Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Σταύρος Παπασωτηρίου: «Νέο ξεκίνημα του συστήματος τηλεθέρμανσης από το ΥΠΕΝ και για το Δήμο Αμυνταίου»…

 
  Σε συνέχεια της ενεργοποίησης την περασμένη εβδομάδα του δικτύου τηλεθέρμανσης Αμυνταίου, Λεβαίας και Φιλώτα, έγινε σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η παρουσίαση του τελικού σχεδίου βιωσιμότητας των φορέων λειτουργίας τηλεθέρμανσης ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας.
  Στην εκδήλωση για τη «Συμφωνία Διευθέτησης Θεμάτων Τηλεθερμάνσεων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου» συμμετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης, η αρμόδια Υφυπουργός Αλ. Σδούκου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γ. Αμανατίδης και εκπροσώπησαν την τοπική κοινωνία ο Δήμαρχος Αμυνταίου Γ. Λιάσης και ο Βουλευτής Π.Ε Φλώρινας της Ν.Δ Σταύρος Παπασωτηρίου.
   Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου ο Σταύρος Παπασωτηρίου παρέστη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου εγκρίθηκε η εν λόγω συμφωνία που αφορά και την τηλεθέρμανση περιοχών του Αμυνταίου.
   Το σχέδιο αυτό αντιμετωπίζει το χρόνιο πρόβλημα προμήθειας θερμικής ενέργειας που ταλάνιζε τον Δήμο Αμυνταίου από την διακοπή λειτουργίας του ΑΗΣ Φιλώτα, στο οποίο πλέον δίνεται μόνιμη λύση. Σε σχέση με την τακτοποίηση οφειλών του Δήμου που συσσωρεύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, η συμφωνία προβλέπει ότι το 1/3 της συνολικής οφειλής (ύψους 1,6 εκ. ευρώ που βαραίνει τη Δημοτική Επιχείρηση) θα πληρωθεί άμεσα από το ΥΠΕΝ, ενώ το υπόλοιπο χρέος θα καλυφθεί σταδιακά μέσω παρακράτησης του τέλους ΑΠΕ, με μειωμένη επιστροφή του στους δημότες που θα χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση αλλά και στον ίδιο το Δήμο.
   Συγκεκριμένα, βάσει του Άρθρου 87 του Ν.4964/2022 θα αξιοποιηθεί το καταβαλλόμενο τέλος ΑΠΕ για την αποπληρωμή του υπολοίπου χρέους (80% από τα προβλεπόμενα έσοδα του Δήμου και 20% από μελλοντικές επιστροφές σε δημότες που θα έχουν τηλεθέρμανση). Ο συγκεκριμένος πόρος θα παρακρατηθεί ισομερώς εντός τετραετίας μέσω του ΔΑΠΕΕΠ.
   Σχολιάζοντας την επανεκκίνηση του δικτύου τηλεθέρμανσης στο Δήμο Αμυνταίου και τη συμφωνία με το ΥΠΕΝ, ο Σταύρος Παπασωτηρίου δήλωσε τα εξής:
   «Ο Δήμος Αμυνταίου βρίσκεται στη πρωτοπορία της νέας εποχής για την τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία. Δεν είναι μόνο ο πρώτος δήμος που άνοιξε το σύστημα στους δημότες του για τη τρέχουσα θερμική περίοδο αλλά είναι κι εκείνος ο οποίος παρουσίασε το καλύτερο σχέδιο τακτοποίησης των οικονομικών εκκρεμοτήτων που συσσωρεύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, βρίσκοντας την πλέον συμφέρουσα και ρεαλιστική λύση για τους πολίτες του Αμυνταίου. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι όλοι μαζί -Κυβέρνηση, Δήμος και Περιφέρεια- δώσαμε απαντήσεις σε ένα τόσο περίπλοκο και τόσο σημαντικό για την τοπική κοινωνία ζήτημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.