Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

«ΠΙΠΕΡΟΛΟΓΙΕΣ 2011» στην Τ.Κ. Αετού του Δήμου Αμυνταίου.

  Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις «ΠΙΠΕΡΟΛΟΓΙΕΣ 2011» στην Τ.Κ. Αετού του Δήμου Αμυνταίου που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος, από την Παρασκευή 19 έως και την Κυριακή 21 Αυγούστου.

   Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν παιδική παράσταση με το παιδικό συγκρότημα «Αngels», συναυλία με το rock συγκρότημα «NORTHMAN», παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα «Τοπική Παράδοση», εμφάνιση των χορευτικών συγκροτημάτων «Μερακλήδες» Άρτας, Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μαδήτου και Καρυδιάς Έδεσσας.



  Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή, παρουσία του Βουλευτή, Ε. Κωνσταντινίδη, του θεμ. Αντιπεριφερειάρχη, Γ. Αντωνιάδη, του Δημάρχου Αμυνταίου, Μ. Ιωσηφίδη, Δημοτικών Συμβούλων και πλήθος κόσμου, με γευσιγνωσία πλήθους εδεσμάτων με βασικό συστατικό την κόκκινη πιπεριά της περιοχής που ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού, βραβεύσεις παλιών μελών του Συλλόγου  και λαϊκό γλέντι υπό τους ήχους της «Φλαμπουριώτικης Κομπανίας».
  Στον χώρο λειτοργούσαν περίπτερα μελών της Εταιρείας 
Οικοτουρισμού Βιτσίου - Αμυνταίου και συλλογή λαογραφικού
υλικού (ΦΩΤΟ δεξιά).


Λίγα λόγια για την κόκκινη πιπεριά.

  Η «γιορτή της πιπεριάς» ξεκίνησε με σκοπό την ανάδειξη του κύριου τοπικού αγροτικού προϊόντος του Αετού, την κόκκινη πιπεριά.

  Σε λίγους είναι γνωστό ότι η καλλιέργεια της ξακουστής «κόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης», ξεκίνησε από τον Αετό, λίγο μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

  Η περιοχή είχε το προνόμιο να διαθέτει πηγές ξινού νερού που διοχέτευαν το νερό ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα χωράφια με ειδικά αυλάκια, αφού η καλλιέργεια του κόκκινου φυτού απαιτεί άφθονο νερό.

  Φορτωμένα ζώα μετέφεραν στα γειτονικά χωριά πιπεριές, στα παζάρια της Φλώρινας και του Αμύνταιου, που έθρεψαν γενιές και γενιές.

  Η μοναδικότητα που διαθέτουν οι πιπεριές από τον Αετό και γενικότερα η κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, τους έδωσε την ευκαιρία να κερδίσουν αρκετά βραβεία σε Διεθνείς Εκθέσεις για τη νοστιμιά 
τους.

  Οι κόκκινες καυτερές πιπεριές μπορεί να φέρνουν δάκρυα στα μάτια, αλλά έχουν άπειρες ευεργετικές ιδιότητες. Ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, δίνουν στον οργανισμό βιταμίνη C και B -καροτίνη, αλλά, όπως έδειξαν πρόσφατες έρευνες μπορούν να λειτουργήσουν και ως παυσίπονα. Αυτό οφείλετε στην καψαϊκίνη, που αποτελεί δραστικό συστατικό διάφορων αλοιφών για πόνους στους μυς που συνδέονται με την αρθρίτιδα, πόνους πλάτης και εξαρθρώσεις. Ευρύτατα διαδεδομένη είναι και η χρήση διάφορων «θερμαντικών» εμπλάστρων. Να σημειωθεί πως η καψαϊκίνη είναι εξαιρετικά σταθερή ουσία και δεν διασπάται κατά το μαγείρεμα της πιπεριάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.