- Η γνωμοδότηση από νομικούς με έξοδα του Δήμου για οικοπεδικές διαφορές των κατοίκων.

Κύριε Δήμαρχε

  Περιμένουμε να εγκρίνετε την ανάθεση για την εκτέλεση μικρών αναγκαίων έργων που έχει προτείνει το τοπικό συμβούλιο και είναι έτοιμη η μελέτη από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου:

- Ανάπλαση της πλατείας Αγίου Γεωργίου.

- Επεμβάσεις στην πηγή Ξινού Νερού.

- Επέκταση του αποχετευτικού αγωγού κοντά στην οικία του Ηλία Γέρου.

- Πεζοδρόμηση του ανοικτού τσιμενταύλακα στο δρόμο που είναι το πρώτο πλατάνι του χωριού.

- Πεζοδρόμηση τμήματος στο δρόμο απέναντι από το παιδικό σταθμό.

- Αποκατάσταση φθορών των αθλητικών εγκαταστάσεων: Γήπεδο, αποδυτήρια και πομόνα.

- Αποκατάσταση φθορών οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων.

- Την νέα γεώτρηση και την σύνδεση με την δεξαμενή ύδρευσης.

  Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που θα πρέπει ο Δήμος μας να δώσει την αναγκαία προσοχή και ενδιαφέρων για την λύση τους:

- Τοπικές ρυμοτομικές μελέτες στα όρια της επέκτασης του οικισμού για να λυθούν προβλήματα των κατοίκων και να δοθεί η δυνατότητα επέκτασης του οικισμού για να μην εγκαταλείπουν οι νέοι το χωριό μας.   

- Να λυθεί το πρόβλημα του δικτύου ύδρευσης που ταλαιπωρεί τους κατοίκους από το 2006.
  Παρά τις προσπάθειες που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου δεν μπορέσαμε να δώσουμε οριστική λύση. Συνεχίζει  το πόσιμο νερό να έχει ροή και από σωληνώσεις του παλαιού δικτύου που ένα μεγάλο τμήμα είναι αμίαντος. Επίσης για την αποκατάσταση διαρροών οι υδραυλικοί αναγκάζονται να κλείνουν την κεντρική παροχή του δικτύου.

- Να λυθεί το πρόβλημα με τους παλαιούς τσιμεντάλαυκες που είναι εστίες μόλυνσης.

- Προβλήματα παρουσιάζει και το αποχετευτικό δίκτυο που είναι από τα παλαιότερα των Τοπικών Κοινοτήτων.

- Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και έργα για την ανάπλαση των εισόδων του χωριού.

 Στο τομέα της καθαριότητας και του πράσινου θα μπορούσαμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα, εάν υπάρξει καλλίτερος προγραμματισμός και ενημέρωση από την αρμόδια υπηρεσία.

 Αγροτικοί δρόμοι: πριν από ένα μήνα ξεκίνησε και η συντήρηση των αγροτικών δρόμων (σταμάτησε λόγω των καιρικών συνθηκών) και γι' αυτό  θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τον Σπ. Τσαχειρίδη για το ενδιαφέρον που δείχνει και τον αντιδήμαρχο αγροτικής ανάπτυξης τον Κ. Κύρκο με τον οποίο έχουμε προγραμματίσει να επισκεφτούμε στις 13/4 τους αγροτικούς δρόμους και να καταγράψουμε τα τμήματα που θα χρειαστούν χαλίκι 3Α.

 Θα ήταν παράληψή μου να μην τονίσω σχεδόν την καθημερινή παρουσία και ενημέρωσει του αντιδημάρχου Σπ. Τσαχειρίδη και το ενδιαφέρον που δείχνει για την επίλυση προβλημάτων και τον ευχαριστώ".

5 σχόλια:

  1. Άστο Χάσο, κούρασες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ,ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΔΗΜΩΤΕΣ,Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΛΕΥΚΟ ΧΑΡΤΙ,ΤΟ ΔΕ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ,ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ,ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ,ΘΟΛΟΥΡΑ ΓΕΝΙΚΩΣ.ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ,ΘΑ ΧΗΘΕΙ ΑΙΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΟΜΑΔΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕ ΑΙΜΑ ΚΟΚΚΙΝΟ, ΚΙΤΡΙΝΟ, ΠΡΑΣΙΝΟ,ΣΙΕΛ, ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλά ακόμη δεν καταλάβατε ότι το επόμενο βήμα είναι να φαγωθεί η δημοτική επιχείρηση με τα αναψυκτικά και το Ξινό Νερό?Κάποιοι αφού κατάφεραν να διώξουν τους επενδυτές με τις αναμογεννήτριες,κατάφεραν να διώξουν τον Μπουτάρη,κατάφεραν να απαξιώσουν τις διάφορες εκδηλώσεις,τώρα τρίβουν τα βρόμικα χέρια τους και ετοιμάζονται,ώστε όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή να ορμίξουν στην επιχείρηση του Ξινού Νερού και αφού βάλλουν ιδιώτη,ή ιδιώτες μετόχους να την φάνε.Μπράβο Ξινονερίτες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εσύ κ.Σέλτσα,κ.υποψήφιε του ΣΥΡΙΖΑ,τι ήθελες να πεις και τι να αποδείξεις στην όλη συνάντηση¨?Ξέρεις ότι ο λαός του Ξινού Νερού,αλλά και της ευρύτερης περιοχής γνωρίζει για όλους μας και όλα μας τα προσωπικά και ανάλογα μας ανταμοίβει.Άσε Κωστάκη,κούρασες πάρα πολύ.Κουλάρισε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.