Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Δυτική Μακεδονία: Φεύγει το πανεπιστήμιο… μένουν τα τμήματα



  Υπό τη διοίκηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα τελούν σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά», που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθώς δεν προβλέπεται πλέον η αυτοτέλειά του.


  Συγκεκριμένα τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών εντάσσονται στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, αλλά θα παραμείνουν στην πόλη της Κοζάνης, ενώ στην παιδαγωγική σχολή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εντάσσονται τα δύο παιδαγωγικά τμήματα της Φλώρινας, που θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην ακριτική πόλη, όπως και το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών το οποίο όμως θα ενταχθεί στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
  Στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν σημαντικές αλλαγές, καθώς από τα 20 τμήματα που λειτουργούν στα τέσσερα παραρτήματα προβλέπεται πλέον με το σχέδιο «Αθηνά» η λειτουργία 13 τμημάτων και τριών σχολών. Συγκεκριμένα προβλέπεται η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας με τέσσερα τμήματα στην Καστοριά και ένα στην Κοζάνη, η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών με πέντε τμήματα στην Κοζάνη, ένα στα Γρεβενά και δύο στη Φλώρινα και η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας με δύο τμήματα στη Φλώρινα.
  Στις αλλαγές αυτές προβλέπεται η κατάργηση του τμήματος Μαιευτικής που λειτουργεί στην Πτολεμαϊδα και η συγχώνευση του από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ προβλέπεται η κατάργηση των τμημάτων ζωικής και φυτικής παράγωγης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και η συγχώνευση από το παράρτημα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα.
  Στην πόλη της Κοζάνης προβλέπεται να λειτουργήσουν τα τμήματα ΤΕΙ: Χρηματοοικονομικής και λογιστικής, Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας, Τεχνολογιών Απορρύπανσης, Βιομηχανικού Σχεδιασμού και Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος., ενώ καταργούνται ή συγχωνεύονται τα τμήματα: Λογιστικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μαιευτικής, Θετικών Επιστημών και Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής.
  Στην πόλη της Καστοριάς προβλέπεται να λειτουργήσουν τα τμήματα ΤΕΙ: Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Μάρκετινγκ και Αγροτικών Προϊόντων, ενώ καταργούνται ή συγχωνεύονται το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου, Δημοσίων Σχέσεων και Πληροφορικής.
  Στην πόλη των Γρεβενών προβλέπεται να λειτουργήσει μόνο το τμήμα ΤΕΙ Μηχανικών Πληροφορικής, ενώ καταργούνται ή συγχωνεύονται τα τμήματα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού, Επιχειρησιακής Πληροφορικής και Εφαρμογών στην Διοίκηση και την Οικονομία.
  Στην πόλη της Φλώρινας προβλέπεται να λειτουργήσουν τα τμήματα ΤΕΙ: Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, ενώ καταργείται το τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων.
  Οι συγχωνεύσεις των τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ δε θα οδηγήσουν σε απολύσεις εκπαιδευτικού ή διοικητικού προσωπικού, αλλά ούτε και σε δραματική μείωση εισακτέων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το σχέδιο «Αθηνά» θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση για 45 ημέρες προκειμένου τα ιδρύματα να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους.
ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.