Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

59 χρόνια πριν… Τα έργα που άλλαξαν τη μοίρα του Νομού!

  Μπορεί στις ημέρες μας οι πολιτικοί και γενικώς η πολιτική να γνωρίζουν την απαξίωση των πολιτών εξαιτίας των αδυναμιών και των άστοχων αποτελεσμάτων που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην κυβερνητική μηχανή και κατ’ επέκταση στα γρανάζια του πολιτικού συστήματος.  
  Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι από το κοινοβούλιο πέρασαν πολιτικοί φωτισμένοι, που με υπομονή, επιμονή και σκληρή δουλειά ανέδειξαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της χώρας μας.
   59 χρόνια πριν και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 1953, ο τότε βουλευτής του ΕΠΕΚ, Δημοσθένης Θεοχαρίδης, με μια σειρά έξυπνων και συνάμα αποτελεσματικών χειρισμών, κατόρθωσε να επιτύχει την ένταξη της Χειμαδίτιδος λίμνης (ως τότε έλους) στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων επί  κυβερνήσεως Παπάγου!

  Η αποξήρανση της Χειμαδίτιδος λίμνης θα αποτελούσε έργο σταθμό για το νομό, καθώς θα δημιουργούσε συνολικά 24.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων που θα απέδιδαν ένα (εσαεί) σταθερό εισόδημα στις άκληρες και πενέστερες οικογένειες της περιοχής.
  Ενδεικτικό της προσωπικής επιτυχίας του βουλευτού της Ενώσεως Κέντρου στο Έργο αποτυπώνεται και στα πρακτικά της βουλής με ημερομηνία 9/8/1953: «Ο βουλευτής της ΕΠΕΚ Δημοσθένης Θεοχαρίδης συνοδεύοντας τον Υπουργό συντονισμού Σπυρίδων Μαρκεζίνη κατά την επίσκεψιν του εις την Μακεδονίαν, του ανέπτυξε επί τόπου την μεγίστην σημασίαν της αξιοποιήσεως της Χειμαδίτιδος λίμνης, καθώς θα εξασφάλιζε σε μεγάλο βαθμό την γεωργικήν αυτάρκεια της περιοχής.
  Ομιλών στην βουλή, ο Κ. Μαρκεζίνης είπεν, «είμαι εις την ευχάριστον θέσιν να αναγγείλω ότι εις το πρόγραμμα περιελήφθη και η αποξήρανσις  της Χειμαδίτιδος λίμνης, η οποία θα αποδώσει εις την καλλιέργειαν 24.000 στρέμματα.
  Η δαπάνη του έργου αυτού υπολογίζεται εις 15 δισεκατομμύρια και ο χρόνος εκτελέσεως δύο έτη, διανοίγονται δε δυνατότητες και έργων παραγωγής  ρεύματος εκ των πλεοναζόντων υδάτων».
  Η ολοκλήρωση του διαχρονικού τούτου έργου έμελλε να προσδώσει στην Φλώρινα τον χαρακτηρισμό της γεωργικής / αγροτικής περιοχής, που το 1964 ενισχύθηκε από την εγκατάσταση μηχανισμού αρδεύσεως στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης των Πρεσπών την οποία εισηγήθηκε ο Δημοσθένης Θεοχαρίδης και αποδέχτηκε  ο  τότε  Υπουργός Γεωργίας της Ενώσεως Κέντρου Αλέξανδρος Μπαλντατζής.
  Έκτοτε ο νομός Φλωρίνης αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι του πρωτογενούς τομέα της χώρας με σημαντικό αριθμό εξαγωγών προς τα κράτη της Βαλκανικής, παράγοντες που συνετέλεσαν στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης των παραγωγών.
  Νοσταλγούμε τους οξυδερκείς και αποφασιστικούς πολιτικούς που έθεταν ως προτεραιότητα την ευημερία του λαού και την εξασφάλιση του εισοδήματος του, υψώνοντας το ανάστημα τους απέναντι σε κάθε καταχρηστική και προκλητική συμπεριφορά που έθιγε κεκτημένα πολυετών αγώνων και προσπαθειών.
Γ.Θ.
ΣΗΜ.: ΣΤην φωτογραφία, ο Δ. Θεοχαρίδης στο κέντρο (με τα μαύρα γυαλιά). Η φωτογραφία είναι μετά από την πανηγυρική λιτανεία της εικόνας Αγίας Τριάδας στην Δροσοπηγή.
(Από την έντυπη έκδοση του ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ)

2 σχόλια:

  1. Ο ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΙΑΝΗ ΗΤΑΝ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σήμερα δεν υπάρχιυν βουλευτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.