Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

ΚΑΙΡΙΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η ΦΙΜΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  Παράλληλα με τον περιορισμό στις συγκεντρώσεις (που ισούται με ημιαπαγόρευση), με την υιοθέτηση βιαιότερων μεθόδων καταστολής, αντί στην αντίσταση, η νέα κυβέρνηση των Βενιζέλου – Παπανδρέου εφαρμόζει ένα από τα κύρια όπλα που της προμήθευσε το ΔΝΤ κατά της Δημοκρατίας: τη φίμωση του επαρχιακού τύπου.
  Κατ’ εντολή της κλίκας μεγαλοεκδοτών – εργολάβων της Αθήνας και με τη συνένοχη σιωπή κάποιων μεγαλοεκδοτών της επαρχίας η κυβέρνηση έχει επιδοθεί τους τελευταίους μήνες σε μια συντονισμένη προσπάθεια να πληγεί καίρια η λειτουργία και η ελεύθερη έκφραση του Περιφερειακού τύπου.
  Τώρα που η έγκυρη πληροφόρηση και η ενημέρωση στην πραγματική της διάσταση έχει αναχθεί σε ύψιστο αγαθό, οι αλλεπάλληλες κυβερνητικές αποφάσεις επικεντρώνονται στη φίμωση του ελεύθερου λόγου ο οποίος εκφέρεται μέσω των εφημερίδων της Περιφέρειας.
  Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι το πρώτο βήμα ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος για να ελέγξει τις μάζες, είναι η φίμωση του τύπου και η ενίσχυση μόνο των Μέσων εκείνων που υποτάσσονται στις επιταγές του. Όμως το Σύνταγμα προς το παρόν, προστατεύει την ελευθεροτυπία. Έτσι, έπρεπε να βρουν έναν άλλο, έμμεσο τρόπο να μας φιμώσουν. Προς τούτο και τα δύο κόμματα «εξουσίας» ψήφισαν το άρθρο 48 του Μεσοπρόθεσμου (ΦΕΚ 152 Α’ Νόμος 3986/01.07.2011) χωρίς να προηγηθεί ουδεμία διαβούλευση και χωρίς κανένα ενδοιασμό.
  Το άρθρο 48 μεταξύ άλλων, προβλέπει την κατάργηση του ειδικού τιμολογίου των ΕΛΤΑ που ισχύει εδώ και δεκαετίες αποτελώντας τον πυλώνα διακίνησης των περιφερειακών εφημερίδων, τη διανομή τους δηλαδή σε συνδρομητές. Επειδή οι συνδρομητές αποτελούν το κύριο έσοδο και τη μεγαλύτερη αναγνωστική δύναμη για τα έντυπά μας, από την 1-1-2011 εκατοντάδες επαρχιακά έντυπα, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βάλουν λουκέτο, ή να απευθυνθούν σε ιδιωτικές εταιρείες διανομής – με υψηλότατο κόστος και δυσχέρειες απρόβλεπτες αφού τα ΕΛΤΑ έχουν σε πολλές περιοχές τη δυνατότητα να μονοπωλούν τη διανομή μέσω των γραμματοθυρίδων τους.
    Ο στόχος είναι προφανής: τα έντυπά μας, διατηρώντας την οικονομική τους ανεξαρτησία αποτελούν κίνδυνο για τα σχέδια της τρόικας να «εξαφανίσει» κάθε αντίλογο που εμφανίζεται στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Παράλληλα τα εκδοτικά συγκροτήματα των Αθηνών θέλουν διακαώς να μονοπωλήσουν την ενημέρωση στο κέντρο και να ελέγξουν το κομμάτι της περιφερειακής ενημέρωσης είτε με παραρτήματά τους, είτε με ανταποκριτές. Όμως, κανείς δεν γνωρίζει και δεν ενδιαφέρεται για τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής περιφέρειας από μας τους ίδιους.
  Εσείς οι αναγνώστες μας μόνο αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει για τις τοπικές κοινωνίες η ύπαρξη ανεξάρτητων φωνών ενημέρωσης, που ελέγχουν την τοπική εξουσία, που αναδεικνύουν, που προβάλλουν, σε όλα τα επίπεδα, τα προβλήματα και τα θέματα της κάθε περιοχής.
  Η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας της επαρχίας, η ενίσχυση του έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης, η άσκηση ελέγχου και κριτικής στα τοπικά δρώμενα και το έργο των αιρετών κάθε βαθμίδας, η ανάδειξη άγνωστων πτυχών της κοινωνικής ζωής, η προβολή ακόμα και η τουριστική προβολή της ελληνικής επαρχίας, η βελτίωση του επιπέδους ζωής, η ενίσχυση της τοπικής αγοράς, είναι μερικά από τα έργα που προσφέρει ο επαρχιακός τύπος.
  Αυτό το έργο, είναι αναντικατάστατο, γιατί βασίζεται στο μεράκι των εκδοτών και των δημοσιογράφων και στην αγάπη τους για τον τόπο τους. Αυτό είναι που θα χαθεί μαζί με τις εφημερίδες μας.
  Και δεν μπορεί να αντικατασταθεί αυτή η ενημέρωση ούτε από τις αθηναϊκές ούτε από τις μεγάλες καθημερινές τοπικές εφημερίδες που θα συντηρούνται στηρίζοντας το νοσηρό πολιτικό πελατειακό καθεστώς της επαρχίας τους με αντάλλαγμα τη διατήρηση των μονοπωλιακών προνομίων τους.
  Ποιος δέχεται όμως το κύριο πλήγμα από αυτή την πολιτική; Η Δημοκρατία, που στηρίζεται στον πλουραλισμό και την πολυφωνία! Η Δημοκρατία που στηρίζεται στην επιλογή των πηγών πληροφόρησης από τους πολίτες! Η Δημοκρατία που στηρίζεται στην πληροφόρηση των πολιτών για όσα συμβαίνουν γύρω τους, ώστε να συμμετέχουν στις αποφάσεις. Η Δημοκρατία που στηρίζεται εν πολλοίς, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
  Ποιος αμφιβάλλει ότι το επόμενο βήμα θα είναι ο έλεγχος του ηλεκτρονικού τύπου μέσω μικρών νομοθετημάτων που θα επιβάλλουν ουσιαστική λογοκρισία, όπως ο νόμος για την επωνυμία στα ενημερωτικά Blogs; Την ίδια στιγμή οι κανόνες που διέπουν το διαδίκτυο δεν προστατεύουν συνταγματικά την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση πληροφορίας με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στον έντυπο τύπο, ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να «κατεβάσει» το διακόπτη του διαδικτύου, φιμώνοντας τα διάφορα site.
  Κι αφού ως τώρα, είδαμε όλα τα κεκτημένα των εργαζομένων να καταργούνται, είδαμε όλα τα αυτονόητα της πολιτείας να αναιρούνται με τρόπο εξοργιστικά γρήγορο και βίαιο, είδαμε τον κοινοβουλευτικό διάλογο να αντικαθίσταται από προεδρικά διατάγματα, είδαμε την κοινωνική διαμαρτυρία να ποινικοποιείται και τον κοινωνικό διάλογο να χλευάζεται, ποιος μας βεβαιώνει ότι σύντομα δε θα δούμε και το βασικότερο κεκτημένο της σύγχρονης Δημοκρατίας, την ελευθερία του τύπου να καταργείται με έμμεσο ή άμεσο τρόπο;
(ΠΗΓΗ: "ΠΟΛΙΤΗΣ" Χανίων)

1 σχόλιο:

  1. τι κρίμα που δεν σας πιστεύω. είστε ίδιοι, για να μην πω χειρότεροι από τους "συναδέλφους" σας της Αθήνας χαχαχαχα και αποτελείται στόχο της τρόικας!!χαχαχαχαχαχαχχαχχχχχχχχχχχχχχχχ
    υγ:ΚΑΛΉ ΑΡΧΗ(ΚΑΙ ΞΕΣΚΙΣΤΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.