Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Απαντήσεις που ΔΕΝ λάβαμε από τον Δήμο Αμυνταίου....

Περί ασφάλειας οδηγών και πεζών ο λόγος.

  Το οδικό δίκτυο της πόλης του Αμυνταίου -και όχι μόνο- μετατρέπεται σε σκηνικό καθημερινού «θεάτρου του παραλόγου», που πραγματεύεται την προσπάθεια των οδηγών (συμπεριλαμβανομένων και των πάσης φύσεως επαγγελματικών οχημάτων) να κινηθούν με ασφάλεια, εξαιτίας του αυξημένου κυκλοφοριακού φόρτου και παράνομης στάθμευσης σε ορισμένους δρόμους της πόλης (μπροστά από το Ταχυδρομείο, την Π. Μελά, την είσοδο της πόλης από Φλώρινα κλ.π.).

  Σαν να μην έφτανε μόνον αυτό όμως, το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο έθεσε νέα προβλήματα στους οδηγούς, τοποθετώντας τα γνωστά σε όλους μας σαμαράκια, (στην Μ. Αλεξάνδρου, στον δρόμο Αμυνταίου – Βεγόρας κλ.π. κλ.π), που σε ελάχιστες περιπτώσεις καλύπτονται από νομικής απόψεως. 


  Επικαλούμενοι τη μείωση της ταχύτητας διέλευσης από ορισμένους δρόμους και κατ' επέκταση την αύξηση της ασφάλειας, ο δήμος μέχρι σήμερα «κλείνει τα μάτια» σε σημαντικότερα προβλήματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει όπως, δρόμοι χωρίς διαβάσεις, ανεξέλεγκτη στάθμευση, απουσία πεζοδρομίων κ.ά.

  Τα προβλήματα όμως που δημιουργούν στα οχήματα είναι μεγάλα (ανάρτηση, ελαστικά, σινεμπλόκ) και η κατάσταση οξύνεται στην περίπτωση των επαγγελματικών οχημάτων τα οποία, ως γνωστόν, διανύουν πολλαπλάσια χιλιόμετρα από τα αντίστοιχα επιβατικά στον ίδιο χρόνο.

   Μια προσεκτική ματιά στις προϋποθέσεις, που προκύπτουν από τον Κ.Ο.Κ. και τη ρυθμιστική Υπουργική Απόφαση, καθιστά σαφές πως, τα σαμαράκια απαγορεύονται και η τοποθέτησή τους επιτρέπεται μόνο:

• Σε δρόμους δευτερεύουσας κυκλοφοριακής σημασίας, στους οποίους συντρέχουν ειδικοί λόγοι για τη μείωση της ταχύτητας των οχημάτων, όπου ΔΕ ΔΙΕΡΧΟΝΤΑΙ μέσα μαζικής μεταφοράς.

• Όταν και αφού έχουν αποκλεισθεί άλλοι τρόποι μείωσης της ταχύτητας διέλευσης των οχημάτων.   

  Παράλληλα, για την τοποθέτηση των σαμαριών πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

• Πρόκειται για δρόμο αποκλειστικά τοπικής κυκλοφορίας.

• Δε διέρχονται οχήματα Άμεσης Βοήθειας.

• Διέρχονται λιγότερα από 30 οχήματα/ώρα.

• Το όριο των 30 χλμ./ ώρα (που επιβάλλεται) δεν προκαλεί συμφόρηση.

• Το μήκος του δρόμου (από διασταύρωση σε διασταύρωση) είναι άνω των 100 μέτρων.

• Η κλίση του δρόμου είναι μικρότερη του 4%.

•Τα σαμαράκια απέχουν 40-100 μέτρα μεταξύ τους.

• Τα σαμαράκια απέχουν τουλάχιστον 20 μέτρα από στροφή ή διασταύρωση.

  Ως προς τον τύπο τους προβλέπεται πως πρέπει:

• Να έχουν μέγιστο ύψος 5-10 εκατοστών.

• Να έχουν μήκος από 3,5-4,0 μέτρα, προκειμένου να ανεβαίνει ολόκληρο το αυτοκίνητο επάνω τους (και σε αυτή την περίπτωση δεν καλύπτονται απόλυτα ορισμένα επαγγελματικά οχήματα, λόγω μεγάλου μήκους μεταξονίου).

• Να είναι καλυμμένα με έντονο αντανακλαστικό χρώμα.

• Να υπάρχει σήμανση για την ύπαρξή τους τόσο στην αρχή του δρόμου, όσο και πριν από το σαμαράκι.

Βάση των παραπάνω, ρωτάμε τον Δήμο Αμυνταίου:

 1) Τι προτίθεται να κάνει με τα σαμαράκια που είναι τοποθετημένα στο οδόστρωμα τόσο στην πόλη του Αμυνταίου, όσο και σε άλλους δρόμους (Άγιο Παντελεήμονα κλ.π.) και μάλιστα όταν αυτά είναι σε άθλια κατάσταση (σπασμένα και ξηλωμένα) και με ελλιπή σήμανση;.

 2)  Τι προτίθεται να κάνει σχετικά με την ασφάλεια των πεζών όσον αφορά τις διαβάσεις στους δρόμους και ειδικά τώρα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, που θα κινούνται καθημερινά μικρά παιδιά σε αυτούς;

1 σχόλιο:

  1. ΤΙ ΨΑΧΝΕΙΣ ΡΕ ΦΙΛΕ ΤΩΡΑ. ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΟΣΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ, ΧΑΡΕΣ, ΧΕΙΡΑΨΙΕΣ "ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ!!!! Κ.Λ.Π. ΤΑ ΣΑΜΑΡΑΚΙΑ ΜΑΣ ΜΑΡΑΝΑΝ!! ΜΟΝΟ ΦΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΑΦΟΥ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, (ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ), ΤΙ ΨΑΧΝΕΙΣ ΤΩΡΑ. ΓΚΑ-ΓΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ. ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑ, ΑΛΛΑ ΒΓΗΚΑΝ,,,,,,,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.