Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Η ελληνική αρρώστια ή ο νόμος που ψηφίζεται και δεν εφαρμόζεται…


  Η Ελλάδα δεν πάσχει από έλλειψη νόμων, αλλά από έλλειψη εφαρμογής τους. Πρόκειται για μια χρόνια αρρώστια, την οποία σαρκαστικά μεν αλλά εύστοχα διάγνωσε πριν πάνω από εκατό χρόνια ο Εμμανουήλ Ροΐδης (1836-1904).
  Ψηφίζουμε σωρηδόν νόμους, υπογράφουμε συμβάσεις, κατόπιν «δεν βαριέσαι», «θα δούμε». Αυτό πήγαν να κάνουν την 1η Σεπτεμβρίου ο υπουργός οικονομικών και ο πρωθυπουργός μας. Θέλησαν να ρίξουν στάχτη στα μάτια της τρόικας, που εξετάζει ανά τρίμηνο επί τόπου την πρόοδο της εφαρμογής των μέτρων, τα οποία έχει αναλάβει η Ελλάδα για την εξυγίανση της οικονομίας. 
  Αναντίλεκτα πολλά από τα μέτρα αυτά είναι σκληρά, έχουν όμως συμφωνηθεί με τους δανειστές μας, έχουν εγκριθεί από τη βουλή, είναι νόμος και θα πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς υπεκφυγές, αν δεν θέλουμε να διακινδυνεύουμε την επόμενη δόση του δανείου και ακολούθως να χρεοκοπήσουμε.
  Η τρόικα, που περίμενε να δει έργα κι όχι λόγια στα χαρτιά, αναχώρησε την επομένη για να υποβάλει αναφορά στις έδρες της (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ). Άφησε πίσω έναν κατάλογο που υπενθυμίζει στην κυβέρνηση τα συμφωνηθέντα μέτρα που δεν πάρθηκαν. Η κυβέρνηση προσπάθησε να δικαιολογήσει την απραξία και καθυστέρηση με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, τη λεγόμενη ύφεση, παίζοντας πόκα για μια επαναδιαπραγμάτευση των όρων. Η τρόικα που θα επιστρέψει μέσα Σεπτεμβρίου αποδέχεται ότι η ύφεση είναι σοβαρός λόγος, όμως συμμετέχει κατά ένα τρίτιο περίπου στις δυσκολίες να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις, κι ότι τα άλλα δυο τρίτα του φταιξίματος είναι καθαρά ελληνικά σύρτα-φέρτα: αναβολές, μπαλώματα και «θα δούμε».
  Ακριβώς αυτή η ολιγωρία είναι μια από τις σπουδαιότερες αιτίες που δεν μπορούμε να απογειωθούμε από την κρίση, πολλώ δε μάλλον που πλήττει την αξιοπιστία έναντι των εταίρων μας. Προβλήματα ύφεσης έχουν και οι άλλες δυο χώρες που έχουν δανειστεί από την Ε.Ε., η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αλλά ενώ αυτές οι χώρες αποφάσισαν και εκτελούν επιτυχώς όσα συμφώνησαν, η Ελλάδα χορεύει έξω από τον κύκλο. Αξιωματούχοι στην Ευρωζώνη, άλλοτε φίλοι μας, που υποστήριζαν τη διάσωση της Ελλάδας, ξαφνικά παίρνουν αποστάσεις. Δεν μας εμπιστεύονται, γιατί τα μέτρα που συμφωνήσαμε είτε δεν εφαρμόζουμε είτε τα υπονομεύουμε για να μην αποδώσουν.
  Με τι σκεπτικό να αιτιολογήσουμε ότι φταίει ή ύφεση που η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να μαζέψει τον ΦΠΑ, τον οποίον οι έμποροι εισπράττουν για λογαριασμό του κράτους, αλλά δεν τον αποδίδουν στις ΔΟΥ; Σε τι φταίει η ύφεση για τη συνεχιζόμενη φαρδιά-πλατιά φοροδιαφυγή; Ένα χρόνο έπαιζε η κυβέρνηση κρυφό σχολείο με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, φαρμακοποιών, φορτηγατζήδων, τελικά, μισοάνοιξαν ή μισοέκλεισαν; Απεναντίας, όχι μόνο δεν απειλείτο ύφεση, αλλά υπάρχουν βάσιμες υποσχέσεις ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα επιφέρει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Ολόκληρο το καλοκαίρι πέρασε και μόλις πριν λίγες μέρες ακούσαμε τι σκέφτεται ο Ραγκούσης να κάνει με τους ταξιτζήδες. Το ενιαίο μισθολόγιο είχε προβλεφθεί να ισχύσει από πέρυσι τον Μάιο. Χρειάσθηκε η δαμόκλειος σπάθα της στάσης πληρωμών για να αποφασίσει το άτυπο υπουργικό συμβούλιο στη ΔΕΘ την άμεση εφαρμογή του.   
  Πριν έναν χρόνο ανέλαβε ο Πάγκαλος την ειδική εντολή να κλείσει άχρηστους, ανενεργούς δημόσιους οργανισμούς, το αποτέλεσμα είναι γελοίο. Λίγοι μόλις καταργήθηκαν, μερικοί συγχωνεύθηκαν και η  εξοικονόμηση ήταν μόλις 13 εκατ. €. Οι ΔΕΚΟ, οι ινδικές αγελάδες στην Ελλάδα, συνεχίζουν να προκαλούν παθητικό και να αυξάνουν το δημόσιο χρέος.
  Δέκα χρόνια πέρασαν άπρακτα για την αξιοποίηση του άλλοτε αεροδρομίου, το Ελληνικό. Μελέτες η μια πάνω στην άλλη, καμία δεν έχει ακόμη ληφθεί στα σοβαρά υπόψη, ενώ η αξιοποίηση θα μπορούσε να αποφέρει δισεκατομμύρια στο Δημόσιο.
  «(…) Και γι' αυτόν τον λόγο οι περισσότεροι προσπαθούσαν έως τώρα είτε να κοροϊδέψουν την τρόικα είτε να κοροϊδέψουν την κοινωνία. Να κόβουν δαπάνες στο Δημόσιο χωρίς να τις κόβουν. Να ανοίγουν επαγγέλματα χωρίς να τα ανοίγουν. Να καταργούν προνόμια χωρίς να τα καταργούν. (…) Μισοδουλειές. Καθυστερήσεις. Κόλπα. Και κουτοπονηριές - βλ. Τέρμα στα ψέματα του Γ. Πρετεντέρη στα «ΤΑ ΝΕΑ», 8.9.2011.
  Ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, αναγκάσθηκε πρόσφατα να διαβάσει για δεύτερη φορά το ευαγγέλιο, αφού διαπίστωσε ότι σύσσωμη η κυβέρνηση απουσίαζε στο πρώτο διάβασμα. Είπε, λοιπόν, ο Προβόπουλος, ότι η ύφεση θα ήταν ηπιότερη αν είχαν προχωρήσει ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις.
  Η έμμεση απειλή, αν δεν μας βοηθήσετε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, άρα θα διαλυθεί η Ευρωζώνη, δεν περνάει. Επί αυτού γράφει, μεταξύ άλλων, στο «ΤΟ ΒΗΜΑ» στις 13.9.2011 ο Σίφης Πολυμίλης: «Ακόμα και όσοι έτρεφαν ψευδαισθήσεις, μεταξύ των οποίων και πολλοί στην κυβέρνηση, ότι με μπαλώματα μπορούμε να κοροϊδέψουμε τους κουτόφραγκους να συνεχίζουν να μας πληρώνουν, συνειδητοποιούν πλέον ότι τα ψέματα τελείωσαν. Όταν βρίσκεσαι μισό βήμα πριν το βυθό δεν μπορείς να διεκδικείς, αλλά δεν έχεις και την παραμικρή δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Κάπως αργά τα κατάλαβαν και ο πρωθυπουργός και ο κ. Βενιζέλος, ότι τα φληναφήματα περί πολιτικής διαπραγμάτευσης, έχουν και ένα όριο.
  Όταν πιάνεσαι ασυνεπής όχι μία αλλά δυο και τρεις φορές, τότε δεν σε εμπιστεύεται κανείς και πολύ περισσότερο κάποιος που σε δανείζει. Αν μάλιστα έχεις και το θράσος να πιστεύεις ότι από σένα εξαρτάται το ευρώ, άρα τι θα κάνουν θα σε σώσουν έτσι κι αλλιώς, τότε πληρώνεις πολύ ακριβά τα επίχειρα των ψευδαισθήσεων σου. Όπως και έγινε..»
  Το τελεσίγραφο από τις Βρυξέλλες έλεγε λίγο πολύ: Εφαρμόστε άμεσα και ανυπερθέτως τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχετε συμφωνήσει, είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της προσεχούς δόσης του δανείου ύψους 8 δις €. Ειδάλλως δεν υπάρχουν λεφτά. Και επειδή εμείς απτόητοι σαν τον Τιτανικό κρατούμε πορεία προς το παγόβουνο, μας το διευκρίνισαν: Μέσα Οκτωβρίου τελειώνουν τα ταμειακά σας, θα πάρετε πιθανόν ένα μικρό μέρος της δόσης, τόσα μόνο όσα κάποιος στην εντατική χρειάζεται για ορό. Λεφτά για μισθούς και συντάξεις δεν θα πάρετε. Κι όταν έρθει αυτή η ώρα, μοιράστε γραμμάτια στους υπαλλήλους και συνταξιούχους σας κι ας βρούνε αυτοί τρόπο να τα εξαργυρώσουν. Αυτό ισοδυναμεί με στάση πληρωμών του ελληνικού κράτους, γιατί οι τράπεζές μας δεν θα τα αποδεχθούν, αφού έχουν περιορισμένη ρευστότητα και οι πόρτες για αναχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχουν κλείσει.   
  «Τιτανομαχία» υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ προκειμένου να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη και να σωθεί από τη χρεοκοπία. Ελπίζουμε να μη συμβεί κάτι τέτοιο στην κυριολεξία, γιατί στην τιτανομαχία νίκησε ο Δίας και έστειλε τους τιτάνες στον Άδη. Μάλλον θα εννόησε ο πρωθυπουργός το υπερωκεάνιο «Τιτανικός», το οποίο στις 14 Απριλίου 1912 συγκρούσθηκε με ένα παγόβουνο, κόπηκε στα δυο και πήρε στο βυθό 1.500 επιβάτες. Ας ευχηθούμε ότι οι πρόσφατες εξπρές αποφάσεις που αναγγέλθηκαν στη ΔΕΘ, πέντε λεπτά πριν την καταστροφή, δεν θα μείνουν στο χαρτί, θα εφαρμοστούν για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Το ναυάγιο του Τιτανικού έχει μείνει στην ιστορία σαν το τραγικότερο ναυάγιο "εν καιρώ ειρήνης", όπως θα είναι και η Ελλάδα αν αναγκασθεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη με καπετάνιο τον Γιώργο Παπανδρέου. 
Του συνεργάτη μας ΣΩΚΡΑΤΗ ΓΟΥΛΙΟΥ (Από την έντυπη έκδοση του ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.