Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

21η Διεθνής Έκθεση Συλλεκτικών Ειδών «Card Collect & Syllectica 2012»


  Σε πείσμα των δύσκολων καιρών ο κόσμος των συλλογών δίνει και φέτος το ετήσιο ραντεβού του στη Θεσσαλονίκη στις 11-12 Φεβρουαρίου 2012, χαρίζοντας ευρώ σε όσους φέρουν μαζί τους παλιά εθνικά χαρτονομίσματα
  Ότι το συλλεκτικό χόμπι αποτελεί ένα καλό αντίδοτο στην κρίση, τόσο για την ψυχή μας, όσο και για το πορτοφόλι μας, στοχεύει να αποδείξει η 21η θεσμοθετημένη συνάντηση στην Ελλάδα μεταξύ Ελλήνων εμπόρων και συλλεκτών.   Η φετινή 21η Διεθνής Έκθεση Συλλεκτικών Ειδών «Card Collect & Syllectica 2012», θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 11-12 Φεβρουαρίου, στους γνώριμους χώρους του ξενοδοχείου «Mediterranean Palace» της Θεσσαλονίκης, απέναντι από το λιμάνι. Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και τις δύο μέρες, με ελεύθερη είσοδο. 
   Για όσους συλλέγουν συστηματικά –ή… λιγότερο συστηματικά- τηλεκάρτες ή προπληρωμένες κάρτες, νομίσματα ή χαρτονομίσματα και ευρωνομίσματα, γραμματόσημα ή παλιές καρτποστάλ, Ολυμπιακές ή άλλες καρφίτσες πέτου (lapel pins), στρατιωτικά παράσημα ή μετάλλια, ομόλογα ή μετοχές ή κάποιο άλλο συναφές συλλεκτικό είδος, τότε στους φιλόξενους χώρους της έκθεσης θα βρουν μερικές… χιλιάδες συλλεκτικές αφορμές, όσα είναι δηλαδή και τα προς συλλογή πολύχρωμα αντικείμενα που θα απλωθούν στα περίπτερα της έκθεσης.      
   Οι φίλοι συλλέκτες αλλά και οι υποψήφιοι συλλέκτες θα συναντήσουν και φέτος  δεκάδες εμπορικούς οίκους διάθεσης συλλεκτικών ειδών από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Κύπρο, Βουλγαρία, Γερμανία και Πολωνία). Θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν τυχόν κενά στις συλλογές τους, να πάρουν αφορμές για να αρχίσουν ίσως κάποια νέα θεματική συλλογή, να ρωτήσουν τυχόν απορίες στους Έλληνες και ξένους ειδικούς των συλλογών και βέβαια να ανταλλάξουν απόψεις με τους ομοϊδεάτες τους.  
   Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να διαθέτουν μια συλλογή ή κάποια μεμονωμένα  αντικείμενα (χρυσά ή ασημένια νομίσματα, μετάλλια, παράσημα κ.ά.) που επιθυμούν να πουλήσουν. Γι’ αυτούς ο χώρος της έκθεσης αποτελεί μια γρήγορη και πρακτική λύση ώστε να αποτιμήσουν άμεσα την προς πώληση συλλογή ή τα αντικείμενα τους, αφού στην έκθεση θα βρίσκονται οι σημαντικότεροι εμπορικοί οίκοι της χώρας, οι οποίοι δωρεάν και έγκυρα θα προβαίνουν στις σχετικές αποτιμήσεις, επιτρέποντας στον ενδιαφερόμενο να σχηματίσει μια σφαιρική άποψη για την αξία της συλλογής ή των αντικειμένων του.   
 Και φέτος θα συνεχιστεί η παράδοση της έκδοσης επιλεγμένων, κομψών συλλεκτικών αναμνηστικών ειδών για την έκθεση:
Α) Μιας αναμνηστικής τηλεκάρτας 0 μονάδων με τσιπ (σε 500 αντίτυπα). Πρόκειται για έργο τέχνης του γνωστού ζωγράφου Γιάννη Νίκου με θέμα το Μέγα Αλέξανδρο, που φιλοτέχνησε ειδικά για την έκθεση.
Β) Αναμνηστικού προσωπικού γραμματοσήμου της έκθεσης σε φάκελο και σφραγίδα πρώτης ημέρας κυκλοφορίας.

Ένα άλλο δυνατό σημείο της φετινής έκθεσης, αναμένεται να προσφέρει σε  πολλούς επισκέπτες λεφτά! Γερμανικός οίκος εμπορίας συλλεκτικών ειδών θα βρίσκεται στην έκθεση και θα ανταλλάσει πολλά από τα παλιά μας ευρωπαϊκά εθνικά χαρτονομίσματα -και σε κάποιες περιπτώσεις νομίσματα- (τα έγκυρα προς απόσυρση), χωρών που ανήκουν σήμερα στη ζώνη του ευρώ. Ας ψάξουν λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι σε συρτάρια, ντουλάπια και φακέλους για τα άχρηστα παλιά εθνικά χαρτονομίσματα χωρών της Ε.Ε. και ας τα φέρουν στην έκθεση, μετατρέποντας τα σε ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι το τέλος Φεβρουαρίου του 2012 αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία-προθεσμία απόσυρσης αρκετών παλιών εθνικών χαρτονομισμάτων, μετά από την οποία τα εθνικά αυτά χαρτονομίσματα δεν θα μπορούν να ανταλλαχθούν με ευρώ.

Τέλος όσοι έρθουν στην έκθεση με τα ανήλικα παιδιά τους, ας γνωρίζουν ότι στην είσοδο θα χαριστεί από τους διοργανωτές κάποιο συλλεκτικό αντικείμενο. 

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.  

Υπεύθυνος Διοργανώτριας Εταιρείας Advanced Media: Μάριος Κουλαουζίδης
Τηλ. 2310.222.234, 2310.500.405, 6931.917.328, e-mail: mario@advancedmedia.gr, www.advanced-media.eu.
Γραφείο Τύπου: Δάνος Δανιηλίδης
Tηλ. 2310.232.956, 6932.860.825, e-mail: danospress@gmail.com   

Πληροφοριακά στοιχεία για τη συλλογή νομισμάτων

Τα χρόνια 2000-2005 σημειώθηκε μια απροσδόκητα μεγάλη αύξηση στην τιμή πώλησης των νεότερων ελληνικών νομισμάτων (έκδοσης 1828 και μετά) λόγω της απρόσμενης εισόδου επενδυτών στο χώρο των συλλογών. Μετά τη σταδιακή απόσυρση των επενδυτών η αγορά ανέκτησε και πάλι τις προηγούμενες τιμές της, με αποτέλεσμα σήμερα η αγορά σε συλλέξιμες κατηγορίες «πολύ ωραίων» και «εξαιρετικών» νομισμάτων να συμφέρει ιδιαίτερα τους συλλέκτες νομισμάτων.

Προσιτές τιμές έχουν τα «εξαιρετικά» νομίσματα του Όθωνα και του Βασ.Γεωργίου του 1ου. Για παράδειγμα, ένα ασημένιο τάληρο του Όθωνα (του 1833) σε εξαιρετική κατάσταση κοστίζει 350-400 ευρώ, μια ασημένια δραχμή Γεωργίου (του 1873) σε σχεδόν τέλεια κατάσταση κοστίζει 150 ευρώ, ενώ ένα χρυσό εικοσάρικο του Γεωργίου (του 1884) σε εξαιρετική ποιότητα κοστίζει γύρω στα 300 ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα νεότερα χαλκονικέλινα νομίσματα της Δημοκρατίας (1926-1930) και του Βασ.Παύλου (1954-1965). Πρόκειται για συνολικά 44 νομίσματα, τα οποία σε ακυκλοφόρητη κατάσταση κοστίζουν γύρω στα 1500-1700 ευρώ, αποτελώντας απαραίτητο συστατικό στοιχείο μιας μέσης συλλογής ελληνικών νομισμάτων.

Στην Ελλάδα οι συλλέκτες νομισμάτων υπολογίζονται σήμερα στους 10.000-15.000, παρουσιάζοντας αυξητικές τάσεις.

Η νεότερη συλλεκτική τάση αφορά στη συλλογή ευρωνομισμάτων. Η συλλογή αυτή χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: α) στη συλλογή των απλών νομισμάτων που κυκλοφορούν στις καθημερινές συναλλαγές μας και β) στη συλλογή αναμνηστικών εκδόσεων σε ασήμι ή χρυσό.

Α) Η πρώτη είναι μια συλλογή που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ξεκίνησαν να κυκλοφορούν ευρωνομίσματα από κάποιες χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Φινλανδία, Βέλγιο, Ολλανδία κ.ά.) ήδη από το 1999, δηλαδή τρία χρόνια πριν την επίσημη υιοθέτηση του ευρώ (1.1.2002) από μια σειρά χωρών μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει περίπου 1000 διαφορετικά ευρωνομίσματα από τις χώρες που είναι ενταγμένες στην ευρωζώνη, αριθμός που προκύπτει από τις επαναλαμβανόμενες ετήσιες εκδόσεις ευρωνομισμάτων στις οποίες προβαίνουν οι χώρες. Σήμερα τα 1000 αυτά νομίσματα κοστίζουν φθηνά, ενώ εκτιμάται ότι σε λιγότερο από μια δεκαετία η τιμή τους θα ανέβει αισθητά. Επιπλέον, από στατιστικής απόψεως είναι σίγουρο ότι ανάμεσα σε αυτά τα 1000 νομίσματα, θα προκύψουν κάποιες σπανιότητες, που θα ανεβάσουν τις τιμές.  

Β) Η συλλογή αναμνηστικών εκδόσεων περιλαμβάνει τα απλά αναμνηστικά ευρωνομίσματα, όπως το ελληνικό 2ευρώ του Ολυμπιακού Δισκοβόλου, το οποίο κυκλοφόρησε το 2004, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, σε 50εκ. τιράζ, όμως υπάρχει και η τακτική έκδοση του 2ευρου, η «Αρπαγή της Ευρώπης», η οποία κυκλοφόρησε σε αναμνηστική θήκη (blister) από την Τράπεζα της Ελλάδας, σε μόνο 30.000 τιράζ. Σήμερα ένα τέτοιο 2ευρώ πωλείται στη Γερμανία 60 ευρώ, με την τιμή να ανεβαίνει.

Κάθε ευρωχώρα έχει κυκλοφορήσει πολλά από τα ευρωνομίσματά της σε χρυσές και ασημένιες αναμνηστικές σειρές. Συνιστάται από τους ειδικούς οι ενδιαφερόμενοι συλλέκτες προκειμένου να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη συλλογή, να επικεντρώνονται στις αναμνηστικές σειρές π.χ. μιας χώρας ή μιας θεματικής π.χ. Ολυμπιακά ευρωνομίσματα.

Υπάρχουν κρατικές οντότητες, που αν και δεν ανήκουν στην Ε.Ε. και φυσικά στην ευρωζώνη, έχουν κυκλοφορήσει για συλλεκτικούς σκοπούς απλά, ασημένια και χρυσά ευρωνομίσματα. Αυτές οι χώρες είναι το Μονακό (35 νομίσματα), ο Αγ.Μαρίνος (55 νομίσματα) και το Βατικανό (70 νομίσματα).

Περισσότερα για τον κόσμο των νομισμάτων μπορεί κανείς να μάθει από τα «Νομισματικά Χρονικά», την ετήσια έκδοση της Ελληνικής Νομισματικής Εταιρείας, επισκεπτόμενος το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών ή τη συλλογή Νομισμάτων του Μουσείου Μπενάκη.

Τα οφέλη της συλλογής νομισμάτων για μικρούς και μεγάλους είναι εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και ψυχαγωγικά, ενώ κανείς μέσω της συλλογής ελληνικών νομισμάτων μπορεί να κατανοήσει την οικονομική κατάσταση της χώρας σε βάθος χρόνου.

Τα δύο σπανιότερα ελληνικά νομίσματα είναι:
Σε χρυσό: το 40δραχμο του 1852 που κυκλοφόρησε σε 8 μόλις κομμάτια! (η τιμή αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης).
Σε ασήμι: το 5δραχμο του 1846 που κυκλοφόρησε σε ένα μόλις κομμάτι και βρίσκεται σε μουσείο.



Πληροφοριακά στοιχεία για τη συλλογή τηλεκαρτών


Η “προϊστορία” της τηλεκάρτας

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, γυρνώντας προς τα πίσω. Όλα ξεκίνησαν το 1976 από την Ιταλία, όταν εκείνη τη χρονιά ο ιταλικός ΟΤΕ εισήγαγε τη χρήση τηλεκάρτας στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις. Καθώς τα χρόνια περνούσαν, ολοένα και περισσότερες χώρες ακολουθούσαν το ιταλικό παράδειγμα. Φυσικά δεν μπορούσε να μείνει και ο δικός μας ΟΤΕ πίσω από τις εξελίξεις. Έπρεπε να φτάσουμε στο 1992 για να αντικρίσουμε την πρώτη ελληνική τηλεκάρτα, η οποία κυκλοφόρησε σε 30.000 αντίτυπα και απεικόνιζε το δεκαεξάκτινο αστέρι της Βεργίνας. Σήμερα οι μανιώδεις συλλέκτες πίνουν… νερό στο όνομα ή μάλλον στο… αντίκρισμα της Βεργίνας, λόγω της συλλεκτικής της αξίας (φτάνει τα 200 ευρώ).

Συλλεκτική διάσταση της τηλεκάρτας

Από το 1992 έως σήμερα, ο ΟΤΕ έθεσε στην κυκλοφορία περισσότερες από 2800 τηλεκάρτες, οι οποίες -όπως και στις άλλες χώρες- απέκτησαν μετά τη χρηστική και μια δεύτερη διάσταση, τη συλλεκτική. To 2000 ο ΟΤΕ κυκλοφόρησε και τις «Χρονοκάρτες», δημιουργώντας ένα νέο είδος προς συλλογή. Μέχρι σήμερα εκδόθηκαν περισσότερες από 350 χρονοκάρτες, με τιράζ που κυμαίνεται από 4.000 μέχρι 500.000 κομμάτια.       

Η συλλεκτική αξία μιας τηλεκάρτας καθορίζεται από μια σειρά παραμέτρων, με πιο σημαντική αυτή του αριθμού των αντιτύπων, στα οποία έχει εκδοθεί η τηλεκάρτα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσο λιγότερα είναι τα αντίτυπα, τόσο μεγαλώνει η αξία της τηλεκάρτας. Επίσης ένα άλλο στοιχείο είναι τα τυχόν τυπογραφικά, ορθογραφικά ή άλλα λάθη που συνέβησαν κατά την παραγωγή της τηλεκάρτας. Οι μυημένοι στο χώρο κυνηγούν μετά μανίας αυτά τα λάθη, τα οποία κάποιες φορές μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικερδή για τους ίδιους. Ένας άλλος «χρυσός» κανόνας του συλλεκτισμού λέει ότι οι γεμάτες τηλεκάρτες αξίζουν περισσότερο από τις χρησιμοποιημένες.

Σε ό,τι αφορά στο «χρηματιστήριο» της τηλεκάρτας, οι τιμές καθορίζονται από τον παλιό, αλλά δοκιμασμένο, κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης. Όσο πιο διακαής είναι ο πόθος του συλλέκτη για την απόκτηση του συλλεκτικού στόχου του (και ο ίδιος κάνει το μοιραίο λάθος να το δείξει), τόσο η τιμή τραβά την ανηφόρα. Ενδεικτικά πάντως, η τιμή μιας τηλεκάρτας ξεκινά από τα 0.30 ευρώ, για τις κάρτες που κυκλοφορούν σε 200.000 αντίτυπα και πάνω, και μπορεί να φθάσει έως τα 850 ευρώ, ποσό που απαιτείται για τις κάρτες «Πάτμο» και «Μετέωρα», που έχουν κυκλοφορήσει σε μόλις 2000 αντίτυπα η κάθε μία. Η πρώτη τηλεκάρτα, η «Βεργίνα», σήμερα κοστίζει 200 ευρώ.

Κατηγορίες τηλεκαρτών

Ο ΟΤΕ χωρίζει τις τηλεκάρτες σε τρεις κατηγορίες: απλές, θεματικές και συλλεκτικές.
Οι απλές, οι οποίες αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία, είναι οι κάρτες με θέματα επετειακά και ιστορικά, αθλητικά, φύσης, τουριστικών περιοχών, κοινωνικών μηνυμάτων κλπ.
Οι θεματικές είναι μια ενότητα τηλεκαρτών η οποία αφορά στην ολοκληρωμένη παρουσίαση κάποιου θέματος (π.χ. παραδοσιακές φορεσιές όλων των νησιών της Δωδεκανήσου).
Οι συλλεκτικές κυκλοφορούν σε περιορισμένα αντίτυπα και μόνο μέσω του Γραφείου που έχει συστήσει ο ΟΤΕ ειδικά για τους συλλέκτες.
Τέλος υπάρχει και μια άλλη κατηγορία, αυτή των διαφημιστικών τηλεκαρτών. Μέχρι σήμερα έχουν εισχωρήσει στο πορτοφόλι μας μέσω αυτής της κατηγορίας τηλεκαρτών, διαφημίσεις γνωστών καταναλωτικών προϊόντων, όπως τσίχλες, τσιγάρα, αλλά και δημοφιλείς τραγουδιστές (Βίσση, Αντύπας), τράπεζες, προϊόντα πετρελαιοειδών κ.ά. Στην περίπτωση αυτή, τόσο ο αριθμός αντιτύπων, όσο και το περιεχόμενο της απεικόνισης, είναι προϊόν απόφασης του διαφημιζόμενου. Το ελάχιστο τιράζ έκδοσης μιας διαφημιστικής τηλεκάρτας έχει καθοριστεί στις 35.000 αντίτυπα, ενώ στην περίπτωση που επιλεγεί τιράζ άνω των 100.000 αντιτύπων, το κόστος ανά κάρτα μειώνεται.

Γραφεία Συλλεκτών

Η μετατροπή της τηλεκάρτας σε συλλεκτικό είδος αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί συστηματικά από τον ΟΤΕ. Στο πλαίσιο αυτό συστήθηκε πριν λίγα χρόνια το Γραφείο Εξυπηρέτησης Συλλεκτών Τηλεκάρτας. Μέσω του Γραφείου αυτού, το οποίο οργανώθηκε στα πρότυπα αντίστοιχων γραφείων του εξωτερικού, οι συλλέκτες μπορούν να … κοιμούνται ήσυχοι, εξασφαλίζοντας το σύνολο των τηλεκαρτών που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια. Επιπλέον, οι εγγεγραμμένοι στο εν λόγω Γραφείο, έχουν το αποκλειστικό προνόμιο να προμηθεύονται τις συλλεκτικές τηλεκάρτες που εκδίδει κάθε χρόνο ο ΟΤΕ και που δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Σήμερα, περισσότεροι από 10.000 συλλέκτες όλων των ηλικιών, φύλων και κοινωνικών τάξεων, είναι μέλη του Γραφείου Συλλεκτών, ενώ υπολογίζεται πως πανελλαδικά οι συλλέκτες τηλεκάρτας ξεπερνούν τους 35.000, προσθέτοντας και αυτούς που δεν είναι γραμμένοι στο Γραφείο του ΟΤΕ. Καθημερινά πάντως ο αριθμός των συλλεκτών αυξάνει.
Εκτός του Γραφείου Συλλεκτών υπάρχουν αρκετές -ανά την επικράτεια- αυτοσχέδιες «πιάτσες» συλλεκτών, όπου γίνονται αγοροπωλησίες και ανταλλαγές τηλεκαρτών. Στη Θεσσαλονίκη τέτοιες «πιάτσες» υπάρχουν στη συμβολή των οδών Καρ. Ντηλ και Ερμού, και στο Μπιτ Παζάρ, το επονομαζόμενο «Θεσσαλονικιώτικο Μοναστηράκι»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.