Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Το Αμύνταιο γιορτάζει 35 χρόνια ΧΑΝΤΜΠΟΛ…


  Με αφορμή την συμπλήρωση των 35 χρόνων από την ημέρα που το χαντμπολ έκανε την εμφάνιση του στην Ελλάδα και την κωμόπολη του Αμυνταίου, όταν στις 13 Φεβρουαρίου  του 1977 στο προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμυνταίου διεξήχθη ο πρώτος αγώνας χάντμπολ στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Αμύνταια 1977» με την συμμετοχή 4 ομάδων ανδρών και 2 γυναικών,
(Ανδρών: Αμύντας Αμυνταίου, ΝΕΛΕ Αμυνταίου, Γυμνάσιο Αμυνταίου, Εθνικός Κοζάνης και Γυναικών: Αμύντας Αμυνταίου, Γυμνάσιο Αμυνταίου).
  Το δημοφιλές site  hatzi-handball.blogspot.com , μας προσφέρει μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τους πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής.
«Τιμούμε τους πρωτοπόρους»
  Το μήνυμα του Προέδρου της ΟΧΕ Χαράλαμπου Πιλαφά είναι: «Τιμούμε με ιδιαίτερο σεβασμό την γενέθλια ημέρα του αθλήματος. Τιμούμε τους πρωτοπόρους. Τιμούμε όσους συνέβαλαν στην καθιέρωση και εδραίωση του αθλήματος, όσους πήραν μέρος σε εκείνα τα παιχνίδια και αυτούς που μετέπειτα πήραν την σκυτάλη. Θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για πετύχουμε τους στόχους του αθλήματος, που είναι η εξέλιξη του σε συλλογικό και Εθνικό επίπεδο»
«Ράβαμε τα δίχτυα την ώρα του μαθήματος»
  Ο καθηγητής προπονητικής του ΑΠΘ Χρήστος Κοτζαμανίδης θυμάται: «Έχω ανάμεικτα συναισθήματα. Χαρά και ενθουσιασμό. Μου έρχονται στο μυαλό εικόνες και χρώματα. Θυμάμαι με πολύ αγάπη ότι ο Θανάσης Ζάκας είχε την έμπνευση να διοργανωθούν οι αγώνες στο Αμύνταιο και την ιδέα να δημιουργήσουμε την πρώτη ομάδα του Αμύντα. Θυμάμαι τους πρώτους παίκτες, τους Νίκο Γιώσκο, Τέλη Καζαντζίδη, Βασίλη Τραιανό, Κώστα Κοκτσίδη, Τάσο Μουταφίδη, Θωμά Τζήγα, Τριανταφυλλίδη και τους αδερφούς Παπαχρήστου. Τότε ήμασταν διορισμένοι στο γυμνάσιο Αμυνταίου. Έχω μεγάλη αγάπη για αυτή την περιοχή. Δεν θα ξεχάσω ποτέ που ράβαμε τα δίχτυα (που τα είχαμε πάρει από τέρματα ποδοσφαίρου) μέσα στην τάξη την ώρα του μαθήματος. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο άθλημα που μόνο θετικά μου έχει δώσει και να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους με τους οποίους έχω συνεργαστεί».
«Θυμάμαι το τσουχτερό κρύο»
Ο καθηγητής προπονητικής του ΑΠΘ Θανάσης Ζάκας δήλωσε: «Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πάντες την ιστορία του αθλήματος και να σέβονται τα πρόσωπα τα οποία θεμελίωσαν το άθλημα γιατί στον Τρίτωνα που είχα την ευθύνη της προπόνησης, οι αθλητές αγόραζαν οι ίδιοι την στολή τους. Το άθλημα πρέπει να γίνει πιο θεαματικό και να τιμωρούνται οι αντιαθλητικές ενέργειες»
  Ένας από τους πρώτους αθλητές και νυν περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας και προπονητής του Αμύντα Αμυνταίου Νίκος Γιώσκος τόνισε: «Οι μαθητές του Γυμνασίου με τους καθηγητές μας Ζάκα, Κοτζαμανίδη ήταν χωρισμένοι στην ομάδα του Αμύντα και της Νέλε και μετείχε και ο Εθνικός Κοζάνης. Θυμάμαι το τσουχτερό κρύο. Παρά τις δυσκολίες δεν μετανιώνω ποτέ που ασχολήθηκα με το χάντμπολ. Στον Αμύντα το τελευταίο καιρό κάνουμε μία νέα προσπάθεια με μία καινούργια διοίκηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.