Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Συνέντευξη της Προέδρου του Συλλόγου «Ο ΑΜΥΝΤΑΣ», Ελένης Ελληνίδου, στην Ανθούσα Κορτσίνογλου, για το politispress…

Ανθούσα Κορτσίνογλου (
A.K.): Αγαπητή κα. Ελληνίδου, είστε Πρόεδρος του Συλλόγου Αμυνταιωτών, περιχώρων και φίλων Θεσσαλονίκης «Ο ΑΜΥΝΤΑΣ». Μιλήστε μας για την ιστορία του Συλλόγου σας. Πότε ιδρύεται και πόσα μέλη αριθμεί σήμερα;
 Ελένη Ελληνίδου (E.E.): «Ο Αμύντας Σύλλογος Αμυνταιωτών, περιχώρων και φίλων Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1981, από συμπατριώτες μας, από το Αμύνταιο και τη γύρω περιοχή, που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη, κυρίως για λόγους εργασίας και ίδρυσαν αυτόν το Σύλλογο, για να διατηρήσουν την αγάπη προς την ιδιαίτερη πατρίδα μας, το Αμύνταιο, και να συντηρήσουν σχέσεις μεταξύ των μελών.
   Φυσικά, αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί και παραμένει στόχος μας και σήμερα, μετά από 43 χρόνια.
   Το νέο ΔΣ του Συλλόγου μας προέκυψε, μετά από αρχαιρεσίες, πέρσι το Φεβρουάριο και η σύνθεσή του είναι ως εξής:
 - Πρόεδρος: Ελληνίδου Ελένη
 - Αντιπρόεδρος: Καζαντζίδης Παύλος
 - Γενική Γραμματέας: Ζαφειρίδου Ευδοξία
 - Ταμίας: Κιόση Άννα
 - Ειδική Γραμματέας: Κάγκα Μαρίνα
 - Υπεύθυνες Κοινωνικών εκδηλώσεων: Μίγκου Φιλίτσα,  Χατζηιωάννου Αλεξάνδρα και Γαροπούλου Ευρυδίκη.
   Ο αριθμός των μελών συνεχώς αυξάνεται και μετά το χορό μας, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, που παραβρέθηκαν περίπου 190 άτομα, πιστεύω ότι γρήγορα θα φτάσουμε τα 180 μέλη.
  Το  ευχάριστο είναι ότι τα νέα μέλη, που απευθύνονται στο Σύλλογο, είναι νέοι και στην ηλικία».
 (Ερώτηση A.K.):  Πρόσφατα, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου σας, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης. Ας αναφερθούμε στις δραστηριότητες του Συλλόγου, αλλά και ποιους στόχους επιθυμεί να υλοποιήσει το Δ.Σ. φέτος.
 
(Απάντηση E.E.):  «Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, αξίζει να αναφέρουμε ότι η χρονιά που πέρασε ήταν ιδιαίτερα σημαντική για το Σύλλογό μας, διότι μετά τη δοκιμασία του κορονοϊού και τη συγκρότηση ενός νέου καθ’ όλα Δ.Σ., κάναμε μία δυναμική επανεκκίνηση και προσπαθήσαμε να δώσουμε μια νέα πνοή στο Σύλλογό μας.
   Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, συσπειρώσαμε τα μέλη μας με τη διοργάνωση της παρουσίασης του βιβλίου του συμπατριώτη μας Βαγγέλη Νάστου, οργανώσαμε ημερήσια εκδρομή στο Οχυρό Ρούπελ και στη Λίμνη Κερκίνη, ενώ για πρώτη φορά διοργανώθηκε και τριήμερη εκδρομή στην Οχρίδα και στο Μοναστήρι του Οσίου Ναούμ, ενώ παράλληλα διατηρήσαμε και τις καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις μας.
   Τέλος, να αναφέρω ότι επιδιώκουμε μία στενή συνεργασία με τους φορείς τόσο του Δήμου Αμυνταίου όσο και της Θεσσαλονίκης και γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ συχνή η παρουσία μας σε πολιτιστικές, κοινωνικές και φιλανθρωπικές δράσεις των πιο πάνω, Δήμων.
 
   Φέτος, στον εμβληματικό χώρο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024, ο ετήσιος χορός και η καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου μας.
   Τη βασιλόπιτα ευλόγησε εκπρόσωπος της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης πατήρ-Γρηγόριος και ακολούθησε ο χαιρετισμός του λαϊκού ιεροκήρυκα της Ι. Μητρόπολης Φλωρίνης Ηλία Μογλενίδη, ο οποίος μετέφερε τους εόρτιους χαιρετισμούς του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κκ Φιλόθεου και του Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας κκ Ειρηναίου.
   Χαιρετισμούς απεύθυναν, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας Αθανάσιος Τάσκας, ο Δήμαρχος Αμυνταίου, Ιωάννης Λιάσης και η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, Κυριακή Γιαννακίδου, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση, εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας, η Αντιπεριφερειάρχης ΜΕ Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Αθανάσιος Μιχαηλίδης, η Γεν. Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ερυθρού Σταυρού Θεσ/νίκης Ελένη Κόζη, ο Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσ/νίκης Γιώργος Κωνσταντινίδης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αμυνταίου, Τσιναρίδου Φωτεινή, Αβραμίδης Ιωάννης και Θωμάς Τζήγας, καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων και Σωματείων της Θεσσαλονίκης.
   Η βραδιά κύλησε με μουσική και χορό, υπό τους ήχους της ιστορικής «Μπάντας της Φλώρινας» των αδελφών Βαλκάνη, που ξεσήκωσε τον κόσμο στους λεβέντικους μακεδονίτικους χορούς.
   Οι επόμενες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι:
 
- Επίσκεψη στο νέο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κκ. Φιλόθεο, για να τον γνωρίσουμε από κοντά, να του ευχηθούμε για τα νέα του καθήκοντα και να πάρουμε την ευχή του.
 - Στις 15 Μαΐου απογευματινό καφέ και “Τσούγκρισμα αυγών”, με μουσική και χορό στην αίθουσα απανταχού Κλεισουριέων Τσιμισκή 61, 8ος όροφος.
  Και αν προλάβουμε, πριν τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα πραγματοποιηθεί ημερήσια εκδρομή στο “Ιερό Βαπτιστήριο Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας” στη Καβάλα.
   Και φυσικά έπεται συνέχεια…».
 (Ερώτηση A.K.): Κυρία Ελληνίδου, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε για τις ευθύνες που επωμίζονται οι άνθρωποι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε Συλλόγους και τιμούν τις Παραδόσεις. Τι χαρακτήρες είναι και πηγαίνουν κόντρα σε οτιδήποτε τείνει να συνθλίψει συνειδήσεις;
 (Απάντηση E.E.):  «Θέλει κόπο και μεράκι, για να κρατήσεις τους δεσμούς με την πατρίδα.
   Η Παράδοση είναι λέξη-κλειδί του πολιτισμού κάθε λαού. Μια λέξη, η οποία εμπνέει το σεβασμό στους παλαιότερους και προσπαθούμε όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε με το Σύλλογο Αμυνταιωτών, να μεταλαμπαδεύσουμε αυτόν το σεβασμό στην Παράδοση και στους πιο νέους.
  Όλα τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου μας αγαπάμε την Παράδοση, σεβόμαστε τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα της πατρίδας μας και ιδιαίτερα της Δυτικής Μακεδονίας, μια περιοχή που έχει μεγάλη ιστορία και οι άνθρωποι εκεί διακρίνονται για τη λεβεντιά τους.
   Η Ελλάδα, σαν χώρα, σέβεται τα έθιμα και τις παραδόσεις της. Είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής και της κουλτούρας του λαού της. Αυτό έχουμε κανόνα και σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται ο Σύλλογός μας».
 (Ερώτηση A.K.): Οι νέοι άνθρωποι ασχολούνται με την Παράδοση;
 (Απάντηση E.E.):  «Τα πατροπαράδοτα έθιμα θεωρούμε ότι είναι τα θεμέλια της ιστορίας και πιστεύουμε ότι αν δεν υπήρχαν οι παραδόσεις μας θα είχαν χαθεί πολλά χρόνια πριν.
   Είναι στο χέρι της νέας γενιάς να μην εγκαταλείψει τις παραδόσεις και γι’ αυτό και προσπαθούμε όλοι εμείς σαν Σύλλογος.
   Παρόλο τις δυσκολίες της σημερινής εποχής, συνειδητοποιούμε πως η πλειονότητα των νέων παραμένει πιστή στην παράδοση, με την καθοδήγηση από την οικογένεια και το σπίτι και, φυσικά, με την ύπαρξη Συλλόγων είτε Χορευτικών, είτε Πολιτιστικών όπως είναι ο δικός μας, που προτρέπει τους νέους ανθρώπους σε επωφελή, ευεργετική και χρήσιμη  ενασχόληση…».
 
(Ερώτηση A.K.): Σύλλογος και κοινωνικοποίηση. Πώς “επιτυγχάνεται” το δέσιμο των Μελών;
 (Απάντηση E.E.): «Ο Σύλλογός μας επιδιώκει την κοινωνική δράση των μελών και φίλων μας. Κρατάει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των μελών και της κοινωνίας, ως θεματοφύλακας του κοινού συμφέροντος, καθώς δίνει κίνητρα για τον αμοιβαίο σεβασμό και τον αλτρουισμό, που συνεπάγονται πλουραλισμό και κοινωνικό όφελος».
 (Ερώτηση A.K.): Ποιους θα θέλατε να ευχαριστήσετε για την προσφορά τους στο Σύλλογο;
 (Απάντηση E.E.): «Οι ευχαριστίες μου απευθύνονται πρώτα στα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου μας, όπου έκαναν μια τεράστια προσπάθεια, για να ανασυσταθεί ο Σύλλογος, μετά αρκετών χρόνων αδράνειας, λόγω της πανδημίας.
   Στα παλιότερα και στα νέα μέλη, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.
   Στους φίλους του Συλλόγου μας, εδώ έχω να αναφέρω, το συγκινητικό ενδιαφέρον και την αγάπη, που έχουν δείξει και έχουν σταθεί στο Σύλλογό μας, σε κάθε περίπτωση.
   Ευχαριστώ από καρδιάς τους χορηγούς μας και τους δωρητές μας.
   Τον αγαπητό Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κύριο Αθανάσιο Τάσκα, που αγκάλιασε το Σύλλογό μας.
   Την Αντιπεριφερειάρχη ΜΕ Θεσσαλονίκης, κυρία Βούλα Πατουλίδου, που είναι κοντά μας, σε κάθε εκδήλωση του Συλλόγου μας.
   Τον Δήμαρχο Αμυνταίου, κύριο Γιάννη Λιάση, τους Αντιδημάρχους από το Δήμο Αμυνταίου και Θεσσαλονίκης, που διευκολύνουν το έργο μας.
   Τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων, κύριο Αθανάσιο Μιχαηλίδη, καθώς και τους άλλους Προέδρους Συλλόγων, για τη συμπαράσταση.
   Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη στρατιωτική ηγεσία, για τη βοήθεια στη διεκπεραίωση του φετινού ετήσιου χορού μας.
   Είναι υπέροχο στη σημερινή εποχή να δέχεσαι απλόχερα την αγάπη των ανθρώπων. Αυτό μας γεμίζει ευθύνη.
   Εύχομαι να είμαστε άξιοι να συνεχίσουμε προσηλωμένοι στα ιδανικά μας».
 (Ερώτηση A.K.): Πού εδράζεται ο Σύλλογος και ποιες μέρες και ώρες είναι επισκέψιμος;
 (Απάντηση E.E.): «Στο Λογιστικό - Φοροτεχνικό Γραφείο του Παύλου Καζαντζίδη, που είναι και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας, γίνονται οι συναντήσεις των μελών του ΔΣ, καθώς και οι εκλογές, (Παυσιλίπου 1, Θεσσαλονίκη – Άνω Τούμπα). Οι εκδηλώσεις μας πραγματοποιούνται στην αίθουσα των απανταχού Κλεισουριέων, Τσιμισκή 61, 8 όροφος. Και στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Ελευθερίου  Βενιζέλου 30, όπου έχει ιδρυθεί το 1952 και έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
 Τηλέφωνο επικοινωνίας της Προέδρου : 6949061340.
 Τηλέφωνο επικοινωνίας του Αντιπροέδρου: 6945071258.
 (Ερώτηση A.K.): Τέλος, απευθύνετε ένα κάλεσμα ως Πρόεδρος του Συλλόγου Αμυνταιωτών, περιχώρων και φίλων Θεσσαλονίκης «Ο ΑΜΥΝΤΑΣ», σ’ εκείνους που επιθυμούν να εγγραφούν.
 (Απάντηση E.E.): «Η Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου “Αμύντας” Σύλλογος Αμυνταιωτών περιχώρων και φίλων Θεσσαλονίκης, καλούμε όλους τους συμπατριώτες και φίλους, να εγγραφούν στο Σύλλογο προκειμένου να συνεργαστούμε όλοι μαζί, για τη διατήρηση και ανάπτυξη του Συλλόγου.
   Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητη η ενεργή συμμετοχή όλων και ιδιαίτερα των νέων, που με τις σύγχρονες γνώσεις, τις ιδιαίτερες δεξιότητες και μοντέρνες ιδέες, μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ποικιλόμορφων δράσεων πολιτισμού και στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών  μας.
   Εδώ θέλω να τονίσω ότι οφείλουμε τον πρέπον σεβασμό και τη πρέπουσα ευγνωμοσύνη προς τα αρχαιότερα μέλη  μας. Σας περιμένουμε με χαρά όλους. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ!».
 Ανθούσα Κορτσίνογλου
 politispress

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή ιδεών.
Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους και η ευθύνη (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο, θα διαγράφεται όποτε εντοπίζεται από την ομάδα διαχείρισης.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.