Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Παράπλευρες απώλειες…



 (Του Α.Θ.Ρ.
από το ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ 
που κυκλοφορεί)
  Ήταν, αν θυμάστε, η έκφραση – δικαιολογία των Νατοϊκών, στους εγκληματικούς βομβαρδισμούς στο Βελιγράδι, όταν υπήρχαν και θύματα εκτός των στόχων, των φοβερών βομβών, που με χειρουργική ακρίβεια κατέστρεφαν τις υποδομές της ξεροκέφαλης – περήφανης Σερβίας.

  Η οικονομική κρίση, που είναι η σύγχρονη – έξυπνη βόμβα, που σκάει εδώ και δυο – τρία χρόνια στη χώρα μας, έχει παράπλευρες απώλειες στη ζωή των ανθρώπων, τραγικές, με ακραία εκδήλωση, τους μοιραίους αυτόχειρες, που τα χρέη κι η απελπισία τους, τους σπρώχνουν να φουντάρουν απ’ το μπαλκόνι του σπιτιού τους.
  Άνθρωποι αξιοπρεπείς, νοικοκύρηδες, επιχειρηματίες, οικογενειάρχες, που μέχρι πριν λίγα χρόνια, έστεκαν στη «πιάτσα» με το μαγαζί, την επιχείρηση, το μισθό τους στο εργοστάσιο και λέγαν «δόξα το θεό»! και κάναν σχέδια και όνειρα για το μέλλον και τελείως απρόσμενα, χρόνο με το χρόνο, βρέθηκαν στο αδιέξοδο, με τη πλάτη στον 
  τοίχο, την απελπισία και την αυτοκαταστροφή.
  Νομίζω, ότι είναι οι τραγικοί μάρτυρες της κοινωνίας, μιας συγκεκριμένης εποχής, που τόσο άγρια κι απρόσκλητα, μπήκε στη ζωή όλων μας.
  Λοιπόν, είναι όλα μαύρα; Έφτασε το τέλος; Έως εδώ ήταν; Εάλω η Πόλης; Βουρ στο κενό;
  Τίποτε δεν τελείωσε! Ο πόλεμος συνεχίζεται, έστω κι αν χάθηκαν σημαντικές μάχες.
  Απλά, έχασε ξαφνικά αέρα και ύψος το αερόστατο, της ψεύτικης ευμάρειας που ζούσαμε τα τελευταία 30 χρόνια, κι ήρθαμε στα κιλά μας!!
  Μετρήστε πόσους Ολυμπιονίκες είχαμε στους Ολυμπιακούς της Αθήνας και πόσους στο Λονδίνο! Φούσκα παντού! Μύθοι με παραισθησιογόνα! Αναβολικά σε αναιμικούς, που τους έφτιαχνε πρωταθλητές!
  Λοβιτούρα, παραλειτουργεία παντού, με στόχο τη προβολή, τη βιτρίνα, το Life style, το πολιτικό κέρδος, τη κονόμα…
  Σπιταρώνες σε στυλ «Δυναστείας του Ντάλλας», όχι μόνο σε Μύκονο – Φιλοθέη αλλά και σε αγωνιώδη απομίμηση, στα Άνω Λιόσια και το Άνω Γκούγκοβο.
  Αυτοκινητάρες, που δεν χωράν στη λασπωμένη αυλή του χωριάτικου σπιτιού.
  Ύφος, ψωνάρες, χοροί πάνω στα τραπέζια ολονυχτίς και ύπνος του δικαίου, την ημέρα…
  …Άσε Μήτσο το παιδί… Έτσι κάνουν τώρα όλοι…
  Μια ομαδική ψύχωση ενός Λαού, που, μετά το «ηλεκτροσόκ» της φράου Μέρκελ, που ας ελπίσουμε να μην αποδειχθεί δόκτωρ Μένγκελε, του Άουσβιτς, των τραγικών Εβραίων, θα μας επαναφέρει στο δρόμο της (προτεσταντικής) αρετής, της λογικής, του μέτρου.
  Απ’ τα μικράτα μας, ξέραμε τον Αρχαίο μύθο, για το δύσκολο, κακοτράχαλο, ανηφορικό δρόμο της αρετής, που πήρε αποφασιστικά ο ημίθεος Ηρακλής.
  Τα χρόνια της «ήσσονος προσπάθειας», αλλά με την μέγιστη απολαβή, απ’ όλους σχεδόν, κι όχι μόνο απ’ τους φοιτητές, που είχαν κατακτήσει το δικαίωμα το «δημοκρατικό πεντάρι», έχουν κλείσει τον τραγελαφικό κύκλο τους.
  Το διάλλειμα, εδώ και δύο χρόνια, τέλειωσε…
  Κι ας έλπιζαν κάποιοι αδιόρθωτα αισιόδοξοι, ότι με το επόμενο –σίγουρο- γκουβέρνο του ΣΥΡΙΖΑ, θα ξαναβγούν τα «χρυσά κουτάλια», κι οι μάσες με «σαράντα μασέλες»! Πέταξε το πουλάκι, φευ! Αλί! Μη χάσουμε και τα επινικελωμένα κουτάλια μας, που έχουμε τώρα και τρώμε…
  Να θυμίσουμε στους νέους μας, ότι πριν 40-50 χρόνια, πάμπολοι –ιδίως στην επαρχία- τρώγαν χωρίς κουταλο-πίρουνα, τσαλαβουτώντας με ψωμί, το μερτικό τους, απ’ το κοινό ταψί, που βρίσκονταν στο μέσο του οικογενειακού τραπεζιού!
  Κινδυνολογία; ΟΧΙ, απλώς πληροφορία. Χρήσιμη.
  Υπάρχουν κάποιες ειδήσεις στον τόπο, που σε κάποιους, προκαλούν θυμό, έκρηξη, αγανάκτηση, άλλοι όπως εγώ, τις βρίσκουμε σαν τονωτικό – ελπιδοφόρο φίλτρο, που με άλλα, θα μας βγάλουν απ’ το προσώρας οικονομικό αδιέξοδο.
  Και για να μην είμαστε μονίμως στη γκρίνια και στο αχ-βαχ, αντιγράφω απ’ το «ΘΕΜΑ» (4/11/12) …τις επόμενες μέρες, η Γεν. Γραμματεία Πληρ/κών Συστημάτων, θα στείλει σημειώματα, σε περίπου 15.000 Έλληνες, οι οποίοι, απ’ το 2009 – 11, έβγαλαν σε τράπεζες του εξωτερικού, αδήλωτες καταθέσεις ύψους 11 δις €!!!
  Ενδεικτικά παραθέτω, χωρίς ίχνος στοχοποίησης, κοινωνικής, επαγγελματικής. …Αγρότης Λαρισαίος, δήλωνε 500€ κάθε χρόνο εισόδημα. Έδιωξε έξω, στη σίγουρη Ελβετία, 13.000.000€!! Σίγουρα είναι από ‘κείνες τις γνώριμες μουτσούνες, με το τσιγάρο στο χέρι, αγριωπός κι όλο κομπασμό, δήλωνε χαιρέκακα, στα δελτία των παράθυρων 8 και μισή, …δεν ανοίγουμε τον κόμβο της Λάρισας… Όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά!
  Και βουρ, μετά, δίπλα, στα σουβλάκια και τα τσίπουρα, μέχρι πρωϊας…
  Ο «οίκος εποχής» της Σούλας, ακόμα τότε, δεν είχε γίνει διάσημος, αλλά σίγουρα, καλο-δούλευε… Άλλωστε, όπως δήλωσε η ίδια η επιχειρηματίας του κάμπου της Λάρισας, επένδυσε 4,5 εκατομμύρια Ευρώ, στις νέες σούπερ εγκαταστάσεις, σε μια εποχή κρίσης.
  Η φτώχεια θέλει καλοπέραση στη Λάρισα. Τυχεράκηδες, πλατύποδες Λαρισαίοι…
  …Αγρότης απ’ τη Λακωνία, με εισόδημα σύνταξης ΟΓΑ, διαθέτει καταθέσεις έξω, 440.000€.
   …Αγρότης Μακεδονίας, με εισόδημα 500€ ετησίως 499.000€ έξω.
  Πέστε μας και μας ρε μεγάλοι, πως φτιάχνετε τη «φτιάξη», που ακόμα ψάχνομαι να βρω τη Τρίτη δόση, της εφορίας μου…
  …Θεσσαλονικιά δικηγόρος, με εισόδημα 11.000€, καταθέσεις έξω 16 εκατομμύρια Ευρώ! Γεια σου καρντασίνα! Σίγουρα δεν θα κοιμάσαι με την αγωνία της κλίσης απ’ τον έφορο…
  Κι έχουν αγριέψει τώρα οι εφοριακοί με τις περικοπές…
  …Άλλος Θεσσαλονικιός δικηγόρος με εισόδημα 1.950€ …αναδουλειές κύριε έφορα μου…, καταθέσεις έξω 3 εκατομμύρια! Κλαψ, κλαψ, κλαψ… ενίσταμαι κύριε έφορα… θα προσφύγω στο Άρειο Πάγο, στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο, …στον ίδιο τον θεό αυτοπροσώπως… πρόκειται για τον τίμιο ιδρώτα της δουλειάς μου, …μόνο, που ξεχνούσα κάθε χρόνο να γράφω τα έσοδα μου, στη δήλωση! Αυτό ήταν το λάθος μου …αν νοείται αυτό λάθος! Αλίμονο…Πειράζει που είσαι μεγάλο λαμόγιο;;; Οοοχι, δεν πειράζει! (που λέει κι ο Πανταζής)…
  Άλλος άυπνος αυτή την εποχή… βρε τι πάθαμε, ποιος το περίμενε, εμένα που είμαι δεξιός!!!
   …Γυναίκα σκηνοθέτης, με εισόδημα 3.000€, 1,5 εκατ.€ στη σιγουριά του έξω…
   …Επιχειρηματίας κινηματογραφικών παραγωγών, με ετήσιο εισόδημα 36.000€, 11 εκατ.€ στη ζεστή αγκαλιά της Ελβετίας…
  …Άνδρας σκηνοθέτης, με ετήσιο εισόδημα 1.000€!! Καλά ρε αρχικλέφταρε, με 80€ το μήνα την έβγαζες, ρε λαμόγιο της συμφοράς; Ο μάγκας αυτός, 2,7 εκατ.€ καταθέσεις έξω!
…Ο πολιτισμός, κύριε μου, στην Ελλάδα υπολείπεται, πένεται, ασφυκτιά, κι άλλα τέτοια ωραία σε συνεντεύξεις, διάσημων –συνήθως ατάλαντων- κουμασιών.
  …Εστιάτορας Κρητικός, με ετήσιο εισόδημα 2.000€, τουλάχιστον αυτός τη βγάζει με 160€ το μήνα, η φτήνια τρώει το παρά». Το Κρητικάτσι λοιπόν αυτό, είχε 2.350.000€ στην από έξω …για τα γεράματα μου κύριε έφορα μου, πίστεψε με δεν βγαίνουμε… τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, πέντε το λαδόξυδο συν ΦΟΥ-ΠΟΥΑ, συν ΤΕΒΕ, συν ΔΕΗ – χαράτσια, πάει χανόμαστε, άστα
  Και δυο λαμόγια ταξιτζήδες Αθηναίοι, στη λίστα των φοροκλεπτών… Ο ένας, με μηδενικό εισόδημα!! …Ξέχασα κύριε έφορα μου –στο ορκίζομαι- να κάνω δηλώσεις, εδώ και δέκα χρόνια… 900.000€ στην απ’ έξω …για την κακιά την ώρα κύριε έφορα μου, σ’ ορκίζομαι… Μας κυνηγάει ο Ραγκούσης, η Τροχαία και σεις κύριε έφορά μου; Λυπηθείτε μας …επιτέλους
  Ο άλλος ταξιτζής, κι αυτός με σχεδόν μηδενικό εισόδημα …Ε! κάτι δηλώνω, για τα μάτια… μαλάκας είμαι, να γράφω παραπάνω; Αυτός, 610.000€ στην απ’ έξω! …για καμιά αβαρία τα ‘χω… Σασμάν, ντιστριπιτέρ, τσιμούχες… ξέρεις τι κοστίζουν κύριε έφορα μου; …και χωρίς απόδειξη παρακαλώ –μαύρα- οι κλέφτες οι μάστοροι! Κατάλαβες; Κλέφτες όλοι!! …Και δώστου, γκρίνια και μιζέρια και παράπονα, για την άδικη κενωνία… που γέμισε απατεώνες, στον κακόμοιρο επιβάτη του, που βλέπει το ταξίμετρο μ’ αγωνία, να τρέχει με Ολυμπιακό ρεκόρ. …Δεν έχουμε κράτος κύριε. Αυτό είναι το πρόβλημα… εγώ ξέρεις, δουλεύω ολημερίς για ψίχουλα
  Δεν απέφυγα να γράψω για τους συναδέλφους μου –απόστολους του Ιπποκράτη- όχι από αλληλεγγύη, ούτε επειδή είναι υπεράνω κάθε υποψίας –ο κόσμος το ‘χει τούμπανο, κι εμείς κρυφό καμάρι-, αλλά επειδή περίεργα στην αναγραφόμενη «λίστα», δεν υπήρχε Ασκληπιάδης! Θαύμα! Θαύμα! Θαύμα!
  Πιθανόν ο δημοσιογράφος του ρεπορτάζ, θα ‘χει κάποιον δικό του σε κρεβάτι νοσοκομείου, κι όσο να ‘ναι σε τέτοιες στιγμές, κάνεις τους λογαριασμούς σου…
  Σε ανάλυση της Λίστας Λαγκάρντ της ίδιας μέρας στο «ΒΗΜΑ», υπάρχουν 187 νοικοκυρές με καταθέσεις στην HSBC της Ελβετίας!!! Για κάποιες κυρίες, ως φαίνεται, είναι αποδοτικότατο το επάγγελμα «νοικοκυρά»!!! …απ’ τα ψηλά, τα ρέστα απ’ τα ψώνια στο Super Market κύριε έφορα μου, έκανα το περίσσευμα! Και από οικονομία στα απορρυπαντικά, το λάδι, το αλάτι! Ά, και το ξύδι, ξέχασα!
  …Μια νοικοκυρά βρέθηκε με 4 εκατ.€ κατάθεση!!
  Στην ως άνω λίστα, υπάρχουν 103 έμποροι, 129 συνταξιούχοι, 87 μηχανολόγοι, 89 γιατροί –Ώπα!!, 44 βιομήχανοι, 43 δικηγόροι και μόνο 24 εφοπλιστές, …τη κάτσαμε τη βάρκα, κύριε έφορα μου.
  Σε 2.846 λογαριασμούς, υπήρχαν 4,5 δις Ευρώπουλα! …πούντο, πούντο το δακτυλίδι… νάτο, νάτο, δεν θα το βρεις! Την αρκούδα, την είδατε μεγάλοι μου, μην ψάχνετε τα πατήματα της… Βουρ επάνω της… Τι να σου κάνουν τα 30€, απ’ τον μικροσυνταξιούχο του ΟΓΑ!
  Τέτοιου είδους ανακοινώσεις και δραστηριότητες, του μισο-παράλυτου, μισό σε κατάσταση Αλζχάϊμερ κράτους μας, είναι γροθιά στο στομάχι που σε ξυπνάει απ’ τον καταστροφικό – λήθαργο ότι τίποτε δεν γίνεται.. Πάει βουλιάξαμε… Δεν υπάρχει σωτηρία… Ο θεός να μας συγχωρέσει…
  Εγώ λέω ότι είχε δίκιο, εκείνος ο μοιραίος Γιωργάκης, που πέσανε όλοι να τον φάνε ζωντανό, που είπε το ωραίο «Λεφτά υπάρχουν»…
  Απλά, τα λεφτά τα ‘χει το κράτος. Τα λεφτά τα ‘χουν τα λαμόγια – φοροκλέπτες. Έχουμε μια μπατιρημένη χώρα, με πάμπολους κονομημένους πολίτες, χωρίς διόλου κάποιοι απ’ αυτούς, να μοιάζουν με τον ΧΙ φιγούρα – κεφαλαιοκράτη – λεφτά, που θέλει να δείχνει πλούσιος και πιθανό έχει λιγότερα απ’ τον «κακομοίρη», που γκρινιάζει και καταριέται τους κλέφτες…
  Το συμμάζεμα αυτής της απροσμέτρητης ρεμούλας, μαζί με κάποιες κινήσεις, που τώρα θα ‘γιναν εξ ανάγκης, στην πραγματική οικονομία (ποιοτική –ανταγωνιστική γεωργία, Τουρισμός, ναυτιλία, κατασκευές, μικροβιοτεχνία, έξυπνες ιδέες, πληροφορική), θα βάλουν μπρος την πολυπόθητη ανάπτυξη, που τόσο χρειάζεται, ιδίως η νεολαία μας.
  Θύματα των παράπλευρων απωλειών της κρίσης, θ’ αποτελέσουν, κι όσοι, πονηρά σκεπτόμενοι, τουλάχιστον οι μεγαλο-φοροφυγάδες και μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού, αφού ποντάροντας στην χρεοκοπία της χώρας, τετραπλασίαζαν την περιουσία τους, με τη σιγουριά της Ελβετίας.
 Τώρα, με τα «ξεκατινιάσματα», λιστών και ληστών, θα βρεθούν να πληρώνουν τα «μαλλιά της κεφαλής» τους, για αδήλωτα εισοδήματα. Αμήν θεέ μου…
  …Κι όπως λέει μια παλιά μακεδονίτικη έκφραση – βγαλμένη από κακιά πείρα, …καλύτερα να σε βρει τούρκικη σφαίρα, παρά να σε γράψει ελληνική πένα!!
  Στη περίπτωση μας, μακάρι και πάλι μακάρι.

3 σχόλια:

  1. Ρε νυν (καιτ.) Δήμαρχε τί τον κρατάμε εδώ στο Αμύνταιο;
    Στείλτε τον εκεί στο ΣΔΟΕ Αθήνα μεριά να καβαντζάρουμε ως Κράτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η διαπλοκή στην Ελλάδα είναι ανίκητη και θα πέσει μαζί με την χώρα η οποία δυστυχώς φθάνει εξαιτίας της στο τέλος της Ιστορίας. Η Ελλάδα όχι μόνο θα χρεωκοπήσει αλλά και θα έχει εθνικές απώλειες που θα την οδηγήσουν σε βάθος χρόνου στον αφανισμό ως οντότητας με κρατική υπόσταση.

    Η Ελλάδα με πατημένο γκάζι και σπασμένα τα φρένα οδηγείται στον γκρεμό. Σε λίγο που θα στερέψει εντελώς το οξυγόνο της ρευστότητας και θα πάρει φωτιά το Νομισματοκοπείο για τις νέες πληθωριτικές δραχμές, ετοιμαστείτε να ζήσουμε στιγμές που θα ξεπερνάνε σε εξαθλίωση εκείνες της Αργεντινής.

    Η Τρόικα είναι ανήμπορη να σώσει την Ελλάδα για έναν απλούστατο λόγο: Αγνοεί το βάθος της διαφθοράς και της σήψης αλλά και τις ισχυρές πλάτες που έχει αποκρήσει η εγχώρια διαπλοκή στο παγκόσμιο παιγνίδι εξουσίας.

    Πηγή: http://logioshermes.blogspot.com/2012/11/blog-post_5415.html#ixzz2ChYBsZSc
    Under Creative Commons License: Attribution Share Alike




    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.