Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Τηλεθέρμανση…

   Αναδημοσιεύουμε άρθρο με τίτλο «Τηλεθέρμανση», όπως δημοσιεύτηκε το …μακρινό 1996 στην εφημερίδα «Ο Αμύντας», του τότε Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Αμυνταίου, Χρήστου Ιωαννίδη. 
   Το άρθρο αυτό αναφέρεται στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλει για την τοπική κοινωνία από την κατασκευή μονάδας τηλεθέρμανσης στο Αμύνταιο.  
 Τηλεθέρμανση…
   Η χρήση της τηλεθέρμανσης θα έχει πολλαπλές ενεργειακές, οικονομικές και οικολογικές ωφέλειες για την πόλη μας.
 - Ενεργειακές, διότι θα εκλείψει παντελώς η εξάρτηση των κατοίκων της πόλης μας από την χρήση πετρελαίου για θέρμανση κατοικιών και επιχειρήσεων.
   Το πετρέλαιο ως γνωστόν, καθημερινά λιγοστεύει, ακριβαίνει και το κυριότερο εισάγεται στη χώρα μας, ξοδεύοντας πολύτιμο συνάλλαγμα.
   Σαν πρώτη ύλη για την τηλεθέρμανση των πόλεων τους, πολλές χώρες ήδη χρησιμοποιούν το κουκούτσι της ελιάς, καυσόξυλα, καθώς και ορισμένα άλλα είδη βιομάζας.
   Εμείς, για να τηλεθερμάνουμε την πόλη μας, δε χρειάζεται να κάνουμε χρήση βιομάζας. Έχουμε δίπλα στη πόλη μας τα εργοστάσια της ΔΕΗ που έχουν έτοιμη την παροχή για τη χρήση της τηλεθέρμανσης κοντινών κωμοπόλεων και χωριών.
 - Οικονομικές, διότι ενώ στο στάδιο κατασκευής και σύνδεσης των κατοικιών η οικονομική επιβάρυνση θα είναι σημαντική στη συνέχεια θα αποσβεστεί το κόστος αυτό από την απαλλαγή αγοράς λέβητα, καυστήρα, δεξαμενής, πετρελαίου, κατασκευής καμινάδας, την συντήρηση του λεβητοστασίου και την αποκατάσταση αυτών, λόγω παλαιότητας…
   Στο στάδιο λειτουργίας της, το κόστος τηλεθέρμανσης θα είναι περίπου το μισό απ’ αυτό που καθ’ ένας από εμάς πληρώνει σήμερα. Και αυτό αποδεικνύεται από τα χρήματα που πληρώνουν οι κάτοικοι των γειτονικών μας πόλεων Πτολεμαΐδας και Κοζάνης.
    Η τηλεθέρμανση είναι ακίνδυνη, διότι δεν προκαλεί καμία έκρηξη, όπως κινδυνεύουμε από έκρηξη του λέβητα πετρελαίου. Απαλλασσόμεθα και από τον κίνδυνο ανάφλεξης της καμινάδος.
   Θα δημιουργηθούν ορισμένες θέσεις εργασίας, σε μια πόλη όπου η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων της, έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Θα δημιουργηθούν κατά μήκος του αγωγού θερμοκήπια για την παραγωγή κηπευτικών αλλά και λουλουδιών, με φτηνή θέρμανση και με μειωμένο κόστος παραγωγής. 
   Το κόστος του έργου σ’ ένα μεγάλο ποσοστό, μπορεί υπ’ ορισμένες προϋποθέσεις, να επιδοτηθεί από Κοινοτικά κονδύλια.
 - Οικολογικές. Όλος ο πλανήτης κινδυνεύει από τη μόλυνση της ατμόσφαιρας που προκαλείται από διάφορες αιτίες.
   Μια σημαντική ρυπογόνος αιτία, είναι και οι χιλιάδες καμινάδες που εκπέμπουν CO2 από τη χρήση ξυλίτη, πετρελαίου και καυσόξυλων στις κεντρικές θερμάνσεις.
   Με τη χρήση της τηλεθέρμανσης, θα απαλλαγούμε παντελώς από  χιλιάδες καμινάδες, που με την εκπομπή CO2 ρυπαίνουν την ήδη βεβαρυμμένη ατμόσφαιρα της πόλης μας.
   Για όλα όσα παραπάνω αναφέρουμε, αλλά και για άλλες ωφέλειες που θα υπάρξουν στη πορεία της χρήσης τηλεθέρμανσης, καλώ όλους τους συμπολίτες μου να συμμετέχουν ενεργά βοηθώντας τον Δήμαρχο και το Δ.Σ., στην υλοποίηση του σημαντικότερου έργου για την πόλη μας…
   Έργου, που είχαν εξαγγείλει στα προεκλογικά τους προγράμματα, όλοι οι προηγούμενοι εκλεγέντες και υποψήφιοι Δήμαρχοι της τελευταίας 12ετίας. Χωρίς αυτό να γίνει πραγματικότητα…
 Ιούλης 1996 
 Ιωαννίδης Χρήστος
 Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.